Tek.no

Test

MacBook Pro 13"

Vegar Jansen
3 Mai 2010 17:15

I midten av forrige måned fikk Apples populære bærbare i MacBook Pro-serien en oppgradering, og vi har nå tatt en lang og hard kikk 13-tommeren, som er den minste av de tre modellene.
Det at Apple bruker Intel-prosessorer i sine bærbare modeller, betyr også at de i en viss grad har vært nødt til å tilpasse seg Intels utviklingsmodell og lanseringstempo. Apple kommer derfor typisk med en "ny" MacBook Pro to ganger i året, selv om den nåværende designen i aluminium (populært kalt unibody) ikke har hatt nevneverdige forandringer siden høsten 2008.
Derfor gjentar vi ikke oss selv med tanke på MacBook-ens design og ergonomi - om dette kan du lese mer om  vår forrige test av 13-tommeren i Pro-familien fra i fjor høst.

Bedre grafikkløsning

Hvor mye som da egentlig er nytt i den kliss lik utseende "nye" MacBook kommer litt an på størrelsen. Mens 17- og 15-tommeren har fått Intels nyeste prosessorer (Core i5 og i7), har Apple valgt å fortsette med den utgående Core 2 Duo-prosessorer i 13-tommeren. For grafikken har det dog også skjedd en forandring i den minste modellen - 13" MacBook Pro kommer nå med Nvidia GeForce 320M som er en nyere og raskere integrert grafikkløsning. (Her finner du mer utfyllende informasjon om maskinvaren i MacBook Pro 15" og 17".)

Ytelsesmessig er det altså kun på grafikksiden at du vil kunne merke en forskjell på den gamle og nye MacBook Pro 13", men som trøst får du nå også mer for pengene. Den rimeligste MacBook Pro-en (grunnmodellen) er nå utstyrt med mer minne (4 GB), større harddisk (250 GB) og raskere prosessor (2,4 GHz) enn forrige generasjons grunnmodell (men du kunne også få like kraftige komponenter den gangen dersom du ville betale ekstra). I tillegg har grunnmodellen fått et prisavslag på fem hundelapper, noe som vipper maskinen rett under den magiske titusenkronersgrensa.

For ordens skyld nevner vi at vårt testeksemplar var utstyrt med en litt kjappere prosessor enn grunnmodellen, en Core 2 Duo P8800 @ 2,66 GHz, samt 4 GB minne og 320 GB harddisk. Prisen på denne er 12490 kroner.

Holder hele dagen

Den nye grafikkløsningen er mer strømgjerrig enn GeForce 9400M som vi fant i forrige generasjon MacBook Pro, og dette betyr at batterilevetiden også har fått et løft i de nye modellene. Nå har vi egentlig ikke tidligere målt hvor utholdende en MacBook egentlig er, men det har vi tenkt å gjøre fremover.
Vi bruker samme metodikk som med bærbare PC-er, som betyr en test med datamaskinen konstant påslått, men uvirksom (idle), og en test der den spiller av et videoklipp (i loop) med VLC. I begge tilfellene er skjermen satt til halv styrke, og mens blåtann er skrudd av er det vanlige nettverkskortet påslått.
Verdi i minutter, høyere er bedre:


Her har vi målt MacBook Pro opp mot to andre batteristerke kandidater, nemlig Asus Eee PC 1005P og Acer Aspire 3810T. Apples 13-tommer imponerer spesielt med tanke på at de to andre har spesielt strømsvake prosessorer der ytelse er ofret til fordel for bedre batterilevetid. MacBook Pro 13" har en "vanlig" og langt kraftigere prosessor, men holder fremdeles god følge med fem og en halv times videoavspilling. I idle vet vi ikke om Apple har gjort noe magisk, men 12 timer og 20 minutter her er i det minste rekord i vår bok.
Med normal, blandet bruk vil altså de fleste kunne bruke nye MacBook Pro 13" en lang og hard dag på jobben eller skolebenken uten å måtte grave frem laderen.

Pris og konkurrenter

Også nye MacBook Pro kommer med operativsystemet Mac OS X "Snow Leopard" (10.6), som har innebygd det aller meste av hva en vanlig bruker vil kunne trenge av programvare. Mac OS kjører offisielt bare på Mac maskinvare, noe som totalt sett kan gjøre det litt vanskelig å sammenligne verdien med PC-er direkte.
Vi kan likevel si at MacBook Pro ikke akkurat er en rimelig datamaskin, og selv om prislappen nå har vippet under ti tusen kroner er det fullt mulig å spare både tre og fire tusenlapper på å velge en like kraftig bærbar fra en annen produsent.

Men når det er sagt skal vi likevel ikke glemme design, materialvalg og kvalitetsfølelse - områder der Apple stiller sterkt - og det har vist seg at mange gladelig legger ekstra penger i produkter de opplever som mer eksklusive. I tillegg nevner vi igjen dette med Mac OS, som noen vil mene er et langt bedre operativsystem enn Windows eller Linux, og det er det også vanskelig å sette en prislapp på.

Konklusjon

Apples nye 13" MacBook Pro gir deg mer for pengene enn du fikk med forgjengeren. Batterilevetiden er meget god, og grafikkløsningen, som stadig blir viktigere, er her god nok til å spille det aller meste (men regn med å måtte gå ned i detaljnivå på nyere, tungdrevne spill), i hvert fall om du uansett ikke skal spille på en ekstern, høyoppløst skjerm.
 
Vi er også godt fornøyd med lavt støynivå, i det minste når maskinen ikke jobber med de aller tyngste oppgavene. Da har den også en tendens til å bli litt varm i bakkant, men ved lavt til moderat belastningsnivå er det uproblematisk å sitte med den på fanget om du så vil.
Sett fra et rent maskinvareperspektiv er det likevel ikke fritt for at noen av løsningene er litt sære. En ny og oppdatert PC vil fremover typisk ha HDMI og USB 3.0, mens MacBook Pro kommer med Mini DisplayPort og FireWire 800. Nå skal det riktignok sies at Apple har kommet dit de er nettopp ved å gå sine egne veier, men på en "Pro"-maskin kunne vi gjerne sett flere alternativer.

En annen ting er at Apple her altså sparer litt på kruttet ved å gå for Core 2 Duo-prosessorer, selv om en nyere generasjon prosessorerer er tilgjengelig og befinner seg i 15- og 17-tommerne. Og ønsker du deg matt skjerm? Igjen må du opp til en av de større brødrene - med 13-tommeren sitter du fast med en blank skjerm på 1280 x 800 piksler.

Men om du først liker det du ser er det likevel vanskelig å komme fra at MacBook Pro 13" totalt sett er en fin og lekker pakke. Det største ankepunktet er nok kanskje prisen, pluss det faktum at den med sine to kilo må sies å være en liten tungvekter av en 13-tommer.

Apple MacBook Pro 13"

Les også
Nå får du app store til PC-en også
Les også
Apple lanserer ny MacBook
Les også
Nå kan Steam lastes ned til Mac
annonse

Les også