Tek.no

Test

Fitbits bestselger har blitt enda bedre

Vi tester Fitbit Charge 3
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men fortsatt er det ting som burde forbedres.

Et aktivitetsbånd være en god løsning for å motivere deg til å mosjonere mer.

Fitbit er blant gigantene på nettopp slike bånd, som skal holde styr på hvor mye du går i løpet av dagen, eller hvor godt du sover om natta.

Selskapets nyeste produkt heter Charge 3, og dette har nå funnet veien til oss for test.

Forgjengeren Charge 2 var et produkt vi hadde sansen for, og Charge 3 overtar altså stafettpinnen. Den nye modellen kommer i to varianter, hvor den vanlige utgaven koster 1499 kroner, mens du må legge på ytterligere to hundrelapper for en spesialutgave som inkluderer NFC-brikken som kreves for Fitbit Pay.

På siden har du en «tilbakeknapp»
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bedre design

En av tingene som slår oss når vi pakker opp Charge 3 er at designet har forandret seg en del fra Charge 2. Du får en større skjerm, og innfestingen til reimene er også annerledes. 

Endringene i festet gjør at du får en mer rund utforming mot armen, hvilket betyr at den sitter tettere og bedre enn før.

I vårt tilfelle er det spesialutgaven av Charge 3 som har kommet til test. Det følger med en tradisjonell gummireim med et rutemønster som gjør den ganske fin å se til.

I tillegg har vi fått med et annet bånd i vevd nylon, som vi syns er hakket bedre å ha på seg. Det finnes også varianter i skinn, men disse har vi kun sett og tatt på ved lanseringen av produktet.

Siden reimene klipses på, kan du enkelt skifte disse ut. Fitbit leverer alle de overnevnte variantene i flere ulike farger, og prisen strekker seg mellom 299 og 699 kroner. Med andre ord er det gode muligheter til å sette sitt personlige preg på Charge 3 med ulike farger og materialer. 

Du får nå mer info på skjermen.
Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Støtte og bedre skjerm

Noe annet vi legger merke til er den nye og større skjermen. Den har ikke farger, men har fått flere nyanser av hvitt og grått, som gjør at det blir enda enklere å tyde den – også i direkte sollys.

Du blar deg rundt i menyene på båndet ved å stryke på skjermen i ulike retninger. Du har dessuten en berøringssensor på den venstre siden av skjermen som fungerer som blant annet en tilbakeknapp. I motsetning til tidligere er denne nå induktiv, ikke en fysisk knapp, noe som skal være gjort for å gjøre båndet vanntett.

Når du blar på skjermen vil du også raskt se at det er en mer utvidet meny du har tilgang til med denne nye modellen. Du kan blant annet se mer informasjon om hvor mye du har beveget deg, hvor mye du har forbrent av kalorier og hvor lenge du har sovet.

Før fikk du kun noen få av disse parameterne, mens det nå altså er stort sett det samme som du finner i appen.

Det er også enklere å finne frem til trenings- og avslapningsprogrammene som ligger installert.

Hva med tredjepartsapper?

Du får altså mange av de samme appene og mulighetene som følger med på storebrødrene i Fitbit-familien. Noe vi likevel savner er flere muligheter til å legge inn tredjeparts-apper. 

Da vi var i USA sist, fikk vi for eksempel tanket ned Google Maps på en Ionic-klokke. Besøker du app-tjenesten via mobilen din finner du kun noen få apper, og de er alle installert fra før av. 

Her håper vi det kommer noe mer, som hadde blitt en riktig steg videre for å gi enda flere muligheter på et ellers så godt produkt. 

Virker å tåle mye

Nå har vi ikke fått stresstestet Charge 3 så mye hva gjelder ytre påkjenninger. Likevel rakk vi en tur i skogen på endurosykkelen, og der ble det litt knall og fall som båndet overlevde uten problemer. 

I tillegg har Charge 3 altså fått på plass noe vi har savnet fra tidligere aktivitetsarmbånd i Charge-serien, nemlig at den er vanntett. Selskapet selv sier den skal tåle inntil 50 meter før den må gi tapt. 

Vi tror vel neppe dette er noe du drar med deg på dykketur, men det betyr i alle fall at du uten bekymringer kan både dusje og legge på svøm med denne uten å tenke noe mer over det. 

Samtidig så vil armbåndet vise deg tiden du har svømt dersom du velge å ta deg en dukkert, i tillegg til at du får oversikt over antall runder og liknende i appen i etterkant.

Sensorene og ladekontakten sitter på undersiden av enheten.
Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Automatikk det er enkelt å like

En av de store styrkene til Fitbit sine armbånd er at de automatisk kjenner om du  er i ferd med å ta deg en treningsøkt. Denne automatikken gjør det enda enklere å la seg motivere til videre trening, for du trenger ikke huske å sette i gang målinger når du har startet. 

Båndet merker selv om du har tatt deg en joggetur, sykler eller er i ferd med å legge på svøm. 

Samtidig vil den også automatisk merke om du har lagt deg for å sove. Uansett hva det er så vil den altså passe på å samle dataene for deg. Og denne automatikken gir en veldig lav terskel for å ta det i bruk. 

I tillegg har Fitbit en god app, som vi har skrytt av en rekke ganger tidligere. Den samler dataene fra Charge 3 på en enkel og ryddig måte, og det eneste du trenger å påse selv er å legge inn mat- og drikkeinntak for å få et komplett bilde av dagens regnestykke mellom kaloriinntaket og kalorier forbrent – om du ønsker det. Du kan også droppe alt som krever manuell input og kun logge aktivitet og søvn. 

Armbåndet har også en egen kvinnemodus, som gir deg egne målinger og oversikt over blant annet menstruasjonsperioder.

Kurant pulsmåling

For å gi deg et bedre innblikk i forbrenning og trening, bruker armbåndet pulsmåler. Denne sitter plassert under enheten, og må sies å fungere godt for de fleste. 

Dette er jo et armbånd som er myntet mest mot mosjonister og personer som er i ferd med å komme i gang med trening på «amatør»-nivå. Og til dette vil pulsmåleren gi mening og hjelpe til med å gi oppmuntrende data. 

For deg som trener mye, og forventer høy presisjon av målinger, vil det være andre enheter på markedet som gjør en langt bedre jobb. Charge 3 vil ha et avvik, men ikke mer enn med noen få slag. Og i motsetning til de aller fleste andre måler Fitbit-båndet pulsen din kontinuerlig, ikke bare en gang i kvarteret eller liknende. 

Ikke verst til å være en ding som tross alt ikke koster mer enn den gjør. 

Varer lenge

Fitbit har alltid lagt en del vekt på batteritid. Og det gjelder også i alle høyeste grad for denne modellen også. 

Ladeklypen er fortsatt på plass. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Her oppgir selskapet selv syv dager med batteri mellom vært besøk til laderen, og det virker nærmest å være et ganske konservativt anslag. Etter en uke med båndet på armen og ytterst gjennomsnittlig bruk har vi nemlig hele 40 prosent batteri igjen. Det bør altså være en smal sak å oppnå Fitbits oppgitte batteritid. 

I ekte Fitbit-stil er laderen du bruker proprietær, altså vil den ikke fungere med noen andre produkter enn akkurat Charge 3. Det har de hatt for vane helt siden de første produktene kom på markedet for flere år siden. 

Charge 3 får mye den samme «klypen» som for eksempel Alta HR og Charge 2 bruker, og den sitter godt når du skal lade. 

Likevel vil vi fortsette å slå et slag for en mer tradisjonell USB-løsning eller aller helst trådløs lading, som gjør at du enklere kan få ladet når du er på farten uten å måtte være avhengig av klypen – selv om den altså holder lenge mellom besøkene til laderen. 

Bedre, men ikke velfungerende synkronisering

En av tingene vi tidligere har opplevd trøbbel med er synkronisering mellom Huawei-telefoner og Fitbit-produkter. Det har blitt en del bedre med Charge 3, men fortsatt er det litt å gå på. 

Det går nemlig en del tregere å hente inn informasjon og oppdatere armbåndet når vi bruker en Huawei P20 Pro. Men det fungerer i alle fall. 

Når vi kobler telefonen til en iOS-enhet går det betydelig raskere å hente inn informasjon, samt at oppdateringen også skjer på en brøkdel av tiden. 

Med Huawei-telefonen må vi dessuten inn og gi Fitbit-appen en godkjennelse til å sende varsler, noe som ikke er uvanlig med dagens nyere Android-versjoner. Med dette aktivert viser Charge 3 flere varsler enn tidligere. Nå kan du blant annet få beskjed om at noen har snappet eller postet bilder på Instagram.

GPS via mobil

En ting man ofte ønsker seg når man trener er GPS. På den måten kan du se hvor du trent om du for eksempel har tatt en joggetur. Dette kan du nå dersom du tar med deg mobilen på tur. 

Charge 3 henter nemlig GPS-informasjon via mobilen, så du må ha med denne også dersom du skal kunne benytte deg av muligheten. 

En ting vi ikke har fått testet ennå er trådløs betaling, som er en av tingene som skiller SE-modellen fra den vanlige Charge 3-varianten. Den har altså NFC innebygget i båndet.

Vi har dog tidligere testet dette med en Ionic, og skulle løsningen være lik denne vil det bety at du har en enkel og ryddig måte å betale på med. 

Fitbit har sagt at støtte for denne betalingsmetoden kommer i november, så vi vil se nærmere på løsningen når den tid kommer. For tiden er det åtte banker og kortutstedere som støtter Fitbit Pay, blant annet Danske Bank, Nordea, SEB og Storebrand. 

Oppsummering

Fitbit forsetter å lage produkter som er enkle i bruk. Charge 3 er en god videreutvikling av Charge 2, hvor du får en del endringer som vi tror de fleste setter pris på. Prismessig legger den seg midt i mellom Alta HR og Versa, som virker ganske naturlig med tanke på hva du får. 

Forskjellen fra Charge 2 er kort fortalt at du blant annet får en bedre skjerm, lengre batteritid, mulighet for trådløs betaling (SE-modellen), GPS via mobil og at armbåndet er vanntett ned til 50 meter. 

Charge 3 føyer seg inn i rekken av mange Fitbit-produkter som er lette å bruke. Du trenger heller ikke sette i gang målinger for å trene, dette gjør aktivitetsbåndet automatisk for deg. 

I tillegg får du en app som enkelt gir deg oversikt over dagens aktivitet, natten søvn, og som du samtidig kan koble mot venner og familie for litt vennligsinnet konkurranse om å være mest aktiv. 

Fortsatt kunne armbåndet vært raskere til å synkronisere mot spesielt Huawei-telefoner, og vi liker fortsatt ikke proprietære ladere. 

Men alt i alt er dette et produkt vi ikke har noen problemer med å anbefale deg. 

annonse

Les også