TestApple Thunderbolt Display 27"

Leverer sylskarpt bilde

Likevel er mangellappen stor nok til å dra denne skjermen ned fra tronen.

Apple vet hvordan de skal lage stilrene produkter, de vet hvordan de skal lage ting som rett og slett bare fungerer og de vet hvordan en skjerm skal holde seg lekker foran deg. Det har de klart med Thunderbolt Display 27", men de har samtidig klart å trekke med seg så mange små negative punkter at skjermen mister den toppplasseringen den burde hatt.

Høy oppløsning

Skjermen kan nemlig levere en veldig god bildekvalitet, og med den høye oppløsningen 2560 x 1440 piksler blir bildet også sylskarpt. Fargene er sterke og kraftige, samtidig som hvittoner kan oppfattes som helt sterile.

Lysstyrken, som oppgis til 375 cd/m2, sørger for å gi fargespillet litt ekstra styrke. Skjermen har en blank glassoverflate, men vi oppfatter ikke denne som like irriterende som de normalt blanke billigskjermene på markedet. Med den kvasse lysstyrken og de gode fargene er den i større grad med på å skape kvalitetsfølelse fremfor å irritere. Samtidig hadde vi på ingen måte hatt noe i mot om skjermen hadde en mer matt overflate.

Apples Thunderbolt Display i aksjon
Sømløst skall av aluminium

Bommer på sortnivået

Selv om bildekvaliteten generelt sett er veldig god, er det én ting som hindrer denne skjermen fra å levere et bilde i toppsjiktet; sortnivået. Her vil vi faktisk påstå at Apple bommer på noe som egentlig er ganske elementært, for sortnivået oppfatter vi som både lyst og hakket blått. Samtidig vil mye sort i bildet gjøre skjermen om til et 8000-kroners speil, noe som på ingen måte er gunstig.

Det er nemlig slike ting vi forventer at en skjerm til 7800 kroner skal kunne styre unna. Den burde også hatt langt bedre fysiske funksjoner, som høydejustering, en litt bedre responstid og en ikke fullt så reflekterende overflate. Skjermen burde heller ikke hatt en viften som krever en fastevareoppdatering – av alle ting – for å få den til å tie helt stille. Heldigvis ser det ut til at den samme oppdateringen sørger for at viften ikke har behov for å bli tatt i bruk, men den er der fortsatt.

Lekker skrivebordspryd

Flere at de punktene vi ser på som negative har nok Apple vært fullt klar over at ville komme frem, for det er helt klart at det som virkelig er viktig for dem med denne skjermen er det stilrene designet. Her er det nok delte meninger, men slik vi ser det er dette en av de mest stilrene og regelrett lekre skrivebordsprydene vi har hatt inne til test. Den er pakket inn et sømløst skall av aluminium med en slett glassoverflate i front, med en enkelt fot som føres stilrent inn i skjermhodet.

At Apple også har fått på plass Thunderbolt-teknologien på en god måte er noe vi også setter veldig stor pris på. Dette er et åpent grensesnitt, som via én kabel kan overføre så godt som alt du trenger her i PC-verdenen. I forhold til USB har den langt høyere kapasitet, som i sin tur fører til høyere hastigheter og best av alt kan flere skjermer, eksterne harddisker og mye annet kobles serie.

Foreløpig er det bare Apple som har tatt i bruk denne teknologien, så nøyaktig hvordan denne skjermen vil fungere på maskiner fra Asus, Sony, MSI, Lenovo og alle andre som har annonsert at de har modeller på vei er foreløpig ukjent. Det er imidlertid klart at du får brukt skjermen som en skjerm om maskinen har DisplayPort, fordi Thunderbolt er delvis avlet fra DisplayPort. Spørsmålet dreier seg av den grunn i all hovedsak om de andre datakanalene for nettverk, USB og Firewire.

Vi har tidligere anbefalt skjermer som koster en del ekstra nettopp fordi de har levert mye, men det gjør rett og slett ikke Apple denne gangen. Thunderbolt Display er veldig lekker om du liker den stilrene designen, leverer god bildekvalitet på de fleste områder og benytter spennende teknologi. Men, for 7800 kroner forventer vi rett og slett mer enn det vi i dag har sett.

Kort oppsummert

/>

+ Meget god bildekvalitet totalt sett
+ Tar i bruk Thunderbolt-teknologien
+ Lekkert design

/>

- Ikke den kvasseste responstiden
- Mangler mange fysiske funksjoner
- Blank overflate reflekterer omgivelsene..
- .. og ødelegger sortnivået
- Stivt priset

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple Thunderbolt Display 27" på Hardware.no.

Alternativer

Det finnes få skjermer på markedet som har 27" og holder en oppløsning som det er rettferdig å sette opp mot Thunderbolt Display, men det er noen. Dell UltraSharp U2711 er i dag etter vår mening det beste og faktisk billigste valget. Prisen ligger nå på 5000 kroner, og med på kjøpet får du knakende god bildekvalitet, en matt skjermoverflate og en rekke gode fysiske funksjoner. Den er imidlertid ikke akkurat det samme design-objektet som Apple kan levere.

Ut over denne skjermen finnes det en rekke 27-tommere på markedet til en langt lavere pris, men de holder ikke den samme bildekvaliteten, oppløsning eller funksjonsnivå.

annonse
Apple Thunderbolt Display 27" 27"I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Dette er fremtidens overføringsteknologi
Les også
Femten myter om Mac
Les også
Apple TV: Liten, lekker og lynrask
Les også
Apple oppgraderer Macbook Pro-serien
Les også
Apple iPhone 4S: iPhone 4S Henger med i tetsjiktet
Les også
Village Instruments viser fram ekstern «grafikkboks» til Mac
Les også
Apple Mac mini: Liten, lekker og allsidig
Les også
Apple slipper ny MacBook Air
annonse