Tek.no

Test

Rugby, politikk og håp

14 Sept 2010 12:17

Anmeldelse

I 1990 slipper Nelson Mandela ut av fengsel, og i 1994 vinner han presidentvalget i Sør-Afrika. Mandela står overfor mange utfordringer – som økende kriminalitet og fattigdom, men også fortsatt spenning mellom svarte og hvite landsmenn. Mandela velger derfor å møte kapteinen for landets nesten 100% hvite rugbylag, François Pienaar, og overbeviser ham om at hvis landslaget vinner rugby-VM i 1995, vil det bidra til å samle nasjonen.

Invictus (ubeseiret), som er navnet på et dikt av den engelske poeten William Ernest Henley, er basert på en sann historie. Morgan Freeman har rollen som Mandela, mens Matt Damon spiller Pienaar. Den erfarne ringreven Clint Eastwood står for regien av denne filmen med et budsjett på rundt 60 millioner dollar. Filmen er basert på romanen Playing the Enemy av John Carlin som kom ut i 2008. Invictus ble både kritikerrost og en kommersiell suksess etter utgivelsen sent i 2009.

Rags-to-riches

Filmens fortellingsstil er en slags variant av den narrative arketypen rags-to-riches – det vil si at noe eller noen som er vanskeligstilt overvinner sine feil og fordommer, og kommer seirende ut til slutt. Slike formeler blir ofte brukt for å fremme et poeng om håp, sammhold og den menneskelige ånden, og passer dermed perfekt inn i det historiske bakteppet som blir presentert i filmen. Sør-Afrika har vært gjennom store omveltninger, det er fare for konflikter mellom ulike befolkningsgrupper, rugbylaget ligger nede med brukket rygg og den nye presidenten står overfor enorme utfordringer.

Med såpass mye som står på spill, får protagonistduoen Mandela/Pienaar klare mål – vinn VM og folkets hjerter. Mandela har mye å miste: politisk troverdighet og forholdet til sine "egne" kan bli ødelagt hvis det hovedsaklig hvite rugbylaget gjør en dårlig jobb, mens Pienaar selv våger å samarbeide med Mandela og blir utsatt for misnøye blant "sine", for eksempel ved at laget demonstrerer med svært sure miner når de må dra ut på en PR-turné blant fattige barn i landet. Dette er hindere som ekte helter må komme seg helskinnet gjennom på veien til seier, og våre hovedroller er ikke av typen som gir seg uten kamp.

Sukkersøtt alvor

Fungerer disse narrative strategiene bra? Clint Eastwood har gjennom en lang karriere vist seg å være en ganske så habil regissør, som stort sett leverer solid håndverk. Dette gjelder spesielt hans siste filmer i regissørstolen, og Invictus føyer seg inn i dette gode selskapet. Alt er fremstilt med en god balanse mellom stabil holdning til konvensjonelle uttrykk og litt lekenhet. Visse humoristiske innslag er eksempler på det litt mer lekne, som det anstrengte, men komiske forholdet mellom svarte og hvite i Mandelas sikkerhetsstab. Alvoret setter sitt preg på resten av filmen, men med en solid dose sentimentalitet.

Deler av filmen har en lei tendens til å bli altfor sukkersøtt. Vi ser mange eksempler på bruk av sakte film, og tidligere fiender som blir venner og forenes i glede. Og levde lykkelig i alle sine dager. Dette kan vi observere i scener med den overentusiastiske hushjelpen til familien Pienaar eller den stakkars gutten som endelig får sitte sammen med politiet og høre på finalekampen over radio. Jaggu får han ikke en cola også. Men når det er sagt, er det klart at Invictus fremstår som en god film med et positivt budskap om samarbeid og tillit mellom ulike grupper. Morgan Freeman og Matt Damon, samt de fleste andre, storspiller og øker filmens troverdighet, mens man totalt sett får en underholdende fortelling som aldri blir kjedelig.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Invictus er en god film. Den er på alle måter velspilt og vellagd, men blir ved noen tilfeller i overkant sukkersøt. Dette skygger likevel ikke over de positive aspektene, som at den ikke blir kjedsommelig ett sekund og at den også kan være rørende, spesielt når Morgan Freeman leser opp det flotte diktet som er en gjenganger i filmen. Invictus et en flott film med et positivt budskap, og kan trygt anskaffes på Blu-ray.

Ikke glem å lese om de tekniske sidene ved denne Blu-ray-utgivelsen eller å se på skjermbildene!

Les også