Tek.no

Test

Tidløs klassiker i HD-format

Vegard Ottervig
6 Nov 2009 12:17

Anmeldelse

Ungjenta Dorothy bor på gården til tante Em og onkel Henry i Kansas. Når hunden hennes trues med avliving på grunn av et biteuhell rømmer Dorothy hjemmefra, møter på en sjarlatan og bestemmer seg for å dra hjem igjen, men blir forulempet av en tornado som fører henne til det magiske landet Oz! Her møter Dorothy på nye venner og nye farer, og de fleste kjenner vel til resten av historien...

Trollmannen fra Oz er udiskutabelt en av de mest ikoniske filmene som finnes. Alle drar umiddelbart kjensel på Dorothy, fugleskremselet, tinnmannen, løven og selvfølgelig Toto, terrieren som trollbinder selv det kaldeste hjerte. Filmen har gledet både barn og voksne i 70 år og er basert på romanen The Wonderful Wizard of Oz av L. Frank Baum fra 1900. Over 100 år med glede totalt, altså, men hva er det med denne historien og filmen som fascinerer oss så kraftig?

Kreativ konservatisme

Det første mange antakelig vil peke på er hvordan filmen representerer store, flotte temaer som å tro på seg selv og sine venner, aldri gi opp håpet, vennskapets makt og at det mest konservative av alle: det beste livet og verden har å tilby er rett foran nesen vår. Best å ikke gjøre noe spennende på ordentlig! Haugevis av filmer har disse temaene bakt inn i beinmargen, men det som skiller Trollmannen fra Oz fra mange andre filmer er hvor gjennomført den er på alle måter.

Til tross for et nokså verdikonservativt budskap sprudler filmen av liv og lekenhet. Som en av de tidlige fargefilmene er fokuset på farger sterk, noe som blir illustrert ved å ta en tur til Munchkinland eller den svært så grønne Emerald City hvor alt og alle smykker seg i grønt, unntatt hesten, vel å merke. Fantasifullhet og kreative løsninger preger filmen og det er en liten fryd å se på. Ta for eksempel tornadoen eller de flyvende apene, rett og slett herlig.

Friskt fargesprak

Når tematikk og budskap er lagt til siden kan vi også identifisere en annen faktor som gjør Trollmannen fra Oz til en udødelig klassiker for mange: den er morsom og underholdende! Musikalnumrene er i en passende mengde og flesteparten flettes så godt inn i handlingen at de sjelden føles som en festbrems. Et av høydepunktene er når Munchkinland tar helt av i sin hyllest til Dorothy med et fargespråk som ikke kunne vært en større kontrast til sepiafargede Kansas.

De ulike egenskapene og personlighetene til Dorothys gode hjelpere sørger for masse komiske situasjoner med en fin dose variasjon slik at det ikke blir reptetitivt eller trettende. Gradvis blir de introdusert langs den gule mursteinsveien, og på den måten får fortellingen stadig en frisk tilføyelse. I Oz kan det virke som det klassiske skillet mellom godt og ondt er svarthvitt, men i likhet med resten av filmen er det fargenyanser også her som gjør at filmen kan fremstå som frisk og spennende den dag i dag.

Konklusjon

Trollmannen fra Oz er en tidløs klassiker som er like morsom og fascinerende i dag som for 70 år siden da den ble gitt ut første gang. Filmen er herlig naiv og positiv samtidig som den er veldig godt gjennomført med mange friske og kreative innslag. Trollmannen fra Oz bør få enhver frossenpinn til å mykne opp og trekke på smilebåndet, i alle fall litt.

Les også