På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Er dette årets «må ha»-dings?
ZTE Spro2 er ikke bare en smart lommeprojektor. Den er også en hotspot med rask Internett-tilgang.
Det er ikke hver dag det dukker opp nye produkter som vekker like stor nysgjerrighet hos oss i Tek.no-redaksjonen som dette. Men da vi fikk låne ZTE Spro 2 for å se nærmere på den, må jeg medgi at det kriblet litt ekstra i mine teknofile fingre. Dette er nemlig en smart trådløs miniprojektor med Android — en sånn drømmedings som kan nesten alt.
Android PC
Projektoren er egenlig en liten Android-PC med en stor berøringsskjerm på toppen. Denne fungerer på samme måte som skjermen på en mobiltelefon med Android. Du kan laste ned apper, og se film, presentasjoner og annet innhold - nøyaktig som på en mobiltelefon. Enheten har 16 GB minne, og støtter i tillegg minnekort av typen MicroSD. Den har oppladbart batteri, og du kan sette inn SIM-kort og få tilgang til mobilt Internett med både 3G og 4G. Den kan også dele den mobile Internett–forbindelsen med opp til ti andre enheter. Det eneste den mangler er et kamera.
Istedet har den noe annet – en innebygget projektor med lysstyrke på 200 lumen.
Enklere får du det ikke
Tenk deg at du tar mobilen din, trekker ned innstillingsmenyen fra toppen, trykker på et ikon, og med det samme vises skjermbildet på veggen du peker mot. Så enkelt er det å bruke ZTE Spro 2. Den stiller fokus selv, og den retter opp bildet etter vinkelen på flaten du sender bildet til, såkalt keystone.
Bildet du får fra den lille rakkeren har HD-oppløsning. Det er ikke full-HD (1080p), men 1280x720 punkter, det samme som mange HDTV-sendinger har i dag. Bildet kan blåses opp til 120 tommer.
Så — hva kan du bruke ZTE Spro 2 til?
SIM-kort, men bare for data
Du kan ihvertfall ikke bruke den som en vanlig mobiltelefon. Den har både mikrofon og høyttaler, men støtter ikke vanlige mobilsamtaler. Du kan likevel bruke den til Internett-samtaler, for eksempel med Skype. Men apparatet har som sagt ikke noe kamera. Forsøker du et kameraanrop får du ganske enkelt en feilmelding. Men taleanrop går bra, også fra Facebook-appen.
Du kommer neppe til å bygge noen hjemmekinoløsning rundt projektoren heller. Til det blir den litt for lyssvak, og det finnes andre projektorer som er bedre egnet.
Hendig format
Projektorens største fortrinn er størrelsen. Den måler ca 13 x 13 centimeter, og er 3 cm tykk. Vekten er like over et halvt kilo. ZTE Spro 2 kan være med over alt hvor du kan få bruk for en projektor, og den er klar til bruk på sekunder.
Du trenger ikke engang å ha med PC-en din for å kjøre presentasjoner, bilder eller videoer. Det er tilstrekkelig at du har lagret innholdet på et USB-minne, minnekort eller i minnet på projektoren. Eller enda enklere - du kan lagre på en skytjeneste.
Mange tilkoblingsmuligheter
ZTE Spro 2 leveres med Kingsofts Office-pakke, og kan spille av filer du har lagret i ulike skytjenester, som Dropbox, Google Disk eller OneDrive. Et gigantisk batteri sørger for at du kan kjøre projektoren i tre timer før den må lades. Du kan bruke den som reise-TV, ekstra PC-skjerm, eller spillkonsoll. Du kan koble til USB-minne, harddisker, trådløse eller kablede spillkontroller, TV-mottaker eller andre kilder med HDMI-utgang. Du kan også strømme innhold fra mobiltelefoner og PC-er med DLNA over Wi-Fi.
Mer?
Du kan koble til tastatur, mus og eksterne høyttalere, eller bruke den med pekeskjerm og innebygget høyttaler. Kort fortalt – en smartere og mer hendig projektor skal du lete lenge etter.
Dingsen er ideell for alle som farter litt rundt. Du kan vise frem presentasjoner, videoklipp eller annet innhold du vil dele med flere, eller du kan bruke den som en underholdningsboks bare for deg selv.
Men ...
Du kan ikke bruke den i lokaler der det er for sterkt lys. Vil du ha maksimal lysstyrke må du også ha laderen tilkoblet.
Den tidlige versjonen vi har fått bruke har heller ikke norske menyer. Men du kan bytte til norsk tastatur, og du kan bruke Bluetooth-tastatur med norske tegn, så i praksis betyr det fint lite.
ZTE Spro 2 kan heller ikke lades med en ordinær mobillader. Istedet må du ha en strømforsyning som gir 12 Volt. Denne følger med, og har den fordelen fremfor en mobillader at den lader batteriet raskere.
Dessuten kan du lade mobilen din fra USB-kontakten på ZTE Spro 2. På reise må du altså ha med deg denne laderen, som heldigvis er nokså liten.
Svak susing fra viften
Projektoren er heller ikke helt lydløs. Den inneholder en vifte som skal holde temperaturen nede.
Den bråker ikke mye, men suselyden kan være litt slitsom i lengden.
En fryktelig artig dings
Siden dette er en Android-projektor, kan du kjøre de samme appene på den som du kjører på vanlige Android-mobiler. Jeg la raskt inn NRK TV, Spotify, SUMO, Netflix og Viaplay. Dessuten la jeg inn Altibox-appen, siden jeg bruker denne tjenesten hjemme.
Jeg la inn skytjenestene Dropbox og OneDrive også. Google Disk og YouTube-app lå der fra før, sammen med kontor-appen fra Kingsoft.
Spill
For å sjekke hvordan den er som spillkonsoll la jeg i tillegg inn Ducati Challenge, og koblet en trådløs spillkontroll til projektoren.
Jeg koblet også til en Bluetooth-høyttaler, for å få skikkelig lyd. Bluetooth-høyttaler er greit for musikk, men ikke til spill, film eller musikkvideo. Da er det bedre å hente lyd fra linjeutgangen (standard 3,5 millimeter). Over Bluetooth blir lyden litt forsinket, og du vil garantert foretrekke at lyd og bilde er synkront.
Grafikken er god, men du merker at 200 lumen er litt lite. Projektoren egner seg best i rom der du kan dempe lyset. Jo mørkere du får det, desto tydeligere trer farger og kontraster frem. Tilsvarende tåler projektoren mer omgivelseslys jo kortere avstand du har mellom projektor og bilde. Men da blir bildet tilsvarende mindre. Dette er uansett ikke projektoren for de store møterommene.
Smarte justeringsmuligheter
Om forholdene tillater det, det vil si om det er mørkt nok og du har en egnet flate å vise bildene på, blir bildekvaliteten god. Fargene er klare og kontrasten er også god. Et par smarte funksjoner forbedrer bildet ved å justere baklyset i projektoren avhengig av innholdet som vises. Du velger selv hvor mye du vil at projektoren skal jobbe med dette.
Jeg har sett film, TV, kjørt spill, vist presentasjoner, musikkvideo og Skypet (samtaler) med Spro 2. Jeg har brukt den som hotspot også, og den fungerer smertefritt. Og hele tiden mens jeg holdt på med dette kvernet de samme tankene rundt i hodet mitt; Snart er lånetiden ute. Hjelp! Hvordan kan jeg få tak i en slik projektor, og hva vil den koste?
Kan bli for dyr for Norge
Det er nemlig ikke sikkert at ZTE Spro 2 vil dukke opp på det norske markedet i det hele tatt. Hans-Jørgen Siljan i ZTE sier prisen vil være avgjørende. Han har ennå ikke fått signaler om hva den skal koste, og våger derfor ikke å spå hvilken skjebne projektoren får. I USA skal projektoren koste 400 dollar, men da er du låst til en avtale med teleoperatøren AT&T.
Det betyr at den med dagens kurs i teorien kan koste like under 3000 kroner med abonnement. Men det er før myndighetene plusser på det norske steinrøystillegget.
Om dette er årets «må ha» dings?
Må og må, fru Blom. Jeg har jo overlevd til nå uten å ha en slik. Neste år kommer det sikkert flere modeller med enda heftigere spesifikasjoner, slik det alltid gjør. Men jo. Nå har jeg prøvd den, så nå må jeg ha den. Om ikke annet så for moro skyld.
Her kan du lese om hvordan du kan koble mobilen din til en TV »
"En smartere miniprojektor har vi ikke sett. Denne fikser alt vi forventet og litt til."
Fordeler
- Liten og lett projektor med Android
- Klarer HD-bilder (720p)
- God batterikapasitet
- Innbygget LTE (4G) og hotspofunksjon
- Svært brukervennlige menyer
- Kan kjøre apper fra Google Play
- Autofokus og auto keystone
- Godt med tilkoblingsmuligheter
Ting å tenke på
- Begrenset lysstyrke