TestXiaomi Redmi Pro

Vi har testet en helkinesisk Xiaomi-modell uten Google-tjenester

Hvor slitsomt er det egentlig å komme seg rundt begrensningene?

Sammendrag

Xioami er på krigsstien. Den kinesiske mobilprodusenten vil opp og frem, og vi hører stadig mer om modellene deres også her på berget. Derfor skal vi ta en liten titt på utvalget fra produsenten fremover, og vi starter kanskje med en litt uventet kandidat.

Det finnes nemlig globale og kinesiske modeller fra produsenten, og Redmi Pro er en helkinesisk tass.

Mangler tjenestene vi bruker

Det betyr at den i mange tilfeller kan være ganske krevende å sette opp for deg som bruker. Pass på å sjekke om den leveres med tilgang på Google-tjenestene før du bestiller. Hvis ikke lar det seg også løse, og du kan lese mer om hvordan på side 2 i denne testen.

God skjerm og pen design er ingen selvfølge i en telefon som i utgangspunktet ligger på 2000 kroner. Ferdig importert til Norge vil den antakeligvi svinge opp forbi 3000 kroner, og da havner den i langt kvassere konkurranse.

Når du først har kommet deg forbi eventuelle hindringer, og fått tilgang på Google Play rett fra denne telefonen oppfører den seg i stor grad som de fleste andre Android-telefoner. Men designen på Xioamis MIUI minner aller mest om en kombinasjon av Android og iOS.

Appmeny er det ikke her, men i stedet får du en rekke hjemmeskjermer å legge appene dine på. Et fargerikt, men pent utvalg ikoner og temaer preger telefonen.

Samtidig ser dette ganske fresht ut, og forholder seg greit til de nye designretningene som både Google og Apple har hatt de siste årene.

Stopper opp i blant

Ytelsen her er forholdsvis god når vi måler den, men i bruk har telefonen sine små nykker. Av og til stopper ting opp en liten stund mens telefonen tenker seg om. Jevnt over er imidlertid både hastighet og brukervennlighet bra nok her, om enn ikke på høyde med de aller beste telefonene.

Den er bygget i metall og glass, og med de to senkede kameramodulene på baksiden ser den både stilren og pen ut. Den minner på mange måter om en av HTCs One-modeller, bare med litt strammere linjer.

Med sine 174 gram er den ganske tung i hånden, men selv om den er blant de tyngste finnes det telefoner som veier enda litt mer enn denne her. For de fleste er sannsynligvis ikke vekten noe veldig stort problem.

Stilig men ikke spesielt godt kamera

Den nye USB type-C-kontakten brukes til lading og filoverføring.

Kameraområdet på baksiden, med de to store, svarte øynene, ser imponerende ut. I realiteten tar ikke Xiaomi Redmi Pro så veldig bra bilder. Den sliter ofte med å få riktig fokus, og løsningen for simulering av ulike blenderstørrelser er mildt sagt dårlig. Det er vanskelig å se forskjell på det telefonens to fysiske kameraer kan få til og det eksisterende programvareløsninger kan gjøre.

Da er også poenget med et ekstra kamera på baksiden vanskelig å skjønne.

På sitt beste er bildene fra telefonen forholdsvis gode, og den kan fra tid til annen ta gode bilder i dårlig lys. Men generelt sliter telefonen ganske fort når den kommer innendørs og ut av godt dagslys.

Hvis du tar med merverdiavgift og frakt må du regne med å betale et sted mellom 3000 og 4000 kroner for Xiaomi Redmi Pro, og dermed havner den såvidt under de rimeligste mobilene med designfokus, så som Huaweis Honor 8 og Galaxy A5 (2016). Dette kan være vel så gode valg i Norge.

En svært, svært annerledes telefon

Til venstre er typen og mengden apper Xiaomi Redmi Pro i utgangspunktet er preget av når den handles fra Gearbest. Telefonen kan ha ulike tilpasninger når den handles fra andre butikker. Etter litt om og men fikk vi ryddet litt, og lagt inn Google-tjenestene.

Vurderer du å kjøpe en Xiaomi-telefon kan det være lurt å lete i nordiske, eller i det minste, europeiske nettbutikker. Da er du litt sikrere på å faktisk få en telefon som virker slik den skal rett ut av esken.

Kjøper du fra for eksempel Gearbest, som vi fikk dette testproduktet fra, er du slett ikke garantert hverken enkel tilgang på appene du trenger fra Google Play, eller tjenestene du bruker.

Du bør altså holde tungen rett i munnen før du eventuelt handler Xiaomi. Selv om prisene virker fordelaktige og kineserne tidvis tenker nytt både på design og menyutforming risikerer du å måtte gjøre en stor jobb selv.

Hvis du er spesielt opptatt av merket, og av å få ting til å virke, kan en ren Kina-versjon fra Xiaomi være en spennende ting å prøve seg på. Er du blant dem som helst bare vil at ting skal virke bør du se etter ett av de etablerte merkene, eller kjøpe Xiaomien din fra et utsalg som garanterer tilgang på europeiske tjenester.

Redmi Pro får ingen karakter

Dette er en Xiaomi-modell som i utgangspunktet er mest for viderekomne. Programvaren er alt annet enn optimal for norske brukere, og den krever at du setter av godt med tid til å tilpasse programvaren. Gjør du ikke det må du leve med kinesisk appbutikk, kinesisk nettleser, kinesisk søkemotor og kinesiske tegn og rariteter spredt rundt i hele telefonen. Derfor velger vi å ikke sette karakter på akkurat denne.

Vi har flere Xiaomi-modeller på vei inn. Disse er hentet fra en norsk nettbutikk, og utstyrt med programvare som er tilpasset europeiske brukere. Vi regner med å kunne vurdere disse på vanlig måte.