Tek.no

Test

Trolljakt på Blu-ray

10 Feb 2011 05:30

Tre unge studenter fra Høgskolen i Volda tror de skal lage en dokumentar om en eksentrisk bjørnejeger, men finner raskt ut at det ikke er bjørner som kommer til å være i fokus. De støter på noe som vi trodde bare hørte til i folkeeventyrene – nemlig skrekkelige og illeluktende troll!

Filmen

"Vi fant noen opptak og vi har bare klippet litt, æresord!" Denne typer tekstplakater på starten av "seriøse og sjokkerende dokumentarer" begynner å bli et rimelig utvannet partytriks – gjort mainstream av The Blair Witch Project fra 1999. Uansett, alle skjønner jo at dette bare er tull og tøys, men til forskjell fra Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa er dette seriøst tullball.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Konseptet er jo intet mindre enn genialt – troll eksisterer og blir skjult av myndighetene! Dette fundamentet gir grobunn for mang et morsomt spark til den sosialdemokratiske staten og tungrodd byråkrati, og på dette nivået fungerer filmen ypperlig.

Blair Witch-formen på filmen er som nevnt litt tynnslitt, men regissør André Øvredal gjør likevel en god jobb med å balansere mellom troverdighet og humor. Selv om vi innerst inne forkaster hele tesen med troll og statlig fanteri, prøver filmen fremdeles å holde det hele på et nedtonet nivå, som for eksempel gjennom den alvorlige og lakoniske trolljegeren i Otto Jespersens skikkelse.

Humoren kommer til tider godt frem ved siden av mobbing av staten, som blant annet når "De tre bukkene Bruse" plutselig befinner seg på en bro som lokkemat i filmen. Slike referanser er selvfølgelig gledelig å bivåne, og kunststykket er at de heller ikke føles malplassert.

Skuespillerprestasjonene må nevnes, og alle de unge gjør en god jobb ved siden av Otto Jespersen, som troner med sin innsats i denne filmen. Likevel har filmen noen ørsmå svakheter som også slekter på Blair Witch – for eksempel de noen ganger overdrevne hysteriske reaksjonene til våre kameravenner.

Likevel, slike elementer trekker ikke filmen nevneverdig ned, og totalinntrykket blir dermed at dette er en god og forfriskende film med et fantastisk utgangspunkt.

Teknisk

Video

Trolljegeren presenteres i sitt originale sideforhold 2.39:1, og i Full HD 1080p med AVC-kodek. Jeg så Trolljegeren på kino for ikke så lenge siden, og det visuelle på denne Blu-ray-utgivelsen ser ut til å være mer eller mindre nøyaktig slik jeg kan huske det fra det store lerretet. Med andre ord: bildet ser ut til å være helt topp når det kommer til gjengivelse av kildematerialet.

Trolljegeren skal liksom forestille en studentproduksjon, og med det følger håndholdt kamera, tidvis kornete bilde og en slags "videoestetikk". Bildet er fremdeles skarpt og tydelig der det er ment å være det, og fargetonene er gjengitt i sin dunkelhet. Svartfarger er sterke, og de visuelle effektene ser bra ut i HD. En fabelaktig utgivelse på Blu-ray, med andre ord.

Audio

Trolljegeren baserer seg en hel del på effektiv og stemningsfull bruk av lyd, som for eksempel under de særdeles mørke scenene første gang gjengen møter på et trehodet troll i skogen. Lydbildet i tapsfrie DTS-HD Master Audio 5.1 høres også ut til å være en tilnærmet lik perfekt reproduksjon av hvordan filmen låt på kino. Lyder av eksplosjoner, troll og løping gjennom vegetasjon blir spredt til ulike kanaler på en måte som korresponderer med handlingen.

Noen "artefakter" er tilstede i form av mikrofonkludring fra studentene, men dette er selvsagt tilsiktet fra filmskapernes side. Ellers er stemmebruk klar og tydelig, mens musikk og lydeffekter høres godt gjengitt ut. Lyden av trollene gir en småguffen følelse, og dette kommer meget bra frem på denne Blu-ray-utgaven. Lydbildet er strålende på denne Blu-ray-en.

Ekstramateriale

  • Slettede scener
  • Improvisasjon og tabber
  • Forlengede scener
  • Visuelle effekter
  • Bakomfilm
  • Galleri

Konklusjon

Trolljegeren er en artig norsk parodi/spenningsfilm og har fått en fortreffelig utgivelse på Blu-ray. Lyd og bilde både høres og ser ut til å være likt som på kino, og fremstår dermed som utrolig bra i forhold til kilden. Ekstramaterialet kommer i HD og er stappfullt av mye spennende og gøyal informasjon om filmproduksjonen. Trolljegeren på Blu-ray er dermed å anbefale!

Les også
80-tallet vender tilbake
Les også
Gangsterfilmen som skulle ende alle gangsterfilmer
Les også
Actionfylt fremtidssatire
Les også
Purpurfargen på blåstråle
Les også
Family Guy + Star Wars = sant
Les også
Ryan Reynolds er gravlagt
Les også
Norske ninjaer
Les også
Fjols til fjells
annonse

Les også