Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Test: Samsung S8000 Jét

Design og brukervennlighet

Uten at det er uttalt og skrevet i ord, har Samsung tenkt sin nye S8000 Jét som en reell utfordrer til Iphone. Under lanseringen av Jét ble det snakket mye om en viss telefon som ville bli pensjonert når Jét entret markedet. Utover å spille på høy selvtillit, avslører Samsung da også formelen for telefonen: Enkel, men avansert, og pakket inn i noe de fleste liker.

Sånn sett er ikke Jet noen revolusjon. Men til nå har de tradisjonelle mobilselskapene gjerne rettet dyre telefoner med trykkskjerm og lang spesifikasjonsliste til de med proffbehov. Iphone har derimot vist at mange brukere gjerne åpner lommeboken for avanserte telefoner uten å måtte trenge Exchange og avanserte nyttefunksjoner, og det er her Jét kommer inn i bildet.

Alle foto: Simen J. Willgohs

Passer til dressen

En rask titt på Jét sier at dette ikke er noen 1-kronestelefon. Riktignok er det plast hele veien, men glansede knapper og menytast, elegant bakside med relieff-mønster og ingen tegn til slark eller billige materialer sender et tydelig signal.

Formmessig følger Jet andre telefoner med trykkskjerm. Fremsiden er dominert av en stor skjerm, og en stor menytast under denne. Ringeknapper finnes på hver sin side av denne, mens tastaturet er fjernet og du skriver tekst og nummer rett på trykkskjermen. Skjermen er av den kapasitive typen som kun reagerer på fingre, og det følger ikke med noen pekepenn.

Vi syns Jet er relativt liten og lett. Sammenlignet med enkelte telefoner som veier ned mot 60 gram er Jet selvfølgelig en kjempe, men dette er en telefon du får i lommen og som ikke føles tung i bruk.

Skarp og effektiv

Jét har en AMOLED-skjerm, noe som betyr at skjermen ikke har ett stort baklys men at hvert punkt lyser opp for seg selv. Det gjør at den ifølge Samsung skal bruke 66 prosent mindre energi enn en tilsvarende TFT-skjerm. For deg som bruker betyr det lengre brukstid mellom hver lading, noe som er bra.

Det som er en fin bonus er at skjermen også er billedskarp og lyssterk. Takket være OLED-teknologien blir svartfarger dypere og farger generelt klarere, noe som også er bra. Og med en oppløsning på 800 x 480 punkter er det lite som holder skjermen i Jet tilbake. Dette er den beste skjermtypen i dagens mobiltelefoner.

Fire menyer i én og samme telefon

Om skjermen er en nyhet, så er menyene mer en revolusjon. Akkurat som Iphone er Jét en hybrid mellom en vanlig mobil og en avansert smarttelefon. Et av de stedene vi ser det er i menyene, der Samsung bruker sine egne TouchWiz-menyer. Dette gir større friheter til å tenke nytt og skreddersy menyene for telefonen, noe som kommer Jét til gode.

Som de fleste telefoner i dag har Jét et ordinært sett med menyikoner i matrise. Disse er fordelt ut over tre "menysider", som på nyere utgaver av Iphone. Du blar deg frem og tilbake mellom disse menysidene ved å dra fingeren fort over skjermen til høyre eller venstre.

Det samme er tilfelle ute på skrivebordet der du har tre adskilte skrivebordsoppsett. Her kan du legge ut widgets, som radio, bildefremviser, kalender, klokke og andre smarte funksjoner. En smart måte å bruke muligheten til å ha tre skrivebord på er å reservere et skrivebord for jobbruk, et for hjemmebruk og et for trening. Dette gjør skrivebordene mer oversiktlig siden du bruker ulike widgets til forskjellig tid, og disse som regel tar litt plass.

I tillegg til ordinære menyer, og widgets-snarveier, har Jét fått en helt ny kubemeny. Denne aktiveres med en tast på siden som gir deg hele hovedmenyen i 3D-stil, med en kube der hver side er et menyvalg. Aktiverer du denne mens tastelåsen er på kommer det opp en annen og ny kube med kun to selvvalgte valg, som for eksempel kamera og musikkspiller. Her velger du ved å raskt riste telefonen i en eller annen retning. Hvilken verdi denne funksjonen har utover mye streetcred i nerdegjengen er et godt spørsmål.

Samsung skal uansett ha mye ros for å fullføre på menysiden, kanskje med litt for mye av det gode.

Jét er mindre enn Iphone, men større en mange vanlige telefoner som for eksempel Nokia 6600 Slide.

Vanskelig å skrive med

På tastesiden derimot, er ikke ting like perfekt. Riktignok er skjermen responsiv og presis så snart du kalibrerer den. Men å skrive tekstmeldinger med ordboken kan være litt knotete.

Når du begynner å skrive får du opp en rute som foreslår ord, slik som normalt. For å legge til ord må du bla helt ned på listen med piler som dukker opp og trykke "legg til ord". Denne plasseringen virker ganske utilgjengelig, og vi synes det burde vært et eget valg. 

Når du skal velge mellom ord som allerede eksisterer, kan du trykke på 0-tasten på skjermen, noe som er langt enklere.

Dersom du liker å bruke håndskriftgjenkjenning for å skrive, bør du ikke gå for Jét. Skriftgjenkjenningssystemet til Samsung er ikke spesielt flink til å gjenkjenne håndskrift. Og så stygt skriver ikke undertegnede at det er det som problemet. 

Utover dette er Jet både kjapp og brukervennlig så langt som Samsung klarer det, selv om vi syns det er et stykke igjen til Iphone. Så skal det nevnes at Jét kan ha funksjoner og programmer åpne i bakgrunnen. For å få dette til å kjøre mykt har Samsung satt inn to prosessorer, en som håndterer de enkleste telefonfunksjonene, og så en råtass på 800 Mhz som skal ta seg av programmer og funksjoner. Dette er en høyere oppdateringsfrekvens enn det de råeste smarttelefonene stiller med, og fungerer ypperlig.

Ellers er Jet god både på lydkvalitet i samtaler og batterilevetid. I 3G-nettet har Samsung oppgitt hele fem timer taletid, og hviletiden skal være på 17,6 døgn.

Samsung er som alltid generøs med det medfølgende tilbehør:

  • Telefon
  • Lader
  • Manualer
  • CD med programvare
  • Datakabel
  • Overgang til musikkhodesett
  • Øreplugger
  • Bæreetui