TestMicrosoft Lumia 535

Microsofts nye mobil er ikke bare billig, den knirker også

Microsoft har allerede laget sin beste billige Lumia. Det er ikke denne.

Innledning og byggekvalitet

Den vinner neppe noen designpriser, den nye Lumia-modellen vi har inne til test. Den har et deksel i blank, knallgrønn plast, og den samler fingermerker som om det stod om livet. Men telefonen er også tilgjengelig i mer sobre farger, og med en pris på rundt tusenlappen blir uansett ikke utseendet så fryktelig viktig i denne sammenhengen.

Det vi merker oss som det er litt verre å se forbi, er at denne forholdsvis store telefonen knirker. Dekselet som som sitter rundt sitter ikke veldig godt fast, og formen er heller ikke så god som den kunne vært. Hele konstruksjonen virker rett og slett litt slarkete. Ofte knirker den høylydt under bruk. Det er det første gang vi har opplevd fra en Lumia-modell, selv fra en av de billige.

Hele telefonen – både foran og bak – er en fingeravtrykksmagnet. Vi regner med at utgaven i matt svart og hvit er mindre mottakelig for fettmerkene. I hvert fall på baksiden. Vi merker oss at glasspanelet over skjermen heller ikke støter fra seg oljer særlig effektivt, og blir den skitten nok begynner den å leve sitt eget liv. Det er fantastisk irriterende, og det går sterkt ut over brukeropplevelsen i en telefon som ellers kunne vært et greit og billig valg.

Etter en liten skjermpuss blir skjermresponsen noenlunde som forventet igjen, men det tar ikke mange minuttenes bruk før du er tilbake der du var. I praksis må du pusse av skjermen hele tiden om telefonen skal virke som tiltenkt.

Både knirkingen, skjermproblemene og diverse snodig oppførsel kan du ta nærmere i betraktning i videoen lenger ned i testen.

Under det knirkete dekselet bor et batteri sammen med plass for minnekort og SIM-kort. Etter å ha brukt de knøttsmå nano-SIM-kortene i Lumia-modellene en stund er det litt uvant å måtte fiske frem overgangen fra nano-SIM til Micro-SIM for å få kortet til å passe.

Dekselet sitter fast med små forhøyninger langs kantene ned langs telefonen. Øverst har det to større festemekanismer. Testeksemplaret vårt ser ut til å være i god stand, uten synlige slitasjetegn noe sted, men likevel sitter dekselet løst og knirker høylydt under helt vanlig bruk av telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Diger skjerm

Skjermpanelet er meget godt til at telefonen er så billig. Her har Microsoft brukt penger på noe viktig. Men hvorfor suger skjermen til seg så mye møkk at den lever sitt eget liv til slutt? Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lumia 535 er forholdsvis stor i størrelse, og kan skilte med en fem tommer stor IPS-skjerm som er vesentlig bedre enn TN-skjermen vi så i den noe mindre og billigere Lumia 530 for noen måneder siden.

Dette er ikke den beste IPS-skjermen vi har vært ute for. Den er rett og slett litt blass. Vår telefon er satt opp med fargetemaet «skarp grønn», og de lyse grønntonene på skjermen kolliderer med alt det knallgrønne rundt. Også sammenliknet med Lumia 735 ser vi at fargetonene på skjermen er helt annerledes.

Det vi får her er likevel bra i denne prisklassen. Innsynsvinkelen er god, slik den skal være på en IPS-skjerm. Det samme er lysstyrken. Lumia 535 bør klare seg ganske greit utendørs på en vårdag. Men den mangler sensorhaugen som gjør at for eksempel en Galaxy Note kan stille skjermen ned i nesten sort hvitt for å skape kontrast i sollyset. Akkurat hvor godt Lumia 535 virker i sollyset har vi ikke helt årstiden til å finne ut av ennå, men det ser altså lovende ut.

Du får ikke den voldsomme oppløsningen i skjermen på Lumia 535. Skjermen har 960 x 540 punkter, men det opplever vi som godt nok i denne prisklassen. Ofte må vi ta til takke med mindre.

I praktisk bruk

Hjemmeskjermen ser slik ut i dag, men vil i løpet av noen måneder bli erstattet av en litt oppfrisket variant i Windows 10. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi gjentar det stort sett i hver eneste Lumia-test. Windows Phone krever lite og flyter godt. Nesten uansett hva slags maskinvare som ligger i bånn. Også Lumia 535 nyter godt av dette. I de fleste sammenhenger byr den på en god brukeropplevelse til tross for at den kun har en Snapdragon 200-brikke på innsiden. Ett og annet lite stopp noterer vi oss, men det er først og fremst når vi henter frem apper at vi merker at Lumia 535 ikke har så voldsomme krefter å rutte med.

Apper stopper opp titt og ofte, både under innlasting og under bruk. Et godt eksempel er Spotify. Selve Spotify-appen har blitt tregere i sine siste utgaver, og kan nå by på forsinkelser og små stopp nesten uansett hvor rask telefonen din er (fy, Spotify!). I Lumia 535 kan det ta mange sekunder å bytte fra én visning til en annen. Vi gir altså en stor del av skylden til svenskene som putter stadig mer skrot inn i appen sin, men her hviler også en del på maskinvaren i telefonen. En så treg brukeropplevelse i denne appen har jeg ikke opplevd siden jeg forsøkte å kjøre den på Nokia C5 for flere år siden. Ytelsen er bare akkurat tilstrekkelig til at dette er noe man ønsker å drive med.

Lyden telefonen presterer er imidlertid god. Vi har mange ganger vært ute for telefoner i denne prisklassen der lyden helt åpenbart har vært nederst på prioriteringsstigen. Det virker den ikke å ha vært her, og det liker vi.

Verdt å nevne er det at Lumia-modellene fortsatt kommer med MixRadio-løsningen som er en slags radioløsning med gratis strømmig og mulighet for nedlasting av spillelister. Tjenesten er en av flere små juveler i Windows Phone-universet.

Holder du deg unna litt kunstig krevende apper som Spotify, og de aller drøyeste spillene, burde du få helt grei ytelse ut av Lumia 535. Etter hvert klassiske spill som Cut The Rope og Hill Climb Racing fungerer helt fint på telefonen. Det er nok også omtrent her forventningene bør ligge med tanke på ytelse og grafikk.

Av ukjent årsak har Microsoft valg å legge ved noe som kalles Gameloft Hub i testeksemplaret vårt. Vi tenkte vi kunne finne noen spill og litt underholdning i denne kategorien. Etter å ha trykket «Play now» på tittelen Danger Dash ble vi sittende foran en svart skjerm i to minutter. Etter hvert dukket det opp valgplakater vi kunne trykke på, og hakkende lyd. Plakatene forsvant 20-30 sekunder etter et trykk, før neste plakat dukket opp. Det skal sies at appen etter langt om lenge begynte å oppføre seg sånn noenlunde raskt, men det dårlige inntrykket hadde for lengst rukket å sette seg.

Vi aner ikke helt hvorfor dette her følger med på denne telefonen som kan vise til litt over 3 gigabyte ledig lagringsplass rett ut av esken. Vi kan i det minste kaste den mildt sagt dårlige Gameloft-avdelingen ut av telefonen, og skaffe oss rundt 100 MB ekstra lagringsplass på den måten.

Vi har prøvekjørt Windows 10 på mobiltelefon. Les mer om neste generasjon av Microsofts mobilmenyer i denne sniktitten.

Lumia 535 er den første i serien som det bare står Microsoft på. På dette bildet ser du også Lumia 830 til venstre, og Lumia 735 til høyre. Begge er høyst kompetente telefoner, men i en litt annen prisklasse enn Lumia 535. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Microsoft Lumia 535
5
Middelmådig

Microsoft Lumia 535

sitat"Lumia 535 er begynnelsen på et godt kompromiss, men det holder ikke helt i mål."

Fordeler

 • Krysse av
  Godt skjermpanel til prisen
 • Krysse av
  Overraskende bra kamera
 • Krysse av
  Minnekortstøtte
 • Krysse av
  God Office-pakke
 • Krysse av
  Bra støtte for sikkerhet
 • Krysse av
  Bra selfie-kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Telefonen knirker høylydt under bruk
 • Bytt
  Bakdekselet sitter ikke veldig godt fast
 • Bytt
  Skjermglasset samler fingeravtrykk
 • Bytt
  Når skjermen er møkkete nok lever den sitt eget liv
 • Bytt
  Tidvis treg og «buggete»
 • Bytt
  Gameloft Hub virker ikke skikkelig og tar opp plass