Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDanalock V3 Smartlås

Danalock er en smartlås du kan sette rett på døren din hjemme

Endelig kan du kaste nøkkelen for godt.

Det ramler stadig inn flere smarthjemprodukter på testbenken vår, med alt fra smarte rullegardiner fra Ikea til hub-enheter fra Homey og Samsung. Nå har tiden kommet for å ta titt på en helt ny kategori her på Tek, nemlig smartlåser til ytterdører.

Det finnes en rekke forskjellige smartlåser, og det varierer stort i grad av «smarthet». Det er også varierende hvor mye arbeid de faktisk krever for deg å installere, og Danalock V3 virker å finne et godt balansepunkt mellom enkelhet, smarthet og kompleksitet.

Danalock krever nemlig ikke at du bytter ut hele låskassen i døren, bare selve låsvrideren på innsiden. Det gjør det blant annet mindre tidkrevende å installere, og trolig mer overkommelig for de fleste å faktisk gjøre uten hjelp fra en låsesmed. Men som vi skal se senere i testen har det også et par åpenbare ulemper.

Danalock V3

Danalock V3

Danalock kommer i tre ulike varianter. De ser alle helt like ut, men de har støtte for forskjellige tilkoblingsstandarder. Den billigste utgaven har bare Bluetooth, men de dyrere utgaven har Bluetooth og enten Z-Wave- eller Zigbee-støtte. Vi har testet den med både Bluetooth- og Z-wave-støtte.

I tillegg har vi fått teste to tilleggsprodukter, som gjør smartlåsen litt mer fleksibel. Nemlig en kodelås for å feste ved ytterdøren for å få tilgang uten bruk av mobilen, samt en Hub som kreves for å koble Danalock til et smarthjemsystem.

Alt sammen kommer pakket i spartanske, hvite pappesker, med små instruksjonsmanualer på innsiden. Helt enkelt og greit.

Installasjonen – mer tidkrevende enn jeg trodde

Det første steget er naturligvis å installere Danalock på døren. En enkel operasjon, skal vi tro instruksjonsmanualen. Vi skal visst bare trenge to-tre verktøy for å feste låsen, og via en håndfull tegninger i det lille papirheftet skal vi geleides gjennom hele prosessen.

Vi begynner på punkt 1, hvor vi kan se i manualen et enkelt bilde av innsiden av en dør, med en låsvrider festet med to enkle skruer. Fjern dem, så kan du skru inn Danalocken selv.

Det så jo unektelig veldig enkelt ut, men i praksis var det denne delen som tok lengst tid. Og det er ikke Danalocks skyld, men de paranoide menneskene som må ha stått bak designet på dørlåsen min.

Det som var et par enkle illustrasjoner i instruksjonsmanualen, viste seg å være litt med tidkrevende i virkeligheten.

Jeg har aldri tatt stilling til hva slags lås jeg har hatt på ytterdøren min før, men det viser seg at jeg har en variant med både en såkalt låskappe (metallringen rundt) og fire skjulte skruer. Låskappen klarte jeg å løsne med en liten Torx-nøkkel. Alt vel så langt. Verre ble det da jeg skulle prøve å fjerne de fire dekkskivene som skjulte skruene under.

Etter litt googling innså jeg at det tydeligvis var helt umulig å gjøre uten faktisk å ødelegge dem. De må bores inn i, og deretter dras ut. Det var jo ikke helt tanken da jeg skulle teste dette, men slik ble det nå. Bortsett fra en liten dose angst for å drille inn i skruene under gikk det helt smertefritt.

Med dekkskivene fjernet var det en enkel jobb å fjerne de fire skruene som holdt låssylinderen på plass i døren.

På neste side i instruksjonsmanualen står det at de aller fleste låser har en låspinne som stikker akkurat langt nok ut for at Danalock kan installeres uten noe ekstra jobb. Dette stemte selvfølgelig ikke for meg.

Dermed var det fram med låspinnen som fulgte med i pakken, og en liten plate som skulle brukes for å feste den i døren. Noen minutter senere var dette også gjort.

Men så var låspinnen for lang. Den er heldigvis konstruert slik at den er enkel å kutte, og Danalock passer visst bare hvis pinnen stikker maksimalt 3,5 centimeter ut forbi døren. Med en tang og en klype fikk jeg kneppet den av så den sto omtrent 3 centimeter ut. Akkurat nok, skulle det vise seg.

Så var det på med festeplaten som vi festet med ytterligere to skruer, før vi endelig kunne sette på plass selve Danalock-låsen. Den skled på plass med en liten vridning og et klikk.

Halleluja.

Kjip, men fungerende app

Etter vi hadde fått festet Danalock til døren, var det bare å laste ned og installere den medfølgende appen. Den finnes til både Android og iOS, og begge ser like trauste ut. For all del, den gjør det den skal, men vi har blitt skjemt bort den siste tiden med lekre apper som Samsung Smartthings og Apple Home. Heldigvis kan smartlåsen kobles til disse etter hvert, så man slipper å forholde seg til Danalocks egen app.

Etter å ha registrert en bruker er det en relativt enkel affære å koble til og sette opp låsen. Du kobler mobilen til via Bluetooth, og kalibrerer låsen. Både automatisk og manuell kalibrering er mulig, og vi gjorde begge deler bare for å være sikre.

Dette fungerer helt smertefritt, og plutselig har vi en smartlås på døren! Via appen kan du se om døren er låst eller ei, og du kan trykke på knapper for å enten låse opp eller låse igjen døren. Helt enkelt og greit. Låsen lager ganske mye støy når den er aktiv, men for de fleste vil nok ikke dette gjøre så mye.

På skjermen står det tydelig status på låsen: Låst eller ulåst. Et enkelt trykk kan enten åpne eller lukke den. Herlig, det funker!

Meeen ...

Fungerer ikke optimalt med norske dører

Så enkelt var det ikke likevel. Det er så enkelt hvis du har riktig type lås, men det har visst ikke vår dør. Testdøren har en såkalt tosylindret låskasse, som vil si at det tidligere var både en nøkkel og en låsvrider på innsiden. Ifølge en låsesmed vi snakket med er dette oppsettet – altså en låskasse med sylinder på både inn- og utsiden – noe alle nyere boliger bruker.

Problemet er at det er nøkkelhullet som har blitt erstattet av Danalocken, men den gamle låsvrideren er fortsatt der. Vrir man om på nøkkelen på utsiden vil den gamle låsvrideren reagere, men ikke Danalock. Dermed vil du kunne låse døren med Danalock, låse opp med en nøkkel, og Danalocken vil fortsatt tro at døren er låst. Det er jo ikke bra.

Appen har heldigvis en løsning for dette. Ved å huke av for en funksjon kalt «end to end unlocking», vil vrideren alltid vri seg så langt den kan, enten for å låse opp eller igjen, slik at du er sikker på at døren faktisk er låst. Det store aberet her er imidlertid at når du har dette aktivert vil appen aldri kunne vite låsestatus – det står bare som «unknown» – selv om resten av funksjonaliteten forblir den samme. Ikke optimalt, men det fungerer. Men det setter jo en generell demper for bruk av Danalock på norske ytterdører.

Smarte funksjoner

Når låsen endelig er installert er det en rekke funksjoner du kan aktivere. Det er tross alt en smartlås. Du kan for eksempel sette den til å automatisk låse døren etter et visst antall minutter, noe som virket akkurat som vi hadde håpet. Du kan ikke sette opp direkte i appen at den skal låse når du går fra låsen eller huset, men dette kan du få til via smarthjem-integrasjonen som vi kommer tilbake til senere. Timerfunksjonen vil nok imidlertid holde for mange.

Andre funksjoner inkluderer en hjelpemekanisme slik at du ikke trenger å snurre låsen manuelt. Vrir du den bare litt mot én av sidene vil den aktivere motoren og vri hele veien for deg.

Den mest nyttige funksjonen er imidlertid automatisk opplåsing når du nærmer deg døren. Dette må være funksjonen de fleste ser for seg er nyttig når man kjøper en smartlås, ettersom du aldri trenger å tenke på å fiske opp nøklene fra lomma når du kommer hjem – bare spasere rett bort til døren og åpne den. Med automatisk låsing trenger du heller aldri å låse den igjen heller, siden den kan gjøre det selv etter at du har gått inn.

I praksis fungerte dette helt greit, men vi synes den reagerte litt tregt. Flere ganger måtte vi stå i et par sekunder utenfor døren mens vi ventet på at den skulle merke at mobilen var innenfor rekkevidde, og vi hørte at låsen reagerte på innsiden. Hvis man allerede har mobilen i hånden er det nesten raskere å gå inn i appen og låse opp døren derfra. Men vi slapp i hvert fall vanlig nøkkel.

Låsen er for øvrig drevet av fire CR123-batterier (de korte, halvtjukke batteriene), og skal holde i opptil 9.000 vridninger. Etter tre-fire dager med særdeles mye vridning, sikkert 20 i snitt, er batteriet på 95 prosent. Det virker relativt lovende, men vi tenker likevel det hadde vært enda bedre hvis Danalock benyttet seg av et oppladbart, utbyttbart batteri, som vi kunne «hotswappe», og dermed spart penger på batterier i lengden. En firepakk med CR123-batterier koster nemlig fort over hundre kroner.

Sette opp kodelås

Som sagt fikk vi også med en kodelås og en Hub-enhet til test. Kodelåsen heter helt enkelt DanaPad, og var lekende lett å sette opp. Den dukket umiddelbart opp i appen så fort den var skrudd på, og etter et par tastetrykk var den koblet sammen med dørlåsen. I appen kan vi sette opp forskjellige pinkoder – mellom fire og ti siffer lange – og to medfølgende skruer gjorde det lett å henge den på ytterveggen ved døren.

Du kan sette forskjellig varighet på pinkodene, i tilfelle du for eksempel har gjester på besøk som du ikke vil gi hovedkoden til, eller en snekker om trenger tilgang til huset i en viss periode.

Denne funksjonaliteten kan du for øvrig også få uten kodelåsen, men det krever litt mer jobb. Da må nemlig gjestene dine laste ned appen og registrere en egen Danalock-konto, før de kan låse opp låsen via mobilen sin.

Kodelåsen fungerte omtrent akkurat som forventet. Du taster koden din, trykker på lås-opp-knappen, og låsen vrir seg om. Problemet er bare at den er ganske treig. Det tar et sekund før låsen reagerer, og ytterligere et par sekunder før den har vridd seg langt nok for at døren er låst opp. Det er en helt naturlig forsinkelse ettersom ikke hele dørlåsen er smart, bare låsvrideren, men det er en forsinkelse du bør være klar over hvis du vurderer både Danalock og eventuelt DanaPad også.

Snakk med smarthjemmet

Den tredje enheten i pakken vi fikk teste kalles DanaBridge, som lar låsen snakke med med selskapets onlinetjeneste.

Obs: Da vi først publiserte denne testen skrev vi at man trengte DanaBridge for å koble låsen til smarthjemsystemer. Det stemmer ikke. Danabridge trengs bare hvis du vil ha tilgang til låsen uten å ha et smarthjemsystem, slik at du bare kan gå til selskapets nettsider og styre låsen derifra.

Oppsettet var raskt og enkelt, både for å koble Danabridge til nettet og for å få Danalock til å snakke med resten av smarthjemdignsene våre. I appen aktiverte vi Z-wave-paring før vi gikk inn i smarthjem-appen vår – i dette tilfellet Samsung Smartthings – og fant frem Danalock i listen over støttede enheter. På kort tid var de to kontoene koblet sammen, og Danalock dukket opp på hjemskjermen i Smartthings-appen.

Nøyaktig hvordan du kobler Danalock til resten av smarthjemmet vil variere fra system til system, men i Smartthings-systemet var det en relativt enkel affære å koble det opp slik at lyset i gangen for eksempel skrudde seg av automatisk hvis Danalock låste døren og jeg ikke var hjemme.

Her kan vi egentlig bare konkludere med at det fungerer. Det skjedde én gang i løpet av testen at låsen og huben mistet kontakt med WiFi-nettet hjemmet, men etter litt feilsøking virket det mer å bero på ustabilt nett og ikke enhetene i seg selv. Bortsett fra den gangen var de koblet til hele tiden, og låsen var som sagt enkel å sette opp.

Ulempen er naturligvis at låsen ikke klarer å vite om døren er låst eller ei, som vi har beskrevet tidligere. Men den klarer likevel å utføre jobber uavhengig av dette. Har du for eksempel satt opp at døren skal låses hvis mobilen din forsvinner fra hjemmenettverket, vil den fortsatt iverksette dette, selv om den ikke vet låsestatus.

Konklusjon: Bra, men den siste finpussen mangler

Danalock V3 fungerer på mange måter som vi hadde forventet. Siden den bare erstatter låsvrideren på innsiden og ikke hele låskassen, håndtaket og låsen, var den (relativt) enkel å installere, men med enkelheten følger også flere ulemper. Den er ganske bråkete og stor, noe vi fint kan leve med.

Verre er det at den er treg, både når den skal låse opp døren og når den skal reagere på beskjeder fra mobilen. Spesielt irriterte vi oss over at den ikke alltid oppdaget mobilen vår da vi nærmet oss døren, noe vi synes er ganske kritisk for et produkt som dette.

Kjøper du Danalock bør du virkelig vurdere å investere i Bridge-enheten også, slik at du får koblet den til resten av smarthjemmet ditt. Denne integrasjonen fungerte utmerket, og veide opp for den svake appen som følger med.

Så, skal du kjøpe Danalock? Svaret er helt enkelt kanskje. Den gjør en helt grei jobb, men den mangler mye finpuss.

PS: Vi planlegger å teste Yale Doorman i nærmeste fremtid. Det kan bli en svært interessant konkurrent til Danalock!

Danalock V3
6.5
Helt greit

Danalock V3

sitat"Danalock V3 gjør mye rett, men virker ikke helt tilpasset norske dører"

Fordeler

 • Krysse av
  Passer på de fleste dører
 • Krysse av
  (Relativt) Enkel å installere
 • Krysse av
  God smarthjemtilkobling
 • Krysse av
  Støtter flere brukere
 • Krysse av
  Smartfunksjonene fungerer generelt godt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vil ikke fungere 100 prosent med de fleste norske dører
 • Bytt
  Stor og klumpete
 • Bytt
  Treg i bruk
 • Bytt
  Medfølgende appen virker gammeldags
annonse