På skattejakt med konger

Anmeldelse

En liten gruppe med amerikanske soldater finnet et skattekart i rumpa til en irakisk offiser i kjølvannet av Den første Irak-krigen – og bestemmer seg således for å finne gullet på egenhånd. Dette leder dem ut i et eventyr som vil få større konsekvenser enn noen av dem kunne ha forstilt seg på forhånd.

Three Kings er regissert av David O. Russell, som også står bak blant annet I Heart Huckabees og Flirting with Disaster. I rollene finner vi George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube og Spike Jonze. Filmen hadde et budsjett på 48 millioner dollar og spilte inn 107 millioner på kino internasjonalt. Til tross for Russels kreative konflikter med Warner Bros., ble filmen både kritikerrost og en kommersiell suksess.

Friskt formspråk

Det første som slår en ved Three Kings er hvor leken og frisk i formspråket den er. Allerede fra første scene blir vi vitne til spissfindige småting som at soldater hjelper hverandre med trivielle gjøremål som å få støvkorn ut av øyet i en ellers alvorlig situasjon. Klipping mellom dødsfall og massedans gjør også at denne filmen raskt fremstår som en krigsfortelling med en litt original innfallsvinkel.

Filmen er full av kontraster mellom joviale småspøker og skrekkelige krigsforbrytelser, og får på den måten frem en viss ironisk kommentar på krig generelt. Å se innvoller bli penetrert av kuler har aldri føltes så dualistisk kult/jævlig på én og samme gang. David O. Russell har med sitt manuskript (basert på John Ridleys originalmanus) og regi fått frem en overfladisk interesse for fortellingen som deretter får dypere mening og relasjoner ved hjelp av skuespill, situasjoner og tematikk.

Sammensatt tortur

Historien i Three Kings er som en moderne variant av Kelly's Heroes, hvor en gjeng med sympatiske og fargerike soldater drar ut for å få tak i litt gull fra den slemme fienden. Som antydet ovenfor går ikke Three Kings i allerede opptråkkede stier, men ekspanderer den røvete arketypen av en fortelling og presser inn betimelig kritikk av krig sammen med velsmurt action og komikk. Det fungerer, fordi filmen er både underholdende og gir rom til ettertanke.

Også har vi skuespillerne og rollefigurene deres da, som må bære hele denne tunge actionkomisk-politiske strukturen på ryggen. Clooney, Wahlberg, Ice Cube og Jonze gjør alle en strålende jobb, med en svært god gjesterolle fra Saïd Taghmaoui som en flerdimensjonal torturist. Jonze er den jeg husker best, med sin sjarmerende og smått uskyldige væremåte. Karakterene får en flott utvikling som faller godt sammen med scenene mot slutten. Three Kings er kanskje ikke den aller friskeste, komiske og mest actionfylte filmen til syvende og sist, men den gjør fremdeles en god jobb.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Three Kings er en film som er verdt å se. Både for underholdningens skyld og for å få en gnistrende kommentar rundt krig og konsekvenser. Her får vi et friskt formspråk blandet med mye humor og action, som gjør filmen lettere å fordøye. Three Kings bør derfor bivånes i HD.

Sjekk også ut det tekniske og skjermbildene!