Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Vaio T13

Sonys solide ultrabook

Dessverre er ikke alt like moro med Vaio T13.

Innledning

I sommer har vi fått testet og anbefalt flere smekre og lekre 13-tommere: Apple MacBook Air, Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 9-serie.

Den største ulempen med disse bærbare er kanskje prisen, som vaker rundt ti tusen kroner. For noen er dette litt godt i overkant av hva som er akseptabelt for en datamaskin som i hovedsak skal brukes til lettere jobber.

Heldigvis finnes det da rimeligere modeller med omtrent de samme spesifikasjonene, og blant disse finner vi dagens testmodell i Sonys Vaio T-serie. Hele modellbetegnelsen er Sony Vaio SVT1311V2ES, og har som seg hør og bør Intels tredjegenerasjons Core i-plattform "Ivy Bridge".

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317U (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 320 GB HDD + 32 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrasbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth Intel Wireless Display (WiDi)
Batteri 45 Wh
Annet -
Størrelse 1,9 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,52 kg Strømforsyning: 200 gram
Pris Omtrent 7000 kroner

Sony Vaio T13 kan også bestilles med litt andre spesifikasjoner – du kan få den med litt tregere eller litt raskere prosessor og mer minne, samt større harddisk eller en ren SSD-løsning. Maskinen finnes også som 11,6-tommer: Vaio T11.

Med Intels nyeste prosessorer for bærbare får du også grafikkløsningen HD Graphics 4000. Denne holder orden på 1366 x 768 piksler, som enn så lenge er å betrakte som standardoppløsningen for bærbare på denne størrelsen.

En annen ting som er verd å merke seg er den lille SSD-en, som jobber i tandem med en vanlig snurredisk på 320 GB. Dette gjør at denne modellen oppfyller Intels Ultrabook-krav. Merk at SSD-en ikke regnes som separat som sådan – fra Sonys standardoppsett har du bare tilgang til én partisjon.

Bla om for å lære mer om Sony Vaio T13.

Takk til Sony for lån av datamaskinen.

I bruk

Sonys T-serie er kledd i sølvfarget drakt, og har en ujålete men samtidig elegant design. Lokket er dekket av en aluminiumsplate, basen er snekret rundt et magnesiumchassis, mens bunnen i stor grad er av plast. Maskinen virker solid nok i forhold til sin størrelse og vekt. Lokket gir passe motstand, slik at du kan åpne den med én hånd.

Den store fordelen med den gjennomgående sølvfinishen er noe Apple har oppdaget for lenge siden: Den lar seg vanskelig påvirke av flekker eller fingermerker. Altså er det slutt på daglig gnukking med pussekluten for å holde den bærbare presentabel.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I motsetning til de aller tynneste og letteste ultrabookene, har du faktisk muligheten til å gjøre litt selv på Vaio T13. Batteriet kan fjernes, harddisken kan byttes og minnet kan utvides til 8 GB.

Tastatur og pekeplate

Sony Vaio SVT1311V2ES har et island style-tastatur i sort, matt plast. Det er i full størrelse, og vi har lite å usette på layouten. Vi savner baklys, men det er også noe du vanligvis må enda litt opp i pris for å få.

Pekeplaten er bred og relativt behagelig å bruke. Den kunne dog godt ha hatt en ekstra centimeter i høyderetningen, siden musetastene er integrert i den nederste delen. Platen er av typen du kan tappe og/eller presse helt ned for å klikke, og har støtte for bruk av opptil fire fingre.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Selve tastaturet har svært kort aksjon, altså at tastene ikke kan trykkes spesielt langt ned før de når "bunnen". Fordelen med dette er at det føles kjapt og kontant. Ulempen er at det kan føles uvant for deg som vanligvis bruker et tastatur med lang tastevandring, men dette er en vanesak. Kort aksjon betyr også at det ikke er plass til demping, noen som gjør at støynivået ligger et par små hakk over hva som er vanlig for tastaturer for bærbare.

Skjerm

Ett sted der Sony tydeligvis har spart penger, er i skjermen. Panelet på 13,3 tommer har 1366 x 768 piksler, er ganske lyssvakt og imponerer egentlig ikke på noen som helst måte. Det hjelper selvfølgelig ikke at de siste bærbare vi har testet før denne har hatt gode og høyoppløste skjermer.

151 nit (candela per kvadratmeter) lysstyrke er altså relativt labert. Her har vi riktignok sammelignet med litt dyrere modeller: Asus Zenbook Prime UX31A, Samsungs nye 9-serie og MacBook Air. Men vi har også tatt med Toshiba Satellite Z830, en førstegenerasjons ultrabook som i skrivende stund koster litt over 5000 kroner.

Med såpass dårlig lysstyrke hjelper det ikke at skjermen har et blankt kontrastbelegg, som i våre øyne egentlig heller ikke gjør noe særlig for verken kontrast eller farger. En blank og lyssvak skjerm blir veldig sårbar for refleksjoner fra sterke lysskilder. I tillegg kommer skjermen på Vaio SVT1311V2ES med et tydelig blåstikk fra fabrikken, og trenger derfor en eller annen form for kalibrering.

Innsynsvinkelen er lav, som er typisk for rimelige skjermer. Bildekvaliteten på denne modellen er med andre ord ikke noe å skrive hjem om.

I skjermrammen sitter webkamera og en integrert mikrofon.

Høyttalere

Sony Vaio T13 har to innebygde høyttalere, som i det store og hele gjør en nokså begredelig jobb. Her er det bokslyd, grøtete diskant og uklar mellomtone. Bassen er fraværende, men det er som forventet på en såpass tynn bærbar. Du får heller ikke spilt spesielt høyt med denne løsningen, men med tanke på den fraværede kvaliteten, er vel også dette like greit.

Vi foreslår hodesett eller eksterne høyttalere dersom du skal høre musikk eller se film.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI VGA
Enhetstilkobling 1 x USB 2.0 1 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD og MemoryStick
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side har du strøminntaket og to USB-kontakter, hvorav den ene er USB 3.0.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På høyre side finner vi minijack for lyd og minnekortleser, HDMI, VGA og LAN-port.

Temperatur og støy

Sony Vaio SVT1311V2ES gjør generelt sett en god jobb med temperaturene, og imponerer under tyngre arbeidsbelastning. Til gjengjeld får du viftestøy. Denne støyen er av en litt hissig karakter, noe som gjør at du legger merke til den selv om den ikke er spesielt høy.

En annen ting er at vifta spinner opp relativt ofte – også når datamaskinen står uvirksom (idle) eller gjør lettere oppgaver. Dette er definitivt ikke laptopen for viftestøyallergikere.

Batteri

Vi har nylig endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity", som skal simulere en vanlig arbeidsøkt på kontoret.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. For denne Sony-modellen betyr dette full lysstyrke.

Kravet for en ultrabook er en minium batteritid rundt fem timer, og der legger også Sony Vaio SVT1311V2ES seg. Knappe fem timer er resultatet i begge våre tester.

Akkurat som andre moderne bærbare har også Vaioen en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe den går i straks du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

Sony Vaio SVT1311V2ES kommer med operativsystemet Windows 7 Home Premium installert. Du kan også kjøre Linux på den. Vi testet kjapt med Ubuntu, og det aller meste så ut til å fungere som det skulle.

Systemytelse

Vaioen har vi her satt opp mot ultrabookene Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Vår modell i T-serien er utstyrt med den samme prosessoren som er i Samsungen. Datamaskinene fra Apple og Asus er utstyrt med hakket kjappere motorer.

Vi har også tatt med Toshiba Satellite Z830, slik at vi kan se forskjellen fra en førstegenerasjons ultrabook.

I Windows' opplevelsesindeks blir det straks klart at Sonyen ikke henger like godt med i svingene som de vi sammenligner med. Prosessorytelsen er på samme nivå, men grafikkdelen henger etter. Hybridløsningen med SSD + HDD holder seg også dårligere enn de rene SSD-løsningene.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her legger Vaioen seg oppkriftsmessig på linje med Samsungen. Z830 fra Toshiba har en eldre prosessorgenerasjon, og havner således sist.

I videokonverteringsprogrammet får vi de samme resultatene.

Spillytelse

Siden grafikkløsningen på disse maskinene – Intel HD Graphics 4000 – er bakt inn i selve prosessoren, hadde vi også her forventet at Vaioen matchet Samsungs 9-serie. Med identiske prosessorer virket det mest logisk.

Som du kan se, viser det seg altså ikke å stemme. Akkurat hva Sony har gjort med grafikkdelen, eller hvorfor, er vi ikke sikre på. Men det som er sikkert, er at den ikke yter like godt som sine konkurrenter i spill. Faktisk måtte Vaio SVT1311V2ES også i de fleste testene se seg slått av Toshiba Z830 med forrige generasjon prosessor og grafikk.

Nå er det riktignok slik at ingen kjøper en ultrabook spesielt for spilling, men vi synes det er greit å ha muligheten.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vaio SVT1311V2ES, også bare kjent som Vaio T13, er Sonys første ultrabook-merkede bærbare. Denne 13,3-tommeren virker kanskje ikke like eksklusiv som dyrere konkurrenter i hel metalldrakt, men ved å inkludere materialer som aluminium og magnesium har Sony satt sammen en bærbar datamaskin som både føles og ser solid ut.

Tastaturet i fullstørrelse er kjapt og kontant, men kort vandring gjør at det krever litt tilvenning. Pekeplaten gjør en grei jobb, men kunne godt hatt mer flate i høyderetningen.

Av kontakter har Vaio T det meste på plass. USB 3.0, HDMI, VGA, minnekortleser og gigabit LAN – alt uten å måtte bruke en eneste adapter. Liker du ikke kabler, har den også vanlig 802.11n trådløst nett, Bluetooth og WiDi. Innenfor det sølvgråe eksteriøret finner vi Intels nye Ivy Bridge-plattform. Vårt testeksemplar var bestykket med Core i5-prosessor, 4 GB minne og en hybridløsning med 320 GB HDD + 32 GB SSD. Den kan også bestilles med litt andre spesifikasjoner.

Vi har heller ikke noe spesielt å utsette på batteritiden. Knappe fem timers kontinuerlig drift på batteristrøm er kanskje ikke det beste vi har sett, men det ligger heller ikke så langt unna snittet for denne typen bærbare.

På papiret betyr dette at Vaio T13, som prismessig ligger på rundt 7000 kroner, kan by på ytelser som nesten tilsvarer dyrere ultrabooker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men så var det dette med forskjell på teori og praksis. For når vi går Vaio SVT1311V2ES nærmere i sømmene, forstår vi også plutselig hvorfor den er priset såpass lavt.

Hvis vi skal begynne med det mest åpenbare, så er det nok skjermen. At den er blank er ikke nødvendigvis noe problem i seg selv, men her er dette kombinert med at den også er lyssvak. Det gjør sterke lysskilder til et problem. Videre imponerer den verken med kontrast eller farger, og standardoppløsningen på 1366 x 768 piksler er heller ikke noe å skrive hjem om.

Viftestøy er et annet irritasjonsmoment. Det ene er at vifta spinner opp oftere enn den strengt tatt burde trengt, det andre er at den har en karakter som gjør at du lett legger merke til den. Er du var for slik viftelyd, er ikke dette en maskin du vil jobbe med i de mest rolige omgivelsene.

Til slutt må vi ta med ytelsen. Prosessordelen gjør jobben sin uten å mukke, men når vi ser på grafikken er innsatsen under par. Har du planer om å bruke ultrabooken din også til litt spilling, finnes det altså bedre alternativer der ute.

Totalt sett synes vi ikke Sony Vaio SVT1311V2ES lever helt opp til forventningene. Det er en solid bærbar med det meste av tilkoblinger og teknologi på plass. Men den faller gjennom på viktige områder som skjerm, støy og til dels ytelse.

+  Virker solid
+  Grei prosessorytelse


-  Lyssvak, blank og traust skjerm
-  Hyppig og tydelig viftestøy
-  Lavere grafikkytelse enn forventet

Alternativer

Hvis en 13,3-tommers ultrabook er den veien du absolutt vil gå, kan lykken kjøpes for mer penger. I sommer har vi delt ut anbefalingsstempelet til Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Hvilken som helst av disse er å foretrekke foran Sony Vaio T13.

Ulempen med disse er at de også koster noen tusenlapper mer enn du må ut med for Sonyen.

Et annet alternativ er å gå den andre veien. Toshiba Satellite Z830 tilhører forrige generasjon av ultrabooker, og det betyr at du i skrivende stund kan få den relativt billig. Den har riktignok litt dårligere prosessorytelse, men veier det opp ved å ha bedre skjerm, lavere vekt, og en skikkelig SSD.

Les også: Slik plukker du riktig bærbar

Ikke råd til ny maskin? : Laptopen blir som ny for 800 kroner

annonse