Test

Hvor mange kaffekopper tror du den bærer?

Vi tippet fem – men vi var helt på jordet.

Litt historie og en videosnutt

Tiden da optiske drev var helt nødvendige er over, den er langt over middagshøyden, og mer moderne løsninger har gjort sitt inntog. Likevel finnes den på et utall datamaskiner over hele verden med CD-rommen i seg, som et monument over historien.

Etter vårt syn formelig skriker den etter å bli brukt, om ikke til å lese CD-er, så i alle fall til noe annet. Nettopp det skal vi gjøre, vi tester ut alternativ bruk og ikke minst hvor mye CD-skuffen tåler før den knekker.

Gullalderen på 90-tallet

Tidlig på 90-tallet hadde alle med respekt for seg selv en CD-ROM. Den kostet flesk, og kom ofte som en pakkeløsning sammen med et lydkort. På den tiden var ekstremt mye av den funksjonaliteten vi i dag finner på hovedkortene noe man trengte tilleggskort for å få.

CD-plater var som en drøm, plutselig kunne man boltre seg i lagringsplass, og det ble slutt på den evige byttingen av disketter. Spillene på den tiden kunne gjerne komme på et tosifret antall disketter, og installasjonprosessen var en evig pine. Med CD-en ble ting samlet på en plate. Det var en god tid.

Litt lengre utpå 90-tallet ble CD-brennere den nye greia man bare måtte ha, selv om noe slikt kostet vannvittig mye. Platene var også dyre, og med tanke på all feilbrenningen man utførte er det nesten litt skummelt hvor mye penger man blåste på IT-utstyr.

Unyttig dings

Nå står det 2013 på kalenderen, og mye har skjedd. CD-drevene har blitt til både DVD- og Blu-ray-drev, men i mellomtiden har noen enda mer praktiske lagringsmedier gjort sitt inntog. I tillegg er strømmemarkedet i stadig endring.

Nå kan du laste ned både filmer og TV-serier, eller bare leie dem for en kort periode – og der skjer alt via nettlinjen din.

Denne bruker vi ikke så mye for tiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spill og programmer er et annet område som utvikler seg bort fra CD-platen. Valve var tidlig på banen med Steam, som åpnet for nedlasting av spill og et spillbibliotek på nett i stor skala. Senere har også EA og Ubisoft lansert sine egne løsninger over samme lest. Du finner også en rekke tredjeparter som selger lisensnøkler som gjør at du kan laste ned spill via Steam eller en av de andre aktørene.

Alternativ bruk må til

I dag kan du rett og slett laste ned det meste fra nettet, det være seg underholdning, spill, eller nytteprogrammer. Selv styrer vi unna de optiske platene så lenge det lar seg gjøre. De fleste maskinerkommer likevel fremdeles med et optisk drev, men hva i alle dager skal vi med denne IT-dinosauren? Kaffekoppholder vel!

Bare tenk på det: Skuffen til den optiske enheten i datamaskinen din blir ikke mye brukt, så det er fritt frem for å bruke den til noe mer nyttig. Den er som oftest laget i plast, og fremstår nok som litt skrøpelig, derfor har vi gjort jobben med å teste hvor mye skuffen faktisk tåler.

Vi starter prøvelsene

Testkandidaten, eller offeret, kommer fra LG, og går under det klingende navnet GDR-8163B. Vi starter testen ved å trykke på utløserknappen, og gjør oss klare til å ha det litt gøy.

En tom kaffekopp er grei skuring, men hvor mye tåler den egentlig?Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det aller første som finner veien opp i skuffen til DVD-spilleren er en liten kaffekopp, sånn mest for å prøve stillingen. Den stod fryktelig ustøtt, siden diameteren på kaffekoppen var marginalt større enn hullet i skuffen. Med andre ord bør du sørge for at kaffekoppen har en nedre diameter som overstiger diameteren til hullet, med god margin. Alternativt kan du putte i en gammel CD, så er hele problemet løst.

En slik dispenser er passer perfekt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Andre ting kan også fint plasseres i hullet slik det er. Blant det vi testet ut var en tapedispenser, for pakketape. En slik bruker vi rett som det er, for å pakke ned testprodukter og testutstyr. Putter vi den i hullet står den solid plantet, og vi vet alltid hvor den er.

Vekten på dispenseren er ikke avskrekkende, den klokker inn på 290 gram, men å stå å dra ut tape av den får jo hele maskinen til å både vri og vende på seg.

Rare presset er det imidlertid ikke – så vi bestemte oss for å ta forsøket ennå lenger.

Se videoen av forsøket her:

Bli med over til neste side for å se hvor mye en CD-rom faktisk takler »