Tek.no

Test

Ben Harper & The Innocent Criminals- Lifeline

Best blir det når Ben Harper inntar rollen som singer-songwriter.
Terje Nomeland
16 Nov 2007 07:00

”Lifeline” er Ben Harpers åttende studioalbum siden debuten ”Pleasure and Pain” i 1992. Det er altså en produktiv mann man har med å gjøre her. 38-åringen fra California gav ut et dobbelt-album senest i fjor, og et år etterpå kommer nå altså ett nytt.

Folk og soul-inspirert

Ben Harper & The Innocent Criminals beveger seg i ett soul/folk-landskap der rolige harmonier, og ikke minst vokalen, står i sentrum. Harper har en fin og behagelig stemme som passer som hånd i hanske til denne type musikk. At både han og hans medsammenvorne kan traktere instrumenter, levner det ingen tvil om. Men som det ofte er med flinke musikere, så blir musikken de lager heller av det forutsigbare og kjedelige slaget. På ”Lifeline” får vi servert den ene kjedelige låten etter den andre, og det er i det hele tatt vanskelig å skille låtene fra hverandre.

Innspillingen av albumet gjorde Harper og bandet hans unna på ei uke, noe produksjonen bærer preg av. ”Lifeline” kunne ha hatt godt av en litt mer spennende produksjon, og ikke minst et mer spennende lydbilde.

Ulike inspirasjonskilder

Albumet består av elleve låter; de aller fleste på rundt tre minutter. Instrumental-låta ”Paris Sunrise # 7” skiller seg ut, med sine over sju minutter. Harper står selv for alle tekstene, mens han har fått hjelp av sine bandmedlemmer til å komponere musikken. Selv om folk og soul må sies å være hovedinspirasjonskildene, har Ben Harper også latt seg inspirere av andre sjangre. På ”Fool For A Lonesome Train” finner ”de uskyldige kriminelle” fram munnspillet, og resultatet er ikke ulikt Neil Young på sitt mest nedstrippa.

Gospel-aktige elementer sniker seg også inn i enkelte låter; spesielt der kordamene stemmer i for fulle mugger. ”Say You Will” er et godt eksempel i så måte; dessverre blir gospel-kompet altfor framtredende, og vekker assosiasjoner til et hvilken som helst halleluja-møte. På ”Needed You Tonight” får Harper vist hvilken stemmeprakt han har, når han lar soul-stemmen få utfolde seg. Også på ”Put It On Me” viser han hva kan med stemmen sin; låten minner til tider om Jerry Lee Lewis. På ”Younger Than Today” går Harper mer over i singer-songwriter-land; melodien er enkel, men god, og med det blir den albumets beste låt.

Konklusjon

”Lifeline” blir en kjedelig og lite spennende opplevelse. Bare nevnte ”Needed You Tonight” peker seg ut som en god låt; resten er gjennomsnittlige. Ben Harpers åttende album er gjennomlyttet etter få runder i spilleren, og vil heller neppe bli tatt fram igjen. Uten Harpers lune stemme, og bandets dyktige musikere, hadde dette blitt uutholdelig. Når sant skal sies, har undertegnede aldri vært fan av soul og folk-inspirert musikk, så liker du musikk av denne typen skal du ikke se bort fra at Ben Harper & The Innocent Criminals faller i smak.

annonse

Les også