Tek.no

Test Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note er tilbake i toppform

Samsungs råeste byr på mer av alt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
14 Aug 2018 19:54

Introduksjon til Galaxy Note 9

Samsungs nye Galaxy Note 9 kommer rett etter to telefoner som ikke kan sies å ha vært innertiere for selskapet. Kan Note 9 bedre inntrykket?

Forstå meg rett; både Galaxy S9 og Note 8 var knallgode telefoner, men med ekstremt høye prislapper og omtrent samme design som S8-telefonene har det vært vel så fornuftig å gå for forrige utgave etter at prisene har falt enn å kjøpe nyeste modell.

Men det er heldigvis langt større grunn til å vurdere Galaxy Note 9 enn det kanskje var med forgjengerne.

For det første får du den fordelen vi har vært vant til å få i Note-modellene her. Den er nemlig utstyrt med et vesentlig større batteri enn neste telefon i Galaxy-utvalget. De 4000 mAh-ene i Galaxy Note 9 holder lenger enn de 3500 mAh-ene i S9+ eller de 3300 mAh-ene i Galaxy Note 8. Du skal bruke den nye Noten svært hardt for å tømme tanken i løpet av én dag. For mange vil den nok vare nærmere to dager.

Dette er et sammendrag. Les hele testen og se flere bilder av telefonen på side 2 »

Større skjerm, bedre batteri og stereolyd

At mobilen har krympet ørlite grann samtidig som skjermstørrelsen har økt er også en fordel. Og siden det er Samsung snakker vi også om en av markedets aller beste mobilskjermer her - Super AMOLED-skjermene de bruker i mobilene sine gir voldsom kontrast og svært god lysstyrke.

Så kan vi legge til at hodetelefonkontakten fortsatt er med her, og det samme er et par greit kompetente ørepropper. Legger du hodetelefonene igjen hjemme kan Note 9 stille med kraftig lyd i stereohøyttalerne, slik at litt serietitting på hotellrommet burde gå helt fint.

Til tross for at hele telefonen har blitt bedre på de fleste områder i nyeste generasjon er det fortsatt den digitale S-pennen som er stjernen her. Den gjør det enkelt å skrible eller tegne presist på skjermen. Det er fortsatt like behagelig å tegne med Galaxy Note 9 som med forrige generasjon. Det betyr at presisjonen er god og responsen rask. Men som for alle Note-telefonene er pennen også her litt i minste laget for store bjørnelabber.

Pennen er fjernkontroll

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Årets nyhet på pennefronten er at den har fått Bluetooth og fungerer som fjernkontroll på inntil ti meters avstand. Når pennen er fulladet holder den i det som kommer først av 200 klikk eller en halvtimes bruk. Du kan altså ikke regne med å holde helaftens Powerpoint-presentasjoner på én lading, men har du 40 sekunders pause hvert 25. minutt burde du klare deg fint også for lengre seanser.

Dette i kombinasjon med muligheten til å koble storskjermen eller projektoren rett til telefonen med en enkel kabel gjør at du som presenterer i møter nå og da kanskje har en litt uventet alliert i Note 9.

Galaxy Note 9 treffer på de fleste områder i år. Konkurransen mellom toppmobilene er så jevn at den ikke er best på så mange punkter. Men kombinasjonen av egenskaper en Note 9 byr på er ganske heftig.

Like god til jobb som til latskap

Grunnleggende har den flott design, der fingerleseren endelig har kommet seg på «riktig» plass, altså under kameraet. Den er vanntett, rask og funksjonsrik. Den har markedets beste skjerm, og har endelig fått stereohøyttalere slik at du tåler å glemme hodetelefonene. Kameraet er meget godt, det også. Og den har skjulte superkrefter på møterommet. Alt dette er før vi nevner at den er god til å skrive eller tegne på.

På mange måter gir Galaxy Note 9 den samme følelsen som Apples iPad Pro-nettbrett gjør. Den er en god kompanjong enten du skal jobbe og være effektiv, eller gjøre det stikk motsatte og kose deg med spill, film og underholdning.

10 000 er fortsatt mye penger å betale for en telefon. Men i år byr Galaxy Note 9 på svært gode grunner til å vurdere akkurat det.

Dette er et sammendrag. Les hele testen og se testbilder fra telefonen på side 2 »

PS! I noen av forsalgstilbudene selges versjonen med 512 gigabyte til en pris som nærmer seg 128 gigabyte-utgaven. Har du for eksempel Telenor fra før kan du kjøpe den heftigste utgaven til 10 600 kroner.

PS2! Samsung er kjent med treghetene i den virtuelle hjem-knappen, og det kommer en oppdatering som utbedrer denne.

9.5
Imponerende

Samsung Galaxy Note 9

sitat"Totalpakken som er Galaxy Note 9 er svært vanskelig å slå."
 • Krysse av
  Laaang batteritid
 • Krysse av
  Meget bra kamera
 • Krysse av
  Fantastisk skjerm
 • Krysse av
  Gode mengder lagring i begge utgaver
 • Krysse av
  Rask og god i bruk
 • Krysse av
  Nyttig fjernstyringsfunksjon i S-pen
 • Krysse av
  God å skrive eller tegne på
 • Krysse av
  Stereolyd i front
 • Krysse av
  Trådløs lading
 • Krysse av
  Fingerleser flyttet bort fra kamera
 • Bytt
  En og annen treghet
 • Bytt
  Bixby-knappen er fortsatt ikke nyttig
 • Bytt
  Kort batteritid på S-pen som fjernkontroll
 • Bytt
  Smart Scan-ansiktslåsen er ikke like smidig som FaceID