Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus Nord CE 5G

Forgjengeren var fjorårets beste budsjettmobil

Klarer oppfølgeren å leve opp til hypen?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I fjor slo OnePlus Nord ned som en bombe i mobilmarkedet. Den var billig og hadde knallbra brukeropplevelse. Den føltes på overraskende mange måter som en toppmodell, selv om den var mye billigere. Og så lenge den følelsen er på plass skal det godt gjøres å bli misfornøyd.

Siden den tid har dessverre OnePlus vannet ut Nord-navnet litt, med svakere modeller der toppmodellfølelsen glapp. Men nye Nord CE 5G skal være den direkte oppfølgeren. Den som ikke bare er en billigere modell, men en oppfølger. Og på papiret ser det greit ut - den har til og med fått et par egenskaper som originalen ikke hadde - den er nemlig både tynnere og har fått hodetelefonkontakt.

Selv om hodetelefonkontakt er kjekt å ha, er det aller viktigste spørsmålet for en telefon greit under 4000-kronersmerket; er den kjapp nok i bruk? Kommer du til å irritere deg over plutselige stopp eller uferdig programvare når noe haster å få gjort?

OnePlus Nord CE 5G (8GB RAM) 128GB
7.5
Bra

OnePlus Nord CE 5G (8GB RAM) 128GB

7.5
Bra
sitatNord CE er en ålreit telefon i prisklassen, men wow-følelsen gir den ikke

Fordeler

 • +
  Gode spesifikasjoner
 • +
  Finfin skjerm
 • +
  Hodetelefonkontakt
 • +
  Mange smarte løsninger
 • +
  God ytelse for prisklassen

Ting å tenke på

 • Føles ikke lenger som en toppmodellkonkurrent
 • Tidvis treg
 • Middels kamera
 • Ikke trådløs lading

Toppmodellpreget er borte

Telefonen har stadig en bakside i plast, men i likhet med de mindre modellene i Nord-serien føles ikke Nord CE like solid som originalen. Kanskje er det fordi den er tynnere? Med gamle Nord måtte jeg kjenne etter for å legge merke til at den var laget i plast - med denne nye er plastfølelsen umiddelbar.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det behøver selvsagt ikke ha allverden å si for den reelle kvaliteten og holdbarheten på telefonen. Og mange vil nok uansett sette på deksel - det følger med ett i esken.

Men den premiumfølelsen OnePlus har snakket om at alle mobilene deres skal by på - den oppleves som bortreist i et produkt som klaprer litt mot fingertupper og negler. Nord ga bare fra seg dumpe tappelyder. Nuvel.

Svak fingerleser og ingen lydbryter

En egenskap jeg alltid har elsket på OnePlus-mobilene er muligheten til å flikke av lyden i en håndvending med en fysisk skyvebryter på siden av telefonene. I denne modellen er bryteren dessverre borte, og demping av mobilen må gjøres i menyene, som på «talatuter» flest. Ikke noe stort problem, men sammen med kvalitetsfølelsen nok et merkbart kompromiss fra produsenten som ellers mesterlig har gjemt bort kompromissene sine.

En middels stor kamerahump som minner om den i Huaweis P30-modeller er bakpå telefonen, om enn med langt mindre imponerende kamerautstyr enn i Huaweien.

Foruten det teller vi to volumknapper, en tilpassbar låsetast og den nevnte hodetelefonutgangen i bunn. Det er ingen løs fingerleser her. Den er bygget inn i skjermen og er til tider irriterende upresis og «prøv igjen»-ete.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ålreit skjerm

Det er ikke OnePlus-telefoner igjen uten raske skjermer, og heller ikke Nord CE svikter på den fronten. Den har en behagelig og kjapp AMOLED-skjerm på 90 hertz som gir god balanse mellom kvikkhet, øyekomfort under bruk og batteritid. I 90 hertz-modus justerer telefonen selv hastigheten etter behov.

Kvalitetsmessig finnes det bedre skjermer på både lysstyrke og fargegjengivelse - dette er én av de OLED-skjermene som noen ganger kan virke litt blassere enn andre OLED-er. Men det er fortsatt evigheter bedre enn en superbillig LCD-skjerm av typen du fortsatt kan finne i noen av de billigste telefonene.

Til tross for at Netflix oppgir å kunne strømme HDR til Nord CE er visstnok ikke dette en HDR-kapabel skjerm. Den har imidlertid utvidet fargerom, som er en del av det som sammen med kraftig lysstyrke kreves for HDR-opplevelser. Det kan være derfor Netflix tillater strømming av HDR-merket innhold.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels opplevd ytelse

Ytelsen var blant de største overraskelsene i originalen. For relativt få kroner fikk du menyer og apper som oppførte seg som om de kjørte på en mye dyrere toppmodell. Ytelsen i maskinvaren til Nord CE skal på papiret være såvidt bedre enn i originalen. I realiteten oppleves den som dårligere. Kan hende var prestisjeplattformen Snapdragon 765G i originalen bedre optimalisert enn arvtageren i denne? Uansett - det meste går fort. Men noen pauser blir det også. Det oppleves ikke lenger kompromissløst.

Eventuelt har OnePlus glemt kompromissene litt for synlige og i dagen denne gangen. Både brukeropplevelse og programvare er fortsatt langt bedre enn i de svært mange dårligere telefonene til 3500 kroner og ned. Skuffelsen over ytelsen handler kun om at OnePlus ikke overbeviser. Og at vi burde kunne si «for en gangs skyld» - men også har et temmelig middels inntrykk av småbrødrene Nord N10 og N100.

Det er ikke dårlig - de har bare ikke wow-faktoren vi forbinder med OnePlus, og som selskapet i markedsføringen nærmest ber oss forvente.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels kamera

Oneplus Nord CE tar ofte helt ok bilder. I denne prisklassen er den noenlunde som forventet. Min erfaring er at originalen litt oftere tok bilder jeg ble fornøyd med enn denne. Selv om denne rent teknisk burde være litt bedre.

Hovedproblemene når bildene blir dårlige virker å handle om programvare. Det er ofte bevegelsesuskarphet på høylys dag her. Det skulle det slett ikke være behov for. Jeg ser og at bildene titt blir skarpe i én del av motivet, mens resten blir sjenerende uskarpt - her er det utilpass bildeforbedring som ikke funker helt etter planen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nord CE har og en tendens til å vise frem et supert bilde først - før programvaren jobber litt med bildet og visninga tilsynelatende plukker et dårligere bilde å vise frem. Dette kan være HDR-funksjonen som svikter.

Telefonen fikk da også en større oppdatering underveis som skulle bedre HDR-ytelsen. Men fenomenet er observert også etter oppdateringen. En helt ok nattmodus klarer ikke å veie opp for at kameraet her ikke er spesielt supert. Det er først og fremst på dagtid bildene blir gode.

Vær påpasselig med å holde telefonen rolig i innebelysning og skumring. Klarhetsproblemene virker påtakelige også med vidvinkel og selfiekamera. Heldigvis har ikke Oneplus inkludert et håpløst makrokamera denne gangen. Pluss i boka for det, får man kanskje si.

God på basics

Batteriet i Nord CE har økt litt mot forrige utgave. Det kan virke som om de ekstra elektronene går med til å drive en litt mer andpusten mobil, for merkbart lenger brukstid er det ikke. Vi snakker én dag til halvannen. Helt ok, med andre ord. Som i originalen får du rask lader med, men ikke støtte for trådløs lading slik toppmodellene har.

Det er én enkelt høyttaler i bunn av telefonen. Den låter litt blikkboksaktig, men i bunn finner du også en helt ålreit lydende hodetelefonkontakt. Hvis du har kablede hörlurar fra før trenger du altså ikke bytte dem ut for å bruke Nord CE. En lydforbedring fra svenske Dirac står på som standard, men kan skrus av.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Netflix-titting ser riktig så bra ut, og 90 hertz-støtten gir noe jevnere bildeflyt også her. Det er en god telefon å se på video på, til tross for at den ikke har de heftigste skjermspesifikasjonene.

Til samtaler er lyden helt ok. Den kan bli relativt høy og er klar nok. Jeg irriterer meg som nevnt noe over at lydløsknappen er vekk, men volumtastene er i hvert fall plassert hendig som vanlig; på øvre halvdel av venstre side, der en tommel lett rekker dem når man snakker i mobilen med venstre lanke.

Mobilskjermen slår meg som litt upresis på touchen, slik enkelte Android-telefoner er. Men ikke verre enn at både meldinger og enkle spill virker greit.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Programvaren fra OnePlus har som vanlig mange kjekke egenskaper der du kan tilpasse mobilen din mer enn det Samsung og Apple lar deg. En klassiker fra kinesiske telefoner er tidsstyrt på- og avslåing.

Litt forvirrende er det dog at varslene i nedtrekksmenyen ikke alltid blir borte etter at man har gått inn på dem og appen er ferdig å varsle. Appikonprikken er vekk. Meldingen er lest. Men nedtrekksmenyen varsler fortsatt om at du har meldinger. Irriterende. Det er forøvrig ikke noe varslingslys for meldinger på denne mobilen.

Målt ytelse

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lever ikke helt opp til OnePlus-ambisjonene

OnePlus fikk så gode tilbakemeldinger fra kunder og anmeldere på sin første Nord-modell at det ikke er rart de prøver å fange den begeistringen igjen. Men der Nord emulerte dyre toppmobiler med en bravur vi ikke har sett før eller siden kommer de nyere variantene til kort.

Nord CE gjør for all del en ok jobb, og er bedre enn de fleste i sitt prissjikt rundt 3500 kroner. Men den føles ikke på noen måte som en toppmodell, der det var lett å la seg lure av originalen.

Det sagt; en telefon til denne prisen med skjerm som dette, godt med lagringsplass og spesifikasjoner gode nok til å klare seg dugelig bra i flere år er sjelden. 6-8 gigabyte RAM i inngangsmodellene er ikke så verst - det finnes fortsatt telefoner på markedet med 3 gigabyte, noe som allerede er i minste laget for en Android-mobil.

Vi snakker altså om et helt middels kamera i en grei nok pakke, med lysere fremtidsutsikter enn vanlig for prisklassen.

Det er faktisk ganske greit det. Når sant skal sies. Men OnePlus blendet meg ikke denne gang. Kanskje neste Nord - som ryktes lansert denne måneden - blir den virkelige fanebæreren for serien?

OnePlus Nord CE 5G (8GB RAM) 128GB
7.5
Bra

OnePlus Nord CE 5G (8GB RAM) 128GB

7.5
Bra
sitatNord CE er en ålreit telefon i prisklassen, men wow-følelsen gir den ikke

Fordeler

 • +
  Gode spesifikasjoner
 • +
  Finfin skjerm
 • +
  Hodetelefonkontakt
 • +
  Mange smarte løsninger
 • +
  God ytelse for prisklassen

Ting å tenke på

 • Føles ikke lenger som en toppmodellkonkurrent
 • Tidvis treg
 • Middels kamera
 • Ikke trådløs lading
Apple iPhone SE 64GB (2020)
Billig iPhone

Apple iPhone SE 64GB (2020)

fra 4381:-

Hvis ikke du må ha Android kan faktisk en iPhone være aktuelt. Dyrt tenker du kanskje, men en iPhone SE har faktisk tidvis kostet ned mot 4000 kroner, og ligger alltid under 5000. For den prisen får du topp innmat med virkelig heftig ytelse. Du får god skjerm og greit nok kamera. Det meste av det viktigste er på plass, for en ikke hårreisende penge. Vel verdt å ta en titt på. Byggekvaliteten er prima, men designen er litt gammeldags.

Asus Zenfone 8
En rimelig toppmodell?

Asus Zenfone 8

fra 6990:-

En av de billigste ordentlige toppmodellene du kan kjøpe heter Asus Zenfone 8. Her får du toppspekket innmat med kraftig prosessor, virkelig bra skjerm og kamera som gjør jobben natt og dag. Telefonen er vanntett og burde klare krevende oppgaver langt inn i fremtiden. Smart programvare er også en egenskap ved denne - og at den er forholdsvis liten og kompakt målt mot mobiler flest. Et utmerket kjøp, men den er omtrent dobbelt så dyr som Nord CE.

OnePlus Nord 128GB
Originalen - fortsatt bedre

OnePlus Nord 128GB

fra 2890:-

For etpar hundrelapper mer enn Nord CE får du fortsatt kjøpt originalen. Den er oppdatert til Android 11 og leverer bedre omtrent over hele linja sammenliknet med Nord CE. Bedre kamera, bedre ytelse og bedre byggekvalitet. Det føles som en mer gjennomført telefon på tvers, og som en ekte konkurrent til toppmodellene. Den et litt tykkere enn CE og den mangler hodetelefonkontakten. Men du får en bedre telefon.

annonse