Tek.no

Test

1408

Gjesp. Enda en dag på jobben.
David Auby Johansen
29 Nov 2007 10:00

John Cusack er noe så uvanlig som en skuespiller med ekte integritet. Gjennom mesteparten av karrièren har han spilt interessante roller uten å selge skuespillersjela si til Satan. Samtidig har han unngått Hollywoods blitsregn. Vi får håpe det er et godt gammaldags bomskudd som fikk Cusack til å ta hovedrollen i ”1408”. Sjeldent har vi sett den mediesky skuespilleren i en plattere film.

Skeptisk pocketbokforfatter

Personlig vet jeg ikke om noen annen forfatter som er filmatisert hyppigere en Stephen King. Mens skrekkregissør Eli Roth (”Hostel”) planlegger å filmatisere Kings seneste bestselger ”The Cell”, har den internasjonale svensken Mikael Håfström (”Ondskan”) valgt å ta fatt på en av forfatterens mindre kjente historier.

John Cusack spiller Mike Enslin, en livstrett og bitter forfatter med bøker som ”Ten Nights in Ten Haunted Houses” og ”Ten Nights in Ten Haunted Graveyards” på sin for lengst mørbankede samvittighet. Rutinemessig reiser han rundt og besøker hoteller og andre skumle steder for å samle stoff til sine uinspirerte pocketbøker. Mannen tror ikke engang på det paranormale.

Men dét er før Enslin besøker hotellrom 1408 på ”The Dolphin Hotel”. Hotelleieren Gerald Olin (Samuel L. Jackson) advarer Enslin om å overnatte på rommet, men slikt noe biter selvfølgelig ikke på den hardhudede forfatteren – han tror som sagt ikke på spøkelser. Ikke overraskende får Enslin seg en skremmende overraskelse.

«Evil fucking room»

«Hotelrooms are a naturally creepy place», sier Enslin til seg selv. Det tenkte sikkert King også da han istedenfor å kjøre den tradisjonelle stilen med et hjemsøkt hus gikk for den noe mindre kjente subkategorien med et hjemsøkt hotellrom. Som novelle er det godt mulig Stephen King skremte tissevannet av noen sarte sjeler, men som film fungerer det heller labert.

En deilig klatt smør altså. Men det hjelper lite.

Regissør Håfström forsøker tidvis å være overraskende, men i det store og det hele har han gått for den enkleste løsningen: finne det skumleste som kan skje på et hotellrom og kjøre på! På den måten fremstår Håfström like uinspirert som Enslin selv. Filmen kunne like gjerne hatt tittelen ”Ten scary scenes in one boring hotelroom”.

To av de ti scenene er riktignok ganske så skumle, men det veier ikke opp for det faktum at Håfströms film ikke gjør jobben som én sammenhengende filmopplevelse. Det har nok filmskaperne forstått, og derfor har de, som et forsøk på å ikke gjøre det hele for gjentakende, ispedd en sentimental bihistorie om Enslins hjertesmerte på grunn av tap av sin eneste datter. Her blir det gjesp istedenfor snufs. Samuel L. Jackson er riktignok en deilig klatt smør i denne ellers så seige grøten, men rollen hans har fått for liten plass.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

En uinspirert og rutinert Cusack spiller en uinspirert og rutinert forfatter i denne samlebåndsskrekkissen som sikkert kommer til å tilfredsstille de lettskremte. Filmens hovedkulisse: Hotellrom ”1408”, brukes bare som et påskudd for å servere billig skrekk à la gjennomsiktige spøkelser og blafrende gardiner. En og annen effektiv scene redder ikke helhetsinntrykket.

annonse

Les også