Tek.no

Test

Harry Potter og Føniksordenen

Harry Potter stilles for retten i Magidepartementet.
Ida Eldøen
25 Nov 2007 09:00

”Harry Potter og Føniksordenen” er den femte filmen om trollmannen Potter og vennene hans på Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom. Filmserien har hatt en rekke ulike regissører og denne gangen er det David Yates som sitter i stolen. Harry Potter har gått fra å være en liten guttunge til ungdom og snart trer han inn i de voksnes rekker. Han har blitt klokere og fått kjent kampens hete og egen skjebne på kroppen.

To farer som lurer

Harry Potter begynner sitt femte år på Galtvort med nesten å bli utvist fordi han bruker magi i et menneskes nærvær. Han blir stilt for retten i Magidepartementet og med hjelp fra professor Dumbledore blir han frikjent. Departementet er imidlertid ute etter Potter og alle andre som tror at Lord Voldemort er tilbake. Dolores Umbridge – som er medlem av Departementet - blir ansatt som den nye læreren i Forsvar mot Svartekunster. Sakte, men sikkert tar hun kontroll over all undervisning og overvåker alt som skjer på skolen. Den nye stålkontrollen Umbridge har over skolen, lærerne og elevene er kun den ene faren som truer Potter og de andre.

Magidepartementets nye regler forbyr nemlig både elever og lærere å utøve magi på skolen, og mens elevene kun får teoretisk lære i forsvar blir Lord Voldemort og hans hær sterkere og sterkere. Ikke nok med det, han får også mer og mer kontroll over Harry Potter. For å kunne forsvare seg mot farene som truer, starter Harry, Ronny og Hermine - i all hemmelighet - sin egen klasse, hvor Harry underviser i forsvarsmagi. De bygger opp en liten hær som sårt trengs når de går inn i kampen mot Lord Voldemort og hans tilhengere.

Oppbygning uten finale

Lord Voldemort er tilbake.

Det er alltid et hyggelig møte når man setter seg ned for å være med Harry Potter på nye eventyr, og allerede når den velkjente musikken starter blir man litt ekstra varm i hjertet. Slik var det også med ”Harry Potter og Føniksordenen”. Filmen har med alle de gamle og kjente karakterene, så vel som nye morsomme, sprø og fryktinngytende figurer. Regissøren klarer på en fin måte å videreføre stemningen og universet fra de foregående filmene og tar også med seg den litt mørkere atmosfæren vi så i den forrige filmen, regissert av Alfonso Cuarón.

Filmen er kjempespennende og det er ikke ofte man får tid til å sette seg tilbake i sofaen og puste ut. Men når slutten nærmer seg og man gjør seg klar til den store finalen glipper filmen taket og innfrir ikke til forventningene. Gjennom hele filmen bygges det opp til at ”Han-Du-Vet” er kommet tilbake og Professor Dumbledore og de andre har samlet alle gode hjelpere de kommer over som vil være med å kjempe mot Lord Voldemort og hans armé av onde skapninger. Forventningene til den store kampen blir større og større, men etter fem minutter med vifting av tryllestaver og følsomme øyeblikk fra vår unge helt er det hele over for denne gang. Filmens finale blir rett og slett for tam og regissøren kunne med fordel fordelt spenningen litt bedre og spart litt tid til et heidundrende fyrverkeri av magi og gode og onde skapninger i kamp.

Harry lærer trylletriks til Ronny og Cho Chang.

”Harry Potter og Føniksordnenen” kommer i en 2-disc spesialutgave. Ekstramaterialet holder en grei standard, med en interessant dokumentar om hemmelighetene rundt Harry Potter-serien. I tillegg får vi et innblikk i hvordan filmene blir klippet sammen med blant annet lydeffekter og musikk. Her får man også sjansen til å klippe sammen en liten scene selv. Vi får også en guidet runde rundt på settet, men dette blir noe skuffende. Vi får kun korte glimt av hva de ulike menneskene og avdelingene gjør og det hele blir rett og slett for kort og uinteressant. Jeg savner også intervjuer med regissør og skuespillere i denne filmen. Summert opp er ekstramaterialet greit nok, men tatt i betraktning at det er en hel DVD-plate kun viet til dette, kunne det med fordel ha vært mer.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

”Harry Potter og Føniksordenen” er den femte filmen i serien som Harry Potter, og den viderefører både stemningen og eventyret fra de forrige filmene på en god måte. Filmen er både spennende, morsom, trist og vakker. Men regissøren har ikke greid å fordele spenningen utover filmen og det blir litt for mye, men samtidig litt for lite. Filmen bruker lang tid på å bygge opp til den store finalen, som aldri riktig kommer. Historien om Føniksordenen er likevel godt laget og filmen er alt i alt et spennende og underholdende gjensyn med den unge trollmannen, hans venner og hans fiender.

annonse

Les også