Suveren lyd i lekker innpakning
Libratone Live spiller musikk trådløst fra mobilen og nettbrettet – og kan lett flyttes rundt i huset.
Fakta om Libratone Live: Mål: Høyde 47 cm, bredde 19,5 cm, dybde 15 cm
Vekt: 6,5 kg
Drivere: 5" basselement, 2 x 3" mellomtone, 2 x 1" diskant
Tilkobling: AirPlay, DirectPlay, 3,5 mm minijack for analog eller optisk digital
Frekvensområde: 45 - 20 000 Hz. Maks 100 dB SPL/1m
Effekt: 150 watt totalt. 1 x 50 W bass, 2 x 25 W diskant, 2 x 25 W mellomtone
Pris: ca. 5 500 kroner
+ Super byggekvalitet
+ Pen design
+ Lett å flytte
+ Enkel å bruke
+ God lyd
+ Innebygget strømforsyning
+ Fyller forholdsvis store rom med god lyd
- Høy pris
- Støtter bare streaming fra iOS og iTunes
[Amobil.no]: Libratone lager høyttalere som virkelig skiller seg ut fra den store mengden.
Vi har tidligere testet reisehøyttaleren Libratone Zipp, som vi ga vårt Anbefalt-stempel. Storebror Libratone Live er ikke like ny som Zipp, men den er likevel blant de mest spennende trådløse høyttalerne vi har sett.
Her har produsenten klart å kombinere spennende design, god brukervennlighet og praktiske løsninger med virkelig god lyd.
Libratone Live er designet i Danmark, og høyttaleren har en minimalistisk design med et håndtak på baksiden laget i blankt stål, og med et ytre kledd i ekte italiensk Kashmir-ull. Ulltrekket fås i en rekke forskjellige farger, vårt testeksemplar var knall rødt. Her kan du med andre ord finne den modellen som passer best til interiøret hjemme hos deg.
Selve høyttaleren er ment å skulle stå på høykant. Med en vekt på 6,5 kilo føles ikke Libratone Live som noen lettvekter, men et solid håndtak på baksiden gjør at du lett flytter den rundt i huset. Strømforsyningen er innebygget i høyttaleren, dermed er én strømkabel alt du trenger av kabler.
Airplay for tapsfri lydoverføring
Høyttalerne er såkalte Airplay-høyttalere, det vil si at de er laget for trådløs avspilling fra Apple-produkter som iPad, iPhone eller iPod Touch. Du kan også spille musikk fra iTunes for både Mac og Windows. Fordelen med Airplay fremfor for Bluetooth er at lydkvaliteten er hakket bedre. Musikken overføres trådløst uten tap. Det finnes riktignok Bluetooth-høyttalere som støtter tapsfri lydoverføring (apt-X), men ikke alt utstyr støtter dette – og Airplay gir deg også bedre rekkevidde, siden enheten du spiller fra og høyttaleren bare behøver å være innenfor det samme Wi-Fi-nettet.
Selv om høyttaleren er svært enkel å sette opp, er du ganske avhengig av å lese bruksanvisningen for å få det til. Det er én stor knapp på høyttaleren, og det er ikke innlysende hvordan du får satt opp høyttaleren slik at musikken strømmer fra mobiltelefonen, Mac-en eller PC-en din over til høyttaleren.
Heldigvis har Libratone gjort det svært enkelt for deg. Når du åpner esken er det første du ser et sett med ulike hefter merket med de ulike metodene for å koble opp høyttaleren på. Vil du koble høyttaleren til den trådløse ruteren din for å spille musikk fra iPhone eller iPad, velger du det heftet.
Vi valgte metoden hvor vi koblet høyttaleren direkte til den trådløse ruteren via WPS. Det innebar å skru på høyttaleren og vente til av/på-knappen begynte å blinke rødt. Så trykket vi WPS-knappen på ruteren, gikk tilbake til høyttaleren og trykket av/på-knappen tre ganger. Etter en stund begynte av/på-knappen å pulsere sakte med hvitt lys – noe som betyr at høyttaleren er tilkoblet nettverket. En annen metode er å koble iPhone-en til høyttaleren, som oppretter sitt eget trådløse nettverk, og så taste inn høyttalerens IP-adresse for å komme til en oppsettmeny som lar deg koble høyttaleren til husets Wi-Fi-nettverk.
Hele oppsettet er svært enkelt å få til, hvis du bare følger bruksanvisningen punkt for punkt. Bruksanvisningene er noen av de beste vi har sett – og skulle du mot formodning ikke få det til, ligger det instruksjonsvideoer ute på Libratone.com.
Enkel å bruke
Når høyttaleren er satt opp, trenger du aldri mer å bry deg om knapper og innstillinger. Du behøver ikke en gang skru på høyttaleren for å bruke den. Høyttaleren kobler seg automatisk til det trådløse nettet så snart du plugger den i stikkontakten, og vil dukke opp på alle enheter som har Airplay-støtte.
Vil du spille musikk fra iPhone eller iPad, velger du bare Libratone fra knappen hvor du kan velge avspillingsenhet. Her vil Libratone, Apple TV og andre Airplay-enheter dukke opp. Spiller du musikk fra en Mac eller Windows-PC, må du normalt bruke iTunes. AirPlay er nemlig laget slik at det er kun programmer som har den nødvendige knappen for å sende lyd til AirPlay, som kan brukes til avspilling. I motsetning til med en Bluetooth-høyttaler går ikke all lyden fra datamaskinen til høyttaleren. Spiller du en YouTube-video i nettleseren kommer altså lyden på datamaskinen, mens musikk i iTunes kommer ut av høyttaleren – hvis du har valgt den.
Det er mulig å få lyd fra andre programmer også ut via Libratone-høyttaleren, men da trenger du tilleggsprogramvare. Undertegnede bruker Wimp og Spotify mye, og valgte derfor å kjøpe fullversjonen av programmet AirFoil, for å kunne bruke også disse programmene med AirPlay. Det at du trenger tilleggsprogramvare for å bruke noe annet enn iTunes er etter vår mening noe Apple bør få gjort noe med – men det er jo ikke høyttalerprodusentens feil.
Lillebror Libratone Zipp har støtte for noe som kalles PlayDirect, som betyr at høyttaleren kan opprette sitt eget trådløse nettverk – slik at du kan spille musikk til den uten at høyttaleren må kobles til et annet Wi-Fi-nett. Det skal komme en programvareoppdatering som gir PlayDirect-støtte på Libratone Live, men denne var ikke på plass før vi avsluttet testen. Bruker du høyttaleren stort sett hjemme hos deg selv, er det neppe noe problem – men mulighet til å kunne spille musikk uten å måtte vite passordet til Wi-Fi-nettverket kan være praktisk hvis du tar med deg høyttaleren til andre. Bærehåndtaket på baksiden inviterer jo nettopp til dette, selv om høyttaleren ikke er fullt så portabel som Zipp-utgaven.
God lyd
Høyttaleren har totalt fem høyttalerelementer. Elementene er plassert slik at det 5 tommer store (ca. 13 cm) basselementet sitter på den ene av de tre kantene, mens det sitter ett diskant- og ett mellomtone-element på hver av de to andre kantene. Dermed sendes mellomtone- og diskant-lyden i ulike retninger. Libratone kaller løsningen for "FullRoom"-lyd, og sier den patenterte løsningen skal fylle hele rommet med lyd.
Den innebygde forsterkeren i Libratone Live har en utgangseffekt på totalt 150 watt, fordelt på 50 watt til basselementet, 2 x 25 watt på diskantelementene og 2 x 25 watt på mellomtone-elementene.
Lydkvaliteten viste seg å være svært god. Den har også virkelig klar og fin lyd med masse detaljer, og det låter bra enten du spiller høyt eller på lavt volum. Og høyttaleren klarer å fylle en ganske stor stue med lyd. Høyttaleren kan spille forholdsvis høyt, men vi synes den låter best ved lavt til rundt 3/4 av maksvolum.
Du kan laste ned en iPhone-app for å justere lydbildet. I tillegg til at du kan legge inn hvordan høyttaleren er plassert i forhold til vegger, og om høyttaleren står på gulvet eller på et bord/hylle, kan du også velge mellom ulike equalizer-innstillinger. Vi synes imidlertid høyttaleren for det meste låt utmerket med standardinnstillingene - selv om det ved musikk på lavt volum kan være greit å justere opp bass og diskant litt.
Konklusjon og alternativer
Libratone Live er blant de aller beste høyttalerne vi har testet i denne størrelsen. Lydkvaliteten er utmerket, høyttaleren er enkel å bruke og den kan lett flyttes rundt i huset. At den har innebygget strømforsyning trekker også opp.
Det eneste minuset er prisen. Å betale 5 500 kroner for en trådløs høyttaler sitter nok ganske langt inne for mange. Men dette er en høyttaler som er i klasse med B&W Zeppelin, som jo koster nesten like mye (rundt 4 900 kroner). Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi ikke selv har gjort en direkte sammenligning av Libratone Live mot B&W Zeppelin.
Synes du Libratone Live er for dyr, kan vi anbefale LG ND5520N. Til en pris på bare 1700 kroner spiller den imponerende bra – og den klarer å fylle selv ganske store rom med lyd, til tross for at høyttaleren ikke er spesielt stor. Les også testen av reisehøyttaleren Libratone Zipp.