Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab 8.9 LTE

Denne har det iPad mangler

Galaxy Tab 8.9 LTE surfer lynraskt på 4G-nett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Storebroren til Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE heter Galaxy Tab 10.1. De eneste vesentlige forskjellene mellom disse brettene er LTE-støtte og skjermstørrelse. Galaxy Tab 8.9 LTE har tokjerneprosessor, og er litt raskere. På nett er den atskillig raskere, så lenge du har 4G der du bruker brettet, eller NetComs nye 42 Mbps 3G-teknologi.

Spørsmålet du må stille deg er om skjermen på 8,9 tommer er stor nok. Vi har brukt 8,9 tommer og 10,1 tommer om hverandre en stund, og er kommet til at 8,9 tommer fungerer greit, men at 10,1 tommer gir en litt bedre brukeropplevelse (antallet bildepunkter er det samme). Men 8,9 tommeren er lettere å hanskes med, og virker mindre påtrengende ved bruk på steder der du kan komme ubehagelig tett på fremmede personer, som på på tog, buss eller fly.

Selv om skjermene på Galaxy Tab 8.9 LTE har høyere oppløsning enn på Apples iPad 2 , er den ikke i nærheten av å være like skarp som den nye iPad-en (tredje generasjon). Skjermen på Galaxy Tab 8.9 LTE fremstår uansett som skarp og klar.

Den lave vekten på Galaxy Tab 8.9 LTE bidrar også til at vi opplever dette brettet som mer hendig enn Galaxy Tab 10.1 og iPad.

Utenforliggende forhold

Kort sagt går forskjellene mest på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. For noen vil enkelheten og stålkontrollen Apple har med sine nettbrett og applikasjoner gi en tilfredsstillende brukeropplevelse. For andre vil ønsket om å kunne dele filer og gjøre produktet mer personlig være av større verdi.

Kort sagt er iPad litt mer oversiktelig og litt mer polert, mens du har noe bedre teknologi og flere muligheter om du velger Galaxy Tab 8.9 LTE.

En enkel PC

Denne tastaturløsningen fungerer via Bluetooth, og er integrert i et omslag. Fin å ha når du reiser.

For noen vil en Galaxy Tab 8.9 LTE kunne erstatte en bærbar PC. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale. En bærbar PC vil ha mer lagringsplass og kraft til å kjøre mer avanserte spill og tyngre programmer. Samtidig vil en bærbar PC ikke kunne måle seg med Galaxy Tab 8.9s enkelhet, øyeblikkelige oppstart og fantastiske batterikapasitet.

Fremdeles kan du ikke utføre alle nettbaserte oppgaver på et nettbrett, blant annet fordi det ikke er støtte for Java i nettleseren. Enkelte videotjenester er heller ikke optimalisert for nettbrett.

Skjermen på Galaxy Tab 8.9 LTE er svært skarp og lyssterk, og vi har under testperioden forsøkt å jobbe på brettet utendørs i sollys. Det fungerte rimelig bra, selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset.

Underholdning

Å se film på Galaxy Tab 8.9 LTE blir nesten som å se film på PC. Skjermen er langt mindre enn på PC-en, men til gjengjeld er betraktningsavstanden kortere. Dessuten er det lettere å frakte med seg et nettbrett, og du slipper oppstartstid. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye av det begrensede minnet.

Galaxy Tab 8.9 har en god skjerm, lav vekt og bra batterikapasitet, sammenliknet med nettbrett som Asus Eee-pad og Motorola Xoom. At prisen på nettbrettet faktisk er lavere enn på selskapets dyreste Android-mobiler gjør at det for enkelte antakelig vil være like lurt å kjøpe en billig mobiltelefon, og heller bruke resten av pengene på dette nettbrettet.

Men en ting kommer du ikke unna; selv om Galaxy Tab 8.9 LTE er mindre enn Galaxy Tab 10.1, så går den fremdeles ikke ned i jakkelomma.

Konkurrenter

Her er noen alternativer du også kan vurdere:

Galaxy Tab 10.1. Dette er nøyaktig samme brett med 22 prosent større skjerm, og noe høyere pris enn Galaxy Tab 8.9 LTE

Asus Eee Pad Transformer. Denne er tyngre enn Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE, og har litt svakere batteri. Kan kobles til et tastatur som gir økt batterikapasitet og får nettbrettet til å minne om en bærbar PC. Tilsvarende løsning finnes i en omslag til Galaxy Tab 8.9 LTE, men da er brettet og tastaturet koblet sammen med Bluetooth.

iPad. iPad er et brett det er enklere å komme igang med, samtidig som det har høyere skjermoppløsning. Det har imidlertid noen flere begrensninger knyttet til hva Apple vil la deg bruke brettet til. Dette brettet kan du få med opp til 64 GB minne. Velger du 16 GB, slik du har i Galaxy Tab 8.9 LTE, så blir prisforskjellen noe mindre enn om du velger en versjon med mer minne.

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE er ikke perfekt på alle områder. Den kjappe forbindelsen til mobilt Internett, den gode skjermen og det hendige formatet berger likevel en toppkarakter for brettet.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE på Amobil.no »

annonse