Tek.no

Test

En helvetes nyttårsfeiring

21 Okt 2010 19:00
annonse

Anmeldelse

Politikammeret i distrikt 13 skal snart legges ned og feirer sin siste nyttårsaften. Det er få folk på jobb og en av dem er den tidligere spaneren Jake Roenick – spilt av Ethan Hawke. Roenick var den eneste overlevende under en feilslått aksjon noen måneder tidligere, og har siden gjemt seg bak en trygg pult på den forholdsvis fredelige stasjonen. Så kommer et busslast med fanger som må overnatte på kammeret grunnet en fæl vinterstorm, og blant dem er krimbossen Marion Bishop – i Laurence Fishburnes skikkelse. Tilstedeværelsen til Bishop setter i gang en intens beleiring av politikammeret av noen som vil få fatt i Bishop til enhver pris...

Assault on Precinct 13 er en nyinnspilling fra 2005 av filmen med samme navn fra 1976. Den legendariske regissøren John Carpenter stod bak originalen, mens Jean-François Richet står bak den nye utgaven. Richet har senere regissert de to filmene om gangsteren Jacques Mesrine med Vincent Cassel i hovedrollen. Assault on Precinct 13 var en beskjeden suksess på kino og mottok blandede kritikker ved sin utgivelse i 2005.

Sjarmerende gjeng

Vi blir brått kastet inn i en narkohandel som går dårlig, og rekker såvidt å trekke igjen pusten innen det hele har blitt avsluttet med død og fordervelse. Assault on Precinct 13 gir oss en rask innføring i hva slags brutalitet den har tenkt å vise oss, men heldigvis foregår ikke resten av filmen i like kvelende tempo som anslaget. Vi får en klassisk og elegant introduksjon til alle viktige rollefigurer og får bygd opp akkurat passe mengde sympati før det braker løs.

Sjarmerende Drea de Matteo fra The Sopranos i rollen som kammerets sekretær og Brian Dennehy som den gamle veteranen er sammen med den konfliktfylte helten Ethan Hawke og den sindige Laurence Fishburne fundamentet i rollebesetningen, i tillegg til den alltid litt diabolske Gabriel Byrne. Rollebesetningen består altså av en rekke sterke personligheter, noe som understrekes ytterligere med gode og fargerike biroller i form av blant andre John Leguizamo, Ja Rule og Maria Bello.

Hvorfor ikke bare brenne ned sjappa?

Det er med andre ord en kjær og livlig gjeng som blir utsatt for harde prøvelser i løpet av nyttårsnattens feiring. Premisset er OK – en ekstern, større styrke vil ha noe den interne, mindre styrken har og ikke vil gi frivillig fra seg. Uten mulighet til å kontakte omverdenen utarter en psykologisk og fysisk drakamp seg, og vi blir spente vitner til skyttergravskrigen. Men midt i det hele kan man også spørre seg selv: hvorfor kan ikke fienden bare sette fyr på bygget? Hvis ikke en krigssone utløser alarmberedskap fra det øvrige samfunnet, så ville vel ikke en brann gjøre det heller?

Hvis vi likevel godtar dette (vi ser jo for eksempel at brannfolk dukker opp ganske raskt når en brann først setter i gang), kan vi heller nyte paranoiaen og de godt gjennomførte actionscenene som finnes i filmen. Dette er en film med lettbeint action og spenning, men som også forsøker å kommentere litt på hovedrollens "impotens" i møtet med seg selv i en vanskelig situasjon. Assault on Precinct 13 har vitterlig sine mer alvorlige sider, men kommer ut av det hele først og fremst som en god actionthriller.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Assault on Precinct 13 er en god film med rikelige mengder av action og en finfin dose psykologisk spenning. Eksterne konflikter blir balansert med interne, og får dermed frem en dynamikk som gjør filmen interessant og spennende fra start til slutt, selv om den også kan være litt forutsigbar.

Les også