Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestElektriske snøskuffer

Vi trodde aldri elektriske, billige snøskuffer skulle kunne gjøre jobben, men vi lot oss imponere

De overrasker oss.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Å måke snø er for mange baksiden av medaljen når vinteren setter inn. Det kan være en skikkelig fysisk prøvelse, spesielt når snøen daler ned helt på grensen til regn.

Langt fra alle trenger en stor snøfreser for å få jobben gjort, men vil aller helst slippe å måke alt for hånd.

Derfor har vi tatt inn to elektriske snøskuffer fra Biltema og Jula, som skal være en slags mellomløsning mellom vanlige, billige snøskuffer og store, dyre snøfresere.

De er utstyrt med en liten freser som får snøen unna, og er laget for mindre områder som du normalt måker med en håndskyffel eller lignende.

Julas modell kostet ved opprinnelig test 799 kroner, men har nå økt til 1299 kroner, mens Biltemas alternativ koster 1299 kroner uten batteri og lader.

Batteri koster mer

Kjøper du snøskuffen til Biltema må du også kjøpe batteri og lader utenom.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den største forskjellen mellom de to modellene vi har tatt inn til test, er at Biltemas modell bruker batterier, mens Julas alternativ bruker kabel.

Det betyr at Biltemas løsning vil koste deg en del mer.

Ikke bare er startkosten høyere, men du må også kjøpe batteri og lader i tillegg til selve maskinen – batterier som går på kryss av flere maskiner fra Biltema. Batteriet er 36 volt og har 2,5 Ah kapasitet.

Men også Julas modell vil kreve litt ekstra kostnader dersom du ikke allerede har en lang skjøteledning for utebruk. Det må du nemlig ha, for det kan være direkte livsfarlig å røre rundt i snøen med noe som ikke er laget for å tåle vann.

Jula-snøskuffen har en smart løsning der du kan feste strømledningen mens du fjerner snøen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Jula-snøskuffen har også en fiffig løsning ved pistolgrepet til maskinen, hvor du har en egen liten krok du kan feste enden av skjøteledningen til – slik at du slipper problemet at strømledningen blir nappet ut.

Veier en del

Begge skuffene vi har tatt inn veier omtrent det samme, altså rundt 6 kilogram. Det er betydelig mer enn en vanlig håndmåke, men samtidig så trenger du ikke løfte disse produktene på samme måte som en vanlig måke.

Om vi starter med Biltemas modell, så kommer den så godt som ferdig montert når du tar den ut av esken. Det eneste du trenger er å skru røret til selve fresedelen, samt sette i batteriet, så er du klar til å starte.

Mye det samme gjelder for Julas modell også. Her er det kun en bolt som fester de to delene sammen, samt at du setter på håndtaket før den også er klar til dyst.

Her ser du de to maskinene ved siden av hverandre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mer robust bygget

Begge modellene er i utgangspunktet ganske rimelige om vi sammenligner med bensindrevne fresere.

Begge modellene har en skovel av plast. Men ingen gikk i stykker under testingen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Biltemas modell vil vi si er hakket bedre designet enn Jula sin når det kommer til byggekvalitet. Noe av det vi ikke liker med Julas modell, er håndtaket som skrues fast på røret.

Vi likte håndtaket til Biltemas maskin best.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Håndtaket til Jula må skrues veldig hardt fast før det sitter skikkelig fast, noe Biltemas tilsvarende løsning ikke trenger.

Biltemas rør virker også betydelig mer robust, selv om vi ikke kan si at vi merket noe forskjell i praksis når vi brukte de to modellene mot hverandre.

Det kan også være verdt å nevne at Biltema selger reservedeler til sin modell, som blant annet skovlhjul og drivreim. Det kan nok være kjekt, fordi dette er nemlig laget av plast.

I skrivende stund har vi ikke funnet ut om Jula har et tilsvarende tilbehørsutvalg.

Det skal likevel sies at dette ikke var noe problem under vår testperiode, selv om begge maskiner fikk både isklumper, grener og andre ting som lå på bakken til å fly avgårde.

Selv i våt snø klarer maskinene å kaste snøen et stykke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Overraskende sterke

Begge disse modellene har en arbeidsbredde på rundt 30 centimeter, og de er faktisk kraftigere enn man kanskje skulle tro.

I tørr snø jobber de ganske så uanstrengt, hvor spesielt den kablede Jula-modellen hiver snøen ganske så langt av gårde. Opptil seks meter sies det på hjemmesiden deres, og det viser seg å stemme i praksis også.

Den batteridrevne Biltema-skuffen er litt svakere, men likevel sterk nok til at du kan skyfle unna selv ganske så våt snø. Og det kan være verdt å merke seg at denne modellen også kan justere hvilken retning snøen skal kastes.

Batteriet til Biltema-modellen holder ganske greit, hvor vi måket snø som var bløt og tung i rundt 25 minutter før batteriets indikator viste en av fire prikker kapasitet igjen.

Ingen av modellene er spesielt støyende, i alle fall ikke sammenlignet med tradisjonelle snøfresere med bensindrevne motorer. Biltema sin er et par hakk mer stillegående, selv om Jula-skuffen også holder seg under 70 dB når vi måler støyen ved pistolgrepet.

Snøen pakker seg mellom skovlen og resten av maskinen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under testperioden testet vi både med tørr og våt snø, hvor snøen på det verste er av slaget du kan lage en snøball av med ett grep om snøen.

Riktignok kladder snøen seg en del foran skuffen, men det samme problemet opplevde vi også med større fresere under samme forhold. Samtidig kan det være verdt å merke seg at snøen pakker seg noen mellom selve skovelsidene av fresen. Dette er greit å ta vekk før du tar den med inn, ellers vil du få en ganske solid vanndam inne mellom slagene.

Oppsummering

Nok en gang lar vi oss fascinere av hvor kraftige elektriske enheter er i ferd med å bli, selv med såpass lave priser. Også om du velger å bruke batteri i stedet for tradisjonell kabel.

Ingen av disse produktene er bygget som en stridsvogn, men de klarte seg godt under vår testperiode, selv om vi prøvde å frese unna ting du normalt ikke ville prøvd på. Ingen av skovlene gikk i stykker, selv om de altså er av plast.

Begge modellene er greie å bruke, men vi må si vi satte mest pris på friheten batteripakken gir deg med Biltemas modell.

Begge modellene har en skovel av plast. Men ingen gikk i stykker under testingen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

I praktisk bruk, om vi ser bort fra diskusjonen om batteri eller kabel, er Julas modell hakket sterkere og kaster snøen én meter lenger. Men du har ikke mulighet til å velge hvilken retning snøskuffen skal kaste snøen – noe du kan med Biltemas modell.

Begge variantene er uansett hendige løsninger som fint kan lette jobben med å måke snø der du ellers ville brukt en liten manuell snøskuffe. Det er med andre ord ingenting du går løs på en store arealer med.

Kreftene taler til Julas fordel, mens Biltemas maskin virker noe mer robust og gir deg mer frihet siden den bruker batterier.

De to modellene når likevel målstreken samtidig om vi veier fordeler og ulemper mot hverandre, så det blir opp til hver enkelt å vurdere om ledning eller kabel er den beste løsningen.

Jula Elektrisk Spade 005876
7
Bra

Jula Elektrisk Spade 005876

7
Bra

Fordeler

 • +
  Sterkere enn sin batterikonkurrent
 • +
  Trenger kun en skjøteledning utenom
 • +
  Takler tørr snø uten problemer
 • +
  Takler våt snø ganske godt
 • +
  Hendig løsning for å feste skjøteledningen til produktet
 • +
  Ganske støysvak

Ting å tenke på

 • Litt spinklere i konstruksjonen
 • Ledning gir ikke samme friheten
 • Kan ikke styre retningen snøen kastes
 • Får man kjøpt reservedeler?
Biltema Snow Shovel CSS 36
7
Bra

Biltema Snow Shovel CSS 36

7
Bra

Fordeler

 • +
  Støysvak
 • +
  Batteri gir mer frihet
 • +
  Kan styre hvor snøen kastes
 • +
  Mest solid bygget av de to
 • +
  Takler puddersnø enkelt
 • +
  Takler våt snø greit
 • +
  Billige reservedeler
 • +
  Har du først kjøpt batteriet og lader, kan du bruke dette på flere maskiner fra selskapet
 • +
  Klarer rundt 30 minutter tung kjøring mellom hver lading

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Trenger å kjøpe batteri og lader utenom
 • Snø pakker seg på siden av skovla
 • Litt tung om du skal bruke den som ren spade
 • Tar litt lang tid å lade batteriet helt opp
annonse
Meec Tools Elektrisk Spade 005876I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Obs: Oppdatert og republisert til glede for nye lesere.

annonse