TestSurface Laptop 3 15"

Slik er Microsofts største bærbare

Vi elsker den større skjermen, men pass deg for den billigste modellen.

Da vi testet Microsofts Surface Laptop 3 på 13 tommer nylig slo vi fast at den hadde helt ypperlig interaksjon, skjerm og byggekvalitet.

Men dette var ingen stor overraskelse om man ser tilbake på det forgjengerne dens leverte i sin tid. Det som heller tok flere på sengen var at Microsoft for første gang dro en 15-tommers-utgave opp av hatten da de presenterte den tredje generasjonen av serien nå i høst.

Og denne nykommeren skal ifølge selskapet ikke bare være en forvokst versjon av den gjennomarbeidede 13-tommeren, for her er både prosessor- og grafikkløsningen skiftet ut til en unik AMD-løsning laget for denne maskinen alene.

La oss finne ut hvordan Surface Laptop kler 15-tommersformatet.

Ypperlig byggekvalitet

For deg som har lest testen vår av Surface Laptop 3 med 13-tommers skjerm vet du hva du kan forvente deg når det kommer til design og byggekvalitet fra 15-tommeren. Denne er nemlig nesten identisk, og bygget med den samme omhyggeligheten og perfeksjonen. De rene linjene, den matte anodiserte aluminiumen og den jevne mekanismen for å åpne skjermen gir også her en følelse av at man har fått selskap av et gjennomarbeidet produkt.

Vårt testeksemplar i heldekkende sort ser rett og slett stilig ut, særlig ettersom fargevalget matcher med de mange detaljene rundt på maskinen, som det svarte tastaturet, den mørke pekeplaten og skjermrammen, samt den blank-svarte Microsoft-logoen i front. Bare se opp for fingermerker om du er fettete på fingrene eller bruker håndkrem som enkelte gjør nå i vinterhalvåret. Da vil du nemlig trenge en pusseklut i nærheten.

Generelt sett er dette en veldig godt bygget maskin i samme kategori som Huaweis MateBook-serie, Apples MacBook-serie og Razers Blade Pro-serie hvorav sistnevnte kanskje er den med flest ytre likheter.

Merk at det spesielle alcantara-stoffet som topper basen på 13-tommeren ikke er å finne her hos storebroren. Lunt og unikt er altså byttet ut med kaldt og glatt, uten at det nødvendigvis er noe negativt for deg.

Ettersom det ikke er frest ut en lomme for fingrene dine i front er det imidlertid vanskelig å åpne skjermen uten å anstrenge seg litt eller hjelpe til med en ekstra hånd. Det å åpne en MacBook eller Huawei-maskin er dermed en mer elegant affære.

Smart lader og innlogging

Hos Microsofts maskiner er det ofte brukervennligheten vi biter oss mest merke i og som kommer i første rekke fremfor komponenter og pris.

Under testingen har vi igjen fått smaken på den fiffige magnetiske SurfaceConnect-laderen til maskinen. Denne løser seg ut dersom du snubler i ledningen eller skumper kraftig borti maskinen, og kan dermed hindrer maskinen i å falle om du er litt uforsiktig. Det en funksjon vi savner veldig fra Apples nye generasjoner MacBooker som ikke lenger har den gamle MagSafe-kontakten. Men det skal sies at vi synes SurfaceConnect-kontakten er ganske vanskelig å smette på plass uten å finsikte. Sterkere magneter er noe vi ønsker oss neste gang.

Ettersom SurfaceConnect støtter hurtiglading kan den lade batteriet fra 0 til 80 prosent kapasitet på litt over en time. Den kan også brukes til å lade opp ett annet tilbehør samtidig via en vanlig USB-kontakt. Glemmer du den proprietære laderen kan du for øvrig lade med USB-C, men da går det en del tregere.

I tillegg til en unik ladeløsning er det vanskelig å gå tilbake til å skrive inn passord etter å ha blitt vant til Windows Hello-ansiktspåloggingen i kameraet, selv om det skal sies dette er en mulighet som ikke akkurat er Surface-eksklusivt lenger.

Microsofts løsning for biometrisk autorisering er for øvrig mer brukervennlig enn den Touch ID-baserte autoriseringen Apple har valgt for sine MacBooker. Med Microsofts løsning logges du rett inn på maskinen så lenge kameraet ser ansiktet ditt. MacBook-eiere må på sin side «låse opp» muligheten til å bruke fingeravtrykket sitt med et passord hver gang de har startet om sin Mac.

Topp interaksjon

En bærbar er lite verdt uten et godt tastatur, men her er heldigvis alt i sin skjønneste orden. Tastene har lang vandring, passe hurtighet og god demping, noe som bidrar til herlig skrivefølelse. Dempingen er identisk med den til 13-tommersutgaven, men takket være bedre avstiving i kabinettet og rundt tastene denne gangen er det nå enda mer støysvakt. Resultatet er et av de mest behagelige tastaturene på markedet.

Tre nivå av intensitet på det hvite baklyset gjør det lett å skrive i mørket, og vi liker at et trykk på Fn-tasten lar deg veksle mellom om F-raden skal styre F1 – F12-tastene, eller media- og lyskontroller som standard.

Pekeplaten på Microsofts Surface-enheter har alltid vært blant de bedre på en Windows-bærbar. Også hos den nye 15-tommeren er denne presis, gir jevn rulling og panorering og utfører nøyaktig de flerfingerbevegelsene du forsøker deg på. I forhold til hos 13-tommeren har den dessuten blitt 20 prosent større her. Det er en fordel når du bruker flere enn to fingere til å utføre handlinger.

Når vi setter den opp mot en pekeplate fra nyeste MacBook Pro blir det klart at sistnevnte er hakket mer presis til virkelig pirkearbeid i Photoshop og lignende, men til daglig bruk er det vanskelig å merke noen stor forskjell.

I all tid Surface Laptop 3 15" er en tradisjonell bærbar og ikke en hybrid-type ser jeg ikke personlig noe poeng i maskinens berøringsskjerm. Om du liker å peke og flikke rundt med fingrene på en skjerm som står oppstilt rett foran deg kan det imidlertid legges til at presisjonen dens er helt som forventet.

Du blir glad i skjermen på 15 tommer med en gang. Den har et ganske utypisk 3:2-forhold som gir flere piksler i høyden og bedre totaloversikt når du leser tekst, jobber med kode eller skroller gjennom nettsider enn de mer gjengs brukte 16:9-skjermene som er billigere å produsere.

Skjermrammene er litt tykkere enn mange av årets maskiner kommer med, men her tilgir vi gladelig Microsoft. Panelet de har rammet godt inn er nemlig helt fantastisk.

Som tidligere gir Surface Laptop deg et høyoppløst IPS-panel hvor du knapt kan skille pikslene fra hverandre. Panelet er dessuten kalibrert på fabrikken for svært nøyaktige farger. Bare se målingen vår her. Det er så herlig med skjermer som ikke stråler som det blå lyset fra kjøleskapet når du ser på dem, og det at vår kandidat har en nesten perfekt hvitbalanse er et skikkelig kvalitetstegn.

Fargene er akkurat passe mettede og livlige, noe som bidrar til at alt på skjermen virker spennende og drar deg inn. I tillegg skilter panelet med en lysstyrke på 395 nits. Det er ikke så høyt som enkelte andre premium-bærbare, men langt over snittet for bærbare flest. Takket være et godt antirefleksbelegg og høy kontrast virker imidlertid panelet i praksis mer lyssterkt enn målingen vår viser.

Byttet ut Intel for AMD

Ved lanseringen av 15-tommers Surface Laptop 3 tok Microsoft det noe overraskende valget å basere denne på en prosessor- og grafikkløsning fra AMD heller enn markedslederen Intel.

AMD har imidlertid vært kraftig på offensiven de siste årene og lansert en rekke spennende produkter. Og nå har de altså overbevist Microsoft i å gi dem en sjanse med sin spesialkonstruerte prosessor- og grafikkløsning kalt «Ryzen 5 3580U Microsoft Surface Edition».

Men var det lurt?

Vel. Valget gjør Surface Laptop 3 15" litt mer interessant for noen og mindre aktuell for andre. Holder du tunga rett i munnen skal det imidlertid være mulig å trives med den AMD-baserte Surface-maskinen.

For å ta det positive først så oppleves ytelsen jevnt over som god. Vi merker ingen lugging under normal bruk hverken til nettsurfing, strømming av 4K-film fra YouTube eller annet. Både kaldstart og oppvåkning fra dvale går dessuten lynraskt.

Ettersom AMD har levert grafikkbrikken, (Radeon Vega 9) og jobbet tett med Microsoft under utviklingen av maskinen, har de dessuten sørget for at panelet dens støtter FreeSync. Denne teknologien hindrer at du opplever såkalt «riving» i bildet, noe som gir deg en jevnere bildeflyt når du spiller.

Radeon Vega 9-grafikkbrikken yter også litt bedre enn Intels beste integrerte grafikk og ligger mer på nivå med Nvidias dedikerte MX150/MX250-grafikkløsning for dem som kjenner til denne. Det betyr at du kan spille enklere titler som Fortnite, Overwatch, PUBG og Apex Legends på denne maskinen med grei bildeflyt. I alle fall om du ikke må ha grafikkinnstillingene på veldig høye nivåer.

Vi lot oss for øvrig sjarmere av et svært lavt maksimalt støynivå, selv under hard prosessorbelastning og spilling.

Den enkelttrådede prosessorytelsen er signifikant lavere enn det Intels alternativ leverer i blant annet Surface Laptop 3 13. Isolert sett holder nok dette spillytelsen noe tilbake i forhold til hva den kunne vært, men til andre typiske oppgaver vil du neppe merke noe til dette. Med alle deler av prosessoren i bruk er AMD fullt på nivå med Intels alternativ.

Vi tror flere kan rynke på nesa av de to neste AMD-arvede utfordringene:

For vi kommer ikke utenom å nevne at den AMD-baserte 15-tommeren skilter med signifikant svakere batteritid enn den Intel-baserte 13-tommeren. Dette til tross for at batteriet har like stor kapasitet i de to maskinene. Intel lager rett og slett mer energieffektive løsninger for bærbare.

Det trenger ikke være noe stort problem for enkelte, for i vår måling klarte testmaskinen 11,5 timer med filmavspilling før den takket av. Det bør gi deg omtrent en dag typisk kontorbruk uten behov for laderen. Og det holder jo for de fleste.

Grafikkbrikken stjeler minne

Vår største innvendig mot Surface Laptop 15" er at den blant annet selges i en utgave med 8GB minne. Det vil vi si er et minimum av hva en moderne maskin trenger, særlig ettersom det ikke er mulig å utvide dette senere og kravene til minne sannsynligvis vil øke litt hvert eneste år du har maskinen, med hver nye versjon av Windows eller favorittprogram.

8GB minne kunne Surface Laptop 3 15" kanskje sluppet unna med hadde det ikke vært for at den AMD-baserte grafikkbrikken dens faktisk legger beslag på 2 GB, eller 25 prosent av denne kapasiteten, til enhver tid.

Med tanke på at Windows pluss en enkelt Chrome-nettleser med fem åpne faner alene tar opp 3 GB, sitter du dermed igjen med bare 3 GB for alle andre programmer samt som en fremtidig buffer. Det blir raskt knapt når vi snakker om en maskin til minst 15 000 kroner som gjerne skal holde koken de neste fem årene eller så. Unntaket blir om du skal bruke den til veldig enkle oppgaver, men da finne det mye lekkert til en lavere pris også.

Se detaljert diskytelse her »

Konklusjon

Så lenge spesielt Huawei er ryddet av veien på grunn av amerikanernes handelsrestriksjoner er Microsofts Surface-maskiner noe av det aller beste du kan kjøpe om du ønsker en maskin som kjører Windows.

Skjerm, tastatur og pekeplate holder høy standard og er på mange måter med på å forsvare deler av det du må betale for her. Ikke minst fortjener også designet og byggekvaliteten honnør.

Ytelsen er god nok for alle typiske oppgaver, og vi liker at maskinen takler flere populære spill. Uten å støye særlig heller.

Ansiktsgjenkjenning er noe du raskt blir hekta på, og portutvalget er variert.

Batteritiden er ikke helt der den kunne ha vært, men trolig vil mange oppleve den som god nok til sitt bruk.

Om Surface Laptop 3 15" generelt høres ut som noe for deg bør du likevel sterkt vurdere å droppe modellen med 8 GB minne ettersom kun 6 GB er tilgjengelig for deg. Etter hvert som Windows og andre programmer blir mer avansert lenger ut i maskinens levetid vil det være for sent å angre seg.

Modellen med 16 GB minne fikser dette problemet men koster 4000 kroner mer. Det er svært stivt ettersom kostnaden for Microsoft i absolutt verste fall ligger rundt tusenlappen. Prisen er dermed grunnen til at ikke karakteren blir enda høyere for denne modellen.

Kanskje kan det være en idé å sette opp en prisvarsling og se om noen tilbyr 16GB-modellen en tusenlapp eller to rimeligere snart.

Microsoft Surface Laptop 3 r5 16GB 256GB 15"
8
Meget bra
Anbefalt

Microsoft Surface Laptop 3 r5 16GB 256GB 15"

sitat"En premium bærbar full av gode løsninger. Men prisen er stiv."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Stor, knallgod og oversiktlig skjerm
 • Krysse av
  Hurtiglading
 • Krysse av
  Ansiktspålogging
 • Krysse av
  Godt tastatur og pekeplate
 • Krysse av
  Støysvak
 • Krysse av
  Takler lettere spill
 • Krysse av
  God ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kortere batteritid enn forventet
 • Bytt
  Noe stiv pris
 • Bytt
  Ingen Thunderbolt 3-port
Microsoft Surface Laptop 3 r5 8GB 256GB 15"
6.5
Helt greit

Microsoft Surface Laptop 3 r5 8GB 256GB 15"

sitat"Svært lite minne gjør denne til en usikker investering."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Stor, knallgod og oversiktlig skjerm
 • Krysse av
  Hurtiglading
 • Krysse av
  Ansiktspålogging
 • Krysse av
  Godt tastatur og pekeplate
 • Krysse av
  Støysvak
 • Krysse av
  Takler lettere spill
 • Krysse av
  God ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kun 6 GB tilgjengelig minne
 • Bytt
  Kortere batteritid enn forventet
 • Bytt
  Vil bli raskt utdatert
 • Bytt
  Ingen Thunderbolt 3-port
Les også
Microsoft Surface Laptop 3: Bare én ting ødelegger for toppscore
annonse