Mobilen som revolusjonerer ditt digitale liv
Innhold
Mobilen som revolusjonerer ditt digitale liv
Testresultater
Verdens mest brukervennlige mobiltelefon. Lekker og underholdende. 3G, Edge, WLAN, Ipod, Safari nettleser, støtte for Exchange. Suveren skjerm på hele 3,5 tommer. Virker i alle GSM og 3G-nett. | |
Dyr, svakt kamera, ikke video, ikke MMS, ikke A2DP, ikke fildeling, ikke tilgang til musikkbutikk i mobilnettet. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Mange nordmenn har allerede stiftet bekjentskap med Apples unike mobiltelefon, Iphone. Men det er først nå du kan få tak i en offisiell modell tilpasset de norske nettverkene. Modellen heter Iphone 3G, og skiller seg litt fra 1.generasjons Iphone. Vi fikk anledning til å teste årets mest omtalte mobiltelefon over noe tid. Vi har også benyttet 1.-generasjons Iphone, og var spent på forskjellene.
Brukervennlig
Uansett hvordan du snur og vender på det, så gir Iphone en brukeropplevelse ingen annen mobilprodusent er i nærheten av. Nei, den er ikke helt komplett. Iphone 3G mangler FM-radio, den har ikke støtte for Java, du kan ikke dele filer med andre, den har ikke trådløs stereo bluetooth (A2DP) og den mangler taster. Du kan ikke chatte, kjøre videosamtaler eller sende og motta MMS. I tillegg kommer selvsagt at den koster flesk, både i innkjøp og i bruk.
Men når telefonen er innkjøpt og du har tegnet et abonnement med fri tilgang til data, så er resten en ren nytelse. Vi våger å påstå at du vil begynne å bruke mobiltelefonen på en måte som du ikke tidligere har gjort. Apple har klart å gjøre det vanskelige enkelt, og det på en helt genial måte. Iphone er starten på en ny tidsregning.
Enkelt
For den som ikke kjenner Iphone fra før, så dreier det seg om en mobiltelefon der fronten er dekket av en stor glassplate som reagerer når du tar på den. Telefonen har en sentral knapp. Den sender deg til oversikten over programmene dine. Her er ingen lange lister – bare en knapp for hvert program du har installert. Har du mer enn 20 programmer, vil nye ikoner dukke opp på neste menyskjerm. Den trekker du frem med fingeren når du har behov for den.
Til sammen kan du ha ni slike sider med 16 ikoner på hver. De fire ikonene nederst på skjermen kan byttes ut, men ligger ellers fast, samme hvilket menyark du har bladd deg frem til.
Dette er elegant, og svært intuitivt. Iphone er ikke en telefon du trenger å lære deg. Du skjønner straks hvordan de ulike funksjonene skal brukes, og i tillegg til trykkfølsom skjerm, har telefonen sensorer som bidrar til å gjøre brukeropplevelsen optimal.
Fra aluminium til plast
Iphone 3G kommer i to varianter. Vi har testet den sorte, med 16 GB minne. Denne kommer også i hvitt, mens Apple har laget en med 8 GB minne som kommer i sort. Bortsett fra farge og minnet er de to modellene like. 3G-modellen er to fattige gram lettere enn den første modellen, og baksiden, som før var i aluminium, er nå i plast. Apple sier det er fordi det er lettere å skulpturere de rette kurvene i plast. Men antakelig er det like mye fordi Apple skal ha plass til hele ti antenner i denne telefonen. Iphone har fire GSM-antenner, 3 antenner for ulike 3G-nett (virker også i USA og Japan) i tillegg til at den har WLAN-antenne, bluetooth-antenne og GPS-antenne.
For å få alle disse antennene på plass måtte metalldekselet vike. I tillegg har Apple gjort noen kreative grep – den lille pyntelisten rundt kameralinsen (se artikkelbildet) er faktisk en del av GPS-antennen.
Overgangen fra aluminium til plast gir ikke Iphone 3G noe simplere utseende, slik vi hadde fryktet. Tvert om – de mye kurvene og den blanke plasten ser bra ut. Dessuten ligger Iphone 3G bedre i hånden. Vi har heller ikke merket noe til den luggingen 1.generasjon hadde en tilbøyelig het til (1.generasjon hadde en tendens til hekte seg fast i håret).
Iphone 3G har samme skjermstørrelse, men er en anelse bredere enn første generasjon. Volumet er uendret.
Musikkspiller
Musikkspilleren på Iphone 3G er den samme som på Ipod Touch. Her blar du i albumbilder til du finner albumet du vil høre på.
Så vrir du skjermen 90 grader og får se hvilke spor som ligger på albumet. Touch and go – enklere blir det ikke. Du kan også velge fra en liste over artister, låter, spillelister osv.
Værvarselet er alltid tilgjengelig. Du kan legge til flere byer i verden.
Itunes
Musikken kopierer du over til telefonen via Itunes. Du trenger ikke kode om MP3-filene du har fra før, men kan importere dem til Itunes og synkronisere med Iphone. Men du kan ikke overføre filene fra din mobiltelefon til en annen mobiltelefon, verken via e-post, bluetooth eller nettverk.
Musikk du ikke har fra før kan kjøpes direkte til mobilen, men bare om du er i en Wlan-sone. Vi er litt overrasket over at du ikke kan kjøpe musikk via mobilnettet, all den tid dette er en 3G-mobil. Prisen på en låt er 8 kroner. Om du også vil kunne kjøpe musikk fra Netcoms egen musikkbutikk avhenger av om det utvikles en egen applikasjon for dette. Foreløpig er det bare mulig å bruke alternative musikkbutikker via PC (eller Mac).
Men det er ikke bare musikk du kan synkronisere. Her er også tilgang til ringetoner, bilder, video og podcast. Dessuten skal du kunne kjøpe eller laste ned gratis programvare fra App Store. Men da vi testet mobiltelefonen var denne tjenesten ennå ikke tilgjengelig.
Lydkvaliteten i Iphone 3G er bedre enn på første generasjons Iphone. Du kan spille høyere og med bedre dynamikk. Dessuten trenger du ikke lenger en sær 3,5mm plugg for å koble til egne hodetelefoner.
Skjermtaster
Iphone 3G har et qwerty-tastatur på skjermen. Dette fungerer sammen med en ordbok som gjør det nesten overfløding å taste æøå (autokorrektur). ÆØÅ er ikke egne knapper på tastaturet, men hentes frem ved at du holder på a eller o og lar fingeren skli frem til bokstaven du ønsker.
Det fungerer bedre enn på noe annet skjermtastatur vi har testet, men kan virke litt uvant til å begynne med. Raskest skriver du om du øver noe, og samtidig overlater en del til telefonens ”intelligens”. Det er ikke mulig å føle seg frem til rett tast, men om du trykker feil kan du flytte fingeren til rett tast før du løfter den. Vi opplever ikke feiltasting som noe stort problem.
Telefonen sjekker også hva du har skrevet i kontaktlisten og legger dette til i ordlisten. Telefonen utvider den trykkfølsomme sonen på bokstaver det er sannsynlig at du vil velge. Skal du skrive ”Mobilen” og taster mob, så vil det være lettere å treffe ”i” enn ”u”som fjerde bokstav, fordi ingen ord i ordlisten begynner med "mobu".
Synkronisering
Kontaktene i telefonen synkroniserer du enkelt med en PC/Mac ved å velge adresseliste fra Itunes. Vi valgte å prøve den nye løsningen med Exchange, og hadde ingen problemer med å synkronisere trådløst. Kontakter, mapper, kalendre og e-post renner inn, og e-postleseren har fått nye funksjoner som gjør det lettere å rydde i meldingene.
Bildene vi har lagret på kontaktene i Outlook dukker også opp i kontaktlisten på Iphone, og vi kan bruke funksjonen for møteinnkallelse som på en Windows-mobil. Med Exchange 2007 får vi også tilgang til globale adresselister.
SMS
SMS-listene er som før, og her savner vi muligheten for å slette enkeltmeldinger. I løsningen på Iphone settes alle tekstmeldinger mellom deg og en kontakt opp som en samtale, og du kan bare slette hele samtalen.
Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning. Det er ikke noe superkamera, men fungerer greit nok så lenge du ikke planlegger å skrive ut i høy oppløsning på fotopapir. Når kameraprogrammet starter ber det om tillatelse til å bruke informasjon om hvor du befinner deg.
Takker du ja til dette vil bildet bli geotagget. Det betyr at bildefilen inneholder informasjon du ikke kan se, men som gjør at kompatibel programvare kan plassere bildet på et kart og fortelle når det er tatt.
Bildene kan ikke deles via MMS, men du kan sende dem i e-post eller synkronisere dem over til en datamaskin. Vi kan heller ikke filme videoklipp.
Bluetooth
Å koble Iphone til en Bluetooth øreplugg går bra, så lenge du holder deg til en monoplugg. Stereo er ikke støttet, men vil trolig bli det ved en fremtidig oppgradering av programvaren i telefonen.
Telefonen har også støtte for PAP (Phonebook Access Profile), men vi fikk ikke dette til å fungere med våre blåtannsett.
Nettleser
Nettleseren i Iphone er kanskje det som ved siden av e-post gjør Iphone mest spesiell. Her kan du surfe på vanlige nettsider og faktisk ha glede av det. Du forstørrer områder på nettsiden ved å trekke fingrene fra hverandre på skjermen, og forminsker ved å knipe dem sammen. Det, og det faktum at nettleseren er rask, gjør at vi har begynt å bruke mobilt internett på en helt ny måte.
Nå får du glede av nettsider som Telefonkatalogen, Google, Wikipedia og alt det andre, uten å måtte fyre opp en datamaskin. Det eneste vi savner er støtte for Java og Flash. Det har Iphone nemlig ikke. Nytt i Iphone 3G er at du kan lagre bilder fra nettsider på mobiltelefonen. Dessuten kan du ta såkalte ”Web Clip”.
Ser du noe interessant på Internett som du ønsker å finne lett tilbake til, så lagre informasjonen som et ikon på skrivebordet. Når vi trykker på ikonet kommer vi direkte til denne nettsiden, i tillegg til at nettsiden er zoomet inn nøyaktig der vi var da vi lagret klippet. Lær deg å bruke dette, for eksempel for å få rask tilgang til en ordbok, oppskrifter, nyheter, kalkulatorer eller hva det måtte være.
E-post
E-postleseren er også den samme som i første generasjon, men det er kommet til støtte for visning av noen flere vedleggstyper. Nå støttes Word, Excel og Powerpoint, i tillegg til Iwork Numbers, Pages og Keynote. I tillegg støttes Adobe PDF og bildeformatene jpg, bmp, gif, png, tif og tiff. Visittkort og bilder i mail kan også lagres direkte. Andre filer kan ikke lastes ned og lagres lokalt.
Å sette opp e-post kan knapt bli enklere, forutsatt at du husker e-postadressen din og passordet ditt. Skal du bruke Exchange må du i tillegg kjenne eventuelt domene, mailserveradresse og brukernavn. Dessuten vil du trenge sertifikat, om e-postleverandøren krever dette. Telefonen støtter enkelt oppsett av Mobile Me (ikke på testtidspunktet), Gmail, Yahoo Mail og AOL, men du kan også forsøke en rekke andre leverandører.
Vil du lese teksten i breddeformat dreier du bare telefonen.
Kalender
Kalenderen i Iphone 3G har fått støtte for skille mellom private, delte og jobbrelaterte hendelser, opg du kan velge hvilke du vil se. Du kan med andre ord ha en egen kalender for terminlista til fotballklubben din, eller en oversikt over hvilke aktiviteter ungene skal på. Alle kalendrene kan vises i samme bilde, med ulike fargekoder.
Kalenderen synkroniseres via nett, eller mot en PC når du kobler til med kabel.
Nesten navigasjon
Google Maps har fått støtte for GPS, og mangler snart bare stemmeguiding og rekalkulering for å være en fullverdig navigasjonsløsning. Selv trafikkmeldinger er nå integrert i denne løsningen.
Du kan søke etter hva det måtte være, og som på en PC kan du velge mellom måten innholdet vises på; som kart, satellittbilde eller en kombinasjon av disse.
Vi opplevde at GPSen trengte litt tid på å finne vår posisjon første gang vi startet den, men Googles forsøk på å lokalisere oss uten GPS (via mobilnett og WLAN-soner) var forbløffende presist. Vi kan ikke finne geotaggede bilder eller andre GPS-brukere i Google Maps på Iphone, men dette er funksjoner tredjepartsutviklere allerede er i gang med å se på.
Youtube
Siden nettleseren mangler støtte for Flash, så har Apple utviklet sin egen Youtube-applikasjon. Denne fungerer utmerket, og kvaliteten på videoklippene vi ser i 3G-nettet er langt bedre enn det vi kjenner fra mobil-TV.
Dessuten er det bare å trykke på et konvoluttsymbol og fylle ut en e-postadresse, så kan vi dele klippet med andre.
Bedriftsmarkedet
Telefonens nye programvare er også tilpasset bedriftsmarkedet. Her er det nye muligheter for Device Management og sikkerhetsfunksjoner som skal gjøre telefonen attraktiv.
Men Netcom sier til Mobilen.no at de ikke vil satse på bedriftsmarkedet i denne omgang.
Dyr må-ha-dings
Vi tror Iphone 3G vil bli utbredt blant brukere som har råd til en dyr mobiltelefon og har andre til å betale for bruken. Men vi kan vanskelig se for oss et massemarked før prisene kommer ytterligere ned. Samtidig er racet igang for å komme opp med mobiltelefoner som kan hamle opp med Iphones brukergrensesnitt.
Teknologisk er det mange som banker Iphone. Men ingen er i nærheten av å gi den samme brukeropplevelsen. Iphone føles bare så riktig. Og den følelsen kan ikke erstattes hverken av megapiksler eller MMS.
Bildeeksempler
Testresultater
Verdens mest brukervennlige mobiltelefon. Lekker og underholdende. 3G, Edge, WLAN, Ipod, Safari nettleser, støtte for Exchange. Suveren skjerm på hele 3,5 tommer. Virker i alle GSM og 3G-nett. | |
Dyr, svakt kamera, ikke video, ikke MMS, ikke A2DP, ikke fildeling, ikke tilgang til musikkbutikk i mobilnettet. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Bildeeksempler
Spesifikasjoner
Testresultater
Verdens mest brukervennlige mobiltelefon. Lekker og underholdende. 3G, Edge, WLAN, Ipod, Safari nettleser, støtte for Exchange. Suveren skjerm på hele 3,5 tommer. Virker i alle GSM og 3G-nett. | |
Dyr, svakt kamera, ikke video, ikke MMS, ikke A2DP, ikke fildeling, ikke tilgang til musikkbutikk i mobilnettet. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Testresultater | |
---|---|
Størrelse/Batteri | - |
Størrelse | 115,5x62,1x12,3 mm |
Vekt | 133 gram |
Standby-tid | Opp til 300 timer |
Taletid | 5-10 timer (UMTS/GSM) |
Tilkobling | - |
Bluetooth | Ja Ja, foreløpig med begrensninger |
USB-port | |
Meldingsfunksjon | - |
Tasteutforming | Meget bra skjermtastatur |
MMS | |
Epost | Ja Ja, meget bra |
Sosiale tjenester | |
Ordbok | |
Kamera/Display | - |
Brukervennlighet, kamera | Enkelt, men krever gode forhold |
Bildegjengivelse inne | Svak |
Bildegjengivelse dagslys | Bra |
Bildeoppløsning | 2 megapiksler |
Videoopptak | |
Skjermstørrelse | 320x480 |
Fargedybde | 16 mill |
Minne | - |
Minnekapasitet | 8/16 GB |
Støtte for minnekort | |
Nettverk | - |
UMTS | Ja Ja, HSDPA |
EDGE | |
1900-bånd (trippelbånd) | |
WLAN | |
GPS | |
Tilbehør/Media | - |
FM-radio | |
Mediaspiller | |
Java | |
Stereo handsfree | |
Generelt | - |
Totalinntrykk | Suveren mobil for nettavhengige |
Prisklasse | Høy |
Menynavigering | Best i verden |
Brukervennlighet | Suveren |
Design | Stor, men stilig |
Støttede applikasjoner | - |
Spill på mobil | |
Utgåtte egenskaper | - |
GPRS | |
IR | |
Push and talk | |
Nye egenskaper | - |
LTE | |
NFC | |
SAR-verdi | |
WIMAX | |
DMB | |
Touch | Ja0 |