Test

Ny vår for Windows Mobile

Ny vår for Windows Mobile

Testresultater

WiFi, Qwerty-tastatur, XT9-ordbok, Windows Mobile 6.0, Mediaplayer 10. Kompakt størrelse, god lyd.
Svak prosessor, ikke fotolys, skjermen vanskelig å lese i skarpt lys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Ingen har utviklet Windows-mobiler lenger enn HTC, og erfaringene de har gjort under veis har ført til stadig bedre og mer brukervennlige Windows-mobiler. HTC S710 er den Windows-mobilen som er kommet lengst i evolusjonen.

Tastatur

S710 ser ut som en vanlig mobiltelefon. Men skyver du bakstykket til siden dukker det frem et qwerty-tastatur der du også har tilgang til norske tegn. Samtidig skifter skjermbildet fra stående til liggende, og telefonen ser ut som en kraftig krympet bærbar PC.

Spesifikasjonene på S710 er imponerende nok, selv om det finnes mobiltelefoner med bedre kamera, GPS, 3G, FM-radio, trykkfølsom skjerm og en del andre funksjoner S710 ikke har. Men S710 vil dekke de fleste behov, også for avanserte brukere. 

Ny ordbok

Tastene er store og gode, og S710 har fått den nye ordboken xT9. Denne ordboken virker enten du bruker qwerty-tastene, eller du skriver meldinger på de vanlige 3x4 tastene. 

Navigasjonstasten fungerer også bra, selv om den kan bli litt trang. Å bla nedover krever litt tilvenning for å gå klar av 2-tasten. 

Bra skjerm

Skjermen er på 320x240 punkter (QVGA), med 65.000 farger. Det holder godt på en mobiltelefon med 2,4” skjerm. I sollys blir skjermen i mørkeste laget. Det merker du særlilg om du skal ta bilder, og følgelig ikke kan vende deg hvor som helst for å komme i skygge.

HTC S710 er den første mobiltelefonen med Windows Mobile 6.0 Standard operativsystem. Prosessoren er en TI OMAP som jobber på 200 MHz. I praksis betyr det at den har en litt langsommere prosessor enn Mteor, men forbedret arkitektur i Windows Mobile 6.0 gjør at vi opplever S710 som tilnærmet like rask som Mteor.

Dessuten krever prosessoren mindre strøm, en ikke helt uvesentlig faktor når det gjelder avanserte mobiltelefoner. 

WM6

Når det gjelder nye muligheter med Microsoft Windows Mobile 6.0 (WM6), så er det først og fremst proffbrukere med Windows Server 2007 som vil merke endringene. I korte trekk dreier det seg om muligheter knyttet opp mot søk i e-post som ikke er lastet ned til mobiltelefonen, eksterne adresselister, kalendere osv. I tillegg kommer forbedret sikkerhet med WM6.

Ellers er det verdt å merke seg at det er blitt svært enkelt å søke etter en spesiell melding som ligger lagret på mobilen. Her søker du på samme måte som du før bare kunne gjøre i kontaktlisten – ved å taste bokstav for bokstav, mens listen over aktuelle alternativer stadig blir kortere.

WM6 gir også mulighet for å sende møteinnkallinger, ikke bare å bekrefte dem. 

Redigere dokumenter

Mens du tidligere har måttet ha en PocketPC-mobil for å redigere office-dokumenter, kan du nå gjøre det direkte i mobiltelefonen. For å kunne skape ett nytt dokument trenger du imidlertid en mal. Legg et tomt dokument fra PC i mappen ”maler” på telefonen, og så kan du skrive dine egne Office-dokumenter.

Funksjonaliteten i redigeringsverktøyet er imidlertid nokså begrenset, og i praksis egner det seg best til å korrigere eksisterende dokumenter eller til å skrive notater. Blant annet er det svært begrensede muligheter i forhold til merking av tekst, formatering osv. 

Windows Live

En annen nyhet i S710 er Windows Live. Om du ønsker det kan du bruke Windows Live og chatte med dine Live/MSN-kontakter. Du kan også legge til Live søkefelt på mobilens skrivebord. Nyttig for den som stadig må slå opp for å finne ut av ting.

Telefonen spiller MP3-ringetoner, har Windows Mediaplayer 10 og fungerer bra som portabel mediespiller. Innholdet kan synkroniseres mot en PC, slik at du alltid har dine siste podcasts, TV-opptak eller andre mediefiler tilgjengelig. Synkroniseringen skjer ved tilkobling til PC. Dessverre er telefonens A2DP-protokoll en gåte for oss. Det fungerer bra når vi kobler det opp med paringsprosessen, men om vi stopper og starter blåtannforbindelsen er det stopp. Her er det ingen mulighet for å koble opp trådløs stereo-tilkoblingen manuelt, og automatisk kobling virker bare med håndfritilkoblingen (som ikke støter musikk).

Vi savner imidlertid FM-radioen.

Meldingmobil

Å skrive meldinger på S710 er enkelt, også for den som ikke er glad i automatiserte ordbøker. Det fremskyvbare tastaturet har gode taster, men størrelsen og fastheten gjør at det egner seg best om du kan holde mobilen med begge hender og taste med tomlene.

Bruker du pushmail (krever egen server eller abonnement på tjeneste) vil du oppleve at telefonen fungerer svært godt til formålet. Nedlasting av pushmeldinger skjer imidlertid bare over Edge, så det kan hende du må vente litt på større vedlegg. Årsaken er at du med push over WLAN er avhengig av konstant oppkobling, noe som raskt ville tappet batteriet. 

Kamera

Kameraet er sånn midt på treet. Det tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, men har ikke fotolys eller blits. Det finnes heller ingen form for linsebeskyttelse, utover at glasset er senket med en millimeter eller så.

Videofunksjonen er heller ikke egnet til annet enn å ta opp MMS-klipp.

Telefonen har vist seg å være stabil og med god lydkvalitet. Bare en gang har vi måttet plukke ut batteriet for å få telefonen til å komme seg videre. Det skjedde når vi forsøkte å streame mediefiler via Nero Mobile. Da gikk telefonen i vranglås. 

Alarm

S710 er enkel å bruke, og trenger du flere funksjoner enn de du finner i mobilen, så er det meste mulig å legge til som ekstraprogrammer. Vi savner et enkelt program som stoppeklokke. Vi synes også det er litt rart at du ikke kan stille vekkerklokken (alarm) til å ringe bare en gang. Nå må du velge om den skal ringe hver dag, eller bare hverdager. 

Du kan imidlertid enkelt omgå dette ved å legge alarmen inn i kalenderen (lag en avtale for tidspunktet du skal vekkes på). Husk at alarmen er forhåndssatt tikl å ringe 15 minutter før avtalen.

Alt i alt er dette en mobiltelefon du på kort tid vil bli avhengig av – ikke minst om du har e-post og kalender på en Exchange-server. Har du ikke det bør du vurdere å abonnere på en slik løsning.