Tek.no

Test Plantronics BackBeat Go 3

Trådløst, men middelmådig

Vi har testet Plantronics nye BackBeat Go 3, og lot oss ikke overbevise.

Kurt Lekanger, Tek.no
12 Juni 2016 07:00

Trådløse Bluetooth-ørepropper går det mange av på dusinet, og felles for mange av dem som er beregnet på trening og aktiv bruk er at de gjerne består av en kabel som forbinder de to proppene, og som legges bak nakken. Dette er en fin løsning, siden proppene blir hengende over nakken om de skulle falle ut av øret – og kabelen heller ikke er i veien.

De nye Plantronics BackBeat Go 3-proppene er ikke spesielt beregnet på trening, men benytter den samme praktiske løsningen med kabel bak nakken som vi kjenner fra ørepropper beregnet på trening. Vi har testet dem, og i tillegg til å bruke dem til å høre på musikk hjemme og på kontoret tok vi dem også med på noen løpeturer for å se hvordan de fungerte under aktivitet.

Det er kun tre knapper – men hver knapp har flere funksjoner.
Kurt Lekanger, Tek.no

Øreproppene har en veiledende pris på 995 kroner, og til den prisen bør vi kunne forvente både god lyd, god brukervennlighet og bra ergonomi.

Dessverre innfrir BackBeat Go 3 på kun ett av punktene: brukervennlighet.

Enkel design, enkel i bruk

BackBeat Go 3 er som sagt enkle å bruke. Ledningen som forbinder de to øreproppene er utstyrt med tre knapper: Volum opp, volum ned, samt en start/stopp-knapp i midten. Disse knappene har også flere funksjoner, for eksempel kan du trykke inn begge volumknappene for å skru av lyden («mute») eller holde inne volum opp eller ned for å gå til neste eller forrige sang.

Øreproppene fungerer også som håndfriløsning til mobiltelefonen. Du besvarer en samtale ved å trykke inn senterknappen (den du bruker til å starte eller stoppe avspilling av musikk), og legger på ved å trykke den samme knappen. Mikrofonen er utstyrt med digital signalprosessering og demper støy fra omgivelsene.

Det finnes også en app til øreproppene: BackBeat Go 3 Companion. Denne er egentlig ikke så veldig nyttig, men lar deg endre språk fra engelsk til for eksempel svensk (men ikke norsk). Du kan også oppdatere firmwaren til øreproppene via appen, samt at hvis du har paret øreproppene med flere enheter så kan du enkelt veksle mellom dem via appen. Det er mulig å pare proppene med opptil åtte enheter.

Proppene skal sitte bedre fast i øret takket være en liten silikon-«finne» som stikker opp. Men under svette løpeturer ville de likevel ikke alltid sitte på plass, uansett hvilke av silikonproppene vi prøvde. Dette er imidlertid sånt som kan variere fra person til person, ettersom ingen ører som kjent er like.

Dårlig lyd

Plantronics BackBeat Go 3.
Kurt Lekanger, Tek.no

Det viktigste med et par ørepropper, er hvor godt de låter. I sin markedsføring forteller Plantronics om «stunning audio quality», men BackBeat Go 3 er enda et bevis på at du ikke skal tro alt reklamen forteller deg. Lydkvaliteten er nemlig ganske dårlig.

Det følger med silikonpropper i tre ulike størrelser, og lyden ble riktignok litt bedre da vi byttet til noen litt større propper. Fra å være helt fraværende, fikk vi da noenlunde grei bass – men lyden var likevel veldig «spinkel». Vi fikk litt følelsen av å høre på en av disse bittesmå lommehøyttalerne, det var rett og slett litt «blikkboks»-preg over det hele. Lyden du får ut av øreproppene er også veldig avhengig av om du klarer å få dem plassert riktig i øret, undertegnede måtte i hvert fall dytte og vri en del på dem for å få best mulig lyd. Og når de først satt riktig, så skulle det ikke så mye bevegelse til før de endret posisjon og lyden igjen ble dårligere.

Vi prøvde å sammenligne lyden med et par Sennheiser Momentum In-Ear ørepropper til rundt 800 kroner – og forskjellen i lydkvalitet mellom de to var ganske oppsiktsvekkende. Der Sennheiser leverer fantastisk lydkvalitet til prisen, synes vi ikke BackBeat 3 Go klarer å innfri forventningene i det hele tatt. Sennheiser-proppene er riktignok ikke trådløse, men de har håndfrifunksjon – og gjør derfor samme nytte om ikke Bluetooth er et absolutt krav.

Kan fås med ladeetui

Ladekontakten finner du under det lille lokket på enden av høyre ørepropp.
Kurt Lekanger, Tek.no

Øreproppene lades opp ved å koble en Micro-USB-kabel til en liten kontakt du finner under et lokk på den ene øreproppen. Batteritiden er oppgitt til 6,5 timer.

Du får BackBeat Go 3 både med og uten et oppbevaringsetui som inneholder et ekstra batteri som gjør det mulig å lade øreproppene opptil to ganger når du er på farten, altså 13 timer ekstra batteritid. Versjonen med ladeetui koster rundt 300 kroner ekstra.

BackBeat Go 3 har for øvrig «svetteavvisende design», som betyr at den er dekket med et slags nanobelegg som skal få fukt til å prelle av. Men de er ikke vanntette, og Plantronics sier kun at de skal tåle lett regn.

Konklusjon

Plantronics BackBeat Go 3 er helt greie ørepropper, men til en pris på rundt tusen kroner forventer vi langt bedre lydkvalitet. Det er vanskeligere å få disse til å sitte godt på plass i ørene enn mange andre ørepropper vi har prøvd. Da vi fant de silikonproppene som passet best så ble lyden en del bedre, men det manglet fortsatt veldig mye i de nedre frekvensområdene. Lyden virker rett og slett litt «spinkel».

Dermed blir det ingen anbefaling fra oss.

Få også med deg disse testene av ørepropper:

Plantronics BackBeat GO 3

Plantronics BackBeat GO 3

sitat"Til denne prisen forventer vi langt bedre lydkvalitet"
 • Krysse av
  Enkle å betjene
 • Krysse av
  Forholdsvis gode å ha på seg
 • Krysse av
  Vannavvisende
 • Bytt
  Dårlig lyd, spesielt bass
 • Bytt
  Kan være vanskelige å få til å sitte skikkelig
Les også
Sony NW-WS413: Sony NW-WS413 lar deg velge om du vil stenge verden ute
Les også
TomTom Spark Cardio + Music: TomTom Spark lar deg spille musikk uten at du må ha med deg mobilen
annonse

Les også