Til hovedinnhold

Paint.NET

Introduksjon

Paint.NET er et gratis bilderedigeringsprogram som er basert på åpen kildekode. Det var opprinnelig et student-prosjekt som hadde til hensikt å erstatte MS Paint-programmet som mer innebygd i Windows.

Programmet har etter hvert blitt utviklet til å bli forholdsvis kraftig bilderedigeringsprogram som blant annet støtter avanserte funksjoner som lag, ubegrenset angremulighet, pluss en rekke avanserte verktøy.

Paint.NET 3.35 ble lansert for en uke siden – vi har testet programmet på en PC med AMD 1.61 GHz prosessor og 1 GB minne. Operativsystemet er Windows Vista.

Førsteinntrykk

Installasjon og førsteinnrykk

Vi laster ned Paint.NET 3.3.5 fra fileforum.betanews.com, og kan velge mellom standard-installasjon eller "Custom"-installasjon med flere valgmuligheter.

Installasjonen tok rundt fire minutter. Vi kjører opp programmet og det åpner seg utrolig raskt. Bilderedigeringsprogrammer pleier å bruke flere sekunder for å komme i gang, men Paint.NET er noe av det raskeste vi har opplevd.

Brukergrensesnittet virker ganske oversiktlig med fire åpne vinduer: hovedvinduet, pluss vinduer for verktøykasse, fargepalett, historikk og lag.

Vi liker det vi ser sålangt, men hvordan virker det i praksis? Se neste side.

Funksjoner

Paint.NET har et brukergrensesnitt som er lett å like. Det er enkelt å finne frem i og raskt å jobbe med.

Både menyer, fargepalett, verktøylinje, historikk og vinduet med en oversikt over lag, er plassert på en slik måte at det er lett å finne frem og navigere mellom de ulike funksjonene og flere bilder. Programmet har også ubegrenset angremulighet.

Videre kan vi åpne så mange bilder samtidig som vi ønsker – bildene vises i miniatyr-visning øverst til høyre i programvinduet.

Funksjonsmessig er ikke Paint.NET i nærheten av det eksempelvis Photoshop har å tilby. Blant begrensningene er at programmet ikke støtter alle filformater, eksempelvis ikke Photoshop-filer (.psd). Det støtter heller ikke råfiler fra digitalkameraer, i hvert fall ikke filen (.cr2) vi prøver.

Det er mulig å legge inn ekstraprogrammer (plugins), men det er ikke enkelt å finne frem passende plugins. Dersom vi prøver menyvalget Help, Plugins blir vi videresendt til utviklernes diskusjonsforum, og her er det riktignok mulig å finne og laste ned plugins, men det er en ganske uoversiktlig side.

Vi opplever også at ytelsen går kraftig ned når vi redigerer store filer.

Likevel synes vi Paint.NET er et godt gratis alternativ, og kan absolutt anbefales for grunnleggende bildebehandling.

Lag

Det finnes ikke mange gratisprogrammer som gir muligheten til å jobbe med lag, men Paint.NET er ett av disse.

Denne funksjonen er imidlertid ikke like avansert som eksempelvis Photoshop, men for være et gratisprogram er mulighetene likevel mange. Paint.NET støtter ikke lagmaske som i eksempelvis Photoshop kan brukes til å maskere bort deler av et lag og dermed på en effektiv måte sette sammen to bilder. Riktignok finnes måter å gjøre noe som ligner i Paint.NET, eksempelvis med plugins-programmer, men ikke like enkelt som i Photoshop.

Verktøy

I verktøykassen finner vi de mest vanlige verktøyene for bildebehandling som verktøy for markering, gradient og Magic Wand.

Videre kan bilder justeres via Adjustments, og effekter kan påføres via Effects. Her finner vi blant annet en mulighet til å fjerne røde øyne, og verktøy for å redusere støy, samt mulighet til å justere lysstyrke, metning og for svart/hvit-konvertering.

Kamerastøtte

Under vår test har vi ingen problemer med dette. Vi kan på en enkel måte overføre bilder fra et digitalkamera til PC-en.

Når vi kobler kameraet til USB-porten, får vi muligheten til å overføre bildene via menyvalget File, Acquire, From scanner or camera...

Oppsummering

Paint.NET gjorde et meget godt førsteinntrykk under vår test – det er raskt å kjøre, og har et enkelt og oversiktlig brukergrensesnitt.

Funksjonsmessig imponerer ikke Paint.NET, dvs i antall verktøy og effekter, men er likevel absolutt godt nok for vanlig bildebehandling.

Ytelsen er som regel ganske grei. Under vår test brukte Paint.NET rundt 60 MB minne, noe som absolutt er godkjent. Når vi imidlertid jobbet med store filer, opplevde vi at ytelsen ble kraftig redusert.

Alt i alt er Paint.NET er godt alternativ for enkel bilderedigering.

+ Gratis
+ Raskt
+ Brukervennlig

- Finnes ikke i norskspråklig versjon
- Mangler en del avanserte funksjoner

annonse