Tek.no

Test AMD Radeon R9 380X

Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?

Nykommeren faller så til de grader mellom to stoler.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Innledning

AMD lanserte i dag et nytt medlem av Radeon 300-familien, nemlig R9 380X. Dette er et kraftigere alternativ til R9 380 fra i sommer, som ikke bare skal matche konkurrenten Nvidias GTX 960, men gå forbi og dels snevre inn noe av gapet opp til GTX 970.

Dermed ser det nye landskapet i det vi kaller den øvre mellomklassen, slik ut:

  • Fra 2000 kroner: R9 380
  • Fra 2100 kroner: GTX 960
  • Fra 2650 kroner: R9 380X (OC)
  • Fra 3000 kroner: GTX 970 (ITX-versjon med lik ytelse som ATX-versjonen til 3200 kroner)

Av oversikten ser vi at R9 380X fyller et meget attraktivt felt, det mellom to- og tre tusen kroner. Det er i dette området brorparten av grafikkortsalget skjer, i alle fall om en titter litt forbi vår egen leserstall med mange entusiaster.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har for anledningen testet en overklokket variant av R9 380X fra Sapphire med litt ekstra god kjøling og byggkvalitet, men også leverandører som Asus, Gigabyte og HIS med flere har sin variant klar til utsendelse fra i dag av. Selvsagt blir R9 380X også å få fatt i uten fabrikkoverklokking, noe som kan være et godt valg om du vil spare en hundrelapp eller to på å overklokke selv ved hjelp av AMDs eget Catalyst Control Center – som forresten straks blir helt nytt.

Vi sjekket om det var noen forskjell mellom fabrikkoverklokkede kort og standardkort:
Resultatet kan nok overraske mange »

Bedre enn GTX 960, men også langt dyrere

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

AMD har de siste årene pøst ut grafikkort, og bare til nå i år teller vi 15 i antall. Dette fordi selskapet mener du alltid skal finne et kort som passer lommeboken din perfekt, uansett hvor mye eller lite du har å rutte med. Dette er en god tankegang, men medfører både at vi av og til må la noen av grafikkortene passere uten å teste dem, slik som i R9 380s tilfelle, samt at forskjellen mellom grafikkortene ofte er svært liten. Mens vi fra andre tester vet at R9 380 yter på linje eller noe bedre enn GTX 960, forventer vi selvsagt at R9 380X skal gå forbi.

Det forventer også AMD. Om R9 380X hevder selskapet selv at kortet skal gi «utrolig ytelse i 1440p», og være et selvfølgelig valg for de som krever «høy bildeflyt med høye grafikkdetaljer i FullHD-oppløsning».

Vi vet at mens konkurrenten Nvidia ikke helt klarer å levere dette med sin GTX 960, gjør GTX 970 nettopp det. Kan AMD ha klart å gi oss noe som minner om ytelsen til GTX 970 i FullHD, og 1440p, bare til en lavere pris? Vi skal først ta en nærmere titt på Sapphires versjon av R9 380X, men om du er utålmodig etter å se hvordan kortet yter, kan du hoppe rett til målingene våre fra lenkene under her, eller i sidemenyen vår.

«Nitro»

Vi har som nevnt testet en overklokket versjon av R9 380X fra Sapphire kalt Nitro. I forhold til referanseutgaven av kortet, som er en hundrelapp rimeligere, får du her en kraftigere kjøleblokk samt en mer effektiv og mindre støyende kjøleløsning.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sapphire har viet ekstra oppmerksomhet til både kulelagre, som sørger for jevnere og mer stillegående vifter selv på høy hastighet, og til selve viftestyringen. Selv om kortet kommer med to vifter er disse i stand til å jobbe uavhengig av hverandre. Dermed kan de to viftene jobbe på forskjellig hastighet, i tillegg til å stoppe helt om temperaturen går under en viss grense. Ofte mellom 50 og 60 grader celsius.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve viftebladene er laget av metall, mens «huset» med det som kan minne om racing-design er laget av hardplast. Inntrykket av byggkvaliteten er til tross for plastbruken svært godt.

Mange av de overnevnte egenskapene finner vi også igjen hos andre grafikkortprodusenter, men det er i alle fall greit å være klar over at støy er en sak slike tredjepartskort ofte er bedre på enn referansekortene fra AMD.

Ellers er en såkalt «backplate» på plass. Denne gjør nok heller lite for de termiske egenskapene, men bidrar unektelig til at kortet tar seg bedre ut i maskinen din og sørger også for å gi bedre stabilitet til det ganske tunge kortet når det står plassert i PCIe-sporet.

Kortet kommer med 2 x 6 strømpinner og har en TDP på 190 watt. Dette skulle bety at kortet trekker mindre strøm enn for eksempel forgjengeren R9 280X, som har en TDP på 250 watt.

Fasiten på strømforbruket får vi på side 6. Der blir det spennende å se hvordan R9 380X klarer seg mot GTX 960 og GTX 970, som på sin side stiller med en oppgitt TDP på henholdsvis 120 Watt og 145 Watt.

Av tilkoblinger finner vi én DisplayPort 1.2a-utgang, to DVI-utganger samt én HDMI-utgang – hvor sistnevnte ikke takler 4K-oppløsning i mer enn 30 FPS.

Les også