Til hovedinnhold

Mist LL 2x140 Deluxe

Introduksjon

Med varmerørenes inntog blant luftkjølerne fikk vannkjølingen en virkelig konkurent, både på ytelse og pris. Selv om du nå kan få tak i luftkjølere som presterer minst like godt som vannkjøling, til en lavere pris, finnes det en rekke fordeler ved vannkjøling som den konkurrerende teknologien ikke kan skilte med. Blant annet kan vi nevne at et vannkjølingsoppsett lar deg i større grad kontrollere temperaturen på samtlige komponenter samtidig, det gir deg en mye mer stabil temperatur, og du kan fort lage hele oppsettet lydløst. Alt dette i tillegg til at slike kjøleløsninger ser unektelig kult ut.

Det er radiatoren som fjerner varmen fra systemet, og en god radiator og minst like viktig som en god prosessorblokk. I mange år nå har 120 mm-baserte enheter preget markedet, men det er nå i ferd med å endres. 140 mm brede vifter har allerede vist seg på en rekke kjøleløsninger og i kabinetter allerede, men det er først i år vi virkelig vil legge merke til dette på en rekke fronter, også innen vannkjøling.

Mist er en av produsentene som følger utviklingen. I dag skal vi ta en nærmere titt på vannkjølingssettet LL 2x140 mm Deluxe. Her får du en dobbel 140 mm radiator, en liten og lett pumpe med integrert tank, og trolig en av de råeste kjøleblokkene på markedet. La oss ta en nærmere kikk!

Takk til Microplex som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

Setter leveres med alt du skulle trenge for montering, til både 20 og 25 mm tykke vifter. Videre er satt sammen for kjøling av kun prosessor, men ikke skjermkort, brikkesett eller andre komponenter du måtte ønske å få avkjølt. Det er derimot like enkelt å utvide dette sette som det er å montere det alene.

  • CPU-kjøler: Swiftech Apogee XT
  • Kombinert vannpumpe og tank: Eheim PCPS 1104
  • Radiator: MIST 2x140 mm
  • Nipler: 6 1/4"BSPx3/8"ID, messing
  • Monteringsmateriale: Borrelåspute(5 x 8 cm), 10 strips(10 cm), viftekabel-splitter
  • Slange: 2 meter Durelene, 3/8"ID - 9/16"OD

Som sagt følger alt du skulle trenge med, foruten kjølevæske. Dette må du ordne selv, vi benytter en blanding mellom frostvæske og destillert vann. Dette er en marginal utgift i forhold til resten av innkjøpet, og det går ikke med mange desiliter i dette oppsettet.

Merk at dette settet baserer seg på 3/8-slanger. I produktesken til kjøleblokken er det vedlagt 1/2 nippler, noe som ikke vil passe. Mist har derimot lagt ved riktige nipler, bare husk å velge riktig, litt hodebry er alternativet :-)

Komponenter

Som nevnt tilbyr dette settet kjøling kun for prosessoren. Vanntanken og pumpen er kombinert i en og samme enhet, så denne vil vi naturlig nok presentere sammen.

Prosessor

  • Sokkel AMD: Ingen
  • Sokkel Intel: LGA 1366, LGA 1156, LGA 755
  • Antall tilkoblinger: 2 senter
  • Materiale: Kommer

Prosessorblokken setter en liten begrensning til hvilket hovedkortoppsett du kan velge. Det er kun snakk om Intel-støtte, men slik er det bare. Bakplater følger med til LGA 1366 og LGA 1156. Mangler du bakplate til LGA 775 kan du få dette tilsendt gratis ved å kontakte Swiftech. Alternativt kan du også bestille dette direkte via Microplex, både for LGA 775 og AMD-sokler, mot en liten sum.

Vanntilkoblingen for vannet som skal inn i blokken, sprøytes direkte over kjernen. Flaten som kommer i kontakt med prosessoren er ikke noe annet enn perfekt. Kobberet er ikke behandlet på noen annen måte enn total blanksliping og polering, noe som burde skape en meget ideell overflate.

Radiator

Radiatoren er en Mist-produksjon, og gir plass for to 140 mm brede vifter på hver side. I likhet med prosessorblokken har også denne 1/4"BSP-gjenger. 16 monteringsskruer følger også med. Halvparten er tilpasset 20 mm tykke vifter, mens resten er tilpasset 25 mm tykke vifter.

Pumpe

Pumpen er en snerten og fin sak, spesielt om man sammenligner med de gode gamle Eheim 104x-modellene. I dagens testsett blir det levert med en Eheim 1104-pumpe, med en rekke gode egenskaper. En liten tank er integrert, så det slipper du å tenke på. Løftehøyden ligger på opptil 1,6 meter, og motrykket ligger på 0,16 bar. Via en liten jumper kan du velge mellom 4 forskjellige frekvenser på pumpen, slik at støynivået kan reduseres.

Montering

Du får ikke tak i så alt for mange kabinetter der ute med plasser der du kan montere en 2 x 140 mm direkte. Du kan trolig telle antallet på én hånd. Lian Li PC-P50BSCAND er ett av kabinettene det vil passe direkte inn i, kabinettet vi har benyttet. Test av dette kommer om litt.

Hvis du er av typen som klør litt i fingrene, er det ingen stor sak å montere radiatoren på den manuelle metoden. Det du trenger er et kabinett med et frirom på toppen eller i bunn for radiatoren, resten burde passe i de fleste kabinetter.

Rekkefølgen du monterer vannkjølingen avhenger litt av kabinettet ditt, men der er alltid lurt å starte med de store eller tunge delen. Vi startet med radiatoren, og skrudde denne og viftene på plass i kabinettet. Topplokket er en vanlig plassering, men har du plass andre steder står du fritt til å velge.

Det samme gjelder også for pumpen, men det er viktig at denne står på et stabilt sted. Den vibrerer, og om den ikke står skikkelig montert vil den ikke bare skape mye støy, men også flytte seg. Eheim har lagt ved en egen festeplate den kan monteres med, og Mist har lagt ved en solid borrelås med lim.

Prosessorblokken bør du montere på hovedkortet utenfor maskinen. Bakplate er nødvendig, og blokkes skrus igjennom hovedkorets fire hull. Når det er gjort kan hovedkortet plasseres tilbake i kabinettet.

Det siste steget blir da å trekke vannslangene. Trikset her er å kutte disse helt rett, og gjerne benytte slangeklemmer på niplene. Sistnevnte er ikke akkurat nødvendig, men vil sikre systemet ytterligere. Settet er nå ferdig montert, og det hele ser slettes ikke dumt ut!

Du er riktig nok ikke helt klar for oppstart enda. Vannkjøling trenger vann, tro det eller ei. Åpne pumpen, og fyll den lille tanken. Start pumpen, og etterfyll rolig. Det vil trekkes mye luft inn i slangene, men etterfyll til vannivået er stabilt. Lukk så pumpen, og tilt maskinen frem og tilbake til alt av luft er ute av systemet, og etterfyll tanken en siste gang.

Termiske egenskaper

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C.

Temperatur

Vi kjører på og setter settet under gode mengder med stress. Vel, grafen har dere vel allerede oppdaget før dere leser denne setningen, og grafen sier alt. Settet presterer ikke noe annet enn knakende godt. Radiatoren skal trolig ta mye av æren her, men ikke alt. Prosessorblokken er overhode ikke en dum sak, og måten den er konstruert gjør nok en særdeles god del av jobben.

Settet leveres uten vifter, noe som i enkelte tilfeller kan være en ulempe. Vi benyttet to MIST-vifter som leveres med kabinettet vi monterte settet i. Disse jobber med et turtall på 1000 RPM ved 12 V. Som vi ser holder settet prosessortemperaturen helt nede på 42,7°C ved 90 W belastning. Temperaturen stiger til 53 blanke grader ved 120 W, slettes ikke dumt!

Normalt sett kjører vi to ekstra tester, der vi drar viftehastigheten ned til henholdsvis 1000 og 600 RPM. Under "ut av boksen"-testen vi nettopp kjørte, spant viftene allerede på 1000 RPM, så tallene ville blitt de samme. Én ting er at temperaturene vi nå ser er knakende gode, men det er en annen meget viktig ting jeg vil trekke frem. Se nærmere på forskjellen i temperatur, det er ikke snakk om mer enn 3°C i forskjell, mot et laver støynivå.

Vi kjørte også en litt uoffisiell test der vi slo av viftene, og kjørte settet helt passivt. Siden vi tester utenfor et kabinett var det ingen luftstrømmer av noe slag som hjalp til med utluftningen av radiatoren, foruten ventilasjonsanlegget på testrommet vårt. På en annen side er testrommet temmelig stort i forhold til et kabinett, så det er nok av "ubrukt" luft i området. Temperaturen steg da med 12°C, noe som fortsatt er godt. Over tid vil denne trolig stige noe mer.

Støynivå

Siden dette settet leveres uten vifter, tok vi ingen støymålinger. Du må selv kjøpe vifter, om de ikke allerede sitter i kabinettet ditt.

Pumpen derimot, lager noe støy. Det er derimot ikke snakk om mye, selv når den står i normalmodus er dette en stillegående sak. Velger du en av de to stillegående modusene, går ting enda roligere. Vi snakker da om et støynivå som fort dempes av kabinettet alene.

Konklusjon

Det er dessverre en stund i mellom de gangene jeg får tafset litt på diverse vannkjølingsprodukter, spesielt settene der du virkelig må mekke selv. Dette er uten tvil morsom oppgave på generell bais, og ikke minst lærerik. Vannkjøling er og forblir noe som koster mer enn alternativene, men samtidig blir dette et helt annet felt. Vannkjøling gir deg fordeler som luftkjøling ikke kan gi, samtidig som det ser unektelig gromt ut.

Her er det riktig nok delte meninger, men nok om det. La oss flytte fokuset over på det vi i dag har møtt. Mist LL 2x140 Deluxe er et sett av ypperste klasse. De nye 140 mm-baserte radiatorene er definitivt et spennende felt. Søren, selv dette oppsettet med en dobbel radiator og en god kjøleblokk vil la deg kjøre systemet vifteløst og fortsatt holde temperaturene lave og fine.

Med viftene spinnende på lave og fine hastigheter er temperaturene vi måler ikke noe annet enn knakende gode. Henholdsvis 42,7 og 53°C er ikke noe annet enn imponerende, spesielt sammenlignet med andre løsninger. Den seigeste luftkjøleren kan riktig nok hamle opp med dette, men du får ikke i nærheten av den samme stabiliteten ved lavere viftehastigheter.

Det er riktig nok ikke så alt for mange kabinetter der ute enda med plass for et slikt oppsett, men det finnes et par av de. Alternativt må du sette sammen en løsning selv, noe som ikke burde være alt for komplisert. Den øvrige monteringsprosessen er slettes ikke ille, Mist har til og med laget en temmelig god veiledning. Merk deg at settet ikke leveres med vifter, så om dette ikke sitter i kabinettet er noe du må kjøpe ekstra. Vi vil også trekke frem av pumpen er en meget stillegående sak, så støy blir ikke et problem for deg.

Så var det dette med pris. 1700 kroner må du ut med, noe som er veldig mye for en kjøleløsning til prosessoren din. Vi ser så absolutt at dette er og forblir en dyr affære. På en annen side finnes det ingen andre alternativer som kan gi deg en like stabil temperatur ved raske endringer i belastningen, eller ved lave eller ikke-eksisterende viftehastigheter. Du får også en versjon som heter "LL 2x140 Standard" med samme radiator, men med en annen kjøleblokk og pumpe for omtrent 970 kroner. Den priser er nok innen nærmere rekkevidde for mange, men vil ikke tilby de samme termiske egenskapene. Ønsker du vannkjøling, men ikke all jobben eller de samme pengesummene, kan du også vurdere ferdige løsninger som Corsair H50 og Coolit Eco. Uansett, vannkjølingssettet vi i dag har testet er ikke noe annet enn knakende godt, dette anbefales!

+ Knakende termiske egenskaper!
+ Stillegående
+ Gir brede muligheter
+ Kan kjøres "lydløst"

- Prisen er ikke for alle
- 140 mm-standarden er ikke så alt for utbredt helt enda (men, ett sted må det starte)

annonse