Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMad Catz S.T.R.I.K.E. 7

Dette er det sykeste spilltastaturet vi har testet

Men du bør ha lommeboken full av gryn.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 , hvor skal man egentlig begynne? Dette er et helt sinnsvakt tastatur, på godt og vondt, helt ulikt alt vi noensinne har hatt fingrene på.

Mekaniske spilltastaturer har vært en het potet i tastaturmarkedet de siste årene. Alle tastaturprodusentene med respekt for seg selv, og noen til, har minst ett mekanisk tastatur i stallen. Men, her går Mad Catz mot strømmen. S.T.R.I.K.E. 7 er ikke et mekanisk tastatur, selv om de villig innrømmer at de har forsøkt å kopiere noe av den samme følelsen.

Varene fra Mad Catz er ikke helt A4.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det som likevel gjør at S.T.R.I.K.E. 7 virkelig skiller seg fra konkurrentene er alle modulene. Nå er det ikke noe nytt med modulære tastaturer, men Mad Catz tar dette til et helt annet nivå. Her er det så mange løse deler at det nesten er så man trenger bruksanvisning for å få montert sammen alle delene.

Designen er helt vill. Her er det knapper på rare steder, kabler som går på kryss og tvers og en diger skjerm for all verdens informasjon. Mange vil kanskje være uenige, men vi synes S.T.R.I.K.E. 7 ser helt rått ut.

La oss se nærmere på spesifikasjonene til S.T.R.I.K.E.7 :

Spesifikasjoner: Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7-
-
Brytere Membran
Livslengde Ikke oppgitt
Lysfunksjoner Tre nivåer med lysstyrke samt pulserende modus
Tilkobling To USB-utganger
Kabel 2 meter på hovedkabel, diverse ekstrakabler til modulene.

Stort og tungt

Skikkelige føtter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

S.T.R.I.K.E. 7 føles ekstremt godt bygget. Her er det fete aluminiumsprofiler som gjelder, noe som gir en veldig god stivhet. Tastaturet sitter også godt på underlaget, takket være digre gummiføtter.

Vi legger spesielt godt merke til føttene du kan bruke for å heve tastaturet i bakkant. Disse er laget i metall, der de fleste andre bare bruker plast.

Renner over av ekstrafunksjoner

S.T.R.I.K.E. 7 kommer med et lass av ekstrautstyr. Det første som man får øye på er den digre skjermen, som representerer en egen kontrollmodul. Via denne kan du styre en rekke ting, som blant annet makrofunksjonaliteten. Denne skal vi komme nærmere tilbake til.

Kontrollmodulen, som kan festes flere steder.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Så har du alle modulene. Disse kan settes opp på forskjellige måter, tilpasset din spillestil. Flere av tastene kan også byttes om. WASD-tastene kan settes opp med totalt tre forskjellige oppsett.

Makrofunksjonalitet er på plass. Totalt er det 24 makroknapper rundt om på tastaturet. Ganger du det med tre ulike oppsett får du en total på 72 ulike makrokommandoer som kan legges inn.

Multimediataster er det også blitt plass til. Her kan du styre volum og mer til.

På baksiden har du to USB-kontakter, for slikt som mus og mikrofon.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på hvordan tastaturet er å sette opp »

Installasjon

S.T.R.I.K.E. 7 kobles til datamaskinen din via én USB-kontakt. I tillegg trenger du faktisk å koble tastaturet til strømnettet. Du kan gjerne prøve uten, men da virker ikke tastaturet.

Det som kan gjøre monteringen litt vrien er at både USB-signalet og strømkabelen er flettet inn i samme kabel ut fra tastaturet, og de deler seg først etter rundt to meter. Fra selve splitten er ikke USB-kabelen spesielt lang, men strømkabelen er en del lengre. Dette skaper en utfordring om du har maskinen din plassert et stykke unna stikkontakten, men for de aller fleste vil ikke dette være noe problem.

Du trenger i utgangspunktet ingen egne drivere for å bruke tastaturet, men Mad Catz anbefaler at du laster ned nyeste driver og nyeste programpakke fra nett, hvilket vi også gjorde.

Litt programvare må til

Hva med det numeriske tastaturet på venstre side?Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Ting festes enkelt med skruer.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Om du vil ha full nytte av skjermen og programmerbare knappene, må du likevel installere litt programvare på maskinen din. Mad Catz har delt opp, slik at det både finnes en driver til tastaturet, samt et eget program for deg som vil gjøre litt mer.

Både driver- og programinstallasjonen er plankekjøring, og takket være svært instruktive bilder er du aldri i tvil om hvordan ting skal gjøres.

Finn frem skrujernet

S.T.R.I.K.E. 7 er modulbasert herfra til månen. Dermed er det bare å finne frem skrujernet, for å finnet det oppsettet som passer deg best. Når du har funnet ut hvor alt skal stå kan du feste delene sammen med skruer.

Håndleddsstøttene er likevel litt annerledes, disse dyttes bare rett inn i tastaturdelene.

Følg med til neste side, så får du se hvordan tastaturet klarte seg til spilling og skriving »

I bruk

Ikke akkurat mekaniske taster.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Som vi nevnte på første side kommer S.T.R.I.K.E. 7 uten mekaniske brytere under tastehettene, derimot har de satset hele kurven med egg på membrantaster.

Følelsen når du trykker ned skal likevel være holdt mest mulig likt som for mekaniske tastaturer. Den umiddelbare virkningen er at tastaturet støyer markant mindre enn de tradisjonelle, mekaniske tastaturene.

Dette ser vi på som et solid pluss. Riktignok sitter man som oftest med hodesett når man spiller, men fravær av støy kan være positivt for andre parter, samtidig som det aldri er feil at tastaturer støyer lite.

Med tanke på selve bruken synes vi tastene fungerer bra, selv om det ikke er helt som mekaniske taster. Ved nedtrykk er det litt ekstra motstand helt i starten, men så snart tasten er på vei ned glir den veldig fint. I kampens hete er dette likevel noe man knapt merker.

Er du litt nysgjerrig på mekaniske bryterne, hva de gjør og hvordan de fungerer, kan du ta en titt på guiden vår til mekaniske tastaturer:

Les også: Slik fungerer et mekanisk tastatur »

Bruk skjermen som en hurtigstartsmeny

Kontrollmodulen er kanskje den største skuffelsen med S.T.R.I.K.E. 7. Vi hadde drømt om all verdens muligheter, men når sant skal sies er det lite praktisk du kan bruke det til. Det du har til disposisjon er tolv funksjoner. Dette er så banale ting som at du med én av de tolv kan justere volumet opp eller ned, mens en annen av de tolv representerer start og stopp på medieavspilling.

Av andre mer eller mindre nyttige funksjoner finner vi muligheten til å justere bakgrunnslyset på tastaturet, men hvor ofte gjør man det på direkten? Slikt gjøres mye greiere direkte i programvaren.

Det eneste nyttige vi fant på skjermen muligheten til å bruke den som oppstartsmeny. Via programvaren kan du legge inn diverse snarveier, slik at du kan fyre opp favorittspillene direkte fra tastaturet.

En annen funksjon som kan være nyttig for enkelte er Teamspeak-applikasjonen. Den viser hvem som er pålogget serveren, og hvem som er i samme rom som deg. Dette er greit for dem som bruker Teamspeak, men hva med Mumble-brukerne?

Det vi håper på er at det kommer fremtidige oppgraderinger, slik at vi vil kunne se et annet utvalg på utvalget og oppsettet av programsnutter. Heldigvis har Mad Catz sluppet API-en for tastaturet, slik at vi kan vente oss spennende ting fra ulike tredjepartsutviklere.

Modulene gir deg stor valgfrihet

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tastaturet består av en rekke moduler. For det første har vi selve tastaturet, med en rekke tilkoblinger. På en egen del har vi det numeriske tastaturet, samt seksjonen mellom tastaturet og den numeriske biten.

Dette gjør at du kan velge om du vil ha den numeriske biten på høyre eller til venstre for tastaturet. Om du velger å ha det numeriske tastaturet på venstre side får du ikke festet dette fast i tastaturet, men om du har det på høyre side kan du enten skru fast, eller la det stå løst.

Det numeriske tastaturet kobles til kontrollenheten med en egen kabel. Denne er som standard festet i kabelen som går mellom tastaturet og kontrollpanelet, og dette skaper en estetisk utfordring. Ved montering på venstre side trenger du nemlig en lang kabel, som følger med, men da blir den korte kabelen liggende løst. Du kan ikke fjerne den korte kabelen, siden den henger fast i en annen kabel. Her kunne Mad Catz gjerne gjort noen grep.

Videre har vi tre ulike håndleddsstøtter. Disse håndleddsstøttene kan settes opp på en rekke ulike måter. To av støttene er passive, mens det tredje har et rullehjul og en knapp. Det er anbefalt å bruke støtten med rullehjul og knapp under den hånden som ikke trakterer musen.

Kontrollpanelet er også en egen modul, som kan plasseres på selve tastaturet, eller på den numeriske biten.

Makrofunksjonaliteten

Makrotastene er plassert på flere ulike steder rundt om på tastaturet. Totalt er det 24 stykker. Vi finner fire stykker på en liten skinne som festes på høyresiden av en av tastaturdelene. Videre finner vi fem på venstresiden av det numeriske tastaturet, rett over piltastene. På en av håndleddsstøttene finner vi tre til. De siste tolv har gjemt seg inne på kontrollmodulens skjerm.

Dermed skal det godt gjøres å få brukt alle makrotastene, siden du da må ta noen veldig lange hopp med fingrene over tastaturet. Makrofunksjonaliteten settes opp inne i programvaren.

Mad Catz har flere ferdigoppsatte profiler tilgjengelige fra nettsidene sine, men vi oppdaget at flere av disse var tomme. Du kan gjerne laste ned, men vær forberedt på å sette ting opp selv likevel.

En morsom greie er at makrotastene du setter opp på kontrollmodulen, kan utstyres med ikoner som viser betydningen av tasten. En knapp for reload kan for eksempel symboliseres med en ammunisjonskasse.

Ekstrataster

Mad Catz har gjort plass til noen ekstrataster også, som er plassert i tilknytning til kontrollpanelet. Du har for det første en volumkontroll, i tillegg er det en start- og stopp-knapp.

Bla over til siste side, hvor vi oppsummerer våre tanker om S.T.R.I.K.E. 7 »

Konklusjon

Hva mener vi så om Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7? Dette er for det første det sykeste tastaturet vi noensinne har testet, da i positiv forstand. Det kommer som et friskt pust, over en tastaturindustri der det meste er tilnærmet kliss likt.

Løse moduler er gull.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi elsker designen, som gjør at tastaturet hadde passet perfekt inn i enhver James Bond-skurks hovedkvarter. De løse modulene, med kabler, skjerm og rare knapper er ypperlig for alle som liker å skille seg ut fra mengden.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tastaturet er overraskende godt å skrive på. Vandringen er kanskje litt lang om du er vant til typiske bærbartastaturer, men om du er vant til mekaniske spilltastaturer er høyden helt normal. Nedtrykket er relativt lett, selv om vi kanskje holder en knapp på Cherry MX Red.

Meningsløs kontrollmodul

Kontrollmodulen var en liten skuffelse. Normalt sett er alt som har en egen skjerm kult, men vi synes at Mad Catz ikke har utnyttet mulighetene godt nok her. Med tolv funksjoner blir det for dumt å bruke én på volumkontroll, en annen på start og stopp, og en tredje på fargejustering av baklyset.

Fra en slik kontrollmodul forventer vi å kunne sette opp de småprogrammene vi selv vil, ikke være låst til tolv programmer der flesteparten fremstår som meningsløse. Ta for eksempel Teamspeak-programmet. Dette vil være meningsløst for alle som ikke bruker Teamspeak. Hadde vi derimot kunnet velge Mumble, eller et annet kommunikasjonsprogram, hadde det vært mye mer nytte i kontrollmodulen.

Heldigvis er API-en frigjort, slik at vi med tiden kan forvente spennende ting fra tredjepartsutviklere.

Koster det samme som en datamaskin

Prisen er hinsides all fornuft. Den laveste prisen vi har sett for dette tastaturet er på 2300 kroner. Om du ikke er alt for kresen kan du få en hel datamaskin til samme pris.

Det er greit nok at du får noe helt spesielt for denne summen, og at produksjonskostnadene sikkert er noe høyere enn andre tastaturer. Likevel føler vi at prissettingen på Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 har mistet enhver kontakt med jordoverflaten.

+ Tungt og solid
+ Bakbelysning og flere lysinnstillinger
+ Programvare med makrofunksjonalitet
+ USB-utganger
+ Lekker design
+ Valgri plassering av moduler
+ God til skriving


- Koster latterlig mye penger
- Strømkabel og USB-kabel er flettet sammen ut fra tastaturet
- Dårlig med funksjonalitet på kontrollmodulen

annonse