Tek.no

Test

Sandberg USB Multi Hard Disk Link

4 Juni 2011 11:00

Introduksjon og innhold

Lagring blir stadig rimeligere, og mange av oss har nå en og annen fullt brukbar harddisk stuet bort i en skuff. Det kan være smart å bruke disse til backup eller noe annet nyttig.

Men ikke alle gidder tar seg det bryderiet det gjerne er å koble til en gammel disk. Og det er her Sandberg USB Multi Hard Disk Link kommer inn.

Den hendige dingsen med det lange navnet er enkelt og greit et eksternt grensesnitt for tilkobling av ATA (Advanced Technology Attachment)-enheter – akkurat som et harddiskkabinett. Men dette er altså en "friere" løsning der du med et kjapt håndgrep kan bytte mellom forskjellige disker.

Selve boksen er i sort plast og på størrelse med en 2,5-tommers harddisk, om enn litt tykkere. Den er utstyrt med tre kontakter: En SATA, en 2,5" PATA og en 3,5" PATA. Serial ATA (SATA) er grensesnittet som brukes på nyere harddisker og optiske drev, mens Parallel ATA (PATA) er en eldre standard – også kjent som IDE.

Strøm må også til. For SATA er dette satt opp som den ene delen av kontakten, mens PATA bruker en egen firepins periferikontakt, til tider omtalt som Molex-kontakt. Linkboksen er derfor utstyrt med en slik for å kunne gi strøm til en PATA-enhet.

Koblingen mot datamaskinen, eller for så vidt en hvilken som helst annen kompatibel enhet, skjer gjennom en USB-kabel.

På toppen har Sandberg-boksen også en "back up"-knapp, som i kombinasjon med medfølgende programvare kan brukes til å ta sikkerhetskopier med et trykk.

Esken inneholder selve boksen, et strømadapter, strømledning for PATA-enheter og en USB-kabel. En disk med programvaren PC Clone Ex Lite følger også med.

>>>Men virker den da?

Takk rettes til Sandberg som sendte boksen til test.