Test

Tomtom Go 950

BIlholderen til Go 950 er smart.
Antennen festes med en sugekopp, men denne detter alltid av.
Go 950 har proprietær tilkobling.
Fjernkontrollen er ikke den beste løsningen vi har sett.
Det følger med dokkingstasjon til PC-en.
Det er enkelt å følge kartet.
Nattmodus.

Tomtom er kjent for å lage bil-GPS-er som er enkle i bruk. En av de nyere modellene er Tomtom Go 950, en godt spesifisert GPS med mange funksjoner samtidig som den er enkel å bruke.

Stor skjerm

Go 950 er en rimelig stor enhet. Den har en 4,3 tommers skjerm som bidrar til å gi enheten en stor overflate. I tillegg er den tjukk. Men siden dette er et produkt du først og fremst har i bilen er ikke dette noe stort problem.

Skjermen er for øvrig klar og skarp, så det er ikke noe problem å følge med her.

Smart holder

Med i esken følger det en holder som gjør at du kan feste Go 950 i frontruten på bilen din. Denne festes med sugekopp i ruten, og Tomtom har utstyrt den med en smart måte å feste sugekoppen ved å vri i stedet for å presse på plass eller bruke en ”bryter” slik andre holdere stort sett baserer seg på.

Go 950 stiller med TMC. Dette gjør at du kan motta trafikkmeldinger fra FM-radionettet rett til GPS-en, slik at den kjører utenom eventuelle midlertidige hindringer på veien. I holderen er det montert en ekstern TMC-antenne, noe som er litt merkelig når de fleste andre produsenter klarer å bygge denne inn i GPS-en eller holderen. Antennen er festet i en sugekopp som vi bare enkelt og greit ikke får til å henge på ruta. Holderen har også utgang for lyd og tilkobling til MP3-spiller.

Proprietært

Go 950 har en proprietær tilkobling. Dette liker vi i utgangspunktet dårlig, men det gjør det til gjengjeld svært enkelt å vippe enheten inn og ut av holderen. Det følger med en dokkingstasjon til PC-en også, så det er lett å koble til. Skulle du være i akutt behov for strøm når du ikke er i nærheten av bilen er det greit å få med seg at Go 950 ikke har standard USB-tilkobling innebygget.

Fjernkontroll

I esken finner du også en fjernkontroll. Denne har en liten holder du kan feste på dashbordet i bilen slik at du alltid har lett tingang til den. Fjernkontrollen benyttes til å styre enkelte funksjoner på Go 950, inkludert lydstyrken. Vi er imidlertid ikke imponerte over løsningen, da tregheter i programvaren på Go 950 gjør at hurtig repeterte trykk på fjernkontrollen ”henger igjen”.

Når du stiller lyden vil enheten si ”Etter 80 meter sving til høyre” for å demonstrere lydnivået. Trykker du fem ganger på volumtasten vil den si dette fem ganger. Det er irriterende, og gjør at vi heller styrer volumet rett på Go 950.

God navigasjon

Nå er det først og fremst navigasjon som er Go 950 sin misjon, og her fungerer den helt strålende.  Som på moderne GPS-er flest kan du vise kartet i 3D- og 2D-modus. Vi foretrekker helt klart 3D-modus, da det er enkelt å følge med på kartet og se hvor lenge det faktisk er igjen til neste sving.

Ruten din markeres tydelig med en rød strek, og svinger er tydelig markerte med piler. Det er lite annet tjafs i kartet, for eksempel vises kun gatenavn i nærheten av deg, det er ikke bygninger i kartet eller andre forstyrrende elementer.

Informasjon underveis

Under navigasjon viser enheten deg tidspunkt og hastighet nederst til venstre. I midten nederst vises avstand til neste sving, mens nederste høyre hjørnet viser antatt ankomsttidspunkt og -tid, og avstand til målet.

Dersom du kommer til flerfeltsveier med avkjøringer har Go 950 en feltvalgguide som viser hvilket felt du skal legge deg i. Dette gjør det enkelt å ta riktig avkjøring, noe som kan være et spørsmål om mye unødvendig tidsbruk dersom du kjører for eksempel den tyske autobahn.

IQ Routes og Mapshare

Det er lett å taste inn adresser.

Tomtom har en funksjon de kaller IQ Routes. Denne skal sørge for at du tar den reelt sett beste veien. Dette er basert på anonym brukerstatistikk fra andre Tomtom-brukere som har koblet GPS-en til PC-en. I testperioden opplevde vi ikke noen underlige ruteplanlegginger, så vårt inntrykk er at funksjonen fungerer bra.

Tomtom tilbyr også Mapshare, en funksjon som lar deg dele kart med andre Tomtom-brukere. Det vil si at du selv kan legge til informasjon, som plassering av en ny fotoboks eller en stengt gate. Når du kobler Go 950 til PC-en vil PC-programvaren automatisk utveksle Mapshare-data, slik at du får informasjon andre har lagt til.

Oversiktlig

Menyene er svært enkle å forholde seg til.

Alt i alt vil vi si at det er en positiv opplevelse å navigere med Tomtom Go 950. Rutevisningen og kartet er som nevnt enkelt og oversiktlig.  I tillegg vil Go 950 anta hvor du befinner deg når du kjører inn i en tunnel, og varsle om veivalg, fotobokser og annet som måtte være i eller rett etter tunnelen.

Forklaring av rundkjøringer og andre kryss vises på en lettfattelig og oversiktlig måte. Stemmeveiledningen er også tydelig, og det er sjeldent vi blir forvirret. Vi liker at Go 950 har høy og god lyd, noe som kan være en fordel dersom du har en bråkete bil.

Inntrykket vi sitter med etter å ha testet en rekke andre GPS-er fra andre produsenter i det siste er at Tomtom har forstått at ”less is more”. De rene og pene kartene er virkelig enkle å følge.

Enkle menyer

Navigasjonsmenyen.

Å sette opp ruter er også latterlig enkelt her. Ett trykk på kartet henter frem menyen. Der trykker du bare ”naviger til”, og taster deretter inn adresse, sted, interessepunkt eller annet. Du kan også sette opp ruter på forhånd, noe som kan være greit dersom du vil forsikre deg om at den faktisk beste ruten foreslås ved å dobbeltsjekke med en kartbok.

Du har også en hjelpefunksjon hvor du kan få telefonnummer til hjelp, enten det er nødnummer, dyrlege eller tannlege. Herunder finner du også funksjonen “Hvor er jeg?” som enkelt og greit forteller deg hvor du er.

Vi opplever av Go 950 har en god GPS-mottaker, og det er ytterst sjeldent at enheten sier vi er på en parallell vei eller lignende. Varsling av fotobokser fungerer også bra.

Go 950 har for øvrig også stemmegjenkjenning, men dette er ikke tilgjengelig på norsk.

Håndfri

Enhten byr for øvrig på Bluetooth, slik at du kan bruke den som håndfri sammen med mobiltelefonen din. Vi syns funskjonen fungerer greit, og har ikke problemer med å bli hørt av motparten. Vi syns kanskje lyden i Go 950 er litt lav innimellom, men vi har varierende opplevelser her. Som håndfri er Go 950 helt grei, men slår ikke dedikerte håndfrienheter.

Bilder og dokumenter

Go 950 har ellers bildefremviser som, ja, viser bilder. Enheten har også en dokumentfremviser som er fryktelig treg. Her ligger det fra før av en førstehjelpsinstruks og en guide til forskjellige land. Det er en tålmodighetsprøve å lese dokumenter her, det går ulidelig tregt å bla nedover. Vi tipper det er en funksjon som ikke blir mye brukt...

MP3- eller videospiller har Go 950 ikke. Og det er kanskje like greit, for vi har tilgode å finne en GPS som faktisk er en god mediaspiller.

Konklusjon

Alt i alt er vi fornøyde med funksjonene til Go 950. Den er ypperlig til navigasjon, har oversiktlige kart og er enkel å bruke. Har du brukt en Tomtom-GPS før kommer du til å kjenne deg igjen i menyene. Har du ikke det kommer du til å forstå hva det går i rimelig kjapt uansett.

Vi liker at Go 950 har en stor og god skjerm, at det er høy lyd og at den leveres med en svært praktisk holder med innebygget tilkobling.

Underveis får du lettfattelige instruksjoner både "skriftlig" og "muntlig". Kommer du til en tunnel faller ikke navigasjonen ut, og skal du svinge etter tunnelen får du relevant informasjon på forhånd.

Fjernkontrollen som følger med fungerer greit nok, men systemet er litt knotete lagt opp, og er ikke et must spør du oss.

Bunnlinjen blir altså at Go 950 er en god GPS med mange funksjoner. Men prisen begynner på 2700 kroner i de billigste nettbutikkene, og er trolig en del høyere i en vanlig butikk. Det er mange GPS-er på markdet som er gode og koster mindre, så her må du vurdere hvor mye du er villig til å bruke og ikke minst hva du skal bruke GPS-en til.

Les også guiden: Slik fungerer GPS

Les også
Garmin Nüvi 3760
Les også
Test: Tomtom Go750
Les også
Oslo - byen i Norden med tregest trafikk
Les også
Navigon 4350 Max
Les også
Navigon 6350 Live
annonse