Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Styrer det meste

Introduksjon

De fleste har på et eller annet tidspunkt opplevd at de har en eller flere fjernkontroller for mye. Løsningen har for mange vist seg å være enda en fjernkontroll, som virker med alle enhetene i stuen.

Logitechs Harmony-modeller er en serie slike fjernkontroller. I denne testen kikker vi nærmere på Harmony 1100, toppmodellen i serien. Denne fjernkontrollen koster i skrivende stund rundt 3000 kroner, en relativt høy pris for en fjernkontroll.

Vi har brukt fjernkontrollen sammen med et ganske normalt oppsett, med en plasma-TV, surroundreceiver, DVD-spiller og en HTPC. Testen har foregått over to uker.

Takk til MPX.no som lånte oss produktet til test.

Utseende

Harmony 1100 ser noe annerledes ut enn de fleste andre fjernkontroller på markedet. Fjernkontrollen er mer en plate enn en tradisjonell fjernkontroll. Likevel er den særdeles behagelig å holde i hånden, takket være en fordypning på baksiden. Denne fordypningen brukes også til å sørge for at kontrollen lett faller på plass i laderen.

Ikke så godt egnet for venstrehendte. Klikk på bildet for større utgave.

En stor del av fjernkontrollens fremside dekkes av den 3,5 tommer store berøringsskjermen. Selve berøringsskjermen virker solid, og er av den resistive typen. Direkte under skjermen finnes en aktivitetsknapp, som tar deg tilbake til fjernkontrollens hovedmeny.

Langs høyre side av fremsiden finner vi knapper som styrer volum, kanalvalg, tilbake, et navigeringshjul med de fire vanlige retningene, samt en OK-knapp. I tillegg til disse er det ekstra opp- og ned-knapper. Et dypdykk i manualen avslører ikke hva disse skal brukes til.

Øverst til venstre finnes av-knappen, som selvsagt slår av alle enhetene i anlegget ditt.

På venstresiden av fjernkontrollen finner vi USB-tilkoblingen. Denne brukes til oppsettet av fjernkontrollen, ved å koble den til en PC. Fjernkontrollen kan ikke lades opp via denne USB-kontakten.

Både foran og bak på fjernkontrollen finnes det IR-porter. Det er kun den fremre IR-porten som sender signaler til anlegget ditt. Vi mistenker at den bakre IR-porten brukes til å programmere fjernkontrollen dersom du skal ta i bruk enheter som den ikke kjenner til, men vi hadde ikke noe behov for dette under vår test.

Oppsett

Klikk på bildet for større versjon.

Før fjernkontrollen kan kontrollere noe som helst, må den settes opp til dine spesifikke enheter. Det gjør du ved å koble den til en Mac eller Windows-maskin. Vi har kun testet Windows-versjonen av programvaren, men vi mistenker at den er helt lik på Mac.

Det første du må gjøre er å samle inn merke og modellnummer på alle enhetene du vil bruke enheten mot. Når du da installerer programvaren fra den medfølgende CD-en, må du registrere deg med brukernavn og passord. Programvaren lagrer altså alle innstillingene dine på Logitechs servere, slik at innstillingene dine ikke går tapt selv om fjernkontrollen blir ødelagt og PC-en din krasjer samtidig. Kreativt, men strengt tatt ikke nødvendig.

Klikk på bildet for større utgave.

Etter at registreringen er gjennomført, taster du inn modellnumrene du samlet inn tidligere. Harmony-serien har støtte for opptil 225 000 enheter ifølge Logitech selv. Selv om du feilstaver f.eks. modellnavnet noe, vil programvaren som oftest klare å lete opp rett enhet for deg. Når du har lagt disse inn, vil programvaren selv foreslå et sett med aktiviteter du vil sette opp. Typiske aktiviteter er f.eks. "Watch TV" eller "Play Game". Når en slik aktivitet blir valgt, stiller den automatisk inn de rette kanalvalgene og innstillingene på enhetene dine.

Du må selv velge hvilke kanalvalg f.eks. TV-en må stå på for at den skal vise bilder fra HTPC-en, og tilsvarende for receiveren. Dette er gjort relativt enkelt og greit, og valgene stemte godt overrens med de faktiske valgene på enhetene vi testet.

Selve oppsettetsprosessen var unnagjort i løpet av et kvarters tid, inkludert en tur tilbake til PC-en for å legge til en ny aktivitet.

Vær oppmerksom på at programvaren ikke avslutter helt når programmet lukkes. Det ligger fremdeles i bakgrunnen, noe som strengt tatt ikke er nødvendig. I tillegg kan programvaren være treg i bruk dersom du har en litt dårlig nettverksforbindelse, siden alt hentes ned fra nettet.

I bruk

Klikk på bildet for større utgave.

Kort oppsummert er Harmony 1100 en fryd å bruke. Skjermen slår seg f.eks. automatisk av dersom du lar fjernkontrollen ligge i ro, og slår seg på igjen øyeblikkelig om du beveger på den. De fysiske knappene har et svakt baklys som gjør det mulig å se dem også i mørket.

Som nevnt tidligere ligger fjernkontrollen svært godt i hånden, men kan ikke betjenes utelukkende med en hånd dersom du holder den samtidig. Det føles mest naturlig å holde den med begge hendene, så dette trekker ikke noe ned.

En rekke med valg langs sidene av skjermen forandrer seg ettersom hvilken aktivitet du driver med. I alle hjørnene av skjermen kan du velge hvilke knapper skjermen skal vise. Som standard vises en stor pause-knapp med avspillingskontroller i en sirkel rundt. Dette fungerer bra for blant annet DVD-avspilling, men er ikke optimalt for TV-avspilling. Du kan også velge favoritt-kanaler, nummertastatur eller spesialfunksjoner.

Det hender likevel at fjernkontrollen blir forvirret. Dersom du eksempelvis bruker en annen fjernkontroll til å slå av TV-en, vil ikke Harmony 1100 vite at TV-en er av. Det betyr at hver gang du skifter aktivitet, vil fjernkontrollen gi deg beskjed om at dersom noe ikke er som det skal være. I de tilfellene er det bare å trykke på "Help" på skjermen. Da slår fjernkontrollen av alle enhetene og slår dem på fra bunnen av, men det tar noe tid.

Fjernkontrollen er heller ikke helt så rask i reaksjonen som vi skulle ønske. For eksempel tar det et øyeblikk lengre tid fra jeg trykker ned volum-opp-knappen på Harmony 1100 før volumet faktisk skrus opp enn det gjør om jeg bruker den vanlige fjernkontrollen. Man merker også at det er en liten forsinkelse på fjernkontrollen når man bruker piltastene for å navigere Windows Media Center. Dette er overkommelig, men kan være irriterende for noen.

Oppsummering

Logitech Harmony 1100 er toppmodellen i Harmony-serien, og det vises. Dette er en fjernkontroll som det er svært behagelig å bruke, og som vil passe inn i de fleste stuer.

Fjernkontrollen har en stor berøringssensitiv skjerm, med viktige knapper ved siden av. Den er helt klart beregnet for to-håndsbruk, men de viktigste operasjonene kan gjøres med kun én hånd.

Harmony 1100 ligger godt på sofaen. Klikk på bildet for større utgave.

Harmony 1100 er stivt priset, men den gjør på mange måter opp for det med å være enkel i bruk og å kunne styre en stor mengde enheter.

+  Pen – passer inn i de fleste stuer
+  Effektivt brukergrensesnitt
+  Kan styre det meste


Prisen!
-  Programvaren er noe merkelig og til tider treg
-  Noe tregere enn en vanlig fjernkontroll
-  Ikke beregnet på venstrehendte

annonse