Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestWindows 8

Vi har stortestet Windows 8

Her er vår dom over operativsystemet.

Introduksjon

I dag har Microsoft endelig sluppet sin kanskje største oppdatering av Windows-plattformen noen sinne. Windows 8 kommer fulladet med nye tjenester, funksjoner, og ikke minst en helt ny måte å kommunisere med datamaskinen din på. Microsoft har nemlig satt berøring på dagsordenen, og en hel PC-industri har allerede kastet seg rundt for å levere en flokk av nye produkter.

Helomvending

Frem til nå har Microsoft hovedsakelig fokusert på programvaredelen av industrien i form av produkter som Windows, Internet Explorer samt hele Office-portføljen. Denne høsten har de imidlertid planlagt å lansere sin helt egne datamaskin, kalt Microsoft Surface. Det ser ut som et nettbrett, men med Windows 8 installert kan det by på langt mer enn nettbrettene som dominerer markedet i dag. Microsoft Surface kan for eksempel bli levert med fullverdige PC-prosessorer, og kan kjøre fullversjon av Windows 8 uten problemer. Det betyr at du kan ha med deg PC-en din hvor som helst, i en langt mindre forpakning enn tidligere.

Microsoft Surface.Foto: Microsoft

Både den ambisiøse programvaresatsningen og inntoget på maskinvaremarkedet er to store potensielle risikoer for Microsoft. Windows 8 vil på mange måter være et "make or break"-scenario for det amerikanske programvareselskapet. Klarer de ikke å bevise at berøringsskjermer er veien å gå, vil de ha en hard tid fremover.

Lang testperiode

Vi har brukt Windows 8 aktivt siden den første Consumer Preview-versjonen kom i februar. Siden den gang har operativsystemet blitt oppdatert flere ganger, men kjernefunksjonene har forblitt mer eller mindre urørt.

Helt siden Microsoft først viste frem Windows 8 for pressen har fokuset hele tiden vært på det selskapet først kalte "Metro"-designet. Selv om det navnet har blitt endret til "nye Windows brukergrensesnitt" er designen og funksjonaliteten det samme. Det er fortsatt snakk om store fliser med dynamisk innhold, akkurat som på Microsofts mobile operativsystem Windows Phone 7.

Smelter sammen to metoder

I Microsofts demonstrasjoner blir flisene som oftest brukt med berøring, og du skjønner raskt hva Microsoft har tenkt seg: Store fliser som er lette å treffe med fingrene, og en rekke lure fingerbevegelser for å få frem ting som menyer, tidligere programmer og oppgavelinjen.

Dette skal være et operativsystem som visker bort grensen mellom den tradisjonelle designen laget for mus og tastatur, og den nye, moderne berøringsfokuserte stilen, som vi i dag finner på mobiler og nettbrett. Windows 8 skal passe til alle, men det er ikke noe som blir gjort i en enkel håndvending.

Windows 8 Store tilbyr applikasjoner til startskjermen.Foto: Hardware.no

Egen applikasjonsbutikk

I tillegg til en ny design og et grensesnitt som lærer mye fra sine berøringsfølsomme konkurrenter, har Microsoft også laget sin egen applikasjonsbutikk. Windows Store tilbyr applikasjoner som kan kjøres på den nye startskjermen, og selv om utvalget er ganske labert foreløpig, tror Microsoft at Windows Store vil se en eksplosjon av nye applikasjoner så fort Windows 8 kommer ut i butikkene. På Windows 8-nettbrett vil Windows Store havne i direkt konkurranse med både Apples App Store og Google Play, som hver kan skryte av et utvalg på omtrent 700 000 applikasjoner.

I vår test vil vi ta for oss flere deler av det nye operativsystemet, og introdusere deg til en del av de nye funksjonene Microsoft har implementert. Følg med over de kommende sidene for en gjennomgang av de største endringene i Microsofts Windows 8.