På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Virkelig kjapt minne gjør det ikke alltid best
Frekvensen på disse modulene er den høyeste vi har testet, men de skuffer på et viktig punkt.
Innhold
Minnemodulene
Minneprodusenten ADATA er ikke spesielt godt kjent på det norske markedet. Det er hersker likevel ingen tvil om at de kan kunsten å lage heftig minne.
I ADATAs andre generasjon XPG-moduler finner vi nemlig minnesett med kapasiteter på 8 og 16 gigabyte, med arbeidsfrekvenser fra 1600 MHz til skyhøye 3100 MHz.
Vi har fått inn et av verstingsettene fra ADATA, som kan skilte med en arbeidsfrekvens på hele 2800 MHz. Les videre for å se om det har noe for seg å investere i så heftige minnemoduler.
ADATA sendte minnemodulene til test.
Minnemodulene
- Produktbetegnelse: AX3U2800W4G12-DGV
- Kapasitet: 8 GB (2 x 4096 MB)
- Spesifisert frekvens: 2800 MHz effektivt
- Tilgangstider: 12-14-14-36 (CAS-tRCD-tRP-tRAS)
- XMP-teknologi
- Forpakning: DIMM 240-pin
- Kjøling: XPG-varmespredere (aluminium)
- Spenning: 1,65 Volt
- Fysisk høyde: 4,3 cm
Minnesettet vi har fått inn til test har to moduler med en samlet kapasitet på 8 GB, og egner seg derfor godt til Intels LGA1150-plattform.
Arbeidsfrekvensen er satt til hele 2800 MHz med tilgangstidene 12-14-14-36, ved en arbeidsspenning på 1,65 volt. XMP-teknologi sørger for at minnemodulene kjører spesifiserte innstillinger etter få tastetrykk i hovedkortets BIOS.
Modulene har aluminiums-varmespredere i sprekt design, som gir minnemodulene en maksimal høyde på 4,3 centimenter.
Bli med til neste side, så ser vi nærmere på overklokking og ytelsen »
Overklokking og Ytelse
Testoppsett | - |
Hovedkort | Asus Sabertooth Z87 |
Prosessor | Intel Core i7 4770K |
RAM | ADATA XPG V2 2800 MHz 8 GB |
Strømforsyning | Corsair TX850W |
Skjermkort | Nvidia GeForce GTX 680 |
Lagring | Plextor PX-128M2S-02 SSD |
Operativsystem | Microsoft Windows 8 |
Overklokking
Maskinvaren som ble benyttet var basert på Intels LGA1150-plattform. Oppsettet kan ses i tabellen til høyre.
For å hindre overklokking av prosessorens arbeidsfrekvens, ble overklokkingen av minnemodulene i hovedsak gjort ved å øke forholdet mellom systemets bussfrekvens og minnefrekvens.
Ved å aktivere minnemodulenes XPG-innstillinger for så å øke arbeidsfrekvensen, kjørte minnemodulene raskt med en arbeidsfrekvens på 2933 MHz ved 1,65 volt arbeidsspenning og tilgangstidene 11-11-11-31.
Da vi skulle overklokke ytterligere ble det straks mer komplisert. Forholdet mellom bussfrekvens og minnefrekvens som gav en minnefrekvens på 3000 MHz førte nemlig til at maskinen ble ustabil. Løsningen ble å øke minnefrekvensen fra 2933 MHz til 3024 MHz ved å øke systemets bussfrekvens. Her måtte vi dessuten øke minnets arbeidsspenning til 1,7 volt og tilgangstidene til 13-15-15-40 for at maskinen skulle bli stabil.
Når vi øker systemets bussfrekvens blir også prosessoren overklokket. Vi kompenserte for dette ved å senke prosessorens multiplikator, men valgte å utelate resultater hvor minnet kjørte på 3024 MHz arbeidsfrekvens fra ytelsesgrafene, da disse resultatene ble misvisende.
For å teste stabiliteten til minnet brukte vi programmet Memtest86. I tillegg kjørte vi en lengre runde med Windows-baserte testprogrammer for å se til at alt var stabilt også i Windows.
Ytelse
Minnemodulene ble testet opp mot minnesettene nedenfor:
- Patriot Intel Extreme Masters DDR3-1866 2x8GB
- Corsair Dominator Platinum DDR3-2133 4x4GB CL9
- Corsair Vengeance Low Profile DDR3-1600 4x4GB CL8
Vi startet med måling av minnets båndbredde med programmet Sciencemark 2. Overraskende nok havner minnesettet fra ADATA i nedre del av grafen, og leverer såvidt høyere båndbredde enn budsjettsettet fra Corsair som har en arbeidsfrekvens på 1600 MHz med tilgangstiden CL8.
I AIDA64 ser vi igjen laber ytelse hos minnemodulene fra ADATA. De leverer bedre ytelse enn minnemodulene med 1600 MHz arbeidsfrekvens, men må se seg slått av minnesettene med relativt høy arbeidsfrekvens og strammere tilgangstider. Vi er spesielt skuffet over ytelsen ved skriving.
Når AIDA64 måler minnets responstid ser vi svært gode tall hos dagens testprodukt, som havner på topp av grafen. Det er dermed tydelig at arbeidsfrekvens spiller en vel så viktig rolle som tilgangstidene når det kommer til responstid.
I PCMark 7 valgte vi ut testene kalt Creativity og Computation, for å se nærmere på hvordan minnets båndbredde og responstid påvirker maskinens ytelse ved arbeid med med lyd-, bilde- og filmmateriale. Her ser vi at det er minimale forskjeller i ytelse mellom du ulike minnesettene, med bare 1,7 prosent ytelsesforskjell mellom topp og bunn på grafen.
Verstingminnet fra ADATA må se seg slått av Corsairs Dominator Platinum-minne som kjører med 2133 MHz arbeidsfrekvens og tilgangstiden CL9.
Bli med til siste side for å lese vår konklusjon »
Konklusjon
ADATA leverer med sin andre generasjon XPG-moduler en rekke spennende minnesett med svært spenstige arbeidsfrekvenser. Disse består av to minnemoduler med samlet kapasitet på 8 eller 16 GB og arbeidsfrekvenser fra 1600 til hele 3100 MHz. Serien har spenstige varmespredere i aluminium, men med en høye på 4,3 cm bør du sjekke at du har nok plass under prosessorkjøleren.
Minnesettet vi har testet i dag har en kapasitet på åtte gigabyte, arbeidsspenning på 1,65 volt og en arbeidsfrekvens på 2800 MHz. Dette er altså ikke det kjappeste minnesettet i den nye serien til ADATA, men likevel har disse modulene den desidert høyeste arbeidsfrekvensen av alle minnesett vi har testet.
Vi ble derfor overrasket da vi testet minnemodulenes ytelse. Det viste seg nemlig at minnemoduler med lavere arbeidsfrekvenser og strammere tilgangstider hadde vel så god ytelse som dagens testprodukt. Dette er dermed ikke minnesettet for deg som er på jakt etter høyest mulig praktisk ytelse.
Med spesifikasjoner som allerede er i toppsjiktet, forventet vi at det ikke var så mye potensiale for overklokking. Likevel klarte XPG-modulene seg godt, vi oppnådde en arbeidsfrekvens på 3024 MHz ved en arbeidsspenning på 1,7 volt og tilgangstidene 13-15-15-40.
ADATA XPG V2 2x4GB DDR3 2800 koster i skrivende stund i underkant av 3000 kroner. Den stive prislappen kombinert med litt skuffende ytelse, gjør at vi ikke vil gi noen generell anbefaling til disse minnemodulene. Er du en ivrig overklokker og er på jakt etter skyhøye frekvenser, har vi derimot ingen ting å utsette på ADATAs verstingminne.
+ Heftig arbeidsfrekvens
+ XMP-teknologi
+ Overklokkingsvennlig
+ God responstid
- Pris
- Skuffende ytelse
- Sjekk om du har plass hvis prosessorkjøleren din strekker seg over minnesporene på hovedkortet