På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Berger deg når laptopskjermen blir for liten
Supernyttig ekstraskjerm på under kiloen.
Innhold
Reiser du litt i jobben? I så fall kjenner du kanskje til smerten ved å forlate en kjent og velassortert skrivepult med flere skjermer og masse jobbeareal.
Folk som reiser en del drar typisk på bærbare PC-er med 13-15 tommer stor skjerm, mens det gjerne er vanlig å ha én eller flere 24- eller 27-tommere på pulten på kontoret.
Enn om du kunne hatt med deg en bærbar variant av det vante oppsettet du har på pulten hjemme?
Det er én av tingene USB-C-skjermer som Asus ZenScreen MB16AC skal kunne fikse.
Veier bare 780 gram
Vi snakker om en 15,6-tommers LED-belyst LCD-skjerm som henter all sin input fra én enkelt USB-C-kabel. Strøm og bilde kommer inn denne veien, og for øvrig har ikke ZenScreen andre tilkoblinger å melde om. Oppløsningen er vanlig full-HD (1920 x 1080 piksler), og det er greit nok, selv om den selvfølgelig hadde vært hakket kvassere med 1440p-oppløsning.
Vekten på herligheten er 780 gram, og rammene rundt skjermen er forholdsvis kompakte, så arealet på tingesten er omtrent 36 x 22 centimeter. Selve skjermen er bare 0,8 centimeter tykk, men legger vi til omslaget som følger med nærmer tykkelsen seg halvannen centimeter.
Dette er med andre ord en rimelig kompakt affære, som minner litt om et nettbrett, men uten at innmaten er med. Men det er på sett og vis greit nok; hele poenget er jo at du sannsynligvis bærer på det du trenger til å få liv i skjermen i utgangspunktet.
- TEST: Asus ROG Swift PG27UQ: Den råeste skjermen vi har testet – med god margin
Kobles enkelt til en kompakt PC
Jeg har de siste årene jobbet med en 13-tommers MacBook, og nå nylig meldte jeg overgang til en Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Begge deler relativt høytytende og kompakte maskiner med gode, men små, skjermer.
Sammen med en ultraportabel PC burde både maskin og ekstraskjerm veie rundt to kilo. Det er slett ikke så verst vekt med tanke på hva det er vi forsøker å erstatte.
Men hvor godt virker det? Og krever den USB-C for å fungere godt med PC-en?
Det første svaret kommer enkelt. Det ligger vedlagt en liten USB-C til USB-A-overgang i esken, og selv om Windows gjerne blir litt grinete når den brukes fungerer løsningen ganske fint. Mot den gamle Macen med Windows på skjermen var eneste problem en melding om at løsningen kanskje ikke ville virke. Til tross for det kom skjermbildet opp på Asusen raskt og problemfritt.
Å koble skjermen til X1 Carbon med USB-C fungerer helt likt med unntak for at man ikke får opp advarselen underveis.
Fungerer som en helt vanlig skjerm
Enten bruken er enkle spill, video eller fotoredigering i Adobe Photoshop fungerer løsningen meget bra. Det er ingen nevneverdige forsinkelser å melde om. Det dukker heller ikke opp klagesanger fra programvaren. Adobes CC-pakke har en tendens til å krangle med maskinvare om ikke alt fungerer optimalt - men det slipper man altså mas om her.
Underveis er det egentlig bare å bruke skjermen som om den var en helt ordinær skrivebordsskjerm. Dermed er det enkelt å sette opp skrivebord med flere skjermer, slik at du kan ha e-postinnboksen din på den ene skjermen og det du jobber med på den andre. Eller hvordan du helst fordeler innholdet ditt utover de tilgjengelige skjermflatene.
Dekselet som hører med i pakken fungerer også som fot, og lar deg plassere skjermen på flere ulike vis.
Selve skjermen har kun tre knapper: av/på, meny og valg. Menyknappen lar deg bla mellom valg i den overraskende omfattende skjermmenyen, mens valgknappen tar deg ett hakk dypere. Slik sett fungerer ZenScreenen på samme vis som skjermer flest.
Kunne vært mer lyssterk, men ...
Men siden den bare bruker fattige 8 watt er det ikke banebrytende lysstyrke du får her. Det hadde vi strengt tatt heller ikke forventet. Samtidig er ikke dette en skjerm du normalt henter frem med mindre du er noenlunde stasjonær et sted en liten stund. Så selv om den vil slite med å utkonkurrere stormsolen i parken er det neppe noe stort problem.
Til kontorpulten på hotellrommet er det imidlertid helt prima, og kommer så nærme å gjenskape den gode flerskjermfølelsen at jeg langt på vei hadde bestemt meg for å be om regning fremfor å levere testproduktet tilbake til Digital Impuls her i Oslo.
... og det var før jeg fant ut at skjermen hadde en superkraft jeg ikke visste om.
Drives rett fra mobilen
Asus henter skjermbildet over Displayport-standarden via USB-C. Jeg så ikke for meg at så mange mobiler kunne drive den, men det var jo saktens samme type kontakt som mange av dem har i bånn nå. Hvorfor ikke prøve?
Og jaggu lyste den ikke umiddelbart opp ved tilkobling til Huaweis P20 Pro. Et øyeblikk senere kom logoen for EMUI Desktop opp. EMUI er Huaweis menysystem, og mobilprodusenten bruker EMUI Desktop en del i markedsføringen. I utgangspunktet skal mobilen bare kreve en overgang til HDMI eller en annen skjermkontakt for å fungere med storskjermversjonen av menyene sine. Men jeg var ikke obs på at den i tillegg skulle klare å gi skjermen nok strøm til at en løsning som dette fungerte uten flere deler.
Så fort skjermen er koblet opp får du noe som likner veldig på en Windows-skjerm, med startmeny og noen apper på skrivebordet. Appene som grunnleggende støtter løsningen blir presentert først, mens andre apper som det er uvisst om virker ligger i en egen mappe i startmenyen.
Varer lenge ved enkel bruk - PUBG er ikke enkel bruk
Det hele fungerer ganske så bra - spesielt om vi tar utgangspunkt i relativt enkelt arbeid. Da kan telefonen faktisk drive skjermen i flere timer uten problemer. Vi har ikke målt eksakt tid, men ved flere anledninger har den stått med ZenScreen på i et par timer uten nevneverdig bruk og uten å miste påfallende mye strøm.
Du kan nemlig ikke lade samtidig med at P20 Pro er tilkoblet skjermen. Det er jo kun én USB-C på mobilen, og lading må eventuelt skje via en boks som gir flere tilkoblinger uten å kutte ut skjermstøtten.
Men i motsatt ende av bruksmulighetene har vi spilling av PUBG på mobilen vist på storskjerm. Her forsvinner batterikraften fortere enn et olja lyn. Det er altså veldig tydelig forskjell på hvor lenge du kan holde på avhengig av hvor krevende ting du gjør.
Men et Bluetooth-tastatur, trådløse hodetelefoner og ZenScreen ved siden av en P20 Pro kan faktisk gjøre den til en slags arbeidsstasjon, der selve mobilskjermen brukes som pekeplate.
USB-skjermene har blitt mye bedre enn de var
Det har gått noen år siden forrige gang vi tittet på et produkt av denne typen. Vi gir derfor ikke karakter på dette ene produktet, men nøyer oss med å gi Asus ZenScreen MB16AC en finfin anbefaltlogo.
Her har det skjedd mye siden de trege og dårlige USB-skjermene som dominerte for få år siden. Du kobler til og skjermen er i drift, uten å behøve kronglete programvare eller by på begrensninger du ikke forventer fra en helt vanlig skjerm. Når prisen som regel holder seg under 3000 for de fleste av disse løsningene er det også en noenlunde rimelig oppgradering av «skrivebordet» på tur.
Å kunne koble den til mobilen er en knakende god ekstramulighet. Men så langt er det kun Huaweis to heftigste P20-modeller vi har fått til å klare biffen. Telefoner fra LG, HTC og Samsung har ikke klart å få liv i ZenScreen. Vi forsøkte også via to overganger å få en iPhone X til å drive skjermen uten hell. På mobilfronten må du altså ha flaks eller akkurat riktig mobil for å dra full nytte av denne skjermen.
- Vil du ha en lekker ny PC er dette vår favoritt akkurat nå: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Asus MB16AC
Denne ekstraskjermen kan forenkle både jobb og moro på tur.
Fordeler
- +Fungerer med PC-er flest
- +Overgang til USB-A følger med
- +Ålreit bildekvalitet
- +Relativt lav vekt
- +Drar ikke mye strøm
- +Kan også drives av Huawei P20 (Pro)
Ting å tenke på
- —Bare én input (USB-C)
- —Kunne vært mer lyssterk
- —Ikke berøringsfølsom