Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

RIM Blackberry Pearl 8100

Design, skjerm og menyer

DESIGN OG BYGGEKVALITET Størrelse: 10,7 x 5,0 x 1,5 cm Vekt: 89 gram Form: Fulltastatur Skjerm: 2,65 tommer Snarveistaster: Volum, kamera, lydløs, stemmestyring Kamera: Ja Uttak: Mini-USB, 2,5 mm minijack Pris: ca. 7000 kroner (klasse G) Slik vurderer vi

Pearl er en av de minste kommunikatorene vi har testet på Amobil. Den lille tassen veier ikke mer enn 89 gram, og er kun 15 millimeter tynn. Du kan med andre ord trygt ha telefonen liggende i skjortelomma.

Du bruker en liten, hvit kule for å rulle rundt i menyene. Kulen minner om en liten perle, derav navnet Pearl. Men noen perle-løsning er det absolutt ikke!

For det første er kulen upresis, og du må hele tiden følge med på skjermen for å se hvor langt du ruller. For det andre er kulen i hardeste laget, så tommelen din blir øm etter å ha bladd rundt i menyene en stund.

Vi tok hele tiden oss selv i å savne rullehjulet til søstermodellen 8700g. Dette er både mer presist enn kulen til Pearl, gir bedre tilbakemelding og er mer behagelig for tommelen.

RIM har også tatt en del andre snarveier for å få ned størrelsen til Pearl. Den viktigste forskjellen fra andre kommunikatorer er at tastaturet til Pearl kun har 25 taster, mot de vanlige 35. Flere steder ligger det nemlig to bokstaver på samme tast.

Det krympede tastaturet fungerer i og for seg bra. Det er godt med mellomrom mellom tastene, og de er myke og gode. Men du klarer ikke å skrive like raskt som du gjør på et skikkelig fulltastatur. Det er også litt irriterende at navigasjonstastene ikke skiller seg ut fra bokstavtastene - de er like store og ser like ut.

Ingen æøå
Pearl mangler taster for æøå, noe som forsinker deg litt når du skal skrive norske ord.

Langs kantene av telefonen finner du flere hurtigtaster. På toppen ligger det en tast for å skru på lydløs, noe som er veldig praktisk når du går inn og ut av møter hele dagen. Ellers har telefonen to hurtigtaster på sidene du kan sette til å gjøre hva du vil. Som standard starter de stemmestyringen og kameraet. Ellers har telefonen volumtaster på høyre side.

Pearl er utformet i plastikk fra topp til tå, og kjennes langt fra så eksklusiv ut som reklamene vil ha deg til å tro. For nærmere 7000 kroner forventer vi bedre enn dette.

Sverger til miniUSB
RIM har valgt å bruke standardutganger på Pearl, som alltid er positivt. Telefonen har en 2,5 mm minijack-utgang for å koble til hodesett, samt en miniUSB-utgang for å lade telefonen og overføre data.

SKJERM OG MENYER Skjerm: TFT, 65 536 farger Oppløsning: 240 x 260 punkter Operativsystem: Blackberry OS Meny: Rutenett, 5 x 4 ikoner Tekst: Ordbok, multitap Firmware: v4.2.0.64Slik vurderer vi

Skjermen til Pearl er ikke mer enn 2,25 tommer stor, noe som er veldig trangt for en mobil du skal bruke til å lese e-post og dokumenter.

Konkurrerende telefoner som Nokia E61 og Sony Ericsson K800i har begge skjermer som måler 2,5 tommer. Det mener vi er et minstekrav når du skal jobbe med store mengder tekst.

Oppløsningen på 240 x 260 punkter er også litt i svakeste laget for hva vi er vant til på smarttelefoner. Fotografier og annen grafikk ser rett og slett litt tegneserieaktig ut, noe som er typisk når skjermbildet ikke er så skarpt som man skulle ønske.

Menyen til Pearl er et vanlig rutenett, med ikke mindre enn 33 ikoner samlet på ett brett. Du kan selv stable rundt på menyen slik at de mest brukte ikonene ligger øverst. Når du har satt opp menyen skikkelig, går det veldig kjapt å hente frem de funksjonene du trenger.

Blackberry OS kan gjøre det meste du forventer av en smarttelefon. Du kan installere ekstra programvare laget for operativsystemet, hoppe mellom flere programmer samtidig og legge ting på utklippstavlen. I tillegg følger det med et solid hjelpesystem, som hjelper deg i gang med alle funksjonene og mulighetene Blackberry OS har å by på.

Støtter ikke norsk
Pearl har ordbok, men den finnes ikke i norsk utgave. Det har altså ingenting for seg å bruke ordboken, med mindre du skriver det meste av e-posten din på engelsk, svensk eller dansk. Trigcom har sagt at en norsk utgave av ordboken kommer før mars. Oppdateringen vil bli lagt ut på nettet, slik at eiere kan laste den rett ned til telefonen.

Inntil den norske ordboken er på plass må du trykke frem bokstaver slik du gjør på en vanlig mobil, tegn for tegn. Denne løsningen fungerer uansett rimelig bra, siden det aldri er mer enn ett eller to trykk per bokstav du skriver. Det går ikke like raskt å skive som på et fullt qwerty-tastatur, men det er allikevel atskillig raskere enn på en vanlig mobiltelefon.

Når du skal skrive æøå eller andre spesialtegn, holder du simpelten inne knappen og ruller med kulen til du har rett bokstav. Skal du avslutte en setning med punktum trykker du bare på space to ganger. En nyhet er at du nå kan hente frem en hurtigmeny med de vanligste valgene på telefonen, i stedet for å se hele menyen. Blackberry OS er fullt av slike smarte snarveier, som åpner for at du kan bruke telefonen veldig effektivt.

Pearl er merkbart tregere enn sine forgjengere. Det er tydelig at man har kuttet ned på prosessorkraften, og det gjør at telefonen ikke reagerer spontant. Det er for eksempel små forsinkelser når du blar gjennom meldinger, noe som blir frustrerende når rullekulen du bruker er smålig upålitelig fra før av. Det er også litt oppstartstid på alle funksjoner.

Alt i alt fungerer menyene til Pearl greit, og du har alle funksjonene du forventer å finne på en smarttelefon. Det vi savner er et rullehjul og menyer som er kjappere i frasparket. Det er også meget sløvt av RIM å ikke legge ved norsk ordbok.

Klikk for større bilder

Maskinvare og kommunikasjon

MASKINVARE OG TILBEHØR Batteri: 3,5 timer tale, 360 timer hviletid Høyttaler: Mono Minne: 64 MB internt Kortplass: MicroSD Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0Slik vurderer vi

Nok minne
Av de 64 MB minne Pearl har innenbords, er ca 15 MB ledig når du pakker den ut av esken. Det følger i tillegg med et 128 MB MicroSD-minnekort, som kan byttes ut med et større kort om det skulle trengs.

Minnekortstøtte er et hyggelig tillegg, som åpner for å bruke Pearl både som et disklager og som musikkspiller. Telefonen kan plugges rett inn i USB-porten med kabel, og dukker opp som en disk uten at du trenger noen ekstra drivere.

Batterilevetiden til Pearl er ikke så mye å skryte av. En oppgitt taletid på 3,5 time er i nederste klasse, og betyr at du må lade telefonen ganske ofte om du bruker den aktivt. Når det er sagt, kan Pearl holde ut over lange perioder så lenge du ikke snakker i den. Selv om den kontinuerlig overfører data med epostserveren, kan den nemlig ligge i mange dager uten å gå tom for batteri.

Lydkvaliteten kan vi heller ikke si er noe å skrive hjem om. Lyden er skurrete og uklar, og om det var bråk rundt oss kunne vi ha problemer med å høre hva folk sa.

Pearl er, som nevnt på forrige side, langt fra like rask i frasparket som 8700g. Det blir en del ventetid hver gang du henter frem et nytt valg. På den annen side, så er det ikke uvant med trege smartelefoner. Det er nok av telefoner fra både Symbian og Windows-leierene som sliter med trege menyer.

Vi har som vanlig målt ytelsen ved hjelp av testprogrammet Jbenchmark. Her får Pearl et resultat som er langt under par for en smarttelefon: Lusne 14 poeng.

De fleste smarttelefoner vi har testet scorer 30 poeng og oppover, men slik regnekraft kan tydeligvis Pearl ikke vise til.

Pearl klarte ikke å kjøre 3D-utgaven av testen, som tyder på at støtten for 3D i Java ikke fungerer skikkelig. Det er i så fall dårlige nyheter for deg som har lyst å spille Java-spill på telefonen.

I pakken til Pearl får du med en USB-datakabel, et stereohodesett og en lader med plugger for både amerikansk og europeisk standard. I tillegg følger det naturligvis med bruksanvisning, og en CD med programvare og drivere.

KOMMUNIKASJONBånd: GSM, 850, 900, 1800 og 1900 MHz Data mobilt: GPRS klasse 10, EDGE Data lokalt : Blåtann 2.0 Epost: IMAP, POP3 Øvrig: MMS, WAP 2.0 m/ html, Instant Messaging Slik vurderer vi

Din nye kontorvenn
Blackberrys spesialitet er gode løsninger i sambandet mellom kontor og mobiltelefon. Du kan lese mer om hvordan systemet fungerer i saken "Slik får du Blackberry".

For virkelig å utnytte potensialet til Pearl bør bedriften ha en Blackberry-server stående. Da kan du lage en sikker og kryptert VPN-kobling over mobilnettet (AES 256-bits), og rett inn på bedriftens nettverk. Det åpner en rekke muligheter for push-e-post, synkronisering og fjernstyring.

For privatpersoner er det mulig å anskaffe den litt mer nedkuttede tjenesten Blackberry Internet Solution. Her kan du sette opp 10 stk epost-kontoer du vil bruke sammen med enheten din, samt chat og surfing. Dette kan være helt vanlige epostkontoer hos Gmail, Hotmail og Yahoo.

Treeg
En av de store svakhetene med Pearl er at den har en treg tilkobling mot internett. Telefonen støtter ikke 3G, og bruker i stedet på den dobbelt så trege EDGE-teknologien med sine 200 Kbps. Pearl har heller ikke støtte for å bruke wifi-soner.

Konkurrerende proffmodeller kan både by på 3G og wi-fi, og koster bare halvparten av prisen du betaler for Pearl. Dette gjelder for eksempel Nokia E61 og Nokia N80. Om du har planer om å bruke mobiltelefonen din som modem til en bærbar datamaskin, er altså ikke Pearl den lureste investeringen du kan gjøre.

En liten trøst er det at Blackberry-tjenerne har ganske effektiv datakomprimering. Du laster ned alle bilder i miniatyrvisning, og dokumenter strippes ned til ren tekst før de sendes over mobilnettet. Dette gjør at du aldri må vente lenge når du laster ned vedlegg og dokumenter.

RIM har utstyrt Pearl med blåtann versjon 2.0, som er den nyeste og raskeste utgaven av standarden. Dette gir deg bedre lydkvalitet når du bruker trådløst hodesett, og sikrer topp hastighet når du overfører filer til telefonen.

Klikk for større bilder

Nytte, underholdning og kamera

NYTTEFUNKSJONERAdressebok: Plass til ubegrenset med oppføringer. Kalender: Autosletting, ikke samkjørt med oppgaveliste, skiller mellom privat og jobb Ekstraprogrammer: Yahoo! Messenger, Google Talk Standardfunksjoner: Alarm, kalkulator, lommebok, notisblokk, stemmestyring Synkronisering: SyncML, Exchange, Notes, DominoSlik vurderer vi

Klar for jobb
Blackberry-serien er først og fremst arbeidstelefoner. Her finner du alt fra kalender og adressebok til e-post og notisblokk.

E-post er det Blackberry-enhetene gjør aller best. Et eget meldingsikon ligger hele tiden på toppen av skjermen og viser antall meldinger i innboksen. Ny e-post detter inn fortløpende, og så raskt at Blackberryen din alltid sier pling før datamaskinen gjør det.

Merker du e-post som lest på mobilen, merkes den som lest på datamaskinen. Sender du svar fra mobilen, legger svaret seg i utboksen på begge enheter. På denne måten holder alt seg synkronisert, og du kan lett ta unna e-posten selv om du er ute og farter.

Epostleseren til Pearl er veldig minimalistisk. All formatering og grafikk strippes vekk, slik at du kun sitter igjen med ren tekst. Dette gjør at du leser over e-post veldig raskt og effektivt. I praksis føles det som om det er SMS du sender frem og tilbake.

Leser Office-filer
Trenger du å se de vedlegg i e-post som bilder og dokumenter, kan de lastes ned etter behov. Pearl kan lese dokumenter fra både Word, Excel, Powerpoint og Acrobat. Men du kan ikke redigere dokumentene på noen måte.

Presentasjoner og tekstdokumenter egner seg godt for å lese på telefonen. I Word får du også se skikkelige overskrifter og tekstformatering. Regneark er derimot helt uoversiktlige. Du får kun se de to første bokstavene i hver rute, og må inn på en egen meny for å hente frem det fulle innholdet.

I adresseboken til Pearl kan du lagre kontaktene dine sammen med det meste av informasjon, samt et bilde og en egen ringetone som spiller når vedkommende ringer.

Planleggeren til Pearl er av vanlig sort. Du kan kikke gjennom hendelser etter dag, uke og måned. Det er også en egen agendaskjerm som viser kommende aktiviteter samlet på ett sted. Telefonen skiller mellom private og offentlige oppføringer, og du kan legge ved notater. Du kan også notere ned gjøremål og notater uten noen tilegnet dato.

Alle endringer som gjøres i planleggeren og adresseboken til Pearl autosynkroniseres opp mot datamaskinen din, så fremt du har innstilt mobiltelefonen til dette.

Foruten dette har Pearl en lommebok for å huske koder og passord, en kalkulator og støtte for stemmestyring. Telefonen kommer også med en nettleser, som stabler sider i én kolonne i beste Opera-stil. Nettleseren er kjapp, og tygger over de fleste nettsider - både VG og Amobil lastet fint inn under testingen vår .

Profiler for det meste
Profiloppsettet til Pearl er mildt sagt imponerende. Her kan du skreddersy varslingen spesifikt for hver eneste hendelse fra ny SMS og e-post til møtevarsel og gjøremål. Hvilken ringetone, hvor mange ring, hvilket volum og om lyset skal blinke. Du kan også sørge for at viktige samtaler og e-post slipper gjennom, selv om du er på møte.

Sikker chat
Pearl kommer med støtte for å sende lynmeldinger med Yahoo Messenger og GoogleTalk. Klienter for andre pratenettverk, som MSN, kan lastes ned fra nettet. Dersom du ønsker å ha en sikret pratekanal, kan du bruke Blackberry Messenger, som sender beskjedene dine kryptert frem og tilbake fra bedriftens tjenere.

Oppsummeringsvis er Pearl en meget solid profftelefon. Her finnes det aller meste av funksjoner du kan tenkes å bruke.

Klikk for større bilder

UNDERHOLDNINGSpillstøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0 Spill: BrickBreaker Musikkstøtte: Mp3 Mp3-spiller: Nei, kun ringetoner Radio: Nei Tema og annet: TemaendringSlik vurderer vi

Satser på privatbrukere
Pearl er den første Blackberry-en som er rettet mot vanlige forbrukere. Det betyr at moro og underholdning er mye høyere prioritert enn det har vært før.

Den viktigste nyheten er at Pearl kan brukes som mp3-spiller. Lyden er imidlertid ikke så mye å skryte av, bassen er flat og diskanten er skarp. Du har heller ingen mulighet til å spole i sanger, og telefonen har ingen egne knapper for å styre musikken.

På den positive siden håndterer telefonen fint at du holder på med andre oppgaver uten at lyden hakker. Telefonen bruker en 2,5 mm minijack-utgang, som betyr at du i teorien skifte kan til et annet hodesett om du ønsker det.

Pearl kan ellers spille av video i .3gp-format og mpeg4-format. Det er ikke mulig å spille av video i fullskjerm, og du kan kun spole i 3-minutts intervaller av gangen. Flere tester på nettet påpeker også at telefonen har problemer med å svelge unna store videofiler.

Det følger kun ett spill med Pearl, og det er en variant av det klassiske Breakout. Det er ikke akkurat noe som får blodet til å pumpe. Du kan laste ned nye spill til Pearl, men utvalget av spill for Blackberry OS er ikke all verdens stort. En av de sidene med mest Blackberry-titler på nett, Magmic Games, tilbyr 34 forskjellige spill til mobiltelefonen. Hos Gameloft er det 4 spill.

Alt i alt synes vi Pearl virker som et ganske halvhjertet forsøk på en underholdningstelefon. Det finnes ikke særlig mange spill for telefonen og den er heller ikke noen god mp3-spiller. Sammenlignet med for eksempel den nyeste generasjonen Walkman-telefoner, er dette stusselige saker.

KAMERAFUNKSJONBildeoppløsning: 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240 punkter Videopptak: Nei Innstillinger: Hvitbalanse, kvalitetSlik vurderer vi

1,3 megapiksler
Kameraet til Pearl er ikke den viktigste funksjonen, men er et hyggelig tillegg for deg som ønsker å kunne ta bilder med mobiltelefonen i ny og né. Oppløsningen ligger på 1,3 megapiksler, som må kunne regnes for rimelig standard på mobiltelefoner i dag.

Kamerasøkeren til Pearl likte vi godt. Skjermen reagerer raskt, og henger med i svingene. Bildekvaliteten er dessuten bra. Det er ingen hurtigtaster for å justere hvitbalansen og kvaliteten, det må du gjøre i menyen.

Du kan skru på blits og zoome inn opp til fem ganger digitalt. På baksiden av telefonen er det et lite speil som gjør det enklere å ta selvportretter.

(Klikk for å gå til galleri)

Kvaliteten på bildene man tar med Pearl er ikke allverden. Farger og detaljer sklir ut, spesielt i motlys. Kameraet holder mål til enkle, uformelle bilder og for portrettbilder til adresseboken.

Det går ikke an å ta opp videoklipp med Pearl.

Konklusjon

Pearl er den minste og lekreste telefonen RIM har lansert til dags dato. Faktisk er det en av de minste smarttelefonene vi har prøvd til dags dato. Allikevel tar den Blackberry-serien mange skritt tilbake.

Skjermen er ikke lenger stor og oversiktlig. Rullehjulet er fjernet. Tastaturet har blitt upraktisk å bruke, og du må jobbe med en ordliste som ikke engang finnes på norsk. Den hvite "perlen" det skrytes av er upresis og upålitelig. På toppen av det hele har telefonen blitt mye tregere i reaksjonen.

Vi forstår at man må gjøre kompromisser når man lager en så liten telefon som Pearl. Problemet er at styrken til Blackberry-serien alltid har ligget i hvor gode telefonene er til å lese og skrive e-post på. Når man nå har ofret alt dette på skjønnhetens alter, sitter man igjen med en under middels smarttelefon som verken er fugl eller fisk.

Tar man funksjonene i betraktning, er det horribelt at Pearl prises til nesten 7000 kroner uten abonnement. Det finnes tross alt nok av billige og gode alternativer. Nokia E61 koster halvparten så mye, og har både 3G, Wi-Fi, skikkelig tastatur og et mer fleksibelt operativsystem. Sony Ericsson M600i er like billig, og kan friste med en trykkfølsom skjerm.

Om du er innstilt på at du vil ha Blackberry, bør du heller kjøpe forgjengeren Blackberry 8700g. Når du bruker denne modellen får du en forståelse for hvorfor Blackberry har blitt så populært som det har blitt. Det er mer enn vi kan si om Pearl.

---------
Blackberry Pearl kan for i skrivende øyeblikk kun kjøpes hos Trigcom Norge for en pris på 6850 kr. For å få full epostfunksjonalitet må man kjøpe abonnement fra Trigcom. Med abonnement koster telefonen 4750 kroner.

Les også
RIM Blackberry 8300 Curve
Les også
- Det føltes som om armen min var amputert
Les også
Nå kan du kjøpe Nokias epost-kjempe
Les også
Blackberry mest populært hos bedriftene
Les også
Ny Blackberry med GPS
annonse