Til hovedinnhold

Asetek WaterChill KT12-L20

Intro

Asetek har hatt stor suksess med sin WaterChill vannkjølingsserie siden den ble lansert for to år siden. Mye av denne suksessen de har oppnådd, er takket være at de alltid har jobbet med å forbedre produktene sine.

Like viktig, om ikke viktigere, er det nok at de med WaterChill gjorde god vannkjøling tilgjengelig for menigmann. Nå er ikke vannkjøling lenger en risikosport for spesielt interesserte, men en effektiv og pålitelig måte å kjøle en ellers bråkete datamaskin.

I dag skal vi se på et av de siste settene i WaterChill-serien, nærmere bestemt KT12A-L20. Fortsetter Asetek å levere kvalitet for alle penga, eller ikke? La oss se...

Spesifikasjoner

KT12A-L20 leveres med kjølere for både prosessor, skjermkort og hovedkort, og gjør at alle vitale "varmeutviklere" får tilstrekkelig med kjøling. Radiatoren er ikke stort større enn at den vil kunne monteres i nyere kabinett uten modifikasjoner, men vil fremdeles kunne gi tilfredsstillende kjøling. Pumpen er liten, støysvak og monteringsvennlig, samtidig som den klarer å opprettholde en grei vanngjennomstrømning.

I pakken

  • WaterChill Antarctica prosessorblokk
  • WaterChill chipset-blokk
  • WaterChill VGA-blokk
  • Black Ice Pro radiator (157x133x25mm)
  • 120mm Low Noise Sunon vifte
  • Hydor L20 pumpe (700 l/t)
  • WaterChill kontrollenhet
  • WaterChill plexiglasstank (90x27x27mm)
  • 10mm slange (ca. 3 meter)
  • Monteringsutstyr for alle komponenter
  • Termisk pasta
  • WaterChill antialge-væske
  • Brukermanualer (en for hver komponent)

Som dere kan se har Asetek tenkt gjennom det meste, og har dermed fått med seg alt utenom vann i settene deres. Dette gjør WaterChill KT12A-L20 til den perfekte vannkjølingspakken, for både nybegynnere og viderekommende.

Med tanke på nybegynnere skal Asetek ha litt ekstra skryt - de er nemlig den eneste produsenten til dags dato som har levert med brukermanualer og installasjonsveiledninger til alle komponenter i settene deres. Manualene er i tillegg godt skrevet, og gir brukeren bortimot all den informasjonen som trengs for en problemfri montering.

Komponenter

Som vi nevnte tidligere kommer KT120A-L20 med totalt tre vannblokker: En til prosessoren, en til skjermkortet og en til hovedkortets brikkesett.

Alle tre blokkene er bygget opp av en frest kobberbunn med akryl topp. Alle blokkene bruker i tillegg hurtigkobling for slangene, slik at både montering og vedlikehold blir vesentlig forenklet.

Antarctica prosessorblokk

Antarctica-blokken er laget for laveste mulig temperatur, og skal ifølge Asetek kunne ta unna opp til 200 Watt varme. Vi har testet denne blokken tidligere, med meget gode resultater.

Blokken støtter alle Intel P4 (478), AMD Athlon XP, FX og 64 prosessorer med samme monteringssett. For LGA775 kreves det en annen topp på selve blokken.

Det interne designet er en enkel og meget effektiv WhiteWater-klone.

Blokken i seg selv har en meget god finish, men bunnen har synlige spor etter maskinering. Disse kan kjennes om man drar neglen forsiktig over bunnen, men det skulle ikke være behov for å slipe/polere bunnen med mindre man er veldig pirkete - men det fins mange av oss :)

GPU-blokk

Neste blokk på listen tar seg av grafikkortet. Blokken passer til de fleste ATi og nVidia skjermkort, og vil derfor kunne benyttes selv om man skulle oppgradere i nærmeste framtid.

Det interne designet er kun en enkel U-form, og vil derfor være lite restriktivt for systemet. Ytelsen er selvsagt ikke på topp med et slikt design, men nå er det begrenset hvor mye varme som kommer fra et skjermkort.

Bunnen av blokken har de samme sporene etter maskineringer vi så på prosessorblokken, men langt ifra like tydelige. Det vil derfor være mindre rom for forbedringer ved å slipe denne blokken.

Chipset-blokk

Til slutt har vi blokken som skal på hovedkortets nordside. Denne bygger på nøyaktig samme design som skjermkortblokken, men kommer uten vinklede hurtigkoblinger.

Denne blokken kommer også med synlige merker etter maskinering, men plansliping er uhensiktsmessig om man ikke gir hovedkortet samme behandling, eller sitter med nyere hovedkort med bar kjerne.

Pumpe & Vanntank

Pumpen er en Hydor Seltz L20 II. Den går på 230V og leverer rundt 700 liter per time. Dette er et helt greit valg ettersom L20 er fysisk liten og dermed plasseringsvennlig, samtidig som den er kraftig nok for de fleste 10mm "lowflow" systemer, slik som WaterChill KT12-L20.

Tanken er festet til pumpen via en 5cm lang slangebit, og holdes på plass av en metallplate som er festet til undersiden av pumpen og tanken. Tanken fungerte greit til både fylling og lufting av systemet, og det tok kun 20 min før hele systemet var fri for luft.

I likhet med tidligere WaterChill-sett kontrolleres oppstart av systemet via en egen boks. Denne gjør at pumpen starter samtidig med maskinen, og gir i tillegg brukeren mulighet for å velge mellom 12V og 7V på viften.

Radiator & vifte

Radiatoren Asetek har valgt for dette settet er den velkjente Black Ice Pro, men i stedet for standard 1/2" nipler kommer Asetek sin utgave med de samme 10mm hutigkoblingene resten av settet bruker.

Radiatoren er ellers beregnet for en 120mm kjølevifte, og fungerer brukbart med å bli kvitt varmen fra et overklokket system. Radiatoren er forholdsvis plasseringsvennlig, og vil kunne enkelt monteres i dagens kabinetter med plass for 120mm vifter.

For hardbarka overklokkere vil det være hensiktmessig å gå for en noe større radiator, da dette vil kunne øke kjøleegenskapene betraktelig uten at det går utover det lave støynivået.

Viften står Sunon for, og den er som dere ser ganske tykk. Det praktiske med så tykke vifter er at de generelt har overlegne mottrykksegenskaper, noe som gjør viften til et glimrende valg for radiatorer, hvor mottrykket er høyt.

Viften trekker av den grunn noe mer strøm i forhold til mindre 120mm vifter, så vi anbefaler å bruke enten Aseteks eller en tredjeparts viftestyring for å oppnå ønsket støy/ytelsenivå.

Installasjon

Manualene gjør en utmerket jobb med å veilede brukeren gjennom en installasjon, så vi velger kun å gi dere en kjapp gjennomgang for å bevise hvor enkelt det kan gjøres.

Før man kan starte må hovedkortet tas ut av maskinen. Dette må gjøres for at vi skal kunne feste boltene som holder både prosessor- og chipset-blokkene på plass.

Fjern så den gamle festeanordningen og montér boltene som vil holde vannblokken på plass.

Med boltene montert er det enkelt sak å tre blokken på plass, og bruke de medfølgende skruene og fjærene til å sikre godt trykk mot prosessoren.

Da blokken har to utganger må det brukes en Y-kobling for å føre vannet sammen igjen.

Med det på plass går vi over til chipset-blokken. Den bruker nesten samme festeanordning som prosessoren, så etter at den gamle kjøleren er fjernet stikker du to bolter opp fra baksiden av hovedkortet.

Da selve brikken langt ifra er plan, må det dessverre brukes ganske mye kjølepasta for å oppnå god kontakt. Dette er selvsagt ikke optimalt, men det er begrenset hvor mye man vil tjene med å pusse den flat, spesielt med tanke på at det kan være vanskelig å komme til.

Til slutt trer man ganske enkelt blokken ned over boltene og bruker igjen fjærer og skruer for å tilføre trykk mellom flatene. Blokken kan justeres og vinkles om nødvendig, pass bare på at ikke noen komponenter kommer i veien.

Så var det skjermkortets tur.

Før man kan feste blokken må selvsagt den gamle kjøleren fjernes, og all gammel kjølepasta vaskes vekk.

Skjermkortet bruker som dere kan se nøyaktig samme metode for montering som chipsettet, så det burde ikke kunne by på problemer.

Installasjon forts.

Nå som alle blokkene er klargjort kan man gå videre til selve monteringen i kabinettet.

Før vi monterte hardwaren inn i kabinettet igjen, klargjorde vi et sett med slanger mellom alle blokkene.

Deretter monterte vi alt tilbake i kabinettet.

Radiatoren vår ble festet i toppen av vårt Lian Li PC6277A.

Pumpe og tank ble montert like foran diskene i bunnen av kabinettet.

Deretter koblet vi slanger mellom pumpa og resten av systemet.

Og med hele systemet klart ser det slik ut.

Problemer

Det vil alltid være noe kompatibilitetsproblemer når det kommer til slike kjøleløsninger.

I vårt tilfelle kan man se at chipset-blokken ligger helt inntil AGP-porten.

Chipset-blokken kan heldigvis justeres noe, og dette gjorde det mulig å unnvike skjermkortet med ca. én mm. Men skjermkort med minnekjølere vil kunne oppleve plassproblemer. Test derfor alltid kjapt før montering.

Dette er selvsagt ikke et problem Asetek skyldig i, for nesten alle nyere nForce3/4-baserte hovedkort kommer med en fryktelig dårlig plassert chipset. Dette skaper problemer for nærmest alle tredjeparts hovedkortkjølere.

Fullføring

Før man kan starte opp og bruke systemet må det selvsagt fylles med vann. Dette gjøres enkelt ved å aktivere pumpen og fylle tanken med vann. La systemet stå og gå minst over natten for å sikre at det ikke er noen lekkasjer eller luftbobler. Beveg gjerne litt på hele maskinen fra side til side, for å fjerne luftbobler som har satt seg fast.

Testoppsett / Testresultater

Testoppsett

Vi testet WaterChill KT120-L20 med følgende oppsett:

 Maskinvare
HovedkortMSI K8N NEO2 S939
ProsessorAMD Athlon64 3000+ @9x290MHz 1.7 Volt
RAMOCZ 1024 PC3200 VX Gold (2,2,2,5 1T) OCZ DDR Booster (3.3V)
HarddiskSeagate Barracuda 120GB S-ATA 7200.7
StrømforsyningNorthQ NQ-4100
SkjermkortHercules Prophet 9800XT
KabinettLian Li PC6277A

Romtemperatur ble holdt til 21°C -/+ 0,5°C.

Systemrekkefølge: pumpe -> radiator -> prosessor -> NB -> GPU -> pumpe.

Alle målinger er gjort med et standard termometer av typen Compunurse for skjermkort. Temperaturføleren er plasser på baksiden av GPU av ved alle målingene. For prosessor og NB brukes MBM5 med NEO2 settings.

For å stresse systemet kjører vi 3DMark03 og Prime95 i en evig loop.

Testing

Vannkjøling gir to klare fordeler: Lavt støynivå og muligheten for lavere temperaturer. Men selv med vannkjøling vil det alltid være slik at jo høyere du klokker, jo mer varme må kjøleløsningen frakte bort, noe som betyr økt støy fra viften(e) for å holde temperaturene nede.

Vi har derfor valgt å vise temperaturer oppnådd ved tre forskjellige instillinger: Lydløs(5V), Støysvak (7V) og Full Hastighet(12V).

Prosessor

Det er som man kan se tydelige temperaturforskjeller mellom høy og lav hastighet på viften, men 50°C er langt i fra faretruende høyt selv med en godt overklokket Athlon64.

Temperaturforskjellen mellom idle og load er noe høyere en forventet, men fremdeles greit med tanke på at systemet kjøler tre varme komponenter med en forholdvis liten radiator.

GPU

Skjermkortet avgir lite varme i forhold til prosessoren, og har derfor naturligvis lavere temperaturer.

Nordside

Chipsettet på nForce3-hovedkort gir fra seg veldig lite varme, så temperaturforskjellene er selvsagt mye mindre.

Alt i alt er ytelsen til Waterchill-settet god. En større radiator ville selvsagt gitt forbedret ytelse ved lavere hastighet på viftene, men dette ville også ha gått utover både pris og monteringsvennlighet.

Oppsummering / Konklusjon

Oppsummering

Asetek leverer igjen et produkt som holder hva det lover: God kjøling, lav støy og enkel montering.

Ytelsesmessig er nok ikke dette Waterchill-settet det råeste du kan få tak i, men med tanke på pris, ytelse og monteringsvennlighet er det derimot liten konkuranse for øyeblikket. For de av dere som ønsker et sett med litt mer futt i, så leverer Asetek lignende oppsett med en større radiator for bedre kjøleevne.

Kvaliteten er selvfølgelig god, i velkjent Asetek-stil, men en liten lapping av alle blokkene ville ikke ha skadet :)

Prisen er ikke så avskrekkende med tanke på at man får absolutt alt man trenger for å komme i gang. I skrivende stund er prisen på rundt 2300,- for KT12A-L20/220v-10mm settet vi har med en enkel 120mm radiatoren, og rundt 2700,- for samme sett med en dobbelradiator og en kraftigere pumpe.

Konklusjon

For hvermannsen og overklokkere generelt er dette Waterchill-settet et meget godt produkt som vi mer enn gjerne anbefaler. Ytelsen er god og brukervennligheten er topp, og med et lite tillegg i pris fins det også løsninger som vil gi enda bedre kjøling.

FordelerUlemper
+ God kjøling + God kvalitet + Alt-i-ett løsning + Gode manualer + Gode ekspansjonsmuligheter- Noe kompatibilitetsproblemer - Kvalitet koster :)
annonse