Tek.no

Test re-Stream Carplay Adapter

Må-ha-dingsen for deg som bruker CarPlay

Kast kablene!

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Trådløs Carplay-adapter imponerer

26 Jan 2020 06:00

Hvis du har en nyere bil som ikke er en Tesla er sjansene gode for at den støtter CarPlay. Apples system for å flytte mobilskjermen til bilskjermen, med musikktjenester, navigasjon og kommunikasjonstjenester som flyter raskere enn underholdningssystemene fra bilprodusenter flest. Men hvor ålreit enn tjenesten er kommer den med gedigen ulempe.

Kabelen du må bruke for å koble til.

Biler med trådløs CarPlay er såvidt på vei inn i markedet i skrivende stund. Men å bytte bil for å få en ny mobilfunksjon er litt drastisk.

Det er her re-Stream-adapteren fra svenskene i Eftermontering kommer inn.

For knappe 1500 kroner lover den at du kan kaste kablene og bli et friere menneske. Riktig nok fortsatt fanget i Apples velfriserte, men inngjerdede, hage.

Den j***a kabelen!

Kabelen er obligatorisk i så godt som alle biler med CarPlay-støtte, og den betyr at mobilen din ikke kan ligge der den trives best, nemlig i lommen. Det betyr også ganske ofte at du må ha en eller annen luke i bilen stående åpen nær konstant.

Apples Lightning-kabler er allerede forholdsvis lite motstandsdyktige mot slitasje og korrosjon. Så å sette en kabel, som ofte blir liggende på gulvet, inn i mobilen hver gang man kjører avsted leder stadig vekk til at man må inn og ut med kabelen noen ganger, og noen ganger må man snu den for at det skal virke.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Superenkel løsning

re-Stream kommer i en liten pappeske blottet for noe som helst annet. Ingen papirer. Ingen andre kabler. Ingen veiledninger eller dibbedutter. Bare en kloss med en USB-kontakt på. Den ser ut som en Chromecast fra 80-tallet, med sin kantete design og litt større dimensjoner.

Det er en USB-tilkobling på selve klossen også, slik at du kan koble til telefonen din for lading eller kablet tilkobling gjennom re-Stream-boksen hvis du vil. Du mister altså ikke lademulighetene om du bruker den. Hvis du kobler til en iPhone tar den imidlertid over CarPlay-funksjonene via kabel. Android-telefoner vil forstyrre CarPlay-funksjonen hvis de har Android Auto installert. Hvis ikke begynner de bare å lade uten å forstyrre noe når du kobler dem til.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som skjedde på skjermen var noe av det mest spennende da jeg først koblet til. Bilen kjente raskt igjen en CarPlay-enhet, men bildet som ble vist på skjermen var et helt annet enn det iPhonen vanligvis spytter ut. Det skal sies at skjermbildet som først dukket opp ikke så så veldig offisielt ... hverken det ene eller det andre ut. Selv om det grafiske så litt hobbyprosjekt ut var instruksene enkle; finn re-Stream med Bluetooth fra mobilen og koble til.

Jeg ble litt skeptisk til Bluetooth-delen av det hele, siden hastighet ikke er et hovedfokus for Bluetooth. Men det hele fungerte overraskende bra. Få øyeblikk etter tilkobling spør iPhonen om du vil gi tilgang til CarPlay trådløst, og svarer du ja kobler løsningen seg til.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen små trådløs-«utfall»

I en middels ny Golf (2016–2017) er selve oppkoblingen til CarPlay ofte litt tregt også med kabel. Så litt ventetid er det, men etter mellom 30 sekunder og ett minutt er CarPlay-menyene på skjermen i midtkonsollen. Det er ingen merkbar forsinkelse i ytelsen på det som skjer på skjermen etter tilkobling.

Lyden fra Spotify eller Apple Music fungerer helt som forventet, men det er ofte litt mer forsinkelse enn det som er vanlig ved spoling. En (veldig) sjelden gang merker jeg at lyden hakker. Som regel lar det seg forklare av at jeg har telefonen i lommen lengst unna mottakeren, og har dekket den med enten andre telefoner eller nøkler og en mengde annet skrot. I praksis skjer altså dette bare når telefonen har de vanskeligste kommunikasjonsforholdene.

Jeg har opplevd liknende problemer også med Bluetooth-lyd fra telefonene jeg bruker, og det nøkkelløse systemet i bilen slutter også ofte å virke hvis nøklene ligger bak en telefon i lommen.

Håndfrifunksjonene fungerer helt uten forsinkelse over trådløs CarPlay. Men her blir faktisk lyden lavere og dårligere ved trådløs enn med vanlig CarPlay. Det er litt underlig, men det kan være komprimering som foregår på grunn av begrenset båndbredde eller dårlige mottaksforhold. Uansett er det fortsatt godt brukbart.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siri funker som vanlig

Oppringning og søk med Siri fungerer også akkurat like middels tilfredsstillende som med kabel. I det hele tatt er det knapt noe som helst her som oppleves annerledes. Det er kun et paaar små ting jeg har klart å legge merke til som er annerledes enn det har pleid å være:

Av en eller annen grunn er knapper av og til markert med ulik farge kontra den vanlige gråfargen. Via re-Stream er play-knappen i Spotify av og til blå, men direkte tilkoblet bilen med kabel er den grå. Hvorfor dette er en ting som skjer bare noen ganger er uvisst. Det er ikke utenkelig at det er en bug i Spotify eller Apples eget operativsystem.

Navigasjon over løsningen fungerer fint så lenge du ikke fyller lommene med skrot i tillegg til mobilen. Med nøkler og flere mobiler i samme lomme blir GPS-mottaket noen ganger i dårligste laget, men passer du på at mobilen får en lomme alene funker det bra. Bruker du Google Maps fremfor Apple Maps er du til og med noenlunde sikker på å komme frem.

Du trenger neppe å oppdatere den

En litt kompleks bruksanvisning følger med, men du trenger strengt tatt ikke den til så mye. Det er i grunnen bare en og annen oppdatering av produktet du kanskje trenger. Den svenske importøren av re-Stream lover at du ikke trenger å gjøre stort. Du kan oppdatere den fra mobilen hvis det kommer mindre oppdateringer for den. Større må installeres ved at du plugger inn en minnepinne. De store oppdateringene er i utgangspunktet bare hvis du må bytte hele programvaren på pluggen for å eksempelvis sette den i en bil den ikke snakker godt med.

Selve CarPlay-funksjonen er ventet å fortsette å fungere på tvers av iOS-oppdateringer.

Her er det likevel noe usikkerhet. Klossen opptrer som en slags forlengelse av bilens CarPlay-støtte, og er derfor ikke sertifisert av Apple. Samtidig er den åpenbart aktiv, og har sin egen programvare. Det innebærer en viss fare for at ting kan skje i løpet av noen år.

Forhandleren lover likevel at de skal hjelpe kjøpere å få den til å virke, og at de eventuelt refunderer dem hvis de ikke fungerer.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Løp og kjøp

Det greit å få med at liknende klosser er i salg i utlandet, og det er faktisk mulig å kjøpe akkurat samme produkt under andre navn fra steder som Ali Express og Banggood. Men prisene for produktet som likner mest er i praksis omtrent på nivå med re-Stream App - rundt 1.300 kroner før norske avgifter. Og da har du ikke reklamasjonsrett eller hjelp til å få produktet til å virke inkludert.

I løpet av få dager har jeg rukket å bli så vant til å ha mobilen i lomma - og la den bli der - når jeg går inn og ut av bilen at jeg knapt skjønner «hvordan jeg klarte meg før». Det får så være at dette er et luksusprodukt ingen eeegentlig trenger. Men det utfører en funksjon man blir vant til og glad i fra første øyeblikk. Så hvis du noensinne har irritert deg over kabelkvasten du kobler til CarPlay med og ikke skal bytte til en bil som har trådløs CarPlay med det første, er dette en prima løsning som gjør alt den lover.

Anbefalt

re-STREAM CarPlay Adapter

 • Krysse av
  Liten og lett å plassere
 • Krysse av
  Mye billigere enn å bytte bil
 • Krysse av
  Enkel å koble til
 • Krysse av
  Rask og god i bruk
 • Krysse av
  Har fysisk tilkobling for kabel
 • Krysse av
  Mobilen kan ligge i lommen
 • Krysse av
  Du slipper å slite ut kabler
 • Krysse av
  Lukk eventuelle lokk over USB-kontakten i bilen
 • Bytt
  Litt ustabil om du har mye skrot rundt mobilen
 • Bytt
  Håndfrilyd litt dårligere enn med kabel
annonse