Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 900

Tidenes beste Windows-mobil

Nokia Lumia 900 tar over etter Lumia 800 som Nokias toppmodell.

Skjerm, design og menyer

Nokia Lumia 900 er arvtakeren til Lumia 800, Nokias første Windows-mobil. Da Nokia slapp Lumia 800 hevdet de selv at den var produsert under tidspress. Nå har de hatt bedre tid på seg, og resultatet er Nokia Lumia 900.

Oppblåst Lumia 800

Det første du vil se når du får en Nokia Lumia 900 i hendene er at den likner svært mye på forgjengeren. Ved første øyekast ser det ut som om den eneste endringen er størrelsen. Mens Lumia 800 hadde en skjerm på 3,7 tommer, måler skjermen på Lumia 900 4,3 tommer, det samme som skjermen på Samsungs bestselger, Galaxy S II.

Men selv om forskjellene på de to Nokia-modellene er små, så er de ikke helt uvesentlige. På toppen av Nokia Lumia 800 er det to lokk – ett til MicroSIM, og ett som skjuler MicroUSB-porten. På Lumia 900 er det ingen slike lokk, men en liten MicroSIM-kort-holder som du trenger et verktøy for å skifte. Verktøyet kan være så enkelt som en binders, eller du kan bruke den lille metallpinnen som følger med i esken.

Det betyr at lokket over USB-kontakten er borte, så du slipper å måtte fikle med dette hver gang telefonen skal lades. På toppen av telefonen er det også utgang for hodetelefoner, og et lite hull der det sitter en ekstra mikrofon som brukes i forbindelse med telefonens støyfilter. Pass bare på at du stikker bindersen i riktig hull når du skal bytte SIM-kort.

Standardtaster

På høyre side av telefonen finner du de samme tastene som på Lumia 800 – en volumtast, av/på-tast og kameratast. Venstre side av telefonen har hverken taster eller tilkoblingsporter, noe du heller ikke finner i bunnen av telefonen. Der ligger en høyttaler skjult under 129 bittesmå hull som er presist drillet gjennom chassiset.

Chassiset er støpt i ett stykke plast, uten en eneste skjemmende søm eller deksler som kan løsne. Plasten som brukes er et polykarbonat. Dette materialet er robust og gjennomfarget, men ikke mer robust enn at du over tid kan risikere å finne riper i den. Plasten vil også kunne få skjemmende hakk om du er uheldig og mister telefonen.

På baksiden har Nokia Lumia 900 en kort sølvfarget stripe der Nokia har fått plass til kamera, egen logo og teksten som forteller at optikken i kameraet er levert av Carl Zeiss. Ved siden av stripen, over kameraet, er det en liten LED-lampe som fungerer som fotolys.

Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, men tre berøringsfelter under skjermen. De tre feltene har funksjonene tilbake(angre), hjem og søk.

Større skjerm = dårligere oppløsning

Den store skjermen har 480 x 800 piksler. Det er langt under pikseltettheten på konkurrentenes toppmodeller. Pikslene kan skimtes med det blotte øye, men tettheten er tilstrekkelig til at skjermen fremstår som rimelig skarp. Det er brukt en AMOLED-skjerm med det Nokia kaller Clear Black. I praksis betyr det at det er et filter i glasset som fjerner reflekser og sørger for at det som skal være sort er helt sort, og ikke bare nesten sort slik det er på LCD-skjermer. Dette reduserer behovet for å skru opp lysstyrken og gir god innsynsvinkel.

Nokia har gjort en god jobb med skjermen. Enkelte vil nok ønske seg en enda skarpere skjerm, men vår oppfatning er at selv svært små og tynne bokstaver er lett leselige på Lumia 900. Skjermen fungerer ikke særlig godt i direkte sollys, men med litt vinkling og skygging med hånden er dette ikke noe større problem. Lysstyrken stilles automatisk etter lysforholdene, eller du kan velge mellom lav, middels og høy lysstyrke i innstillingene. På høy lysstyrke tappes batteriet svært raskt. Unngå å bruke høy lysstyrke om det ikke er absolutt nødvendig.

AMOLED-skjermer har en tendens til å være vel mettet med farge. På denne modellen synes vi fargebalansen er god, innsynsvinkelen er god, og det er ikke skjemmende blåstikk i det som skal være hvitt. Men siden det ikke er hvite piksler i skjermen (hvitt dannes ved hjelp av rødt, grønt og blått lys), kan store hvite flater se en anelse grå ut.

Skjermen er ripesikker, og godt er det. Den stikker nemlig en halv millimeter ut av telefonen, og ligger med det nokså utsatt til.

Velkjent innhold

Applikasjonene og funksjonene er nesten helt identiske med de som du finner på Lumia 800. Unntaket er at du har frontkamera på Lumia 900, med de ekstra mulighetene det gir. I tillegg er det installert apper for VG, Aftenposten, Rimi og TV2. Dette er applikasjoner som ikke var ferdige da Lumia 800 kom i salg, men som nå kan lastes ned gratis på alle Windows Phone-modeller.

Brukergrensesnittet på Windows Phone 7.5 kalles Metro, og er bygget opp på en måte der du har firkantede felter på startskjermen. Disse ligger i to kolonner (enkelte ruter dekker begge kolonnene), og kalles for «Live tiles». Hver slik tile representerer et program på telefonen, og du kan ha så mange av dem du vil, samlet under hverandre.

Oppdateringer på startskjermen

«Live» henspeiler til at en slik tile kan ha innhold som oppdateres fortløpende. Eksempelvis vil du kunne se om du har fått meldinger ved å se på tilen som åpner meldingsfunksjonen, mens tilen som åpner kalenderen viser kommende oppgaver og avtaler.

Ikke alle slike tiles oppdaterer seg. Du kan også lage dine egne tiles. For eksempel kan du velge å ha en kontakt på en egen tile, og se oppdateringer fra kontakten på mobilens startskjerm. Du kan også legge bokmerker til nettsider på tiles, og se dem oppdatere seg ved endringer på siden.

For å legge noe på startsiden går du bare til applikasjonen, åpner undermenyen fra de tre små prikkene nede i høyre hjørne, og velger «fest til start».

Rekkefølgen på startfeltene bestemmer du selv ved å trykke og holde på tilen til den «løsner». Så kan du skyve den dit du ønsker og droppe den der.

Applikasjonene som ikke finnes på startskjermen finner du ved å trekke startskjermen til venstre. Her ligger de listet under hverandre. Å legge disse på startsiden er enda enklere. Trykk og hold på et ikon, og du får opp valgmulighetene fest til start, gi karakter og vurdering eller avinstaller. Microsofts egne applikasjoner kan hverken avinstalleres eller utstyres med karakter og vurdering.

Enkelt å lære seg

Når du åpner en applikasjon som har flere nivåer, vil du se en flik av neste side i høyre kant på skjermen. Det gjør det lett å holde oversikt over menystrukturen. Blar du til det ikke er flere nye sider, kommer du til forsiden igjen.

Det tar litt tid å venne seg til alle nye grensesnitt, men dette burde ikke være avskrekkende. Det er lite galt du kan gjøre ved å prøve deg frem.

Teknologi og funksjoner

Når det gjelder teknologi og funksjoner er det meste identisk på Nokia Lumia 800 og Nokia Lumia 900. Men Nokia Lumia 900 har en litt annerledes prosessor, uten at vi egentlig kan se at det forandrer noe på ytelsen. Både 800 og 900-versjonen er klokket til 1,4 GHz, og i våre målinger med WP Bench kommer de likt ut.

Microsofts lisensbetingelser legger listen for hvilke minimumskrav en Windows Phone må innfri. De tre tastene nederst på skjermen er obligatoriske. Det samme er Metro-grensesnittet, Wi-Fi, søkefunksjonene fra Bing og kameratasten på siden av telefonen.

Tilsvarende har Microsoft satt foten ned for bruk av eksterne minnekort. En lemping på dette kravet har medført at produsenter som ønsker det riktig nok kan bruke minnekort i telefonen, men minnekortet låses da til maskinvaren med en kryptering som ikke gjør det mulig å hente ut data fra kortet om du flytter det til en PC eller en annen telefon. Dermed kan du ikke ta med data fra minnekortet i din gamle mobil og over i en ny. Men Nokia opplyser at de gjerne ville hatt støtte for minnekort, og hevder Windows-plattformen fremdeles ikke er klar for dette. I stedet satses det på at du heller vil ha filene dine lagret på SkyDrive.

Lagring på server

Nokia Lumia 900 har 16 GB minne. Ikke alt er tilgjengelig for dine filer. Til gjengjeld kan du knytte telefonen til din SkyDrive-konto, og på den måten få ytterligere 25 GB med lagringsplass – riktig nok ikke på telefonen, men på en server tilhørende Microsoft.

SkyDrive-modellen viser måten Microsoft tenker på med sin mobilplattform. Funksjonene på mobiltelefonen er til forveksling like de du finner på Microsofts programvare for PC, og lagringsplassen på SkyDrive er også delt mellom din PC og mobiltelefon. Ved å logge deg på med din Live-ID får du tilgang til et nettunivers der du kan chatte, utveksle filer, dele dokumenter og spille spill online. En Live-ID er gratis, og om du bruker Hotmail, MSN Messenger eller Windows Live Messenger på PC-en din, så har du allerede en Live-ID.

En begrensning i SkyDrive er at ingen filer kan være større enn 300 MB (2 GB om du laster opp fra SkyDrive-program på PC eller Mac).

Nettleseren er god

Nettleseren i Lumia 900 er også standard Microsoft-vare. Her finner du Internet Explorer 9, en rask og effektiv nettleser som fungerer helt på høyde med standardnettlesere på mobiltelefoner med Android eller iOS. Den eneste svakheten vi ser er at nettleseren ikke har støtte for såkalte plugins, og følgelig ikke kan kjøre Flash. Det er heller ikke full støtte for Silverlight, så du kan ikke bruke nettleseren på for eksempel TV2 Sumo.

Under innstillingene til nettleseren kan du velge om du foretrekker mobiltilpassede sider, eller om du helst vil se de normale nettsidene når du surfer. Her kan du også velge om du vil tillate informasjonskapsler, og om nettleseren skal lagre nettleserhistorikk.
Internet Explorer 9 støtter HTML5, noe som gjør at du kan utnytte såkalte web-apps, som det blir stadig flere av.

Nettverk

Nokia Lumia 900 har rask nettverksforbindelse i form av Turbo 3G. Der nettene tillater det kan telefonen laste ned data med en teoretisk hastighet på opp til 42 Mbit/s. Det er nesten tre ganger raskere enn Lumia 800, men forutsetter at nettet har støtte for teknologien. Foreløpig er det bare NetCom som har åpnet deler av nettet sitt for disse hastighetene. Mange forhold påvirker nedlastingshastigheten, så ikke regn med å komme helt opp mot de teoretiske grenseverdiene.

Da Nokia Lumia 800 kom på markedet hadde den ikke støtte for å dele 3G-forbindelsen sin trådløst med andre Wi-Fi-enheter. Det har Nokia Lumia 900 fra starten av, og du kan bruke telefonen som trådløst modem for opp til 5 andre brukere. Men du kan fremdeles ikke bruke telefonen som flyttbar disk for en PC. Skal du overføre filer må du gå veien om Zune, eller laste dem opp til din SkyDrive-konto.

Ingen støtte for NFC

Det har gått rykter om at Lumia 900 skulle ha NFC innebygget. Det har den ikke. Produktsjef for Nokia i Europa, Stephan Schwarz, sier til Amobil at ryktene er feil, og at det ikke sitter noen NFC-brikke i Lumia 900. Årsaken er at det ikke er støtte for det i denne versjonen av Windows Phone (kodenavn Tango). Telefonen har heller ikke noen deaktivert NFC-brikke som kan vekkes til live når støtten kommer.

Nokia-funksjoner

Nokia Lumia 900 har enkelte Nokia-spesifikke funksjoner som er der er vel verdt å ta med seg. Den viktigste er navigasjonsløsningen Nokia Kjør, som gjør at du får sving-for-sving-navigasjon med taleveiledning. Dette er i utgangspunktet den samme løsningen som på Symbian-modellene, men funksjonaliteten er litt strippet. Blant annet er fotgjengernavigasjonen tatt bort. Du må også laste ned talefunksjonen. Det norske alternativet er en kvinnestemme som snakker klart og tydelig. For å bruke tjenesten offline må du også laste ned kart.

Kartene er gratis, og du må bruke Wi-Fi for å få tilgang til nedlastingen. Installasjonsfilen for kartet over Norge utgjør 106 MB og er installert på noen sekunder. Når kartet over et land er lastet ned kan du plukke ut SIM-kort og skru av Wi-Fi. Du vil fremdeles kunne søke på adresser og bruke full navigering.

Nokia Lumia 900 har også en kartløsning kalt Nokia kart. Dette minner om Google Maps, og krever at du har nett-tilgang. Å bruke denne i utlandet kan derfor bli ganske dyrt.

Nokia opplyser at det vil komme nye funksjoner i en snarlig oppdatering av navigasjonsløsningen. Denne vil blant annet gi live oppdatering av trafikkforholdene.

Amerikansk Bing

På toppen av dette har telefonen Microsofts egen karttjeneste Bing. Av en eller annen grunn har Microsoft bestemt at du ikke får lov til å søke etter adresser i dette kartet om du er norsk. Det er ikke det at den ikke virker, men funksjonen blir rett og slett tatt bort fra telefonen om du legger inn norsk som nettleser- og søkespråk under innstillinger for område og språk. Bytt til engelsk (USA), og du kan søke på adresser over hele verden – også i Norge.

På Lumia-modellene spiller det ikke så stor rolle, for her har du Nokias egne kartløsninger. Problemet er dermed større på andre Windows 7.5-mobiler, som alle har fått den samme begrensningen fra Microsoft.

Nokia vet ennå ikke når, eller om, Microsoft kommer med nordisk støtte for Bing.

Proff på sikkerhet

For proffbrukere er det verdt å merke seg at den strenge krypteringen og muligheten for å påtvinge brukeren et rigid sikkerhetsregime gjør dette til en mobiltelefon som er godt egnet for utrulling i bedriftsnett. Her er også støtte for mer avanserte samhandlingsløsninger, som Lync og Sharepoint.

E-postleseren Microsoft Outlook viser post i tråder, og du kan rask bla mellom oversikter over all post, ulest post, flagget post og post som er merket ”haster”.

Office-løsningen gir også mulighet for å laste ned og redigere dokumenter. Alternativt kan du opprette dokumentene direkte på telefonen. Du kan også jobbe med powerpoint-filer, men husk at det ikke er noen TV-utgang på telefonen som lar deg overføre bildet til en projektor eller storskjerm. PDF-leseren er heller ikke veldig god, så navigering på store PDF-er byr på en utfordring.

En viktig detalj vedrørende sikkerhet er at telefoner med Windows Phone 7.5 også kan spores, låses eller slettes via en tjeneste på Internett.

Bra samtalelyd

Taledelen i telefonen er svært god. Her benytter Nokia en DSP-teknologi (digital signalprosessering) som vasker bort støyen fra omgivelsene du ringer fra. I begynnelsen er det nok litt uvant at du ikke har den vanlige røde og grønne knappen når du skal starte og avslutte samtaler, men ellers er det ikke noe å utsette på telefondelen.

Radiofølsomheten er også bedre enn på enkelte konkurrerende modeller, noe som betyr færre samtalebrudd og bedre datakapasitet.

Om vi skal være pirkete, så må vi ta med at telefonen ikke har mer arbeidsminne enn 512 MB. Det tar også litt tid å starte opp applikasjoner. Om det er minnetilordningen eller selve arkitekturen i Windows Phone som er årsak til dette skal være usagt. Men med en 1,4 GHz Scorpion-prosessor burde ikke datakraft være noe problem. Og med unntak av tiden det tar å starte applikasjoner, så opplever vi også telefonen som svært rask.

Multimedia

Lumia 900 er en underholdende mobiltelefon, og den store skjermen gjør den godt egnet til å se film eller bilder på.

Zune or later

For å ha fullt utbytte av telefonen som mediespiller må du før eller senere venne deg til programvaren Microsoft Zune. Zune er nemlig en forutsetning dersom du vil overføre film, bilder eller musikk fra en PC til telefonen. Du kan riktig nok streame innhold via Skydrive eller Dropbox, eller motta dem som vedlegg til e-post. Men det blir en svært tungvint måte å flytte data på, og krever at du er online.

Zune er i korte trekk et alternativ til Microsofts Windows Media Player. Grensesnittet er imidlertid litt annerledes, og minner mer om Metro som du ser det på mobiltelefonen. Her dukker telefonen opp som en enhet du kan synkronisere spillelister og annet innhold til. Det gjør den ikke om du bruker Windows Media Player, slik det gjør om du har en eldre Windows-mobil (Windows Mobile 6.5 eller tidligere).

Er du først fortrolig med Zune, så er dette ikke noe problem. Synkronisering av filer går raskt, og programvaren konverterer filer så de oppfører seg best mulig på telefonen.

Nett-tjenester

Du kan også laste ned apper fra abonnementstjenester som Wimp og Spotify. Disse har også offline-modus, så du i realiteten kan ha store mengder musikk tilgjengelig også når de er utenfor mobilens dekningsområde, for eksempel om bord på fly. Men musikken vil bare være tilgjengelig dersom du har et gyldig abonnement, og telefonen må med jevne mellomrom på nett for å sjekke din betalingsstatus.

Ørepluggene som følger med Nokia Lumia 900 er av den typen som hektes i øret, og fungerer egentlig bedre som skolisser.
Musikkspilleren på Lumia 900 gir bedre lyd enn spilleren på Lumia 800. Den har mange fine funksjoner, men mangler equalizer. Men Lumia 900 kan vi også spille høyere enn vi klarte med Lumia 800.

I musikkspilleren finner du også en lenke til Nokias egen musikktjeneste. Denne måten å kjøre en applikasjon i applikasjonen på synes litt snodig. Wimp og Spotify dukker opp som egne apper i Zune. Fordelen er at du kan samle all historikk på ett sted, og spille på kryss av applikasjonene. Du kan naturlig nok bare høre på en lydkilde om gangen, noe annet er lite hensiktsmessig.

Når du hører på musikk fra en streamingapplikasjon som Spotify, og så lukker denne applikasjonen, så fortsetter musikken å spille. Den må du skru av i det vanlige musikk-grensesnittet. Du kan også spille musikk fra web-applikasjoner og få de samme kontrollmulighetene på låseskjermen som du har om du spiller musikk som er lagret lokalt.

Gratis musikkradio

Nokia har også lagt til noe de kaller Mix Radio. Her forteller du hvilken musikk du liker, og så velger Nokia en spilleliste de tror vil falle i smak. Du kan med andre ord ikke selv bestemme hvilke låter du vil høre på, og det er begrenset hvor mange ganger du får lov til å hoppe over en av låtene Nokia har valgt for deg. På grunn av lisensieringen kan du bare velge bort seks låter per time.

Musikken hentes fra Nokias musikk-katalog hvor de fleste av de store stjernene representert. Katalogen består av rundt 14 millioner låter.

Finn konserter i nærheten.

Nokia-applikasjonen inneholder også en tjeneste som viser hvilke konserter som skal holdes i nærheten av der du er. Ved å sjekke hvor du befinner deg (krever at du har gitt samtykke til lokalisering) leter telefonen opp konserter og lignende begivenheter (gigs) i nærheten av der du befinner deg. Appen viser også hvorden du finner frem til stedet hvor begivenheten skal foregå.

Du kan også kjøpe konsertbilletter direkte fra telefonen.

Kamera

Kameraet på Nokia Lumia 900 er det samme som sitter i Nokia Lumia 800 og N9, og tar bilder med en oppløsning på 8 megapiksler. Optikken er fra Carl Zeiss. Du kan filme i HD med oppløsning på 720p og 30 bilder per sekund. Under normale forhold vil du kunne ta gode bilder med Lumia 900. Men det er viktig at du tørker godt av optikken, for det skal lite smuss til før kvaliteten blir betydelig redusert. Nederst på denne siden kan du se noen bilder vi har tatt med Lumia 900.

Telefonen har et eget frontkamera, og kan brukes for videokonferanser eller Skype med video. Det manglet på Lumia 800.

Videostøtte

Formatstøtten for avspilling av video er grei nok. Du kan ikke spille av hva som helst direkte, men du kan konvertere det meste med Zune. Vi forsøkte å spille av en rekke ulike format ved å streame direkte fra Dropbox (telefonen lar deg ikke laste ned filene). Mange av filformatene lot seg spille, men enkelte hakket og hang, så løsningen er egentlig lite hensiktsmessig. Siden det ikke finnes en egen Dropbox-app for Windows Phone, så la vi først inn gratisapplikasjonen BoxFiles for Dropbox.

Når vi la testfilene rett på telefonen med Zune fikk vi kjørt alle sammen med bra resultat. Zune gav ingen beskjed om at filene måtte konverteres, men satte kopieringsprosessen i gang så snart vi merket videofilene for synkronisering.

Nå kan du uansett ikke spille av filmene fra telefonen til storskjerm eller projektor, så det eneste du vil oppnå ved å legge HD-filer inn på telefonen er at filene spiser mer av minnekapasiteten på telefonen. En VLC-spiller med bred formatstøtte kan kjøpes for under 30 kroner i telefonens Marketplace.

Spill

Nokia Lumia 900 er en Windows-mobil, og dermed er det også støtte for Xbox Live på telefonen. Det betyr at du blir møtt av din egen avatar fra Xbox-verdenen, kan sjekke dine prestasjoner, finne spillinvitasjoner fra venner og mye mer.

Det er smått med spill på telefonen når du plukker den ut av esken, men det er enkelt å legge til spilltitler i Xbox-appen. Det blir litt som å ha et eget Marketplace for spill, og du kan prøve spillene før du kjøper dem. Men kjøpespillene er gjennomgående litt dyrere enn på andre mobiltelefoner. Angry Birds koster 21 kroner på Windows Phone, mens det koster 7 kroner på iPhone, og er gratis på Android-mobiler (inneholder reklame). Det finnes greit med gratisspill til Lumia 900, og utvalget har vokst en god del siden vi testet forgjengeren Lumia 800 i januar i år.

Om du åpner menyen for spill i den ordinære Marketplace-appen, så vil spillene du laster ned herfra også dukke opp som en del av spillsamlingen under Xbox-appen.

Under ser du noen bilder vi har tatt med Nokia Lumia 900:

Konklusjon

Nokias nyeste Windows-mobil har mye til felles med sin forgjenger, Nokia Lumia 800. Men forskjellene som er der er ikke uvesentlige, og Lumia 900 fremstår som en reell oppgradering.

Nokia Lumia 900 er støpt i ett stykke plast, og har en 4,3 tommer stor skjerm. Byggekvaliteten er god, og telefonen er helt uten knirk eller bevegelige deler. Overflaten er både hard og glatt, og når telefonen er så stor og tung som den er, øker faren for at du skal glippe taket i den.

Rammene fra Microsoft

Nokia Lumia 900 er en Windows-mobil, på godt og vont. På den gode siden kan vi trekke frem et utmerket brukergrensesnitt, at telefonen er stabil, og at ting skjer raskt, til tross for at vi snakker om en enklere maskinvare enn det du finner på konkurrentenes toppmodeller med Android eller iOS.

Vi liker også at Microsoft har lagt vekt på å gjøre Windows Phone så sikker som mulig. Windows Phone 7.5 er bygget opp som personsentrisk, og det betyr at kontaktene dine er knyttet opp mot sosiale medier.

Ved å oppgi din egen status til tilgjengelig, kan du også sende og motta meldinger direkte til kontaktens konto i nettverk som Facebook og MSN. Kontakten din må ikke ha en Windows-mobil for at du skal få dette til, så lenge han eller hun er tilkoblet det sosiale nettverket og har status som tilgjengelig.

Du kan også sende meldingen som en vanlig SMS. Det fine med tjenesten er at du har all kommunikasjon samlet på ett sted.

Koblingen mot sosiale nettsteder brukes også når noen ringer til deg, eller du gjør et oppslag for å ringe ut. Da får du se kontaktens profilbilde og siste statusoppdatering på skjermen.

Med en Windows-mobil blir det mindre behov for å hoppe fra program til program, fordi hvert program kan ha lenker som gjør at funksjoner det er naturlig å bruke dukker opp som alternativer i appen du er inne i.

Vi liker også at telefonen har gode applikasjoner for viktige områder som kalender, e-post og Office-dokumenter.

Bra lyd

Nokia Lumia 900 har god samtalelyd, og radiofølsomheten er litt bedre enn hva vi ser på enkelte konkurrenter. Men batterikapasiteten er litt svak.

Kameraet er over gjennomsnittet, og du kan filme i HD. Bildene vil riktig nok ikke flyte så jevnt som om du bruker et dedikert videokamera, og komprimeringen av bildene gjør at du egentlig ikke får så mye utbytte av den høye video-oppløsningen.

Musikkspilleren krever at du bruker Zune på PC-en, men lyden er ellers rimelig god. Du kan ikke justere lydbildet, ut over å skru volumet opp eller ned.

Egne Nokia-funksjoner

Nokia har også integrert noen av sine egne tjenester i Windows-grensesnittet. Det gjelder kartapplikasjonen, som gir deg full navigasjon over det meste av verden. merk at Nokia Drive primært er for deg som kjører bil. Muligheten for å navigere i fotgjengermodus forsvant da Nokia byttet fra Symbian til Windows operativsystem.

Noe av det vi ikke er like begeistret for ved Windows Phone er den manglende støtten for høyoppløste skjermer. Nokia kunne ikke gi Lumia 900 høyere skjermoppløsning enn 480 x 800 punkter, uansett hvor mye de måtte ønske det. Vi er heller ikke så begeistret for at du ikke kan sette inn minnekort i telefonen, eller overføre filer via utforskeren i Windows. Microsoft Windows Phone støtter heller ikke NFC. NFC er en teknologi som overfører data over svært korte avstander, og brukes blant annet i nøkkelkort og betalingsterminaler. NFC kan også brukes til å koble sammen mobiltelefoner med annet utstyr, eller til å overføre bilder og annet innhold trådløst fra telefon til telefon.

Legger du til at utvalget av applikasjoner fremdeles ligger langt tilbake for det du får med telefoner som kjører Android eller iOS (iPhone), så fremstår Nokia Lumia 900 som en telefon for alle som er ute etter en smartmobil, og ikke føler seg låst av gammel vane til å velge Android eller iOS.

Alternativene

Om du synes Lumia 900 er for stor, er Lumia 800 et alternativ. Lumia 800 har 3,7 tommer stor skjerm, med samme oppløsning som på storebror. Det betyr at du får med nøyaktig like mange detaljer i skjermbildet, til tross for at det er mindre i størrelse. Velger du Lumia 800 må du klare deg uten frontkamera.

Et annet alternativ er Apple iPhone 4S. Apple har som Microsoft valgt en lukket løsning der bare applikasjoner godkjent av produsenten er tilgjengelig for deg som sluttbruker. iPhone har en langt mindre, men mye skarpere skjerm. Utvalget av apper til iPhone er enormt, men Apple må tåle kritikk for å forsyne seg grådig av omsetningen appene skaper. Utvalget av ekstrautstyr til iPhone er også svært mye bedre enn for noen av konkurrentene.

Ønsker du større frihet til å velge applikasjoner, er Samsung Galaxy S III en android-mobil med svært gode spesifikasjoner. Denne har stor høyoppløst skjerm, og er tynnere og lettere enn Nokia Lumia 900. Med denne telefonen får du også tilgang til telefonens filstruktur, og du kan bruke minnekort helt opp til 64 GB.

annonse