Til hovedinnhold

Sony Ericsson X10, Mini, Mini Pro og X8

Testresultater

Sony Ericsson har kommet med fire modeller i sin Xperia X-serie som kjører på operativsystemet Android. Vårt søstermagasin Mobilen.no har testet alle fire - her er dommen.

Sony Ericsson X10

Xperia X10 er Sony Ericssons første mobiltelefon med operativsystemet Android. Det første vi legger merke til ved X10 er design og størrelse. Dette er en av de aller største mobiltelefonene på markedet og en skjerm på 4 tommer dekker det meste av fronten.

Menyene reagerer kjappere enn på de fleste telefoner, men blir belastningen stor må også X10 stoppe opp for å bearbeide data.

Som mobiltelefon fungerer X10 bra, med god batterikapasitet og brukbar lyd. Sony Ericsson har lovet å komme med en oppgradering som lar oss slippe dobbelt bokføring (to kontaktlister, to kalendre og to e-postsystemer som snakker dårlig med hverandre), og det ser vi frem til.

Nettleseren i telefonen er god, men vi savner støtte for flash. På enkelte nettsider vises innholdet heller ikke helt slik vi bør kunne forvente.

Alt i alt er dette likevel en funksjonsrik og god mobiltelefon som nok vil bli enda bedre når programvaren får noen runder til hos utviklerne. Men oppdateringen av Sony Ericsson Xperia X10 har vært utsatt flere ganger. De siste offisielle uttalelsene fra Sony Ericsson tyder på at vi må vente til nærmere månedsskiftet før oppdateringen kommer. Vi har også fått vite at oppdateringen som kommer nå bare er del én av to. Først nærmere jul vil oppussingsarbeidet være ferdig. Da vil Xperia X10 fremstå som et nytt produkt som blant annet har flere nye programmer og funksjoner.

Les hele testen av Xperia X10 her.

Terningkast: 5
Pluss: Enorm skjerm,Timescape, Mediascape, WLAN, A2DP, Bluetooth headsett med radio, bra kamera, særegen design.

Minus: Stor. Ikke multitouch. Ikke støtte for DivX ut av esken. Ikke FM-radio med alternative hodesett. Exchange ikke integrert med telefonkontakter eller Timescape.

Pris: Rundt 4 100 kroner. Finn billigste pris på X10 her.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Den veier 88 gram og kan skjules under et kredittkort. Skjermen er på 240 x 320 punkter, og måler 2,55 tommer diagonalt. Men inn i denne pakken har Sony Ericsson klart å pakke en fullverdig Android-mobil med Wi-Fi, Turbo-3G, FM-radio og kapasitiv skjerm. Og sannelig er det ikke en av de bedre musikkmobilene vi har testet også.

Vi vil tro X10 Mini blir en populær mobiltelefon, mye på grunn av at den skiller seg ut, har fornuftig pris og fikser de aller fleste oppgaver på en tilfredsstillende måte.

Den største begrensningen med X10 mini ligger ikke i teknologien, men i den fysiske utformningen. Er du ute etter en liten mobiltelefon som kan alt, så er X10 Mini på grensen til genial. Men er du en så avansert bruker at faktisk trenger alle mulighetene X10 Mini kan by på, så vil skjermen på X10 Mini bli for liten. Du merker det særlig ved navigasjon, nettsurfing og lesing av større meldinger.

Sony Ericsson må også tåle kritikk for å ha valgt en eldre versjon av operativsystemet Android på Xperia X10 Mini (Versjon 1.6). En gratis oppdatering er ventet i løpet høsten – og vi venter fortsatt. Siste nytt er i løpet av oktober.

Selv lar vi oss imponere tilstrekkelig til at vi gir X10 Mini terningkast 5. Men måtte vi klart oss med bare en mobiltelefon, så hadde vi nok valgt en med større skjerm.

Les hele testen av X10 Mini her.

Pluss: Kompakt, Wi-Fi, GPS, FM-radio, Android OS, godt kamera, god mediespiller, ripesikker skjerm,fornuftig pris.

Minus: Liten skjerm, svak i sollys, Exchange i to egne applikasjoner.

Pris: Rundt 2 200 kroner. Finn billigste pris på X10 Mini her.

Sony Ericsson Xperia X8

Dette er mellomste barn i søskenflokken. X8 er mindre enn X10 og større enn X10 mini. Funksjonsmessig minner den mest om sin lillebror. Men den har større skjerm, større batteri og svakere kamera enn X10 Mini.

Galaxy X8 er en mobiltelefon for den som ønsker å være oppdatert på Facebook og andre sosiale medier. Selv om kameraet er nokså beskjedent, så blir bildene stort sett gode nok til at du kan dele dem på denne typen tjenester.

Telefonen er ikke av de raskeste smartmobilene på markedet, og den ser heller ikke særlig eksklusiv ut.

Å skrive meldinger på telefonen går overraskende greit, og muligheten for å kunne samle historikk, oppdateringer og annen informasjon om kontakter i programmet Timescape, gjør telefonen morsom å bruke.

GPS, Wi-Fi, FM-radio og en ganske god skjermoppløsning gjør Xperia X8 til en relativt avansert smartmobil. Vi savner likevel å kunne kjøre et bredere utvalg av applikasjonene fra Android Market. Sony Ericssons sendrektighet når det gjelder oppdatering av operativsystemet grenser mot det skandaløse.

Les hele testen av X8 her.

Terningkast: 4
Pluss: Lav pris, god skjerm, Wi-Fi, GPS med navigasjon, FM-radio, Timescape-applikasjon, bra batterikapasitet.
Minus: Svakt kamera, utdatert operativsystem (Android 1.6), simpelt utseende.
Pris: Rundt 1 800 kroner uten abonnement. Finn billigste pris på X8 her.

Sony Ericsson X10 Mini Pro

Sony Ericssons Pro-versjon av X10 Mini har nøyaktig sammme innmat som sistnevnte: Her er turbo-3G, GPS, trådløst nettverk, 5 megapikslers kamera, en 600 MHz Qualcomm-prosessor og operativsystemet Android 1.6. Det nye med Pro-versjonen er det uttrekkbare tastaturet. Det gjør at X10 Mini Pro er litt større og noe tykkere enn lillebror, men dette er fortsatt en knøttliten Android-mobil.

Selve tastaturet har gode og adskilte, om enn litt små, knapper, og tasteopplevelsen er meget bra. Men den lille størrelsen på telefonen gjør at noen kompromisser har måttet inngås. Ett av disse er mangelen på piltaster for å styre opp eller ned. Du kan høyre- og venstreknapper ved siden av mellomromstasten, men må bruke den trykkfølsomme skjermen for å skrolle i nettsider og e-post.

Knappene er arrangert i et 4x10 rutenett med mellomrom-knappen nederst. Egne knapper for Æ, Ø og Å er på plass.

Talelyden i telefonen er god. Mikrofonen fanger imidlertid opp en del omgivelsesstøy, men ikke mer enn at du godt kan bruke telefonen ute på gaten. Bruker du det medfølgende hodesettet blir problemet tilnærmet borte.

Les hele testen av X10 Mini Pro her.

Karakter: 5
Pluss: Bra tastatur, god pris, trådløst nett, GPS, radio og Timescape.
Minus: Liten skjerm, svak i sollys, Exchange i to egne applikasjoner.
Pris: Rundt 2 300 kroner. Finn billigste pris på X10 Mini Pro her.

Mer om
annonse