Tek.no

Test

ABBA: The Movie

ABBA selger årlig to til tre millioner plater verden over.
31 Juli 2008 13:00

At den svenske popgruppa ABBA er et av de største bandene som har herjet hitlistene gjennom tidene, har undertegnede vært klar over i en årrekke. Men jeg har aldri ant omfanget av deres popularitet, hovedsaklig av den grunn at jeg selv ikke opplevde dem.

Det var inntil jeg så filmen "ABBA The Movie", først da ble det klart hvor enormt de dominerte verden samtidig som jeg fikk bekreftet hvorfor de fortjener tittelen som det største popbandet ved siden av The Beatles.

Millionfabrikken

Først litt rask historikk for de som kjenner bandet kun som et navn på et platecover eller på nedlastet låtmateriale:

ABBA så dagens lys i 1972 og besto av bestekompisene Benny Anderson og Björn Ulveus samt Anni-Frid Lyngstad og Agnetha Fältskog. Selve navnet ABBA er et akronym bestående av første bokstav i medlemmenes fornavn, og gruppen fikk sitt enorme gjennombrudd med Grand Prix-vinneren "Waterloo" i 1974.

Frem til de opphørte i 1982 serverte de en laaang rekke hits gjennom 8 studioalbum samtidig som de var et av de første bandene til å legge litt innsats bak musikkvideoene som ble produsert som promo for bandet. Til dags dato er det kun The Beatles som har solgt flere plater enn ABBA, som frem til nå har solgt over 360 millioner plater. Årlig selger de fremdeles to til tre millioner plater verden over.

Australia anno 1977

La oss nå skru tiden tilbake til mars måned i det herrens år 1977. Stedet er Australia hvor The Fab Four, som de også ble kalt, akkurat har ankommet Sydney hvor de skal holde den første av i alt 11 konserter rundt om i Australia foran totalt over 160.000 mennesker. Hele kontinentet lider av ABBA-mani, eller ABBAholics som fansen ble kalt. Popgruppen figurerer på utallige magasiner og i billedbøker, glass og kopper, hodeputer, sokker, klær og undertøy - de er over alt!

Turneen suger til seg det som måtte krype og gå av journalister og fotografer som ville ha en del av den svenske kremkaka. En av disse er den unge radio DJen Ashley (Robert Hughes) som vanligvis spiller country og western inntil sjefen hans sender ham ut på tokt for å sikre det store intervjuet med supergruppa. Og fra først stund skal han få erfare at det blir alt annet enn enkelt.

Filmatisk hybrid

"ABBA The Movie" er regissør Lasse Hallströms ("Siderhusreglene", "Hva er galt med Gilbert Grape") første langfilm for kino. Fra før av hadde han gjort flere av gruppens musikkvideoer. Denne filmen fremstår på sin side som en hybrid mellom dokumentar, fiksjon og musikkfilm.

Scenene med fansen viser tydelig hvor enormt store de fire svenskene var på den andre siden av jordkloden. Folk presser seg opp mot nettinggjerder mens de skriker og gråter etter mer ABBA.

I tillegg til dette får blant annet noen små gløtt under oppvarmingen til konsertene, de endeløse pressekonferansene og scener fra hotellrommet. Mye av dette virker instruert siden bandmedlemmene snakker engelsk fremfor svensk seg i mellom, og man kommer ikke skikkelig under huden på dem siden de ikke gir mer av seg selv enn det de strengt tatt behøver.

Sånn sett blir filmen langt fattigere enn for eksempel "In Bed with Madonna" (1991) som i motsetning til "ABBA The Movie" er et ypperlig eksempel på portrettfilm parret med konsertklipp.

Følelsen av nostalgi

Men det den mangler på dokumentarsiden, tar den desto mer igjen i musikksekvensene. Her føles det som om man sitter blant publikum og ser gruppa servere et fantastisk låtmateriale med Dancing Queen, Mamma Mia, Money, Money, Money, S.O.S. og Fernando blant høydepunktene.

Det er umulig å ikke bli i godt humør av en ABBA-konsert. I motsetning til mange av dagens artister som troner topplistene, så er dette kjemisk fritt for alt som er voldelige eller spekulative. Også det sensuelle er holdt på et uskyldig nivå. Dette er klassisk popmusikk i begrepets rette forstand, bandet sprer glede og feststemning til publikum både fremfor scenen og til oss som ser filmen nå tre tiår senere.

I tillegg har Hallström bakt inn flere sekvenser komponert som musikkvideoer, og han har mesterlig fanget inn tidsånden og følelsen av det glade 70-tallet som kan gi selv en 80-modell følelsen av nostalgi.

Det glade 70-tall.

Det store irritasjonsmomentet

Det som trekker filmen ned er historien om reporteren som jakter på sitt store intervju med ABBA. Her snakker vi om en komplett talentløs radioreporter som gjør oppdraget mer vanskelig enn det strengt tatt trenger å være, og som tidlig fremstår som et grenseløst irritasjonsmoment man håper skal vike til side så snart som mulig. Hughes, som senere har gjort karriere i australske TV-filmer og serier, er her en laber skuespiller uten evne til å levere varene. Mulig er det ment at han skal være det humoristiske innslaget, men undertegnede dro ikke på smilebåndet en eneste gang.

Det eneste som var interessant med innslagene av Hughes var å se hvordan reportere den gang klippet sammen og redigerte sine innslag og intervjuer for radio. Med personlig erfaring fra radio så kan jeg underskrive på at teknikken og hjelpemidlene har kommet et langt stykke siden 1977.

Konklusjon

"ABBA The Movie" fremstår tidvis som en film for fansen og ikke minst en reklamefilm for studioplata "ABBA - The Album" hvor flere av låtene fremføres underveis i filmen. Men samtidig er den en påminner om, og et innblikk i, fenomenet ABBA som skyllet over jordkloden på 70-tallet. Man kommer kanskje ikke under huden på de fire, men det blir nok en gang klart hvorfor musikken med rette kan kalles tidløs. At man sender filmen ut på kino nå er utvilsomt for å melke kua etter at "Mamma Mia!"-filmens suksess, men jeg tilgir dem glatt når jeg får muligheten til å stifte bekjentskap med, The One and Only, ABBA på høyden av sin popularitet.

Hadde det bare ikke vært for radioreporteren Ashley så ville dette blitt en riktig gjennomført fornøyelig halvannen time.

annonse

Les også