Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair Force F120

Introduksjon

Den mest vitale delen i en SSD, er kontrolleren. All data går gjennom og behandles av denne. Intel har gjort mye godt på denne kanten, mens JMicron var den rake motsetningen. Så kom Indilinx på banen, og kunne friste med god ytelse til en lavere pris. Det er i all hovedsak disse tre produsentene som har satt sine respektive preg på markedet, frem til nå.

Sandforce er nå på banen, med sine to kontrollere SF-1200 og SF-1500. To av de første produsentene som tar disse i bruk er OCZ og Corsair. I dag er det sistnevnte som skal få litt fokus fra vår side. Forskjellen mellom de to kontrollerne er i bunn og grunn kun ytelsen, der SF-1200 er en nedjustert versjon av SF-1500.

Force 120 fra Corsair er en Sandforce-basert enhet i Force-serien. Her blir vi lovet rask skriving og lesing samt god ytelse over tid ved hjelp av TRIM. F120, du er klar for vår testbenk, lykke til!

Takk til Corsair som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 120 GB (alt. 60, 240 GB)
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,5 mm
  • Minnebrikker: Intel 29F64G08CAMDB
  • Kontroller: Sandforce-1200
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 3,0 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 285 MB/s (les) / 275 MB/s (skriv)

F120 er pakket inn i et skall av aluminium, sortlakkert og børstet. Kretskortet sitter godt montert på innsiden, dette er faktisk en av få SSD-er hvor selve kretskortet er skrudd fast i rammen. Enheten leveres med to års garanti fra produsenten, og kan også skilte med støtte for TRIM. Sistnevnte er en meget viktig funksjon du alltid bør få med deg, denne sørger for at SSD-en har mulighet til å opprettholde sin ytelse over tid.

På innsiden finner vi kontrolleren SF-1200 fra Sandforce. Det er snakk om firmware-versjon 3.0.5. Et par av de andre Force-enhetene har blitt levert med en tilpasset versjon av 3.0.1-firmwaren. Det betydde i praksis en noe høyere ytelse, men de nye Force-enhetene(F60, F120, F240) benytter nå den offisielle firmwaren til Sandforce.

Minnebrikkene er produsert av ingen andre ringere enn Intel. På den kanten har vi derfor stor tro på at du er i gode hender, disse MLC-brikkene skal være av god kvalitet.

Testoppsett

IOmeter, AS SSD

IOmeter

La oss først ta en titt på antallet IOPS ved skriving. Det er tydelig at F120 hever seg et hakk over de andre Indilinx-baserte enhetene, men veien opp til Intels X25-M G2 er fortsatt tydelig. Hvis vi derimot tar en titt på lesingen, er verdiene vi måler i det øverste sjiktet blant de Indilix-baserte enhetene, men ikke det grann høyere.

Vi ser nærmere på forsinkelsesverdiene under de samme målingene som over, og det vi ser virker meget godt. Det tar ikke lange tiden før enheten reagerer, både når det gjelder de maksimale- og gjennomsnittlige verdiene.

IOmeter-testene vi hittil har kjørt er av den mer målrettede typen som kun ser på enhetens maksimale ytelse. Arbeidsstasjontesten er litt mer praktisk rettet, der skrivingen og lesingen skjer om hverandre, både sekvensielt og tilfeldig. Her tar F120 et kjempesprang fra en rekke av de andre enhetene vi tidligere har testet, med godt over 10000 IOPS.

AS SSD Benchmark

Etter en runde med AS SSD Benchmark banker F120 seg ganske enkelt helt til topps, med 431 poeng. Ingen av målingene som utgjør dette testen virker for oss spesielt faretruende, alt ser ut til å være fint og flott. Ytelsen er jevnt over god på samtlige skrive- og lesetester.

PCmark Vantage, Manuell test

PCmark Vantage

De forskjellige SSD-ene vi har i vår samling, kan vise til relativt jevne poengsummer fra PCmarks harddisktest. Frem til nå, riktig nok, for med en poengsum på hele 440000 gjør F120 ganske enkelt rent bord.

Vi tar en nærmere kikk på de spesifikke testene, fra mørkeblå til grønn indikator. Ytelsen i MB/s her er ganske enkelt overlegen på samtlige summer, noe som er grunnen til den høye sluttsummen.

Manuell test

I tillegg til alle testprogrammene kjører vi en liten manuell test. Her har vi benyttet en mappe med filer bestående av totalt 8809 filer og 151 foldere. Total størrelse på mappen er på 4,05 GB. Den store filen er en RAR-fil på 4,05 GB.

Selve testen er utført ved at vi flyttet de aktuelle filene fra OS-disken og over til en ramdisk. Testmaskinen er utstyrt med 8 GB minne og det gir oss plass til en ramdisk på 5 GB, mer enn nok til vårt formål. Deretter overføres data til testenheten. Når det er utført er det bare å regne seg frem til den aktuelle ytelsen.

Skriving og lesing av småfiler er og forblir en seig oppgave, men F120 takler dette temmelig godt. Jobbingen med store filer er noe som ofte skjer nærmere de hastighetene produsentene oppgir. Resultatene vi i dag måler på den kanten er av den gode sorten, selv om ytelsen ikke er helt opp ved de 275 MB/s og 285 MB/s vi blir lovet. Grunnen til dette er nok ganske enkelt at Sandforce-kontrolleren komprimerer filer i forskjellig grad avhengig av filen selv, og at filene vi bruker til denne testen derfor ikke har vært helt optimale.

I Atto Disk Benchmark ender målingene forøvrig akkurat der Corsair vil, med en lese- og skriveytelse på henholdsvis 275 MB/s og 285 MB/s.

Konklusjon

SSD-markedet er nå preget av enda mer konkurranse med enda en aktør på banen. Dette er en god ting, flere aktører vil presse prisene, og produsentene kan virkelig komme i gang med masseproduksjon.

Corsair Force F120 er basert på den flunkende nye Sandforce-kontrolleren, SF-1200 for å være mer spesifikk. Ytelsen skal jevnt over danke ut de Indilinx-baserte alternativene, noe samtlige av våre målinger reflekterer.

Ytelsen kan faktisk i en rekke tilfeller hamle opp med de beste enhetene som benytter SATA II 3.0Gb/s-grensesnittet. Sånn sett er vi meget fornøyd med den generelle ytelsen vi ser, uten tvil. Det er derimot én ting Intel fortsatt er kongen over, og det er IOPS. Sandforce er derimot ikke langt unna, spesielt når det gjelder skrivingen.

Det er klart at disse nye enhetene er spennende, spesielt når de fra start har fått med seg TRIM-støtte. Ytelsen vi har sett i dag er uten tvil god, og under PCmark Vantage-testen går ting spesielt raskt.

Når det ikke er mye galt ved ytelsen, er det én ting som blir avgjørende, nemlig prisen. Siden arkitekturen dagens testkandidat er basert på er helt fersk, kan man ikke akkurat forvente at lanseringsprisene er ekstremt konkurransedyktig. Men, den er faktisk ikke så alt for ille. Corsair Force F120 koster 3000 kroner, noe som er en relativt normal pris. Du må riktig nok ut med et par hundrelapper ekstra for å sikre deg en Intel X25-M G2 160 GB. Med tanke på ytelse vil dette være et tilnærmet like godt valg, selv om Intel kan tilby en langt bedre IOPS og ikke minst 40 GB mer lagringsplass.

Du vil derfor overhode ikke gå på en smell om du velger å kjøpe F120, slik vi ser det kan vi anbefale selve kjøpet, for det er et godt produkt. På en annen side må du ikke åpne lommeboken skrekkelig mye videre for å få mer verdi ut av en slik investering. Med alt nytt i SSD-verden følger det riktig nok med noen uroheter for langtidseffektene, men det får bli en sak for seg selv. Sandforce og Corsair ser så absolutt ut til å gjøre det godt foreløpig!

+ God IOPS
+ Generelt god ytelse
+ TRIM-støtte


- Ingen spesielle

annonse