Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus VivoBook S200

Billig og kjælen bærbar PC

Snerten 11,6-tommer som liker å bli tatt på.

Vegar Jansen, Hardware.no

[Hardware.no]: Asus VivoBook S200 er myntet på deg som er ute etter en liten og relativt rimelig bærbar med Windows 8 og berøringsskjerm. Med sine 1,4 kilogram er ikke denne 11,6-tommeren blant de letteste småmaskinene, men vekten gir litt ekstra til kvalitetsfølelsen, ved siden av å hjelpe datamaskinen med å stå støtt – en fordel på en bærbar med touchskjerm.

Kvalitetsinntrykket stopper for så vidt ikke med et par ekstra hektogram. VivoBook S200 føles solid, med god stivhet i konstruksjonen. I både lokk og base er det utstrakt bruk av metall, noe som naturligvis også hjelper på stilen.

Skal vi sette fingeren på noe spesielt med konstruksjonen, må det være at skjermlokket lett "gynger" ved bevegelser, selv om motstanden i hengselet er stor – noe den også bør være på en bærbar der litt av poenget er å kunne ta på skjermen.

Under skallet har S200 en Intel-plattform. Vårt testeksemplar var utstyrt med en Ivy Bridge Core i3-3217U prosessor, 4 GB minne og 320 GB harddisk. Noen dedikert grafikkort har den ikke, og belager seg derfor på HD Graphics 4000, som er grafikkløsningen integrert i prosessoren.

Alt i alt gir dette datamaskinen nok krefter til dagligdagse oppgaver som nettsurfing, kontorprogrammer, videoavspilling, lettere dataspill og så videre. Til tyngre arbeid, eksempelvis videoredigering og nyere 3D-spill, bør du se deg deg om etter en datamaskin med litt større digitale muskler.

Fin for fingrene

S200 har et tastatur som er litt krympet i forhold til full størrelse, men dette er i hovedsak bare merkbart i høyderetningen. Likevel har ikke dette plaget oss nevneverdig, faktisk synes vi at tastaturet er helt greit. Pekeplaten er følsom og har trykkfunksjonalitet i selve platen, samt integrerte musetaster.

Har du lyst på litt avveksling for fingrene, er altså VivoBook S200 også utstyrt med berøringsskjerm. Denne er følsom nok og presis nok for vår del, og touch-grensesnittet i Windows 8 gjør at det faktisk er et anvendelig alternativ til tastatur og pekeplate.

Dessverre er det slik at vi synes skjermen er bedre for fingrene enn øynene. Nå holder oppløsningen på 1366 x 768 piksler fint på en 11,6-tommer, men lysstyrken er i svakeste laget. Videre er dette en skjerm som gir mye gjenskinn – noe som sammen gjør at dette er en bærbar du ikke akkurat ønsker å bruke utendørs eller på steder du ikke har kontroll på lyskildene. Farger og kontrast er ok, men heller ikke noe mer enn det. Som typisk for billigskjermer er også innsynsvinkelen lav.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av kontakter har Asus VivoBook S200 HDMI, VGA, minnekortleser, kablet nettverk og tre USB-kontakter, hvorav én USB 3.0. Her trenger du altså ikke tenke på dongler eller overganger. For trådløs tilkobling er den utstyrt med 802.11n WiFi og Bluetooth.

Datamaskinen har en kjøleløsning som ikke er av de aller beste, men for håndleddsstøttene holdes i det minste temperaturene nede. Viftestøyen er relativt lav, men har en litt hvirrende karakter som kan høres i rolige omgivelser.

Dersom vi sammenligner VivoBook S200 med moderne ultrabooker, er ikke batteritiden noe å skryte av. Under avspilling av HD-video ga S200 seg etter drøye tre timer. De fleste andre datamaskiner vi har testet fra i sommer, har typisk klart seg mellom fire og fem timer.

Les mer om Asus VivoBook S200 på Hardware.no »

Grei, men litt begrenset

Asus VivoBook S200 virker som en helt grei bærbar, men vær altså klar over at den har noen begrensninger. I hovedsak tenker vi da på den litt lyssvake skjermen og det faktum at den ikke er av de mest utholdne på batteridrift. Vi tipper derfor den vil trives langt bedre innendørs enn på lange utflukter.

Videre må du huske at den heller ikke er noen utpreget arbeidshest – dette er en bærbar du eller ungene bruker til mediekonsum og lett underholdning, ikke til tunge datajobber.

Men prisen er jo ikke så dum, og i skrivende stund er det få direkte konkurrenter i handelen. Relativt rimelige bærbare med berøringsskjerm er altså et uvanlig syn enn så lenge, men merk at dette er i ferd med å endres i disse dager. Det kan være lurt å se hva annet som dukker opp, men bevares – føler du at VivoBook kan være noe for deg eller dine, er den så avgjort verd å ta en ekstra titt på.

Hvis du ikke trenger touch og ønsker mer kraft, lenger batteritid og bedre skjermkvalitet, kan du ta en kikk på vår stortest av ultrabooker. Men da må du også opp i pris.

+  Grei kvalitet og stil kontra pris
+  Berøringsskjerm gir flere muligheter
+  Tilkoblinger uten bruk av adaptere


-  Tastatur krympet litt i høyderetning
-  "Gynger" lett i skjermhengselet
-  Litt laber batteritid
-  Litt lyssvak skjerm

annonse