TestToshiba AT300

Kjapt Wi-Fi-nettbrett

Toshiba AT300 veier lite og yter mye, men det er én ting vi savner.

Design, skjerm og menyer

Toshiba AT300 er kort fortalt et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, Android 4 og Nvidias firekjerneprosessor Tegra 3. Den kan lese SD-kort, som er den vanligste type minnekort i kameraer. Kortleseren leser også MicroSD-kort, forutsatt at du har en adapter.

Ordinær design

Designen er ikke den mest spenstige vi har sett. Fronten minner unektelig svært mye om Apples iPad, selv om den fysiske tasten Apple har på fronten av sine nettbrett mangler på denne.

Baksiden er i plast, mens rammen er i metall. Bunnpluggen er proprietær. Den minner om bunnpluggen på Galaxy Tab og iPad, bare mye større. Plasten på baksiden av brettet er metallfarget, men ser likevel ut som plast.

På venstre side sitter tasten som tenner eller slukker brettet, i tillegg til en vippetast som lar deg styre volumet. En liten skyvetast lar deg låse skjermrotasjonen. I innstillingene kan du bestemme at den i stedet skal dempe all lyd. Det foresvever oss at vi har sett noe tilsvarende på et konkurrerende produkt. På Toshiba AT300 kan du også bestemme at denne tasten skal være tastlås. Det vil si at den låser de fysiske tastene for skjermslukking og volumkontroll.

Mange kontakter

På toppen av brettet er det ikke en eneste tast, bare et lite hull som slipper lyd inn til mikrofonen. Under brettet er den store bunnkontakten, flankert av to åpninger over stereohøyttalerne. Plasseringen av høyttalerne synes umiddelbart litt uheldig, ettersom åpningene lett blir blokkert om du hviler brettet i fanget. Men faktum er at vi knapt hører forskjell på om åpningene er tildekket eller ikke.

På høyre side av brettet finner du lydutgangen, inngang til Micro USB og utgang til Micro HDMI. Ved hjelp av en liten overgang kan du koble til USB-enheter som minnepinner, spillkontroller eller mus og tastatur. På denne siden er også lokket som skjuler plassen til SD-kortet.

God skjerm

Skjermen er som på de aller fleste andre nettbrett med 10,1 tommer skjerm. Den er skarp og klar, med en skjermoppløsning på 1280 x 800 punkter. Dette er den vanligste skjermoppløsningen på 10,1-tommere med Android. Det er nepp noe du tenker mye over ved vanlig bruk, men du vil kunne se at skjermbildet er satt sammen av små fargede prikker, noe du vanskelig kan få øye på om du har den nye iPad-en, eller en Asus Transformer Pad Infinity TF700.

Overflaten er av ripemotstandig Gorilla-glass. Toshiba har lagt til en funksjon for bildeforbedring som de kaller resolution+. Det er en slags oppskaleringsteknologi som skal gi skarpere og klarere resultat om du ser film på skjermen. Vi må med skam melde at vi ikke ser noen forskjell på filmklippene våre når vi skrur bildeforbedringen av eller på. Du kan også sette brettet til å bruke oppskaleringen på halve bildet. Da burde det være mulig å se skillet mellom det vanlige og det behandlede bildet, noe vi ikke kunne.

Brukergrensesnitt

Menyene på Toshiba AT300 er nokså standard Android. Du har fem startsider du kan fylle med snarveier og miniprogrammer (widgets), og du kan bruke skalerbare widgets. Men du kan ikke som tidligere trykke og holde på startskjermen for å legge til snarvei. I stedet må du finne programmet eller funksjonen i de vanlige menyene, trykke på dem og holde til de «løsner» og du kan plassere dem på en startskjerm.

En litt irriterende greie med Toshiba AT300 er at det sier «klikk» hver gang du skriver på en skjermtast. Det hjelper ikke å gå i tastaturinnstillingene å skru av skjermlyden på det norske tastaturet. Grunnen er at brettet er satt opp til å bruke Swype (fingerstrøk over tastene), og dermed må du inn i Swype-innstillingene for å få bort den enerverende lyden. Det blir noen klikk før du kommer deg så langt inn i menyene at du får skrudd det av.

Tastaturet reagerer som det skal, og er helt greit å skrive på. Ordboka fungerer også tålelig bra.