Tek.no

Test

AMD Radeon HD 6990

18 Mar 2011 21:45

Introduksjon

Her blir det mye nytt. Vi har nettopp flyttet til nye lokaler, vi har fått oss to nye testrom, og to nye identiske testbenker for skjermkortene våre og jaggu sitter jeg ikke på en ny stol også.

I fanget har jeg AMD Radeon HD 6990, AMDs nyeste toppkort, også kjent under prosjektnavnet "Antilles". Vi fikk se produktet allerede i starten av mars måned mens vi labbet rundt på den store datamessen CeBIT, før den offisielle lanseringen fant sted 8. mars.

I den forrige generasjonen med skjermkort fra AMD stod HD 5970 frem som den store tokjernede kongen. Det tok et halvt år før Nvidia i det hele tatt kom med et motsvar til den nye DirectX 11-standarden. De lanserte derimot aldri en egen tokjerner. Det er ene og alene AMD som har slike kort, og HD 5970 blir nå pensjonert. Inn kommer HD 6990, som det andre tokjernede kortet før Nvidia tilsynelatende har fått rørt på fingeren.

HD 6990 er basert på to Cayman-kjerner som er smidd inn på det samme kretskortet. Kjernen er den samme som er satt på HD 6970, men frekvensene er jekket noe ned. Videre kommer kortet med to konfigurasjoner som enkelt lar deg klemme litt mer ytelse ut av kortet om det trengs.

Med dette redegjort forventer vi å se en ytelse som ligger litt under to HD 6970-kort, men samtidig har vi få formeninger om hvor Nvidias foreløpig lanserte skjermkort vil havne. I norske nettbutikker kan et HD 6990-kort bli ditt for rundt 5300 kroner.

De to siste ukene har det ikke vært stort annet enn skjermkort i hodet mitt. Testbenken har nå endelig fått en etterlengtet oppdatering, rutinene har fått en overhaling og flere skjermkort er testet på nytt med nyeste drivere fra alle kanter. Alt fra HD 6870 og oppover, for dem som er lokalkjent, er foreløpig testet. Vi jobber samtidig fortsatt med å få satt sammen flere CrossFire- og SLI-oppsett.

Det er samtidig viktig å merke seg at det som blir presentert i denne testen ikke er alt. Mot slutten av mars vil det komme en rekke nye spill på markedet som vi vil benytte til testing, blant annet Dirt 3 og Crysis 2. "Eldre" skjermkort ettertestet fortløpende for å fylle ut grafene.

Nok om det, i dag skal det handle om monsterkortet på hele 31 cm, Radeon HD 6990. Bla om, så tar vi en nærmere kikk!

Takk til AMD som sendte kortet til test.

Les også