På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi har stortestet Windows 8
Her er vår dom over operativsystemet.
Innhold
- Introduksjon
- Helomvending
- Lang testperiode
- Smelter sammen to metoder
- Egen applikasjonsbutikk
- Installasjon
- Enkel prosess
- Kopier selv til en DVD eller minnepenn
- Raskt
- RT versus Windows 8
- Hvilken versjon gjør hva?
- Fullversjonen
- Halvversjonen
- Vanskelig skille
- Usammenhengende opplevelse
- Enkel løsning
- Startskjermen, Marketplace og berøring
- Bra med berøring, klønete ellers
- Tynt utvalg
- Lag din egen startskjerm
- Herlig berøringsgrensesnitt
- Geniale kantfunksjoner
- SkyDrive
- Fantastisk skytjeneste
- God integrering
- Sikkerhet og Windows Update
- Sikker oppstart
- Innebygget antivirusprogram
- Smart Screen
- Konklusjon
- Smelter "alt" sammen
- Nydelig for berøringsskjermer
- Innvendig overhaling
- Innebygd antivirus
- Greit å vente
Introduksjon
I dag har Microsoft endelig sluppet sin kanskje største oppdatering av Windows-plattformen noen sinne. Windows 8 kommer fulladet med nye tjenester, funksjoner, og ikke minst en helt ny måte å kommunisere med datamaskinen din på. Microsoft har nemlig satt berøring på dagsordenen, og en hel PC-industri har allerede kastet seg rundt for å levere en flokk av nye produkter.
Helomvending
Frem til nå har Microsoft hovedsakelig fokusert på programvaredelen av industrien i form av produkter som Windows, Internet Explorer samt hele Office-portføljen. Denne høsten har de imidlertid planlagt å lansere sin helt egne datamaskin, kalt Microsoft Surface. Det ser ut som et nettbrett, men med Windows 8 installert kan det by på langt mer enn nettbrettene som dominerer markedet i dag. Microsoft Surface kan for eksempel bli levert med fullverdige PC-prosessorer, og kan kjøre fullversjon av Windows 8 uten problemer. Det betyr at du kan ha med deg PC-en din hvor som helst, i en langt mindre forpakning enn tidligere.
Både den ambisiøse programvaresatsningen og inntoget på maskinvaremarkedet er to store potensielle risikoer for Microsoft. Windows 8 vil på mange måter være et "make or break"-scenario for det amerikanske programvareselskapet. Klarer de ikke å bevise at berøringsskjermer er veien å gå, vil de ha en hard tid fremover.
Lang testperiode
Vi har brukt Windows 8 aktivt siden den første Consumer Preview-versjonen kom i februar. Siden den gang har operativsystemet blitt oppdatert flere ganger, men kjernefunksjonene har forblitt mer eller mindre urørt.
Helt siden Microsoft først viste frem Windows 8 for pressen har fokuset hele tiden vært på det selskapet først kalte "Metro"-designet. Selv om det navnet har blitt endret til "nye Windows brukergrensesnitt" er designen og funksjonaliteten det samme. Det er fortsatt snakk om store fliser med dynamisk innhold, akkurat som på Microsofts mobile operativsystem Windows Phone 7.
Smelter sammen to metoder
I Microsofts demonstrasjoner blir flisene som oftest brukt med berøring, og du skjønner raskt hva Microsoft har tenkt seg: Store fliser som er lette å treffe med fingrene, og en rekke lure fingerbevegelser for å få frem ting som menyer, tidligere programmer og oppgavelinjen.
Dette skal være et operativsystem som visker bort grensen mellom den tradisjonelle designen laget for mus og tastatur, og den nye, moderne berøringsfokuserte stilen, som vi i dag finner på mobiler og nettbrett. Windows 8 skal passe til alle, men det er ikke noe som blir gjort i en enkel håndvending.
Egen applikasjonsbutikk
I tillegg til en ny design og et grensesnitt som lærer mye fra sine berøringsfølsomme konkurrenter, har Microsoft også laget sin egen applikasjonsbutikk. Windows Store tilbyr applikasjoner som kan kjøres på den nye startskjermen, og selv om utvalget er ganske labert foreløpig, tror Microsoft at Windows Store vil se en eksplosjon av nye applikasjoner så fort Windows 8 kommer ut i butikkene. På Windows 8-nettbrett vil Windows Store havne i direkt konkurranse med både Apples App Store og Google Play, som hver kan skryte av et utvalg på omtrent 700 000 applikasjoner.
I vår test vil vi ta for oss flere deler av det nye operativsystemet, og introdusere deg til en del av de nye funksjonene Microsoft har implementert. Følg med over de kommende sidene for en gjennomgang av de største endringene i Microsofts Windows 8.
Installasjon
Med Windows 8 har Microsft virkelig jobbet for å gjøre alle deler raskere og enklere. Det inkluderer blant annet rask installering og reinstallering av operativsystemet, noe som kommer godt med i en hektisk og nerdete hverdag.
Enkel prosess
Hvis du har kjøpt en fysisk kopi av Windows 8 er installasjonsprosessen særdeles enkel. Stapp inn DVD-en i maskinen og følg instruksjonen som dukker opp på skjermen.
Hvis du vil gjøre det litt ekstra komplisert kan du også gå inn i Biosen og velge å boote direkte fra DVD-en, men autokjøring direkte i en tidligere versjon av Windows bør som sagt fungere uten problemer.
Kopier selv til en DVD eller minnepenn
Har du kjøpt en digital kopi av Windows 8 er prosedyren hakket mer komplisert. Da vi lastet ned det nye operativsystemet fra Microsofts egne tjenster fikk vi en såkalt ISO-fil. Denne kan du enten brenne til en DVD, eller bruke til å gjøre en bootbar USB-minnepinne.
Dette gjør du enkelt ved å følge vår guide for installering av Windows fra USB. Selv om guiden er skrevet for Windows 7 er det akkurat de samme momentene du må igjennom med Windows 8.
Raskt
Uansett hvilken metode du velger går selve installeringen svært raskt. Du vil få opp valg om å enten oppgradere din nåværende Windows 7-installasjon, installere Windows 8 på en ny partisjon, eller slette all den gamle dataen, og installere en helt ny versjon av Windows 8.
Hvis du har muligheten anbefaler vi deg å installere en helt fersk versjon av Windows 8, og slette det gamle. Microsoft lover imidlertid at det skal gå helt fint å oppdatere den gamle versjonen av Windows 7, men av erfaring kan slike oppgraderinger ofte føre til krøll i lengden.
Når du har bestemt deg for hvilken metode hvor du skal installere herligheten, er det bare å sette inn enten DVD-en eller minnepennen, restarte maskinen, og boote fra riktig enhet. På mange PC-er kan du gjøre dette ved å ved å trykke på «F12» under oppstarten (før Windows starter), som åpner opp BIOS-en. Denne knappen er imidlertid ikke universal, og andre maskiner krever at du trykker på for eksempel «esc» eller «Delete». Dette kan du lese mer om i BIOS-guiden vår.
Nederst i artikkelen kan du se en bildeserie med kort forklaring om hvordan vi gikk fram under installeringen. Du kan trykke på pilene øverst i høyre hjørne av bildet for å se en større versjon. Vær imidlertid obs på at bildene ble tatt under en tidligere versjon av Windows 8, men stegene er omtrent identiske i den endelige utgaven av Windows 8. Den største forskjellen er at Microsoft har lagt til flere farger og mønstre du kan benytte på startskjermen. I tillegg har de lagt til et forklarende bilde som vises i løpet av installasjonsprosessen, som viser hvordan du får frem den nye Charms-menyen.
Bli med over til neste side, så tar vi en titt på Microsofts nye applikasjonsbutikk.
RT versus Windows 8
Før vi går videre i testen vår for å forklare hvordan de ulike funksjonene fungerer og hva vi synes om operativsystemet, er det et par ting vi må igjennom. Først og fremst: Hva er egentlig Windows 8, og hva er det som gjør det så annerledes fra tidligere versjoner av Microsofts operativsystem.
Hvilken versjon gjør hva?
Som vi allerede har nevnt er det Microsofts ønske om å ha ett operativsystem på tvers av nettbrett ogg datamaskiner, på tvers av berøring og tradisjonell input, som har gjort ting hakket mer komplisert enn før.
Men Windows 8 i seg selv kommer faktisk i flere versjoner, hvor det er to versjoner som er viktig å skille fra hverandre: Windows RT og Windows 8.
Fullversjonen
Windows 8 fungerer på mange måter som den Windows-versjonen du bruker i dag. Du har et skrivebord med ikoner, du har en oppgavelinje hvor du kan feste programmer, og du kan laste ned applikasjoner fra hvor som helst og kjøre det uten problemer.
Forskjellen fra tidligere utgaver er at Microsoft har fjernet startknappen, og byttet ut hele den tradisjonelle startmenyen med en startskjerm. Dette området kalte vi tidligere Metro, men etter et lite navnebytte blir de nye, minimalistiske flatene bare omtalt som det "nye moderne grensesnittet". Vi kaller det startskjermen.
Denne startskjermen kan du ikke skru av, og vil dukke opp hver gang du trykker på Windows-knappen på tastaturet. Her vil du kunne finne programmene du har installert, i tillegg til den virkelig nye delen av Microsofts operativsystem. Det inkluderer blant annet den nye applikasjonsbutikken, egne apper hovedsakelig beregnet på berøring, og andre fullskjermsprogrammer.
I motsetning til programmer på det vanlige skrivebordet kommer de ikke opp i vinduer, men dekker umiddelbart hele skjermen. Du kan dele de opp litt slik at de bare viser én tredjedel av skjermen mens en annen applikasjon dekker den resterende flaten, men der stopper det.
Halvversjonen
I Windows RT, som vil være den dominerende versjonen på nettbrett, er det kun ARM-applikasjoner som er tilgjengelige. De kan bare lastes ned fra applikasjonsbutikken til Microsoft, og selv om du fortsatt vil ha en skrivepult som ligner på den du finner i Windows 7, vil du bare finne egne Microsoft-applikasjoner her. Programmene du bruker på Windows i dag, såkalte x86- eller Legacy-programmer, vil ikke kunne brukes på Windows RT-nettbrettene.
Du får altså bare berøringsdelen av Windows 8 hvis du kjøper RT-utgaven, mens Windows 8-utgaven gir deg den komplette Windows-opplevelsen.
Vanskelig skille
Microsoft lovet allerede i slutten av fjoråret at de skulle være flinke til å opplyse kjøpere om dette skillet før lanseringen av Windows 8 var klar, og hjelpe brukere til å velge den versjonen som dekker behovet deres best. Frem til nå har denne informasjonen vært ganske laber, og det kan være en komplisert ting å forklare for de som ikke er like teknisk anlagte.
I våre tester har vi kun prøvd Windows 8, og kjørt både x86-programmer på det vanlige skrivebordet og ARM-vennlige applikasjoner lastet ned fra Marketplace på startskjermen.
Usammenhengende opplevelse
Dette har selvfølgelig resultert at vi har blitt slengt imellom de store flatene på startskjermen hvor du kan trykke på en 200 x 400 piksels banner for å komme deg inn på en applikasjon som automatisk åpnes opp i fullskjerm, og de vanlige, små ikonene vi er vant til fra tidligere Windows-iterasjoner.
Overgangen føles rett og slett tvungen og unaturlig. Mens de nye, store knappene føles unaturlig kronglete å bruke med tastatur og mus, føles det fortsatt like klønete å bruke det tradisjonelle grensesnittet med fingrene. Microsoft har tenkt helt riktig med startskjermen når det gjelder berøringsfølsomme skjermer, men å tvinge det på de som heller vil bruke tastatur og mus er en tabbe.
Vi liker hver av delene for seg, til sitt bruk. Å bruke startskjermen, Marketplace og fullskjermsapplikasjonene på en berøringsfølsom skjerm føles både naturlig og rett og slett morsomt. Håndbevegelsene du kan utføre er raske og effektive, og vi merker virkelig at Microsoft har gjort mange lure grep.
Å bevege fingeren inn fra høyresiden av skjermen viser for eksempel opp den nye Charms-menyen, og fremstår som en veldig enkel og effektiv måte å gjøre det på. Like elegant er det ikke når du prøver å gjøre det samme med musen. Da må du bevege musepekeren til ett av hjørnene på høyresiden av skjermen, og dra pekeren mot midten av rammen. Da dukker menyen opp, og du kan trykke deg videre.
Slike eksempler går igjen over alt i Windows 8. I tillegg til å være irriterende vil det i tillegg være uvant for de aller fleste som beveger seg over til Windows 8.
Enkel løsning
Problemet med todelingen virker som et ganske overkommelig hinder for et selskap som Microsoft. Mange mener det kunne vært fikset på flere måter, hvor det enkleste alternativet rett og slett hadde vært å gjøre de nye berøringssentrerte elementene valgfrie.
Da mener vi ikke å fjerne den nye startmenyen fullstendig for de med mus og tastatur, men laget en egen knapp for det på den "vanlige" startmenyen. På den måten kunne de med tastatur og mus fortsatt som de har gjort tidligere, valgt å gå inn på applikasjonsbutikken når de vil, og brukt de ARM-baserte applikasjonene hvis de har lyst.
Et annet alternativ er selvfølgelig å laste ned et tredjepartsprogram som rett og slett gir deg en tradisjonell startmeny. Her finnes det allerede mange alternativer, hvor Pokki er blant de lekreste. Det burde imidlertid være en nødløsning, da Microsoft virkelig burde addressere dette problemet selv.
Bli med over til neste side, så ser vi på den nye startskjermen, applikasjoner og håndbevegelser.
Startskjermen, Marketplace og berøring
På startskjermen til Windows 8 ligger det en drøss av forhåndsinstallerte applikasjoner laget av Microsoft. Midt i blant dem finner vi Marketplace, selve applikasjonsbutikken hvor vi kan kjøpe enda flere applikasjoner til å legge opp på startskjermen.
Fenomenet er godt kjent fra både Apples mobilplattform iOS samt Googles Google Play-butikk, og Microsoft har ikke gjort store endringer på den kjente formelen.
Bra med berøring, klønete ellers
I denne delen av testen har vi benyttet oss av en datamaskin med berøringsfølsom skjerm, nærmere bestemt en Dell XPS 12 Duo. I våre øyne er applikasjonene i Windows 8 (og Windows RT) ment for maskiner med berøringsfølsom skjerm, og ikke noe du vil få særlig bruk for når du sitter på en stasjonær PC med tastatur og mus.
Med det forbeholdet klart kan vi enkelt si at vi liker både startskjermen Microsoft har laget, og applikasjonene de har lagt ved. På en berøringsfølsom skjerm blir hele grensesnittet raskt mye mer intuitivt, og ting som er ganske klønete å gjøre med mus eller tastatur føles både enkelt og effektivt.
Tynt utvalg
Vi beveger oss inn på Marketplace-applikasjonen, og titter rundt på utvalget. Som vi tidligere har nevnt er utvalget fortsatt ganske labert sammenlignet med det konkurrerende mobile operativsystemer kan by på. Det er til dels forståelig, da Windows 8 riktig nok ikke engang er lansert. Så fort lanseringen er unnagjort og utviklere får se med egne øyne hvor mange som bruker det nye operativsystemet, vil vi nok se en solid økning i antallet applikasjoner.
For å kjøpe og laste ned applikasjoner i applikasjonsbutikken er du nødt til å være logget inn med en Windows Live ID. Denne innloggingen går igjen flere steder i Windows 8, og minner oss veldig om Apples ønske om at du skal logge inn med Apple ID-en din uansett hva du gjør.
Å laste ned en applikasjon er lekende lett. Vi trykker oss for eksempel inn gratisseksjonen i spillkategorien, og finner klassikeren Minesveiper. Alt vi trenger å gjøre er å trykke på installasjonsknappen, og appen vil lastes ned automatisk. Den dukker opp på startskjermen, og så fort den er ferdig lastet ned får vi høre en liten bjelle som sier at spillet er klart for å spilles.
Lag din egen startskjerm
På startskjermen kan vi velge hvordan de ulike flisene skal se ut, og hvor de skal stå. Ved å dra ned på en flis får du opp valg for den, slik at du kan enten la den stå over én eller to plasser. Du kan også gjemme den helt fra startskjermen, eller slette applikasjonen fra datamaskinen din.
Du kan også dra rundt på flisene, og organisere ting akkurat slik du vil. For å få oversikt har Microsoft implementert det de kaller semantisk zoom, slik at du bare trenger å klype på skjermen for å få en full oversikt over alle applikasjonene du har på startskjermen.
Herlig berøringsgrensesnitt
Samtlige håndbevegelser du kan utføre på Windows 8 føles rett og slett veldig naturlig, og flere av dem får oss til å undre hvorfor ingen har gjort noe lignende tidligere. Microsoft har virkelig fått utnyttet kantene bedre enn noe berøringsfokusert grensesnitt har gjort før. Mens andre nettbrett-grensesnitt har gjort ikoner større for å gjøre de enklere å trykke på og menyer som kan styres med fingrene, har de ikke hatt den samme funksjonaliteten Microsoft kan by på.
Geniale kantfunksjoner
Det vi liker aller best er rammefunkjsonene på venstre og høyre side av skjermen. Vi holder maskinen slik at tomlene uansett er rett ved siden av skjermen, og alt vi trenger å gjøre er å bevege de inn på skjermen for å aktivere de ønskede funksjonene. Beveger vi høyre tommel inn på skjermen får vi opp om Charms-menyen, som rett og slett inneholder de aller mest nødvendige innstillingene, slik som "søk", "deling", "enheter" og "innstillinger".
Hver av dem er knyttet til den aktive applikasjonen du har oppe. Trykker du for eksempel på "søk" når du er inne på Marketplace, vil du kunne søke etter applikasjoner. Dette fremstår som utrolig klønete når du sitter på en vanlig datamaskin og bare leter etter et søkefelt, men på en berøringsfølsom skjerm fremstår det som en smidig måte å gjøre det på, og gjør også at den samme funksjonaliteten blir uniform over alle Windows-applikasjoner. Dette er smådetaljer som kommer til å bli mer og mer satt pris på ettersom tiden går.
Også venstre tommel får litt gymnastikk med Windows 8. Drar du inn fingeren fra venstre side av skjermen får du først opp den siste applikasjonen eller vinduet du hadde oppe. Drar du denne til midten av skjermen kommer du tilbake til applikasjonen. Drar du imidlertid tommelen raskt ut til siden igjen, får du opp en hel liste over de sist brukte applikasjonene. Igjen, med berøring føles det intuitivt, men mus og tastatur er det klønete. Begynner du å skjønne tegninga?
Hopp over til neste side så ser vi hvordan Windows 8 kobler sammen PC-ene dine med SkyDrive og Windows Live ID.
SkyDrive
Microsoft har fått inspirasjon fra flere av konkurrentene sine når de lagde grunnlaget for høstens store lansering. Kanskje spesielt er det Apple som har vært en av de største inspirasjonskildene til Microsoft. Berøringsgrensesnittet og applikasjonsbutikken minner om det vi finner på både iOS- og Android-plattformen, Windows Live ID-innloggingen og synkroniseringen ligner svært mye på Apple ID, og den nye intregrasjonen av SkyDrive i operativsystemet ligner mye på iCloud-integreringen i OS X Mountain Lion.
Som om det ikke var nok har jo Microsoft til og med uttalt at de vil fokusere mer på å lage sin egen maskinvare, akkurat som Apple.
I Windows 8 sitt tilfelle har dette resultert i en tettere integrering av alle Microsofts ulike tjenester. Knytepunktene er Windows Live ID og SkyDrive, som går igjen over alt i det nye operativsystemet.
Skal du kjøpe en applikasjon? Logg inn med Windows Live ID. Sette opp en ny PC? Logg inn med Live ID, så får du de samme innstillingene som den forrige PC-en din. Lagre et dokument? Lagre det til SkyDrive, så har du tilgang til det på alle PC-ene dine.
Alt er veldig fint og sømløst integrert. Går du for eksempel inn på bildeapplikasjonen som følger med Windows 8, får du opp bilder fra flere kilder, servert i én pakke. Bilder på PC-en din, bilder lagret i SkyDrive, bilder fra Facebook og bilder fra Flickr kommer alle opp i samme vindu, og alt føles rett og slett "tettere" knyttet sammen enn tidligere.
Fantastisk skytjeneste
SkyDrive alene er også en av de aller beste skylagringstjenestene på markedet. Du får mye lagringsplass for pengene, og funksjonalitet skorter det heller ikke på. Her får du synkronisering av ulike mapper, du kan lagre og synkronisere direkte via Office-programmene Word, Excel og PowerPoint, og du kan laste opp filer direkte til nettskyen. Flere elementer minner om Apples iCloud-tjeneste, men du slipper her alle begrensningene Apple har lagt til.
For med SkyDrive har du langt mer spillerom. For eksempel kan du laste opp filer på mange forskjellige måter. Du kan enten gå til SkyDrive-hjemmesiden hvor du kan laste opp og bla i filer direkte i nettleseren, eller du kan dra filer over i SkyDrive-mappen din på datamaskinen.
SkyDrive lar deg også dele innhold du har lagret i nettskyen din med andre med en enkel nettadresse, og du kan gjøre filer og mapper enten tilgjengelig for bare deg, for alle eller for utvalgte gjester.
En annen nyttig funksjon som ingen av de konkurrerende skylagringstjenestene kan skryte av, er den såkalte "Fetch"-funksjonen. Hvis du for eksempel har glemt å legge inn det du vil synkronisere i SkyDrive-mappen før du drar på jobb, kan du få fjernkontroll over hjemmemaskinen din via SkyDrive, forutsatt at datamaskinen fortsatt står på. Da kan du bla igjennom hele mappestrukturen din på en annen datamaskin, direkte i nettleseren, og hente ut de filene du vil.
God integrering
Sammenlignet med konkurrenten Apple er SkyDrive flere hestehoder foran. Mens Apple gjerne vil fortelle deg hva du kan synkronisere og når du skal gjøre det, står du fritt til å velge selv i Windows 8.
Bilder du synkroniserer med iCloud kan du for eksempel bare få tilgang til via en annen Apple-dings, og da kun via bildestrøm-funksjonen til enten iPhoto eller bildeappen på iOS. Lagrer du noe i SkyDrive er det som enhver annen skylagringstjeneste, og du kan få tilgang til filene uansett hvor du er, på hvilken som helst enhet du vil. Slik frihet og kontroll setter vi virkelig pris på.
Når det er sagt er ikke SkyDrive unikt for Windows 8, og flere av funksjonene fungerer like godt i Windows 7. Den store forskjellen er imidlertid integreringen av skytjenesten i operativsystemet, og spesielt opp mot startskjermapplikasjonene. Koblingen mellom de ulike tjenestene og Windows Live ID-en din gjør også at alle dine maskiner føles tilknyttet til hverandre, så fort du har installert Windows 8.
På neste side ser vi hvordan Microsoft har gjort sitt nyeste operativ langt sikrere enn tidligere utgaver.
Sikkerhet og Windows Update
Mens de aller fleste endringene i Windows 8 er lette å se på overflaten, har Microsoft også gjort flere store forbedringer på innsiden. Bedre sikkerhet, raskere oppstart og virusbeskyttelse er kanskje ikke like enkelt å selge til massene som levende fliser på en startskjerm, så mange av nyvinningene har blitt gjemt bort.
Det er veldig synd, da flere av de nye funksjonene Microsoft har implementert i Windows 8 gjør mye lurt. La oss først ta en titt på den nye oppstartsfunksjonen, kalt Secure Boot.
Sikker oppstart
UEFI Secure Boot er en ny oppstartsprotokoll som baserer seg på den åpne UEFI-standarden (Unified Extensible Firmware Interface), og skal gjøre Windows mer motstandsdyktig mot ondsinnet programvare.
Nye maskiner med Windows 8 forhåndsinstallert vil alle være nødt til å bruke den nye UEFI-oppstarten. UEFI vil ta over for det gamle bootsystemet BIOS, som de aller fleste PC-er har brukt i flere tiår.
Den aller største fordelen skal være at maskinen kun vil starte opp hvis oppstartskoden stemmer overns med en forhåndsgodkjent digital sertifisering. Dette skjer før operativsystemet engang starter, og vil gjøre at maskinen vil være så og si immun mot såkalte rootkit-angrep, som angriper PC-en før Windows engang har startet.
Mange har vært skeptiske til det nye oppstartssystemet Microsoft har hauset opp som raskere, sikrere og bedre. Fordi selv om Windows 8 vil fungere med eldre PC-er med BIOS-oppstart, vil alle nye PC-er med Windows 8-sertifisering ha et UEFI-bootsystem, med «Secure Boot» aktivert.
Dette har fått flere hardbarka PC-brukere til å løfte på øyebrynene, da et slikt rigid system kan skape problemer hvis man vil installere et annet operativsytem på maskinen. Linux vil for eksempel kunne bli problematisk å installere på en ny PC med UEFI-bootsystemet, da det ikke har de riktige digitale nøklene som Windows 8 har.
Flere Linux-distribusjoner har nå allerede hoppet over til Microsofts side og vil slippe sine egne sertifiserte nøkler, men om dette vil bli standard for alle Linux-distribusjoner er heller tvilsomt.
I praksis, hvis du bare er ute etter å bruke Windows 8 uansett, fungerer det hele smertefritt og raskt. Oppstartstiden har blitt merkbart kortere, og selv på en litt eldre bærbar datamaskin med operativsystemet installert på en harddisk, starter maskinen svært raskt.
Innebygget antivirusprogram
Med UEFI-oppstart og Secure Boot aktivert, kan du være forholdsvis trygg på at alt er som det skal være når du skrur på datamaskinen din. Neste steg for Microsoft er at PC-en din skal forholde seg virusfri gjennom hele arbeidstiden din. Derfor har de for første gang implementert en fullverdig antivirus-løsning i operativsystemet, kalt Windows Defender.
Den nye versjonen av Windows Defender skal beskytte deg mot virus, overvåkningsprogrammer, trojanere, «rootkits» og annen ondsinnet programvare, fra første sekund du starter Windows 8. Det er helt gratis, og selv om det kanskje ikke er like omfattende som for eksempel McAfees og Nortons programvare, er det i hvert fall langt bedre enn ingenting.
Hvis du har brukt Microsoft Security Essentials tidligere vil du se mange likheter hos den nye Windows Defender. Grensesnittet er nesten identisk i bruk, og du kan lett få oversikt over filer den har lagt i karantene, når siste skanning ble gjennomført og hvilken virus-liste den bruker for å holde PC-en din fri for uhumskheter.
Programvaren er generelt veldig lett å bruke, og i vår lange testperiode har vi fortsatt aldri opplevd noen irriterende advarsler eller vinduer som hopper opp på skjermen og forstyrrer arbeidsflyten.
Windows Defender er forhåndsinstallert i Windows 8, og vil være standard i alle installasjoner. Du kan imidlertid deaktivere programmet hvis du vil, og heller installere et tredjepartsprogram.
Smart Screen
I tillegg til et integrert antivirussystem har Microsoft også implementert det de kaller Smart Screen på "hele" Windows 8. Smart Screen var tidligere forbeholdt Internet Explorer, for å passe på at du ikke lastet ned og installerte ondsinnet programvare som kunne være skadelig på datamaskinen din. Den gjør dette ved å sammenligne installasjonsfilen du laster ned med en lang liste av programmer Microsoft anser som trygge. Dukker ikke filen opp på listen til Microsoft får du opp en advarsel om at Microsoft ikke gjenkjenner filen, og at den kan være skadelig. Etter det står du fritt til å installere programmet likevel.
Ettersom Smart Screen nå er en del av Windows 8 og ikke bare Internet Explorer, vil sikkerhetsfunksjonen fungere på alle nettlesere.
Implementeringen av Smart Screen gjør at Microsoft ikke lenger trenger å advare deg hver gang du laster ned et program og prøver å installere det. I tidligere Windows-utgaver får du alltid beskjed hver gang du installerer noe du lastet ned fra nettet at det kan være farlig, og om du er sikker på at du vil gjøre det. Med Smart Screen aktivert vil du kun få opp denne beskjeden hvis programmet du vil installere ikke er på listene til Microsoft.
Dette er uten tvil en etterlengtet funksjon, da det kutter ned antallet irriterende og unødvendige vinduer som popper frem i tide og utide. Med lanseringen av Windows 8 kan vi også håpe at antallet "godkjente" programmer bare vil øke, så Microsofts OK-liste kan bli så fullstendig som mulig.
Windows 8 har rett og slett en drøss av fine funksjoner på innsiden som gjør maskinen din både tryggere å bruke, og operativsystemet mindre irriterende. Sånt liker vi.
Gå videre til neste side for å lese våre sluttord om Windows 8.
Konklusjon
Windows 8 er uten tvil Microsofts mest ambisiøse prosjekt siden de lanserte sitt første operativsystem tilbake på 80-tallet. Windows har i dag blitt nesten synonymt med "PC", og forventningene til det nyeste og beste fra den amerikanske giganten er ikke akkurat små.
Presset på Microsoft har ikke blitt mindre etter at de erklært den tradisjonelle PC-en død, og at Windows 8 skal være det første produktet i det de kaller "PC Plus"-æraen.
Smelter "alt" sammen
Med Windows 8 har Microsoft ønsket å ta berøringsfølsomme skjermer inn i varmen igjen, og vil viske vekk linjene som har skilt den tradisjonelle PC-en med dagens lettbeinte nettbrett. Windows 8 skal være operativsystemet som fungerer på "alt", og skal være det beste valget uansett om du vil ha et nettbrett, en bærbar datamaskin, en stasjonær PC eller en server.
For å bringe det hele sammen og finne et samlingspunkt, har Microsoft fjernet start-knappen og byttet ut startmenyen. I stedet har de laget en helt ny startskjerm (tidligere kalt Metro-menyen), som har blitt selve kjennetegnet på Windows 8, og Microsofts nye designretning.
Nydelig for berøringsskjermer
Startskjermen er identisk på både vanlige datamaskiner med 27-tommersskjermer som på små ti-tommers nettbrett. Microsoft hadde nok mest berøring i tankene da de designet den nye menyen, og de har innført en rekke smarte håndgester du kan utføre for å få frem ting som menyer, tidligere programmer og søkefelt. På en berøringsfølsom skjerm føles det intuitivt og enkelt ut, og vi føler virkelig Microsoft har klart å lage et system som utnytter håndbevegelsene dine langt bedre enn det vi ser hos Android eller iOS fra Apple.
Problemet er imidlertid for deg som fortsatt sitter med en tradisjonell PC eller bærbar datamaskin, uten berøringsfølsom skjerm. Det innovative håndbevegelsene Microsoft har implementert i Windows 8 føles ikke bare unødvendig med en mus og et tastatur, men direkte irriterende.
Hadde Microsoft bare gjort de nye menyene valgfrie, eller i hvert fall justerbare, hadde vi vært kjempefornøyde. Slik er det imidlertid ikke.
Innvendig overhaling
Under overflaten finner vi også mange nye og spennende funksjoner i Windows 8. Disse gjør heldigvis også opplevelsen på dagens datamaskiner bedre, og du vil ikke trenge en berøringsfølsom skjerm for å kose deg med dem.
Integreringen av Windows Live ID er for eksempel en veldig fin og ny tjeneste. Akkurat som med Apples Apple ID logger du deg inn med Windows Live ID når du skrur på datamaskinen din. Dette lar deg sette opp dine ulike datamaskiner opp mot hverandre, slik at instillinger og endringer du gjør i operativsystemet synkroniseres på tvers av maskinene dine, helt automatisk.
For å bygge videre på dette fenomenet har Microsoft også implementert skylagringstjenesten Skydrive på en langt bedre måte enn før. Flere av applikasjonene på startskjermen benytter seg av Microsofts skylagring, og selv om vi elsket hvordan Apple integrerte iCloud i Mountain Lion, er Microsofts løsning både smidigere og mer brukerstyrt.
Innebygd antivirus
Windows 8 er også sikrere enn tidligere utgaver. Nå trenger du ikke lenger å kjøpe et ekstra antivirusprogram, da Windows Defender følger med i prisen. Det er lett å sette opp, og skal beskytte datamaskinen din mot det aller meste av farer. Det samme gjelder nyvinninger som «Secure Boot» og «Smart Screen», som skal gjøre at datamaskinen starter raskere og være bedre rustet til å stoppe virusangrep, uansett hva du skulle finne på.
Greit å vente
Microsofts nye operativsystem er uten tvil mest nyttig for maskiner med berøringsskjerm. Bruker du en vanlig datamaskin, enten det er en stasjonær eller en bærbar, vil ikke Windows 8 være like spennende. De nye sikkerhetsfunksjonene og den raske oppstarten kommer uten tvil godt med, men det kommer på bekostning av en tastatur- og mussentrert grensesnitt. Det nye grensesnittet både ser og oppfører seg annerledes, og læringskurven er ganske bratt.
Du kan jukse litt og gjøre overgangen enklere ved å installere tredjepartsprogram som gir deg startmenyen tilbake, men dette er ikke en optimal løsning. Har du imidlertid lyst på alle de nye funksjonene som Windows 8 tilbyr, uten å hengi deg fullstendig til det nye Windows 8-grensesnittet, kan det være en fungerende løsning.
Når det er sagt så fungerer operativsystemet fortsatt svært godt. Vi har imidlertid våre tvil på at Windows 8 er den redningen Microsoft håper det skal være, og om sluttbrukere engang vil forstå forskjellen på de ulike versjonene Windows 8 kommer i. Versjonen de fleste vil trenge å bry seg om, som helt enkelt heter Windows 8, er imidlertid svært godt priset, og er den billigste Windows-utgaven Microsoft noen gang har sluppet. For 799 får du kjøpt en fersk OEM-lisens, noe som vil være en overkommelig pris for de fleste. Det er fortsatt en god bit unna Apples operativsystem OS X Mountain Lion, som blir solgt for 140 kroner, men det er ikke nødvendigvis helt sammenlignbart.
For at Windows 8 skal kunne utnytte potensialet sitt til det fulle må salget av datamaskiner og Windows-nettbrett med berøringsskjermer ta helt av nå i høst. Det er først da operativsystemet virkelig vil kunne vise hva det er godt for, og det nye berøringssentrerte grensesnittet kan utnyttes på best mulig måte.
+ Nydelig berøringsstøtte
+ Fint å se på
+ Raskt
+ God integrering mot Skydrive
+ Antivirusprogram følger med
- Forvirrende skille mellom RT og "vanlig" utgave
- Bratt læringskurve
- Påtvunget berøringsgrensesnitt
- Tynt utvalg på Marketplace