Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Vivaz

Design og brukervennlighet

Vivaz er det spreke navnet på Sony Ericssons ferske trykkskjermtelefon. Det er imidlertid ikke navnet som er det mest fengende med denne telefonen, men derimot at Sony Ericsson nå stiller med videoopptak i HD-kvalitet. HD-video på mobilen er ingen verdensnyhet, her har Samsung vært på banen en god stund allerede, blant annet med modellen Omnia HD.

Vivaz er uvanlig oval.
Du finner blant annet en dedikert videoknapp.
Bakdekselet gir ikke noe bra inntrykk når du tar det av og på.
En av startskjermene du kan velge mellom.

HD er fortsatt sprekt

Uansett er det ingen tvil om at HD-video fortsatt vekker oppmerksomhet på en mobiltelefon. Det er derfor ikke uten grunn at Sony Ericsson fremhever nettopp HD-video i sin markedsføring av Vivaz.

Før den kamerainteresserte leser med HD-videokamera iler til med kritiske spørsmål om videokvaliteten som Vivaz leverer kontra et tradisjonelt videeokamera, er det på sin plass med en presisering. Akkurat som de beste mobilkameraene ikke er i nærheten av bildekvaliteten til de beste digitalkameraene, er selvsagt heller ikke videokvaliteten som Vivaz og andre HD-mobiler leverer på høyde med hva et fullverdig videokamera kan skilte med.

Allikevel er HD-video på mobilen i en helt annen klasse enn det den jevne mobil med nedprioritert videofunksjon kan skilte med. Nå kan du faktsik bruke vidoer tatt med mobilen til noe nyttig.

Hvordan Vivaz' videokvalitet hevder seg mot konkurrentene kan du lese mer om i kameradelen av denne testen.

Ovale gleder

"Oi, den var liten" er ikke en kommentar du ønsker å høre i alle sammenhenger. Viser du frem en Vivaz er det allikevel en kommentar du må venne deg til. Vivaz er nemlig en slank og kompakt telefon, noe de fleste som holder den i hånden er enige i.

Ved siden av at målene er forholdsvis beskjedne, har utformingen mye å si. Vivaz har en svært så oval utforming, og sammenligner du med kameraflaggskipet Satio er Vivaz en slank sylfide i forhold.

Kutter hjørner

Det er ikke bare hjørnene på telefonen som er kuttet. Det kan også virke som det ble kuttet litt når Vivaz ble skrudd sammen.

Byggekvaliteten må sies å være godkjent, men plasten har et ganske billig preg. Spesielt gjelder dette bakdekselet, som kan være litt klønete å ta av og på.

Skjemen kommer godt fra det

Forsiden på Vivaz preges av den trykkfølsomme skjermen. Skjermen er såkalt resistiv, det vil si at den reagerer på trykk og ikke berøring.

I praksis vil dette si at det i utgangspunktet ikke holder å la fingeren fare fjærlett over skjermen for at telefonen skal reagere slik som på såkalte kapasitive, eller berøringsfølsomme skjermer.

Allikevel måtte vi dobbeltsjekke at Vivaz faktisk hadde en resistiv, og ikke kapasitiv skjerm når vi begynte å trykke på den. Brukeropplevelsen nærmer seg nemlig det en kapasitiv skjerm gir. Trykkskjermen på Vivaz er med andre ord meget god og responsiv å bruke. Det slo nok også positivt ut i Vivaz' favør at vi kom direkte fra den mer seige skjerm/meny-kombinasjonen til Sony Ericssons profftelefon X2.

Skjermen setter ingen rekorder i verken størrelse eller oppløsning, men begge deler er godt tilpasset telefonens størrelse og fungerer bra til det meste. Sammenlignet med gigant-skjermene som enkelte telefoner er det nok riktig å si at Vivaz egner seg bedre til å ta opp HD-video enn å se spillefilmer i HD med.

På sin plass

Under skjermen på Vivaz finner du tre knapper. Dette fungerer meget bra, og du har de knappene du trenger, verken mer eller mindre. Det vil i praksis si en knapp for å ringe, en for å legge på, samt en meny-knapp i midten. I tillegg har du virtuelle knapper nederst på skjermen som varierer avhengig av hvor i menyene du befinner deg.

At dette er et fornuftig oppsett i kombinasjon med trykkskjerm styrkes av at det kommende Windows Phone 7 ser ut til å kreve at telefonene skal ha nettop tre knapper i fronten - selv om disse knappene riktignok vil ha litt anderledes funksjonalitet.

Videre har du som seg hør og bør en volumtast, som forøvrig er godt uthevet og enkel å betjene, en knapp for å ta bilder samt en dedikert knapp for å starte videoopptak.

Tilkoblinger skjer med en Micro USB-kontakt øverst på venstre side av telefonen. Ulikt Sony Ericsson er denne beskyttet av et gummideksel. Over denne kontakten, helt i kanten av det ovale hjørnet på telefonen, sitter det tilkobling for minijack.

Kjente menyer

Menyene er de velkjente S60-menyene i femte versjon. Disse menyene finner du blant annet i de fleste av Nokias mer avanserte modeller. Noen forskjeller, som en egenkomponert startskjerm, vil du nok legge merke til, men i hovedsak er grensesnittet det samme som andre S60-modeller. Fordelen med disse menyene er at de er gjennomprøvet og fungerer bra. Vivaz er enkel å bruke, og er også kjapp i responsen. Det er ikke alle operasjoner som skjer helt øyeblikkelig, men du opplever sjelden irriterende tregheter.

Det som må sies å være en ulempe med disse menyene er at de opprinnelig ble utviklet for telefoner med tastatur, og at de derfor ikke utnytter de mulighetene som en trykkskjerm gir, noe som er ekstra ugunstig når du ikke har et fysisk tastatur i tillegg til trykkskjermen. Dette gir seg typisk utslag i at du må trykke to ganger for å forta enkelte valg i menyene. Dessverre har du ikke såkalt kinetisk scrolling, noe Nokia har fått på plass på sine telefoner med samme operativsystem.

Når du skal skrive inn tekst, kan du velge mellom et vanlig alfanumerisk tastatur, håndskrift, et fullt QWERTY-tastatur eller et mini-QWERTY-tastatur. Sistnevnte blir såpass lite at det i praksis ikke kan brukes, mens fullt QWERTY og vanlig tastatur fungerer bra. Å skrive håndskrift på skjermen er også uproblematisk, men du vil nok oppleve at det går vesentlig tregere enn med de andre metodene.

Minnekortet på romslige 8 GB er det friskeste innslaget i salgspakken. Du får også med en pekepenn for skjermen. Vi hadde svært sjelden behov for å bruke denne, og det endte med at den ble liggende i skuffen. For maksimal presisjon når du skal trykke på skjermen kan den allikevel være til hjelp.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader/datakabel
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Micro SD innekort på 8 GB
  • Penn

Som vi har sett på flere telefoner i det siste er lader og datakabel i ett. Du kan med andre ord koble ledningen fra selve laderen og bruke den som datakabel.

Teknologi og funksjoner

Form og funksjon er begge ivaretatt.
Vanlig Java-ytelse er midt på treet.
I 3D-testen ligger Vivaz i toppsjiktet.
Vivaz er, om ikke supertynn, forholdsvis slank.

Selv om Vivaz ikke primært markedsføres som en profftelefon, har den stort sett det som trengs av teknologi. Med et smart operativsystem kan du også installere ekstra programmer dersom du vil utvide funksjonaliteten.

For det første er det full spiker når du skal laste ned e-post eller surfe på nettet. Vivaz støtter alle de fire GSM-frekvensene, og Super 3G i inntil 10,2 Mbit. Du har derfor gode muligheter til å oppdatere Facebook-statusen uansett hvor i verden du befinner deg.

Er ikke dette nok kan du koble over til et trådløst nett for å få kontakt med omverdenen.

Roadsync holder deg oppdatert

For mange er synkronisering av e-post og kalender mot jobben svært viktig. Vivaz bruker et program fra Dataviz for å løse dette - Roadsync. Roadsync er det samme som du finner på blant annet en rekke Samsung-telefoner.

Her får du med andre ord fullverdig synronisering med Activesync mot Exchange. Du kan velge å også synkronisere e-post som ligger i mapper, og du kan også søke i e-post på serveren. Videre vises også HTML-formatert e-post korrekt, noe som er nærmest en nødvendighet for at mange e-poster skal bli annet enn uforståelig kode.

Helt perfekt er det riktignok ikke. Grensesnittet til Vivaz gjør det ikke mulig å merke og kopiere tekst i en e-post. Du kan heller ikke klikke på lenker i e-post. Firmakatalog, at du kan søke opp ansatte der du jobber, ser heller ikke ut til å ha funnet veien inn i Roadsync denne gang.

Netfront nettleser

Vel inne på en nettside ser du at nettleseren fungerer godt. Den mangler riktignok noen finesser i forhold til betjening som fingerzoom og muligheten for å scrolle ved å flikke fingeren over skjermen.

De fleste nettsteder vises imidlertid hurtig og korrekt, og du har også støtte for Flash.

Andre typer innhold du kan vise er for eksempel Word-dokumenter.Dette er det kontorprogrampakken Quickoffice som sørger for. Dette er imidlertid ikke den fulle versjonen, slik at du må betale ekstra dersom du ønsker å redigere dokumenter og ikke bare se på dem.

For de som er i målgruppen til Vivaz vil dette neppe oppleves som et stort minus.

Lyd og batteri

Vi er forholdsvis fornøyd med batterikapasiteten til Vivaz. Det gikk cirka tre døgn med normal bruk før vi måtte plugge i laderen igjen. Dette gjenspeiles i taletidstesten vår, hvor Vivaz takler nesten syv timer sammenhengende samtale før den tar kvelden.

Har du slike lange samtaler vil vi anbefale deg å bruke det medfølgende håndfrisettet. Lyden når du snakker direkte i telefonen oppleves nemlig bare som middels. Selv om lyden under samtale er god når du bruker hodesettet, synes vi ikke det var særlig behagelig å ha i ørene. Ørepluggene er langt fra strømlinjeformede, men vi skal selvsagt legge til at ingen ører er like, slik at et hodesett som ikke passer for noen kan passe utmerket for andre.

Vivaz har en prosessor på 720 Mhz, noe som er tilstrekkelig og vel så det for de Symbian-baserte menyene. Vel så interessant er det at den har en dedikert grafikkprosessor med det fengende navnet Powervr SGX. Vivaz scorer forøvrig meget bra i 3D-ytelsestesten vår.

GPS og programvare

Det er lenge siden du slite med et stort beist av en GPS som attpåtil krevde tilkobling til 12 volt for å virke dersom du ville ha hjelp til å finne vei. I dag er innebygget GPS nærmest en selvfølge for de fleste mobiler unntatt de aller billigste. Vivaz er intet unntak, og stiller med såkalt A-GPS. A-en står for assistert, og betyr i praksis at GPS-en kan finne posisjonen kjappere og mer nøyaktig.

Vivaz nøyer seg ikke med å bare vise hvor du er og hvor du skal, men den hjelper deg også i finne frem. Navigasjonsprogramvaren Wisepilot er ferdig installert, som gir deg stemmestyrt veiledning dit du skal. For bruk i bil er dette en nødvendighet med mindre du har noen som sitter i passasjersetet som kartleser. Programvaren er meget enkel å bruke, med et av de mest delikate grensesnittene vi har sett på en mobiltelefon.

Gleden forsvinner imidlertid fort når vi ser at det kun er et 30-dagers prøveabonnement som medfølger. I tillegg ligger ikke kartene fra Navteq på telefonen, men lastes ned under bruk, noe som kan være svært ugunstig når du er på tur. Her burde Sony Ericsson tatt en smugkikk på hva konkurrentene klarer å levere.

Multimedia

Skjermen holder lenge så lenge du ikke skal se helaftens spillfilmer.
8 megapiksler gjør sitt til at detaljgjengivelsen blir bra.
Linsedekselet glimrer med sitt fravær.

Som en profilert HD-telefon forventer vi selvsagt mye moro for pengene når vi skal se på multimediamulighetene til Vivaz.

Noe av moroa består av spillene SSX3 og Rally Master. Sistnevnte er ikke overraskende et bilspill. Bilen styres ved å vippe på telefonen, og du kan glede deg oer glimrende grafikk. SSX3 er på sin side et snowboardspill. Også her bruker du telefonens bevegelsessensor til å styre spilleren.

Bevegelsessensoren brukes også til en funksjon kalt Water Level. Her har du vatre i alle tenkelige varianter, selv om nytteverdien nok er begrenset. Jobber du som snekker bør du neppe bruke den ovale Vivaz når du setter opp 2x4.

Mp3 og mp3

Vil du høre på musikk, kan du både høre på dine egne mp3-filer, eller høre på NRK Mp3 eller den kanalen du måtte ønske. Musikkspiller og FM-radio er med andre ord på plass. Musikkspilleren er i Walkman-stilen vi kjenner fra nyere Sony Ericsson-modeller. Lydkvaliteten er god, men du har mye å hente på å bytte ut de medfølgende hodetelefonene. Lurer du på hva du hører på kan du i kjent Sony Ericsson-stil bruke Trackid for å finne ut hvilket sang du hører for øyeblikket.

Ønsker du å se bilde og ikke bare lyd, vil du muligens bli litt skuffet. Vivaz spiller nemlig ikke filmer i det populære Divx-formatet, på tross av at den tilsynelatende har mer enn kapabel hardware.

Video på storskjerm

Minijackutgangen begrenser seg ikke bare til å overføre lyd. Du kan også koble til en videokabel og få lyd og bilde fra telefonen ut på en TV-skjerm. Ikke bare kan du vise videoer tatt med Vivaz, et hvilket som helst skjermbilde, for eksempel en presentasjon du har åpnet i Quickoffice, kan du vise på storskjerm. Bare vær klar over at opplølsningen kun er VGA, så du vil for eksempel ikke få maksimalt ut av videoer tatt med telefonen når du spiller dem av på denne måten.

Videokabel medfølger ikke, så hvis du vil benytte deg av denne muligheten må du gå til anskaffelse av en egnet kabel.

Kamera også for stillbilder

Selv om videoopptak har hovedfokus kan du også ta vanlige stillbilder med Vivaz. Og stillbildene blir bra. De har ikke unik kvalitet sammenlignet med andre kamera i 8-megapikselklassen, men bildekvaliteten overgår det du finner på de fleste mobiltelefoner. Bilder tatt under gode forhold kan du fint printe ut og sette i albumet uten å skjemmes.

Fargene er jevnt over korrekte gjengitt, og kontraster takles bra. Du bør riktignok ha brukbar belysning, for det innebygde fotolyset har begrenset rekkevidde. Du har heller ingen auto-instilling på fotolyset.

HD-video i full fart

Det mest spennende med Vivaz er kanskje at den tar opp video i HD-oppløsning, nærmere bestemt 1280 x 720 piksler. Det finnes som nevnt en rekke konkurrenter som stiller med samme videooppløsning, men Vivaz klarer seg bra i sammenligningen. Selve bildekvaliteten på videoopptakene er ikke unik, men Vivaz har en bra totalpakke. En stabil bilderate gjør at filmene flyter bra også ved motiv i bevegelse, noe som ikke er noen selvfølge på alle mobilvideoer, heller ikke de som er tatt med andre Sony Ericsson-telefoner.

Videre er også lyden under videoopptak brukbar, slik at HD-videoen til Vivaz totalt sett matcher og kanskje også overgår det som den tidligere best i klassen-mobilen Samsung Omnia HD har å stille med på området. Ikke minst fokuserer Vivaz kontinuerlig under filming.

Nedenfor ser du stillbilder tatt med Vivaz, og et par videoer.

Videoen nedenfor er tatt under noe vanskelige forhold med begrenset lys. Allikevel er resultatet brukbart. Vi har også en video som sier mer om lydkvaliteten. Denne videoen ser du her. Som du ser kan du filme også under dårlige lysforhold med brukbart resultat.

Konklusjon

HD-opptak på mobilen høres utvilsomt forlokkende ut. Det er nettopp dette Sony Ericssons nye modell, Vivaz, kan skilte med.

Helt siden Samsung Omnia HD fikk oss til å smile over å se en spennende nyvinning på en mobiltelefon til salgs her i landet har HD-videoopptak vært noe de mange har ønsket seg på mobilen.

God trykkskjerm på gamlemåten

Vivaz har andre kvaliteter enn bare videoopptak. Dette er en ren trykkskjermtelefon, som kun har ringetaster og menytast som fysiske taster på fronten av telefonen.

Skjermen er av typen som reagerer på trykk, så det holder ikke å bare stryke fingeren over skjermen slik som på Iphone. Allikevel ble vi imponert over hvor bra trykkskjermen fungerte.. Det mangler fortsatt noe for å komme på høyde med de beste touch-telefonene, men brukeropplevelsen er god.

Selve skjermteknologien er også av den tradisjonelle TFT-typen. Skjermen er imidlertid klar og skarp, men det merkes at den ikke fungerer optimalt i sterkt sollys.

Ovale gleder

Ikke bare er Vivaz ganske kompakt, den er også svært oval. Det finnes knapt en rett vinkel på telefonen, uten at dette plaget oss under testperioden. Om det er den ovale utformingen av åpningen for høyttaleren skal være usagt, men vi synes ikke lyden under samtale var optimal, noe som selvsagt er et ankepunkt ved en mobiltelefon. Bruker du de medfølgende hodetelefonene er lyden imidlertid bra. Dette gjelder også om du spiller musikk med mp3-spilleren eller hører på FM-radioen. Hodetelefonene kobles forøvrig til via en standard minijack-tilkobling, som også fungerer som TV-ut utgang.

Vivaz har Symbian S60-menyer. Dette er samme plattform som blant annet mange Nokia- og Samsungtelefoner bruker. Grensesnittet er velkjent for mange, du har rik funksjonalitet og du kan installere ekstra programvare.

Sony Ericsson har også lagt til synkronisering med Activesync, og overføringen skjer i Super 3G-hastighet.

Topp video

Vivaz kan som sagt ta opp video i HD-kvalitet, nærmere bestemt i en oppløsning på 1280 x 720 piksler med 24 bilder i sekundet. Resultatet blir bra. Dette skyldes ikke at bildekvaliteten i seg selv er unik, men god oppløsning kombinert med en bildehastighet som henger med og brukbar lyd gjør at resultatet blir bra tatt i betraktning at vi snakker om en mobil. Det er selvsagt litt tidlig å hive ditt dedikerte videokamera i søpla, men sammenlignet med andre HD-mobiler klarer Vivaz seg bra, og er med knapp margin den beste HD-mobilen du får i dag.

Videoopptaket har ikke gått bekostning av vanlig fotografering. Også når det gjelder stillbilder overbeviser Vivaz.

Spennende konkurrenter

Like spennende som Samsung Omnia HD var når den kom er Vivaz ikke. Omnia Hd kan også skilte med større skjerm og skikkelig videoavspilling. Vivaz har heller ikke gigantskjermen og de rå spesifikasjonene til HTC HD2. Ser vi på telefoner som ligner har Samsung en drøss alternativer. Samsung Jet er kanskje den største konkurrenten av disse. Den mangler det gode videokameraet og er ikke like proff, men er billigere, har en bedre skjerm og er en tiltalende telefon på de fleste måter.

Vil du ha en telefon som er kompakt samtidig som du har topp videoopptaker og ellers godt kamera, er Sony Ericsson Vivaz det beste alternativet. Da får du også en telefon som er proff nok for de aller fleste.

annonse