Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Coolink Corator DS

Introduksjon

Tidligere i år kunne vi fortelle at Coolink lanserte en massiv tårnkjøler, der en av hovedegenskapene var at varmerørene var i sømløs direkte kontakt med prosessoren. Corator DS er navnet, en temmelig massiv kjøler som veier omtrent 1 kilo. Dette er én kilo med mye kobber og mye aluminium, bygget med en 12 cm bred vifte som basis.

Det er én hovedkonstruksjon som har preget kjølermarkedet de siste året, de varmerørbaserte tårnkjølerne. Konstruksjonen er like enkel som den er genial, som jordbær på strå, og den er uhyre effektiv. Den siste tiden har konstruksjonen blitt forbedret, blant annet med delte tårnløsninger, vifteoppsett og varmerør som kommer i direkte kontakt med prosessoren.

Det Coolink nå prøver seg på, er sømløs føring av varmerørene ned mot prosessoren. Vi skal gå nærmere inn på hva akkurat dette betyr litt senere i artikkelen. Følg meg videre, så setter vi Corator DS på prøve!

Takk til Coolink som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 155 x 140 x 121 mm
 • Sokler: LGA1366, LGA1156, LGA775, AM2, AM2+, AM3
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 1 x 120 mm
 • Vekt: 1040 g
 • Varmerør: 4 stk gjennomgående 8 mm
 • Støynivå: 8.5 - 27.1 dbA

Fire ekstra tykke varmerør strekker seg fra den massive kobberbunnen og opp igjennom 70 plater med aluminium. Platene er fordelt på to tårn, med en vifte plassert i midten. Halvparten av varmen vil dermed trekkes vekk, mens resten vil dyttes vekk av allerede lunken luft. Prinsippet er benyttet en rekke ganger tidligere, og skal fungere godt.

Viften er Coolinks egne Swif2-120P. Dette er en PWM-styrt vifte med ekstra mange blader, som kan flytte opptil 1700 CFM luft. Kjøleren tillater bare at du monterer én vifte. Denne støttes også opp av vibrasjonsisolerende strips. Her skulle vi gjerne sett både flere varmerør, og muligheten til å montere en ekstra vifte.

Kjøleren støtter samtlige moderne sokler, både på AMD- og Intel-kanten. Festene er at den virkelig stive og solide typen, og slik vi ser det mer en godt nok for en kjøler som veier 1 kg.

I pakken

Corator DS leveres i en god pappeske, fylt av en rekke andre pappesker. Tilbehøret ligger i en eske for seg selv, og kjøleren finner du ved å fjerne en pappeske som igjen gir deg tilgang på den pappesken som faktisk inneholder kjøleren. Mye papp, men kjøleren ligger godt beskyttet.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester

Kjøleren

Så godt som alle tårnkjølere på markedet benytter aluminium som materiale til kjølefinnene. Unntakene finnes riktig nok, slik som Thermalright True Copper der absolutt hele kjøleren er konstruert av kobber, et dyrt materiale i denne sammenhengen. 70 kjølefinner er det vi kan se i dag, som til sammen byr et 7500 cm2 stort område der varmen kan spres utover.

Selv om ikke hele området ved selve kjøleblokken består av kobber, er det bare kobberet som kommer i kontakt med prosessoren. Aluminiumsrammen rundt er i all hovedsak en slags støtteanordning. Det er her viktig å merke seg at varmerørene ikke er trukket gjennom en solid kobberblokk, de er såpass fastklemt at de går i ett med kobberfyllingene i mellom hvert enkelt rør. Dett burde sørge for optimalt varmeopptak, men på en annen side kan de flatklemte rørene også motvirke dette.

Montering

Dette er en fysisk stor kjøler, og vi kan ikke si at den vil gli lett inn blant alle hovedkort og kabinetter på markedet. Det du må passe mest på er kjølerens høyde, og at du ikke har en enorm brikkesettkjøler på hovedkortet. I vårt mellomstore testkabinett gled kjøleren riktig nok inn uten problemer.

Festeanordningen krever litt jobbing, men den er ikke problematisk. Alt er godt forklart i manualen. Vært klar over at om du ikke har en bakplate fastmontert på hovedkortet, må dette på plass før hovedkortet settes inn i kabinettet.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

Ved den første temperaturtesten vi kjører ender kjøleren opp på et høyt nivå grafene. Den ligger ikke helt der oppe blant de virkelig kraftige kjølerne, men temperaturene vi ser er fortsatt meget gode.

For å se nærmere på selve kjøletårnets egenskaper, med egenskapene til viften tatt ut av bilde, benytter vi vår egen Noctua-vifte. Det vi ser her er at Coolink's vifte og vår testvifte gir mer eller mindre den samme plasseringen i grafene. Både kjøleren og viften er med andre ord av den stabile og gode sorten.

Viften Coolink sender med denne kjøleren, er PWM-styrt. Det betyr at hovedkortet har muligheten til å regulere hastigheten i forhold til prosessortemperaturen. Vi kjørte derfor to tester der vi senket viftehastigheten. Selv om temperaturen øker, beholder kjøleren fortsatt sin gode plassering tett oppunder Dark Knight-kjøleren til Xigmatek.

Støynivå

Støymessig rett ut av boksen ser vi at Corator DS faller litt nedover i grafene. Viften jobber litt hardere enn normalt for å skape de gode temperaturene vi tidligere har sett.

Ved 1000 RPM kommer faktisk Corator DS dårligst ut når det gjelder støynivå, og satt opp mot temperaturene ser vi ikke på dette som en idealhastighet. Kan du derimot leve med en over snittet varm prosessor, kan 600 RPM være en fin hastighet. Ett problem må vi derimot belyse, Coolink anbefaler ikke at du senker hastigheten under 800 RPM. Ved hastigheten vi kjørte slet viften virkelig med å komme i gang, 600 RPM er helt på kanten av hva viften vil klare.

Konklusjon

Etter endt testperiode har vi ikke noe direkte vondt å si om Coolink Corator DS. Dette er en fysisk stor kjøler, som rager høyt og bredt over hovedkortet. Massive varmerør strekker seg fra en solid og sømløs kobberblokk ved prosessoren, og opp igjennom et hav av kjølefinner. Totalt sett er dette et massivt produkt, men det holder ikke helt mål sammenlignet med konkurrentene.

Jeg ønsker på ingen måte å si at dette er et dårlig produkt, for det er det ikke. Det situasjonen til syvende og sist bryter ned til, er markedet. Corator DS er en kjøler som vil koste 400-450 kroner når den blir tilgjengelig her i Norge. Vi ser oss dermed helt fornøyd med både støynivået og temperaturene vi i dag har sett, men ekstatiske er vi ikke

Kjøleegenskapene er definitivt i det øverste sjiktet, selv om veien opp til de virkelig gode kandidatene fortsatt er av betydelig størrelse. Med tanke på støynivå går ting derimot ikke like glatt, selv om kjøleren fortsatt er stillegående, finnes det bedre alternativer. Noctua NH-D14 koster riktig nok 250 kroner mer enn dagens testkandidat, men der får du en nesten 10 °C kaldere prosessor, og et noe lavere støynivå. Innenfor et mer aktuelt prissjikt kan vi også trekke frem at Xigmatek Dark Knight som et betydelig billigere alternativ, og ytelsen totalt sett er ikke spesielt langt fra hva vi i dag har sett. Samtidig må jeg få spesifisere at vi har testet få kjølere i akkurat dette prissjiktet, men for 50 ekstra kroner kan du gå til innkjøp av Prolimatech Megahalems, en kjøler som har høstet mange gode ord verden rundt.

Med det sagt, må vi også trekke frem at kjøleren er enkel å montere. Dette må riktig nok settes i et relativt perspektiv. Dette er en kjøler som veier over 1 kilo, og har derfor temmelig solide fester. Får du plass i kabinettet ditt, sitter kjøleren både trygt og stabilt.

Sluttkonklusjonen blir ganske enkelt at Corator DS er en totalt sett god kjøler, med prisen tatt i betraktning. Totalt sett mener vi derimot at det mangler litt på støynivået i forhold til de termiske egenskapene, spesielt med tanke på at dette er en temmelig fysisk stor enhet. Hvorfor produsenten ikke har klemt på plass flere varmerør kan vi ikke skjønne, for det ville trolig ha hjulpet. Sett opp en prisvarsling, så vet du når produktet kommer i salg her til lands.

+ Enkel og solid montering
+ God ytelse
+ Helt fin pris

- Støynivå
- Veldig stor i forhold til ytelsen

annonse