Perfekt for bestemor

Perfekt for bestemor

Testresultater

Suverene tasterMye teknologiGunstig pris
Skuffende kameraKjedelig utseendeLiten skjerm

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

For Nokia 3110 Classic er en ny versjon av en av de gode gamle traverne til Nokia. Men her er det snakk om en komplett overhaling, med både nytt design og et vell av nye funksjoner. Skulle riktignok bare mangle, siden originalen først kom på markedet en gang på slutten av forrige århundre.

For de med svakt syn
Ved første øyekast kan imidlertid Nokia 3110 Classic virke som en ganske kjedelig telefon. Designet er nemlig ikke blant det mest spenstigste på markedet. Det er en tradisjonell candybar-mobil, med lite spennende linjer eller former.
Det virker allikevel som om Nokia ikke har spart på ressursene i designprosessen. Telefonen oser nemlig kvalitet, og materialvalget gjør at telefonen virker langt mer eksklusiv enn den faktisk er. Materialvalget byr riktignok på noen utfordringer i forhold til fettflekker, som vi også kjenner fra andre mobiler med lignende materialer.
Mobilens største pre er faktisk tastene, for dette er kanskje de beste tastene vi har opplevd på en mobiltelefon til dags dato. Da snakker vi ikke nødvendigvis om utseendet, men kvaliteten. De er meget store og oversiktelige, med perfekt respons. Her er første tegn på at denne mobilen fungerer perfekt for bestemor, eller folk med synsproblemer.
Til å ha så store og gode taster er imidlertid størrelsen ganske liten, med dimensjoner på 108,5 x 45,7 x 15,6 millimeter og en vekt på 87 gram.

Støttes av brukergrensesnittet
Størrelsen har derfor gjort sitt til at skjermen ikke er blant de største. Med to tommer og en oppløsning på 128 x 160 punkter er ikke dette en spesielt god skjerm, og den fungerer best til telefonens basisfunksjonalitet. I så måte skulle man tro det ødela litt for de gode tastene.
Men menysystemet på Nokia 3110 Classic har et par elementer som trekker opp. Man kan for eksempel justere tekststørrelsen på tekstmeldinger. I tillegg er kontaktlisten utformet på en måte som er ideell for de med synsproblemer, med enkel og oversiktlig redigering. Man har selvsagt også muligheten til å gjøre dette på en mer avansert måte, for de som ønsker mer informasjon enn bare navn og nummer.

Avansert basismobil
Selv om dette er en basistelefon, der tekst og tale er hovedfokuset, har Nokia fylt opp mobilen med teknologi som gjør den langt mer avansert enn første øyekast tyder på. Den har blant annet både FM-radio og MP3-spiller. Sistnevnte er faktisk ganske bra, selv om man må investere i hodetelefoner og minnekort for å få den til å virke bra nok.
Når det gjelder minne er telefonen nemlig kun utstyrt med ni megabyte minne internt, men siden den har støtte for microSD-kort kan man fort bøte på den mangelen. I forhold til headsett er telefonen også utstyrt med Bluetooth 2.0-støtte, som gjør at man kan overføre stereolyd trådløst.
I tillegg er telefonen utstyrt med megapikselkamera. Riktignok bare med 1,3 megapiksler oppløsning, men mer enn på flere andre mobiler i samme prisleie. Problemet er at kameraet egentlig ikke er spesielt bra. Skal man ta bra bilder krever det at lysforholdene er stabile, med et jevnt godt lys. Videoopptaksmulighetene er heller ingenting å skryte av, med en oppløsning som ikke gir spesielt tydelige videoklipp.
Når det gjelder annen teknologi er telefonen utstyrt med EDGE. Dette er en fordel både for e-post og vanlig mobilsurfing, men også hvis man går med planer om å bruke den opp mot PC-en. Nokia 3110 Classic er utstyrt med en USB-plugg som gjør dette enklere. For å få full utnyttelse av dette burde mobilen også vært utstyrt med 3G, men siden det er snakk om en basistelefon frafaller vi kravet om dette.

Urettferdig karakteristikk?
Som sagt er dette en basistelefon, hvor tale og tekst er hovedfokus. Dette er da også gjort på en helt ypperlig måte. Brukergrensesnittet og tastene gjør tekstmulighetene suverene. Høyttaleren og radiofølsomheten i mobilen er også mer enn bra nok, slik at talemulighetene er godt ivaretatt. Batteriet er mer gjennomsnittlig, men ligger på nivå med telefoner i samme klasse.
Prisen er på litt i underkant av 1 500 kroner, og med tanke på funksjonene i denne mobilen er dette ganske imponerende. Allikevel er det viktig å vite at for et par hundrelapper kan det fåes mobiler som er en god del bedre, men da kan man glemme de store tastene og de andre fordelene for synssvake.
Kanskje er vi derfor litt urettferdige når vi kaller dette bestemormobilen. For Nokia 3110 Classic er faktisk en mobil som bør være ypperlig for mange.

Bildeeksempler

Testresultater

Suverene tasterMye teknologiGunstig pris
Skuffende kameraKjedelig utseendeLiten skjerm

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Suverene tasterMye teknologiGunstig pris
Skuffende kameraKjedelig utseendeLiten skjerm

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse109 x 46 x 16 mm
Vekt87 gram
Standby-tid370 timer
Taletid4
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingKrysse av
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraKrysse av
Bildegjengivelse inneKrysse av
Bildegjengivelse dagslysKrysse av
Bildeoppløsning1,3 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse128 x 160 punkter
Fargedybde262144
Minne-
Minnekapasitet9 megabyte
Støtte for minnekortJa Ja (microSD)
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEClass 10
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn billig mobiltelefon, med et godt teknologisk nivå
PrisklasseLav
MenynavigeringEnkel navigering
BrukervennlighetBra brukervennlighet
DesignKjedelig, men suverene taster, spesielt for synssvake
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSClass 10
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse